Redaktionens pryltips - Nya regler för certifiering av ridhjälmar

Redaktionens pryltips

FEB
26
2015

Nya regler för certifiering av ridhjälmar


Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Göteborg Horse Show och Eurohorse-mässan pågår just nu för fullt och många besökare passar på att köpa ny utrustning till sig och sin häst. Kanske en ny hjälm?

Något som många konsumenter inte vet är att den ridhjälm man köper kan sakna EU-godkännande enligt nya regler. Detta skriver Ann-Charlotte Cardier, som driver ridsportbutiken OC Equestrian, i ett pressmeddelande.
Informationen om att säkerhetscertifikatet EN 1384 (även kallat CE-märkning) inte längre gäller skickades ut för ett tag sedan till hjälmtillverkare, grossister och återförsäljare men har ännu inte nått konsumenterna.

Många lättviktshjälmar godkänns inte
Efter påstötningar från Irland angående dålig säkerhet på ridhjälmar har EU beslutat att skärpa kraven på alla hjälmar som produceras från och med 1/1 2015. Certifikatet EN1384 kommer inte att vara tillräckligt för att få en ridhjälm godkänd, en säkerhetsnivå motsvarande minst PAS015 (engelsk standard) kommer att krävas. 
PAS015 innebär hårdare, kontinuerliga tester av hjälmarna där fabrikatören måste låta testa flera hjälmar ur varje parti som tillverkas – till skillnad mot det tidigare certifikatet EN1384 där det räckte att hjälmmodellen blivit godkänd vid ett tillfälle.
Beslutet innebär att många lättviktshjälmar inte längre kommer att få tillverkas för försäljning inom EU, i sitt nuvarande utförande. Hjälmar som producerats innan den 1/1 2015 kommer att få säljas fram till juni 2016, efter det är det försäljnings-stopp, skriver man i pressmeddelandet.

Ridsportförbundet ska diskutera frågan
Storbritanniens ridsportförbund har redan fattat beslut om att anpassa sig till de nya reglerna, och endast godkänna hjälmar med den högre säkerhetsklassningen på sina tävlingar – från den första januari 2016. I nuläget är det endast två märken, KEP Italia och Charles Owen, som klarar dessa höga säkerhetskrav (PAS015). Certifikatet EN1384 ersätts tillfälligt med en ny standard som motsvarar PAS015 och som heter EN1384+VG1.
Svenska Ridsportförbundet (SvRF) tittar just nu på hur man ska agera, i nästa vecka har säkerhetsutskottet möte och då ska frågan diskuteras mer ingående. TR Mom 2.1 säger “hjälm av godkänd typ skall bäras vid all ridning”.

Även Sophie Wilhelmsson  Equality Line har uppmärksammat detta och menar att man som konsument nu bör förvissa sig om att man köper hjälmar som svarar upp mot de nya kraven, enligt PAS 015. Hon pekar också på att det i England blir förbjudet att tävla och på ridskolor rida med hjälm som inte motsvarar de nya kraven, från och med den 1 januari 2016. Men att man i Sverige ännu inte tagit ställning i frågan.

Här kan du läsa mer.



Läst 78000 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9583833 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9642731 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9661666 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.