Sportkollen - Fälttävlansprofiler skriver öppet brev till SvRF

Sportkollen

OKT
21
2015

Fälttävlansprofiler skriver öppet brev till SvRF


Anna Hassö. FOTO: Tomas Holcbecher

Fyra kända fälttävlansprofiler – Anna Hassö, Viktoria Carlerbäck, Jonas Velander och Henrik Adnervik – har skrivit ett öppet brev till Svenska Ridsportförbundet.

  
Anledningen är att de vill att den så kallade ”M65-regeln” avskaffas. Det handlar om kvalregler för internationellt tävlande, som de menar bryter mot ridsportens värdegrund och ökar risken för olyckor.


Här kan du läsa brevet i sin helhet: 

Öppet brev till Svenska Ridsportförbundet den 20 oktober 2015
  
Vi har under året talat med många ryttare, hästägare och eldsjälar som är frustrerade över de svenska kvalreglerna för internationellt tävlande utanför Norden, den s.k. M65-regeln. Vi ber därför, och av skäl som anges nedan, att få föreslå följande:
- Avskaffa fälttävlans M65-regel rörande kval för internationellt tävlande utanför Norden
- Tillämpa FEI:s kvalregler för internationellt tävlande
  
Vad är M65-regeln?
Regeln innebär i korthet att en svensk ryttare för att få lov att starta en internationell tävling utanför Norden på en viss nivå, bl.a. måste uppfylla ett (och ibland flera) kval om max 65 straff eller lägre för samtliga tre moment tillsammans (dvs. dressyr, terräng och hoppning), på tävling/ar inom Norden på motsvarande nivå.

Vid internationellt tävlande inom Norden gäller däremot det betydligt generösare internationella regelverket; enligt FEI:s kvalregler utgörs ett kvalificerande resultat av max 75 straff i dressyren, max 16 hinderfel/straff i hoppningen och max 90 sekunder (36 straff) över optimaltiden i terrängen.

Det totala antalet straff för ett godkänt kval enligt FEI är alltså 115 straff jämfört med Sveriges krav om 65 straff (och då har inte beaktats att tidsfel i hoppningen även accepteras enligt FEI).

Den svenska M65-regeln ställer således betydligt hårdare krav än FEI:s kvalregler, närmare bestämt inte mindre än 50 straff hårdare krav.
  
Varför bör M65-regeln slopas?

1. Regeln och tillämpningen av densamma strider mot Ridsportförbundets värdegrund punkt 1 – ”deltagande på lika villkor”
Regeln gäller inte lika för alla medlemmar och tillämpas inte lika för alla medlemmar. Medlemmar som är baserade utomlands behöver inte kvala inom Norden utan kan göra det i det land de är baserade medan medlemmar baserade i Sverige måste kvala inom Norden. Exempelvis kan således en medlem baserad i Tyskland kvala och tävla internationellt utanför Norden medan en medlem baserad i Sverige måste kvala i Norden för att få tävla internationellt utanför Norden; detta är en väsentlig skillnad då tillgången på tävlingar är betydligt fler utanför Norden (t.ex. Tyskland).

Vidare tillämpas inte regeln lika för alla medlemmar. Otaliga exempel finns på medlemmar som sluppit kvala enligt M65 och likaledes medlemmar som hindrats från internationellt tävlande på grund av avsaknaden av kval enligt M65.

Vår bestämda uppfattning är att de regler som finns skall gälla lika för alla medlemmar. I annat fall är risken stor att trovärdigheten för regelsystemet undermineras och att den goda s.k. fälttävlansandan äventyras.
  
2. Regeln ökar risken för olyckor i terrängmomentet
Vi ser allvarliga risker med M65-regeln i att den kan leda till att terrängmomentet ofta kan komma att ridas under ökad stress och i ett tempo över ryttarens/hästens förmåga och att detta ökar risken för olyckor.

Tänk dig i in i situationen att du har ridit dressyr, hoppning och har terrängen kvar. Du har samlat på dig 65 straff. Kommer du att känna dig mer stressad när du rider om du måste klara M65-regeln, dvs. vara inom optimaltiden, eller om det räcker att klara FEI:s regel om max 90 sekunder över optimaltiden?

Det svar på vår farhåga som Förbundet ger på sin hemsida är följande: Med en bra dressyr som är ett krav i dagens fälttävlan, och ett godkänt hopp-prov, finns utrymme att rida säkert i terrängen.

Vi menar att detta svar torde väga mycket tunt i händelse av en allvarlig olycka p.g.a. att ryttaren varit stressad och därför tagit ett förödande felbeslut i sin strävan att klara M65. Regler som tenderar att öka risken i en redan riskfylld sport bör tas bort.

Enligt Förbundets hemsida följer vidare med anledning av införandet av M65-regeln: Det finns också en säkerhetsaspekt i detta. Vi vore tacksamma för en förklaring till vari säkerhetsaspekten ligger med hänsyn till vad som anförts ovan och att den enda skillnaden mellan om ryttaren uppfyllt M65-kravet eller ej är var ryttaren geografiskt får tävla; menar Förbundet att en tvåstjärnig internationell tävling i Tyskland är mer riskfylld än en tvåstjärnig internationell tävling i Norden eller vad menas?

Argument mot vår uppfattning har dock framförts enligt ungefär följande: ”Eventuell stress att rida fort finns ju alltid ”inbyggt” i tävlingsmomentet i en strävan att nå ett så bra resultat som möjligt oavsett kval eller ej.”. Detta stämmer enligt vår uppfattning inte. Många tävlingar, vågar vi påstå, genomförs i rent träningssyfte för häst och ryttare eller för att uppfylla ett visst kval.

Motargumentet att dispens kan medges från kvalregeln M65 har också framförts; detta håller dock inte heller då ryttaren i tävlingsmomentet inte känner till huruvida dispens kommer att medges eller ej. Ryttaren tvingas således rida som om dispens ej kommer att medges, dvs. med en ökad stress och risk. Det är också, i vart fall oss veterligen, högst oklart under vilka förutsättningar dispens medges.

Det bör slutligen angående säkerhetsrisken påpekas att Ridsportförbundet i skrivelser inför fälttävlanssäsongen 2015 uppmärksammats på riskerna med regeln men att Förbundet valt att inte ta riskerna på allvar och underlåtit att agera.
  
3. Risken ökar för att medlemmar flyttar utomlands
Ett annat syfte med införandet av regeln är enligt Förbundets hemsida att uppmuntra till tävlande på hemmaplan. Med hänsyn till att regeln i praktiken inte drabbar utlandsbaserade ryttare på samma sätt som svenskbaserade torde den dock kontraproduktivt uppmuntra ryttare att etablera sig och tävla utomlands istället för i Sverige.

Regeln diskriminerar således medlemmar baserade i Sverige vilket ökar risken för att medlemmar flyttar sin verksamhet utomlands i syfte att komma i åtnjutande av fler internationella tävlingar av god kvalité och en längre säsong. Även svenskbaserade medlemmar måste ges samma förutsättningar och tillgång till internationella tävlingar som utlandsbaserade, det är tillräckligt betungande med de långa och kostsamma resorna att vara baserad i Sverige.

Den oro som ibland framförts om att ett ökat internationellt tävlande kan komma att minska antalet starter i Sverige/Norden tror vi är kraftigt överdriven. Det faktum att det är väsentligt mer kostsamt att tävla utanför Sverige torde i normalfallet innebära att de flesta ryttare ändå väljer tävlande i Sverige.

Vi stödjer de svenska tävlingsarrangörerna och väljer att tävla i Sverige vid valet mellan två jämförbara internationellt tävlingar i Sverige och i utlandet.
  
4. Risken ökar för att de bästa hästarna placeras hos ryttare baserade utomlands och att svenskbaserade ryttare har svårare att få sponsorer
Regeln begränsar de svenskbaserade medlemmarnas möjligheter att kvala hästar och få tillgång till tävlingar av god kvalité varför det finns risk för att hästägarna väljer att placera de bästa hästarna hos utlandsbaserade ryttare då detta möjliggör en bättre utveckling av hästarna och därmed ett högre värde på dessa. Värdet på hästarna hos de svenskbaserade medlemmarna blir lägre eftersom det tar längre tid att kvala och de behöver lägga fler år i de lägre klasserna. När hästarna ska säljas har de inte hunnit komma lika långt i sin utveckling som den internationella årskullen vilket ger ett lägre pris och sämre avkastning för hästägare och ryttare. De utlandsbaserade ryttarna torde av samma skäl ha lättare att få sponsorer än de svenskbaserade.

Det sagda skall inte förstås som att vi inte anser att det finns bra tävlingar i Sverige utan att det finns alltför få och att säsongen i Sverige är för kort. Sverige är ett litet land i denna sport och vi behöver även komma i åtnjutande av internationella tävlingar utanför Norden för att kunna vara konkurrenskraftiga.

Regeln påverkar också möjligheten att i Sverige sälja hästar som inte har vad som krävs för att nå M65 men som kan vara väldigt bra läromästare för yngre ryttare som ska göra sina första år på internationella tävlingar.
  
5. Övriga argument mot M65
M65-regeln är vidare ett mycket trubbigt instrument i en så komplex sport som fälttävlan då exempelvis terrängbanans bansträckning och underlag inte beaktas, och inte heller rådande väderförhållanden eller huruvida dressyrdomaren ligger högt eller lågt i sin bedömning.

Enligt FEI:s kvalregler skall bedömningen ske per moment och inte som är fallet med M65, som ett slutresultat. FEIs kvalregler innebär således att ryttaren måste vara godkänd i samtliga tre moment, vilket enligt vår uppfattning är korrekt. Om man tillämpar en regel modell M65 kan i princip en ryttare med väldigt bra dressyr ha ett stopp i terrängen och ändå lyckas kvala till en högre klass, vilket enligt vår uppfattning är fel och riskfyllt.

FEI:s regelverk har också ett säkerhetstänk i och med att ryttare delas in i kategorier efter erfarenhet, förenklat innebärande att en ryttare med mindre erfarenhet måste har fler godkända kval än en ryttare med mer erfarenhet för att starta i en viss klass. Vidare finns enligt detta regelverk ett system där omkvalificering på lägre nivå måste ske vid vissa situationer såsom upprepade incidenter i terrängen, s.k. reverse qualification.

M65 kravet är vidare i vissa fall orimligt svårt att uppnå, vilket tydligt framgår av exempelvis följande resultat:

- Vid Malmö City Horse Show 2015 klarade sex (6) ekipage uppfylla M65 av 43 startande CIC2*!

- Vid Höörs CIC2* 2014 klarade ingen kravet 65!

Det är vidare ett stort problem att det finns så få tävlingar i Norden att kvala på och att säsongen i Norden är kort. Detta blir särskilt påtagligt för de unga ryttarna som inte har så många år på sig att kvala inför exempelvis JEM eller YREM och för de ryttare som önskar kvala unga hästar inför exempelvis unghäst-VM.

Som exempel kan nämnas att det i Norden under 2015 arrangerades en (1) lång internationell tvåstjärning tävling varpå endast tre (3) ekipage lyckades klara M65. En Young Rider behöver ett godkänt kval i dylik klass för att kvala till YREM.

Ett annat problem med M65 kravet är att det hämmar en effektiv tävlingsplanering, t.ex. genom att unga hästar, som ännu inte uppfyllt M65, inte kan tas med på internationella tävlingar utanför Norden för att få viktig tävlingserfarenhet i lägre klasser på samma tävling som ryttaren ändå ska till för att tävla sina äldre mer rutinerade hästar i högre klasser.

Slutligen synes vi i Sverige vara tämligen ensamma om att ha egna kvalregler som är strängare än FEI:s kvalregler. Vi har samtalat med internationella ryttare från följande länder, vilka samtliga tillämpar FEI:s kvalregler: Tyskland, England, Frankrike, Holland, Polen, Ungern, Ecuador, Tjeckien, Österrike, Belgien, Danmark, Norge. Hittills har vi inte funnit något annat land än Sverige som begränsar sina egna ryttare med strängare kvalregler.
  
Avslutning
Vi är emot begränsande regler modell M65 och önskar en generös inställning från Förbundets sida till internationellt tävlande och att FEI:s kvalregler skall gälla.

Vi tror att ett ökat internationellt tävlande i Sverige och i utlandet i förlängningen leder till en utveckling av svensk fälttävlan och fler medaljer till Sverige. Uppmuntra internationellt tävlande, både i Sverige och utomlands – övning ger färdighet!

Vi anser att det är rimligt att en stor del av beslutanderätten för hur och när hästar, såväl rutinerade som unga, ska tränas och tävlas och var detta skall ske ligger hos ryttaren och dess team när det är de som står för huvuddelen av satsningen i form av medel och arbete. Förbundet bör uppmuntra och stödja dessa satsningar. Om någon privat med egna medel vill bekosta en resa med hästar till t.ex. Tyskland, Polen eller Sverige för att tävla bör detta givetvis uppmuntras; ju fler som reser till internationella tävlingar och samlar erfarenhet desto bättre; urvalet av kvalificerade ryttare och konkurrensen dem emellan torde öka inför kommande mästerskap, vilket troligen ökar chanserna till medaljer.

Beslutanderätten för om ett ekipage är moget för start i en viss internationell klass som ekipaget är kvalade för enligt FEI:s regelverk bör ligga hos den/de som är bäst skickade att göra bedömningen, nämligen ryttaren själv tillsammans med sin tränare.

Vi måste överlag göra det enkelt att hålla på med fälttävlan så att vi får in nya till sporten och framförallt måste vi vara mycket rädda om de entusiaster som redan finns och undvika att begränsa möjligheten till utveckling.
   
Som sagt, avskaffa M65 och tillämpa FEI:s kvalregler!


Med hopp om förändring,
Med vänliga hälsningar
  
Anna Hassö
Viktoria Carlerbäck
Jonas Velander
Henrik Adnervik



Läst 11834 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5092251 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5093376 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5096426 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.