Sportkollen - Sverige är vidare till lördagens världsfinal

Sportkollen

SEP
23
2015

Sverige är vidare till lördagens världsfinal

Uppdatering klockan 19.06:
Sverige slutar på en delad andraplats med Tyskland i denna semifinal. Segrade gjorde Belgien med fem fel. Vilken start på denna tävling, nu ser vi fram emot lördag!


Malin och Rolf-Göran diskuterar banan. 


Tornesch sträcker sig över hindret.


Thinkabell och Angelie von Essen över oxern.


Unita Ask visar att hon är en häst av högsta klass.


Cantinero och Henrik gick sist ut i laget.

Foto: Tomas Holcbecher

Resultat




Uppdatering klockan 18.57:
Där satt den! Ännu en fantastisk runda av våra svenska ryttare – och Henrik von Eckermann tar Sverige till lördagens final! Cantinero hoppar med enkelhet genom alla svårigheter men nuddar en bom, ytterst ytterst lite i trekombinationen och den faller.
Oavsett så är vi med till lördagens final, där alla lag börjar på noll fel.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.16:
YES! Rolf-Göran Bengtsson och Unita sätter den sjätte felfria rundan i klassen – riktigt bra! Ekipaget hade dock tur på hinder nummer fem, ett av de hinder som faller mest inne på banan. Den tunna plankan låg verkligen på sidan, men föll inte ner.
Det betyder att Sverige just nu är redo för lördagens final, men Henrik von Eckermann och Cantinero måste göra sitt yttersta för att säkra detta.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 18.05:
Nu är det ännu en paus i klassen för sladdning av banan. Men det är anmärkningsvärt att efter 50 hästar som startat har endast fem varit felfria och inom tiden. Det är riktigt tufft i Barcelona, och alldeles strax är det Rolf-Göran Bengtssons tur att göra sitt bästa med Unita.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.28:
Det var inte Angelie von Essens dag på banan i dag, totalt blev det 21 fel för henne och Thinkabell. Det började tråkigt med en rivning på första hindret, men sen såg det ut att flyta på tills det svart/vita räcket, som kommer ur sväng i lite skugga, föll. Därefter fortsatte bommarna att falla.
Sverige har därmed Malins runda med 4 fel som vi måste räkna, men nu hoppas vi att Rolf-Göran och Henrik rider felfritt eller med endast ett nedslag – då är vi med till final, för bommarna faller inne på banan och tidsfelen tickar in för ekipagen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 17.16:
Efter en kort paus för underhåll av banan är vi nu tillbaka. Meredith Michaels-Beerbaum och Fibonacci hoppade lika otroligt som vanligt, men en bom föll på raksträckan mot mål. B-hindret i trekombinationen har gett många ryttare fyra fel. Ekipaget fick även ett tidsfel.
En ryttare som gick ut från banan riktigt missnöjd var Maikel van der Vleuten. Han skakade på huvudet redan under ritten när bommarna föll, och det slutgiltiga resultatet blev 17 fel – inte en bra dag på jobbet för honom.

Om en kort stund är det dags för Angelie von Essen och Thinkabell – vi håller tummarna!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.38:
Den föll! En bom föll för Malin Baryard Johnsson och Tornesch, det trodde man inte när ekipaget var på banan. Som han hoppade, inte ett hinder såg ut att vara för svårt eller stort – inte ens det där felen kom. I slutet av banan finns en blå oxer och man varken såg eller hörde när "Tore" nuddade bommen, men den föll. Sverige inleder alltså med fyra fel. Det här är superspännande!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.28:
Efter tio ryttare kan vi konstatera att tiden är knapp, ryttarna måste hålla galoppen och inte ta för stora svängar för att hålla sig inom maxtiden. Ben Maher fick till en riktigt snygg runda tillsammans med Diva II, men det blev ett tidsfel för ekipaget.
Direkt efter red Tysklands Christian Ahlmann en felfri runda tillsammans med Taloubet Z och guldmannen Jeroen Dubbeldam på Zenith gick även han i mål med noll fel för Holland. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.10:
Oj! Att Penelope Leprevosts fantastiska Flora de Mariposa river första hindret är något man aldrig tror att man ska få se. Totalt blev det två nedslag, inte en bra start för Frankrike. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.04:
Nu är klassen igång, den polska ryttaren Jaroslaw Skrzynski inleder med några bommar ner och tramp i vattnet, men har gett övriga ryttare en bra värdemätare om hur banan ska ridas. Vår första svenska ryttare, Malin Baryard Johnsson, har startnummer 15.

Banskiss
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.04:
Snart drar den första omgången igång, vi är laddade och förväntansfulla – kom igen Sverige!
Inför dagens klass har FEI-TV intervjuat både ryttare och förbundskaptener, bland annat Malin Baryard Johnsson, som gläds över att ha med båda sönerna i helgen.

Se klippet här:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION
  
Dragningen av startordningen inför torsdagens semifinal i Nations Cup är avgjord. Sylve Söderstrand meddelar att svenskarna har ett bra utgångsläge – och är taggade.
  
Via sms till Hippson meddelar Sveriges förbundskapten i hoppning, Sylve Söderstrand, att svenska laget startar som nummer 15 av totalt 19 lag. Detta är ett bra utgångsläge, då hinner ryttarna se några ekipage innan det är dags att rida.
  
Riktiga ankare i laget
Laget har riktigt rutinerade ryttare, och hästar, inför denna tuffa uppgift. I torsdagens hoppning gäller det för laget att hamna bland de åtta bästa, annars blir det ingen final på lördag.
Sylve skickar ut Malin Baryard Johnsson som första ryttare, därefter rider Angelie von Essen följd av Rolf-Göran Bengtsson. Säkra Henrik von Eckermann avrundar.
Både Malin och Henrik sitter på rutinerade hästar, Tornesch och Cantinero. Rolf-Göran rider Unita Ask, som har visat att hon är en häst att räkna med. Angelie von Essen rider sin Tinkabell, som hon tävlade sist.


Laget är samlat – och redo! Foto:FEI/Richard Juilliart  

Nollställning i finalen
Skulle det bli någon rivning under morgondagens klass gör det inget – viktigast är som sagt att laget hamnar bland de åtta bästa. Under lördagens final börjar nämligen alla lag på noll fel igen.
Vi ser fram emot en riktigt spännande hoppning där allt kan hända. Missa inte livesändningen via FEI-TV, alternativt följ Hippson här i Sportkollen där vi kommer liverapportera.

Arrangörens hemsida
Webbsändning



Lottning pågår. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Sweden! FOTO: Tomas Holcbecher



Läst 19171 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5035517 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5036642 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5039691 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.