SIHS-kollen - Kavaletti ger höga benlyft – och avslappnad häst

SIHS 2014

Här samlar vi all rapportering från årets hästfest i Friends Arena. Du hittar nyheter, reportage, bildspel och mycket mer.


NOV
28
2014

Kavaletti ger höga benlyft – och avslappnad häst

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Kavaletti-övningar förbättrar gångarterna, ökar bakbensaktiviteten och ger avslappning. Det var budskapet när Ingrid Klimke höll masterclinic i Friends Arena på fredagen.

Text & foto: Ida Röök

Ingrid Klimke är en av världens bästa fälttävlansryttare, hon har medaljer från OS och är regerande världsmästare i sin gren. Ingrid använder sig gärna av kavaletti i arbetet med hästarna, de står alltid framme på ridbanan i Tyskland.
– Med den unga hästen handlar det inte minst om avslappning och stretchning. Tack vare kavalettin får de en chans att hitta koordinationen själva. Som ryttare är du ansvarig för rytm och för vägen fram till, över och efter kavalettin. Resten ska hästen sköta, säger hon.

Byggs upp successivt
Under den 30 minuter långa clinicen var fokus kavalettiarbete för dressyrhästar. Emilie Nyreröd red först med femåriga Floppy Disc. Där var avslappningen viktig. Emilie fick först skritta över en bom på marken, sedan lades fler till.
– Läng ut tygeln, låt hästen själv sträcka på halsen och se efter var den ska gå, instruerar Ingrid.
Meningen med kavaletti-jobbet är att få hästen avslappnad, att den ska bli mer aktiv i sin gång och att få den att tänka efter var den sätter sina hovar.
– När man introducerar kavaletti för den unga hästen är avspänningen viktigast. Vi gör det så enkelt det går först och bygger sedan på övningen, säger Ingrid, medan hon sätter fram de upphöjda bommarna så att Emilie kan trava över dem med Floppy Disk.
Han går med lång nacke och stor bakbensaktivitet över bommarna.
– Vi vill göra hästarna mer aktiva i sina bakben och det här är ett bra sätt, säger Ingrid.

Skrittpaus med arbete
Jeanna Högberg och Duendecillo P agerar mer rutinerat ekipage och får göra mer avancerade övningar. Bland annat med mer distinka övergångar före och efter kavalettin.
– Efter att du har samlat hästen måste du öppna upp den och låta den gå framåt, menar Ingrid.
Jeanna rider sluta på diagonalen, rider mer framåt på långsidan och samlar sedan på väg in i den nu ganska korta kavalettiserien. Duendecillo får verkligen igång sina bakben på det här sättet och svävar nästan över i passage. Kavalettin läggs också upp på den stora mittvolten, som ökas och minskas i storlek.
– Du visar vägen och håller rytmen. Här får vi bra svävningsmoment i steget, fint!, berömmer Ingrid.
Skrittpauserna innebär inte alltid total vila för häst och ryttare. Jeanna Högberg får lotsa Duendecillo över täta bommar på marken, före och efter görs en bakdelsvändning och så får de komma direkt på bomserien igen.
– Samlingen här ger hästen en helt annan bakbensaktivitet. Glöm inte bort att berömma när den gör rätt!, säger Ingrid Klimke. 


Läst 14657 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43175 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 51017 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75286 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.