Veterinärstudenten
APR
21

Skräck-tentan!!

Hej bloggen! Sen sist har jag fått tillbaka senaste tentan som handlade om digestionsorganen och urigenitalorganen vilken jag blev godkänd på! Min lilla stuga som varit under tillbyggnad/renovering har äntligen blivit klar och det har blivit så himla fint här hemma. Mamma och pappa kom upp med mina möbler helgen innan påsk och sen följde jag med de hem för lite ”påsklov”. Jag pluggade inte jättemycket under lovet men kände mig hela tiden så himla stressad inför skräck-tentan som jag skrivit idag, och det är den jag tänkte behandla i detta inlägget.

Skräck-tentan som jag pratar om är alltså stationstentamen (även känd som gatuloppet) som jag berättade lite kort om i förra inlägget. Det är alltså en anatomitenta där vi ska identifiera ungefär 11 miljoner strukturer (på latin) och det finns ungefär lika många djurslagsskillnader att hålla reda på. Det jag skriver nu är extra riktat till er framtida veterinärstudenter som precis som jag innan tentan kommer googla efter blogginlägg för att få veta mer om hur den går till och hur den är – this is for you!

För det första så har vi fantastiska lärare som ger oss ett smörgåsbord av material och hjälpmedel, så tips nr 1: utnyttja det! En av våra lärare, Elisabeth, har tjatat om vikten av att förhöra varandra och vara på asis (den delen av skolan där vi dissekerar och har allt det materialet) och försökt övertyga oss om hur roligt det är. Och vet ni vad, hon har haft så himla rätt! Det finns bara ett sätt att lära sig alla 11 miljoner strukturer och latinska begrepp och det är att nöta, nöta och nöta, och genom att förhöra varandra så blir hjärnan tvingad att tänka och lagra informationen istället för att man bara läser orden om och om igen hemma helt själv. Vi har pluggat supermycket hela tiden men just denna veckan nu inför tentan har varit helt galen, det känns som om vi har bott på skolan och ältat anatomin till förbannelse. Men vi har faktiskt haft väldigt roligt! Periodvis så har vi skrattat så vi gråtit, och periodvis har vi panikat tillsammans :P

Det är extremt frustrerande med vissa ord som verkar totalt omöjliga att lära sig. Ett exempel från veckan är en del av prostatan som på latin heter ”pars disseminata prostatae”, och utan att överdriva har jag nog sagt det här ordet minst 100 gånger bara de närmaste dagarna utan att det har velat fastna. Alexandra (en kursare/kompis) har kunnat säga ordet till mig och så ska jag säga det direkt efter henne och lik förbannat så har det inte gått! Jag höll på att få krupp på det där ordet! Men nu, efter att mina kursare frågat mig om ordet på lunchraster, på sms innan läggdags etc så sitter det äntligen! Så nästa lärdom till er kära framtida veterinärstudenter är att det finns, som sagt, bara ett sätt att lära sig och det är att göra jobbet även när det är jobbigt, tråkigt och frustrerande.

Ett sätt att underlätta inlärningen är att försöka hitta på någon minnesregel. Ju sämre det är ju bättre fungerar det. Här är två exempel från vår vecka:

 • Levern är uppdelad i olika delar och vissa djurslag saknar vissa delar. Detsamma gäller för lungorna och det är väldigt lätt att blanda ihop allt detta. En leverdel heter ”pars papillaris” och saknas hos häst och gris, medan hund och idisslare har den. Hur kommer man då ihåg det? Jo hund och idisslare blir oftast befruktade av en hane medan häst och gris oftast blir inseminerade. Häst och gris saknar därför en PAPPa = de saknar pars PAPPilaris.
 • Hos fostret finns en struktur som kallas gulesäcken, den finns kvar i fosterhinnorna hos hund och häst men tillbakabildas hos idisslare och gris. Hur kommer man ihåg det? Jo hund och häst har ägare så de har en säck (= gulesäck) full med presenter till sina ägare. Gris och idisslare har inga ägare så de behöver ingen presentsäck.

Som sagt – ju sämre/konstigare minnesregler ju mer effektiva är de!

Själva tentatillfället som var idag då. Jag har våndats över den här skräck-tentan i flera månader för den är stressig och jag kommer få black out och det är så himla mycket man ska kunna och jag kan ju ingenting och det kommer aldrig gå och när de ringer i klockan att vi ska byta station så kommer jag inte hunnit med allting etc etc.... Var det så? NEJ! Det var en jätterolig tenta, tiden var rimlig och man hann titta igenom sina svar ordentligt, hade man pluggat (vilket jag verkligen gjort) så var det inga större konstigheter utan jag tyckte det generellt kändes väldigt bra! Och det är framför allt det här jag vill att ni framtida veterinärstudenter ska läsa när ni sitter kvällen innan och har fullständig panik (been there done that) – ni behöver inte ha det! Jag är alltid väldigt nervös inför alla tentor, ställer höga krav på mig själv och tycker att jag inte kan tillräckligt, men hittills har jag upptäckt att om man pluggat så går tentorna bra. Så åter igen (och det gäller ju inte bara veterinärprogrammet) – gör jobbet även om det är tråkigt och jobbigt och frustrerande! Dagens visdomsord från Emelie ;)

Ha det gött! Nu ska jag njuta av första helgen utan plugg-stress på vääääldigt länge! På måndag börjar nästa kurs :)


Läst 6198 ggr Kommentarer Kommentera

APR
01

Digestionsapparaten

Hej bloggen! Nu var det evigheter sedan jag skrev något här... För 1,5 vecka sedan (känns som 2 år sen) skrev jag tenta för delkurserna urigenitalorganen och digestionsorganen. Besked om hur det gick kommer om ett par veckor så håll tummarna! Känslan när jag gick ut från skrivsalen var ilska :P det var några frågor som jag tyckte jag borde haft bättre koll på än vad jag hade så jag vart sur på mig själv. Jag kollade upp sakerna efteråt och det verkade som om jag lyckats få med det mesta iallafall.

Hästens digestionssystem skiljer sig från vårat och tex hundens. Vi kan inte bryta ner cellulosa eftersom det inte finns några kroppsegna enzymer som klarar av det, men det har hästarna (och idisslarna) löst genom ett sammarbete med mikrober (svampar, bakterier och protozoer). Jag tänkte först beskriva lite kort hur nedbrytningen sker hos oss och hunden, för att sedan jämför med hästen.

I munnen startar den mekaniska nedbrytningen genom tuggning, dels sönderdelas fodret till mindre delar plus att det blandas med saliven som bland annat gör det lättare att svälja fodret. I magsäcken blandas fodret med magsaften som har väldigt lågt pH vilket bland annat har en bakteriedödande effekt. Hund äter stora mängder foder men äter sällan. Deras magsäck kan därför tänjas ut väldigt mycket utan att hunden blir påverkad, fodret ligger däri och bearbetas tillsammans med muskelkontraktioner till en soppa som sedan successivt portioneras ut i tunntarmen. I magsäcken påbörjas även nedbrytningen av proteiner med hjälp av enzymet pepsin.

I tunntarmen tillförs bukspott från pankreas som har en buffrande effekt (höja pH eftersom det i magsäcken var mycket surare miljö än vi vill ha i tunntarmen) samt innehåller enzymer som bryter ner fodrets näringsämnen till beståndsdelar. Amylas spjälkar kolhydrater, lipas spjälkar fett och trypsin spjälkar proteiner. Det tillförs även galla från gallblåsan som assisterar lipas i fettnedbrytningen. Näringsämnerna tas upp av blodet genom tarmväggen och transporteras till levern via portavenen. Den viktigaste energikällan är glukos som bildas när kolhydraterna bryts ner.

Det mesta av absorptionen sker alltså i tunntarmen, det gäller även vätska. En del vätska absorberas även i tjocktarmen innan resterna färdas ur kroppen the natural way.

Hästen då. Den första skillnaden är att gräsätare tuggar sitt foder mycket noggrannare än köttätare/allätare. Det är för att cellulosa (fibrer) i gräset (eller höt) är svårare att bryta ner och det behövs därför mindre bitar så att mikroberna jag nämnde innan har större yta att jobba på. Magsäcken är relativt mindre hos häst och fodret passerar snabbt igenom här, hästen behöver därför äta lite hela tiden jämfört med hunden som äter mycket men sällan. Nedbrytning av fett, proteiner och stärkelse (lättsmälta kolhydrater som kan spjälkas av amylas) sker på samma sätt som hos hunden. Men de kolhydrater som amylas inte rår på, fibrer såsom cellulosa, går rakt igenom tunntarmen till grovtarmen. Hästen är en grovtarmsjäsare. Här bor mikroberna som lever i symbios med hästen. De ”äter” upp cellulosan och restprodukterna som då bildas är fettsyror kallade VFA som hästen kan använda som energikälla. Kolhydraterna omvandlas alltså till fett som är den viktigaste energikällan jämfört med hund där det är glukos.

Mikroberna är kräsna med vilken miljö de lever i. Ger man mycket stärkelse (kraftfoder) sänks pH vilket gör att mikroberna inte trivs och dör. Som sagt är hästens viktigaste energikälla VFA och är således konstruerad för att äta fibrer. Att man fodrar mycket med kraftfoder beror antagligen mest på tradition. Vår föreläsare förklarade att man förr var tvungen att fodra med kraftfoder eftersom arbetshästarna arbetade så hårt att de krävde stora mängder energi men eftersom de var ute i skogen hela dagarna och just arbetade så fanns det inte tid att äta tillräckligt mycket grovfoder för att få i sig all den energin. Våra hobbyhästar idag lever inte på det viset och det finns därför anledning att fundera på hur och varför man utfodrar sin häst som man gör. En sur miljö med missnöjda mikrober ger problem i hela digestionssystemet.

Kolla gärna på denna filmen om hur hästens tarmar ser ut! https://www.youtube.com/watch?v=fdz78HU_fkM&app=desktop

Det är så himla häftigt och man förstår ju verkligen varför det är så mycket problem med hästens tarmen, det är ju bara en enda stor knut! :P Observera då att tunntarmen i filmen är grovt förkortad! Jag kan titta på denna hur många gånger som helst, helt fascinerad.

Kor är väldigt häftiga djur också. Hästen var ju grovtarmsjäsare men idisslare är förmagsjäsare. Deras jäsningskammare med mikrober är alltså längst fram i digestionssystemet istället för längst bak och det innebär att mikroberna har första tjing på allt kon stoppar i sig. Det sker alltså ingen nedbryning av kolhydrater i tunntarmen utan kon från sin energi uteslutande från VFA. Vissa av fettsyrorna omvandlas sedan till glukos i levern. Det omättade fettet mättas av mikroberna och tas sedan upp i tunntarmen, det som tas upp är alltså inte likadant som det fettet som förekommit i fodret. Att mätta fettet innebär att mikroberna byter ut dubbelbindningar i fettsyran till väte. Protein degraderas av mikroberna som sedan bygger upp nya proteiner som de hellre vill ha och dessa tas sedan upp i tunnturmen. Detta innebär att idisslare inte är lika beroende av proteinsammansättningen i fodret som enkelmagade djur är. Det finns någon studie som visar att kor kan leva på enbart tidningspapper och urea (som används av mikroberna för att producera de proteiner de vill ha)! HUR COOLT! Det är nog inte att rekommendera en sådan diet men det är ändå häftigt att det fungerar.

Det var väldigt kort om hur det fungerar inne i våra djurs magar! Jag ska sätta mig en stund till innan jag tar kväll för att plugga muskler! Pågående kurs är nämligen rörelseapparaten med hunden som modelldjur. Muskler, leder, kärl och nerver studeras och matas in i mitt arma stackars huvud samtidigt som jag försöker repetera de övriga organsystemen inför den stora anatomitentan i slutet av april. Den har tiidgare kallats för gatloppet men för att inte stressa eleverna heter den nu typ ”stationstentamen anatomi”, men gatloppet lever kvar bland eleverna och vi är uppstressade hursomhelst :P Stationstentamen består av 25 stycken stationer á 5 minuter med framdissikerat material och uppmärkta strukturer som vi ska identifiera. Det innefattar alla organsystemen från vårens kurser så som endokrina organ, cirkulation/respiration, digestionsorgan, urigenitalorgan och rörelseapparaten. Det är mycket ord. Väldigt mycket ord. Men det ska förhoppningsvis gå det också :)

Ha det gött!

Bella får agera modell vid muskelplugg!

Ölis är igång och promenadrids <3


Läst 11588 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
17

Hjärta <3

Hej bloggen!

Här rullar det på i 180 som vanligt. Jag har fått resultatet för tentan jag skrev efter jul och den blev jag godkänd på, jätteskönt! Kraven för att få börja årskurs 2 är:

 • Godkänd i första kursen (anatomi, grundkurs samt introduktion till veterinärprogrammet) - CHECK
 • Godkänd i andra kursen (Biomedicinsk baskurs) - CHECK
 • Genomfört tredje kursen (organens struktur och funktion)

Genomförd innebär att alla obligatoriska moment måste vara genomförda men jag måste alltså inte vara godkänd på alla vårens tentor. De måste ju klaras av någon gång, men det är ändå skönt att veta  att nu kommer jag iallafall få börja 2an oavsett hur tentorna går framöver :) en stress/press mindre!

Organens struktur och funktion som vi läser nu är ju indelad i flera delkurser. Vi har hittills klarat av 2 stycken: nervsystem, sinnesorgan och endokrina organ, samt cirkulation och respiration. Dessa hade vi tenta på för snart två veckor sedan och då satt jag med feber och snor i hela hjärnan, hög på ipren, så jag är lite nervös över hur den tentan gick... Besked får vi om en vecka så återstår att se!

Den första delkursen om nervsystem, sinnesorgan och endokrina organ var nog de sjukaste veckorna hittills. Jag har fortfarande inte återhämtat mig efter den spurten! Det är synd att det ska vara så högt tempo för man man vill ju verkligen lära sig detta då det är superintressant plus väldigt viktigt inför vårt framtida yrke, men det finns inte tid! Man fick trycka in så mycket det bara gick på den korta tid man hade för att försöka överleva tentan. Lärarna har dock sagt att de insett att det är för komprimerat så nästa årskurs kommer ha längre tid för den kursen, grattis till er! Problemet är ju dock att det finns inte mer total tid så något annat kommer ju bli lidande istället. Men jag hoppas det blir bra i slutändan för detta var inte riktigt optimalt. Jag tröstar mig med att allt kommer återkomma flera gånger under utbildningen så tillslut ska det väl sitta ordentligt :)

Andra delkursen om cirkulation och respiration, visserligen lika högt tempo där, men så himla rolig kurs! Enligt mig den absolut roligaste vi haft hittills! :) förutom anatomi, histologi och fysiologi av själva hjärtat, lungor och hela cirkulations- och respirationssystemen så har vi kollat på EKG, tagit blodtryck på varandra, kollat på röntgenbilder, lyssnat på hjärtljud etc.. Äntligen har vi fått nosa lite på det kliniska arbetet som vi sedan kommer att göra i vårt yrkesliv vilket är väldigt kul och inspirerande! Det var helt rätt läge för en motivation-kick!

Lyssna på hjärtat gör man som veterinär i princip varje gång man möter en patient. Blodet kommer in i höger förmak via bakre och främre hålvenen, vidare ner i höger kammare. Därifrån pumpas blodet till lungorna för att syresättas och går efter det tillbaka till hjärtat via lungvenerna in i vänster förmak och vidare ner i vänster kammare innan det pumpas ut i kroppen genom aorta. I stetoskopet hör man hos friska djur två hjärtljud, men hos häst är det normalt även att höra tre eller fyra hjärtljud!

 • Det första hjärtljudet uppkommer när kammaren fyllts med blod och segelklaffarna stängs för att förhindra att blodet åker upp i förmaket igen
 • Det andra hjärtljudet uppkommer när blodet pumpats ut i aorta och fickklaffarna stängs för att förhindra att blodet rinner tillbaka ner i kammaren igen. Stängningen av både segelklaffarna och fickklaffarna styrs av tryckskillnaderna som blir i förmak vs kammare samt kammare vs aorta.
 • Det tredje hjärtljudet, som alltså bara är normalt hos häst, uppkommer när blodet snabbt strömmar in i vänster kammare från förmaket
 • Det fjärde hjärtljudet, precis som tredje hjärtljudet är detta bara normalt hos häst, uppkommer av förmakets kontraktion

Blåsljud hör man ofta talas om och det innebär turbulens i blodet, alltså att blodet ”virvlar” som ni ser på bilden nedan. Det kan tillexempel hända om en klaff i hjärtat inte riktigt sluter tätt så en del blod virvlar åt fel håll. Det kan också bero på att det finns hål mellan hjärtrummen. Fostret andas ju inte utan får sitt blod syresatt av modern, därför ser cirkulationen lite annorlunda ut än det gör efter födseln. Tillexempel finns ett hål mellan höger förmak och vänster förmak där blodet tar en genväg istället för att pumpas till lungorna. Efter födseln när cirkulation och respiration kommit igång så ska detta hål växa igen, men ibland händer inte det och då kan lite blod rinna mellan förmaken och orsaka blåsljud. Detta behöver dock inte innebära några problem för individen, men då blåsljud kan vara tecken på hjärtfel så är det viktigt att kolla upp orsaken till blåsljudet.

Nu tar jag fredag, men i helgen kommer jag plugga fysiologi för honliga och hanliga reproduktionsorgan samt njuren. Njurarna är väldigt fascinerande, de är så små men gör ett helt otroligt komplext jobb! De är så duktiga på det de gör så man klarar sig utan problem med endast 25% kapacitet. 1,5 njure kan alltså försvinna/sluta fungera och ändå fungerar allt som det ska. Galet. Slutar aldrig förundras över hur smart kroppen är! Samtidigt som den ibland kan vara jättetrög haha! Ha en härlig helg och missa inte Melodifestivalen imorgon som sänds från min hemstad Växjö, woho!


Läst 14374 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
14

Nytt år, nya möjligheter!

Hej bloggen!

 

Förra helgen hade vi bmb-tentan. Denna fruktade, hemska tenta som man hört så mycket om och hunnit bygga upp massa skräckscenarion kring. Jag vågar knappt skriva detta.. Men jag tyckte det kändes bra! Ibland, kanske speciellt på en utbildning med mycket prestationsmänniskor, så känns det som att man inte får säga att man tycker det har gått bra. Många jag har pratat med har sagt att det var supersvårt, och de kunde inget och de vågar inte hoppas på att de blir godkända. Så låter det ofta och sen när resultatet kommer så är de godkända och har lika mycket poäng som jag. Vad beror detta på? Vill man inte låta stöddig, den klassiska jantelagen, eller är man rädd att jinxa? Jag tycker det är lite synd att vi inte lyfter oss själva (och varandra) mer, jag är likadan jag! Men nu har jag bestämt mig för att ge mig själv lite mer cred, jag har pluggat stenhårt och tentan kändes bra så jag förtjänar det! Skulle det mot förmodan sedan visa sig att jag inte blir godkänd så får jag väl ta det då. Men som en äldrekursare sa: det har gått bra till motsatsen har bevisats ;)

Tyvärr är det alldeles för vanligt med psykisk ohälsa på veterinärprogrammet. Jag gissar att det är en kombination av tuffa studier, stress och en ansamling ambitiösa prestationsmänniskor. Därför tror jag det är extra viktigt att man tillåter sig själv att vara nöjd med sig själv när man har kämpat hårt och något känns bra. Förutom att ge mig själv mer cred så har jag även i nyårslöfte att plugga mindre men smartare. Det har varit en tuff första termin och jag är ganska slutkörd och har själv insett (med lite påtryckningar hemifrån) att om jag ska orka 5 år till så kan jag inte fortsätta i det här tempot. Jag måste ge mig själv tid för återhämtning, jag tror tillochmed att jag kommer lära mig mer då. Så ny plan är att försöka hålla mig runt 40 h/vecka och fortsätta utveckla min studieteknik för att utnyttja dessa timmarna på bästa sätt! Jag ska även plugga ihop med andra mycket mer än jag gjort tidigare så att jag får öva mer muntligt och genom disskussioner, det har jag märkt gett mig mycket men jag har inte utnyttjat det innan.

 

I måndags startade den nya kursen som sträcker sig enda fram till sommaren: organens struktur och funktion. Den är indelad i delkurser och första blocket handlar om nervsystemet, sinnesorganen och endokrina organ. Denna veckan har vi pratat mycket hjärna och sinnen (hörsel och lukt), minne/inlärning och sömn (denna föreläsningen bekräftade hur viktigt det är med vila för att man ska lära sig saker). Jag har höga förväntningar på denna kursen, utfrån schemat verkar den bli väldigt rolig och intressant. Det blir en blandning av föreläsningar och praktiska moment såsom dissektioner, röntgen- och EKG-övningar, studiebesök, getövningar, mikroskoperingar etc. I första anatomikursen i höstas hade vi ju hunden som typdjur men i denna kursen kommer vi gå igenom alla de ”vanliga” husdjuren, därmed avses idisslare, gris, karnivorer (hund och katt), häst och hönsfåglar.

Lite intressanta saker jag lärt mig under veckan:

 • Luktbanorna går igenom limbiska systemet som bla även styr våra känslor och minnen, det är därför när man känner en lukt kan få flashbacks – luktintrycken är kopplade till våra minnen!
 • Alla däggdjur har likadant smärtsystem vilket betyder att även djur känner smärta (finns de som inte tror att djur kan känna smärta). Förr var man dålig på att smärtlindra då man trodde att smärtan gjorde att djuret belastade skadan mindre vilket gjorde att den läkte bättre. Nu vet man bättre! Det finns en smärtcirkel som gör att ”smärta föder smärta” och detta gör faktiskt att en skada läker sämre, därför vet man idag att det är jätteviktigt att smärtlindra! (förutom det uppenbara med att skona djuret från smärta)
 • Alla däggdjurs hjärnor är uppbyggda på samma vis, men olika delar är utvecklade olika mycket beroende på vilket behov arten har. Limbiska systemet, som jag skrev bla styr våra känslor, är konservativt och mycket likartat hos olika djurslag = djur har också känslor! (finns de som inte tror på det heller)
 • Sömnbehovet skiljer mycket mellan olika djurslag. Generellt sover rovdjur mer medan bytesdjur/gräsätare sover mindre (av naturliga skäl). Tex sover en häst ungefär 4 h/dygn medan en katt sover 14 h/dygn (dessa siffror kan dock variera mycket beroende på djurhållning, tex sover ofta hästar på box/innekatter mer än hästar på lösdrift/utekatter. Tex ålder kan också spela roll, unga individer kräver oftast mer sömn). Fladdermöss sover ungefär 20 h/dygn! Vilket tråkigt liv.
 • Man lär sig inte gå utan det är en mognadsprocess och olika djurarter är olika mogna när de föds. Tex ett föl galopperar bara någon timme efter att den fötts, och det är ingenting den lärt sig utan är mogen nog att kunna så snabbt för att kunna fly med flocken från rovdjur. Vi människor är mindre mogna vid födseln och behöver lite längre tid på oss :)

 

Godnatt!


Läst 15622 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
24

GOD JUL!

GOD JUL!

Äntligen är jag hemma i Växjö och firar jul med min familj :) Jag hade världens största tur att hamna hos familjen Lind i Uppsala så de tar väl hand om Ölis medan jag och Bella är här nere i Småland. Det har varit en sjukt intensiv höst så jag behöver lite återhämtning nu, det blir dock en del pluggande ändå eftersom vi har tenta den 7 januari. Den tentan täcker allt vi gått igenom under denna kursen, vilken sträckt sig över hela hösten, minus histologin som vi redan har tentat av. Så här står det översiktligt om kursen:

”Kursens syfte är att ge den studerande goda kunskaper om de molekyler, celler och vävnader som bygger upp organismer. Dessutom ska de studerande få kunskaper om genetik, både på organism- och molekylnivå. Slutligen ska de studerande få goda kunskaper om kroppens ämnesomsättning.”

Sen följer en lååååååååång lista med kunskapsmål och betygskriterier! Så jag lär inte gå sysslolös över jul iallafall ;) Vi hade sista schemalagda dagen den 16/12 men jag stannade kvar i Uppsala till den 21/12 för att kunna plugga ostört några dagar så jag slipper sitta hela tiden nu när jag är hemma.

I torsdags var jag på auskultation hos Växjö nya djurklinik, BEST DAY EVER! Att auskultera innebär att man går bredvid för att lyssna och iakta i samband med sin utbildning. Under årskurs 1 och 3 ingår det att vi ska auskultera en gång/årskurs, men vi får vara ute hur mycket vi vill vilket de även uppmuntrar oss till att vara. Det är ju bästa sättet att lära sig på! Jag ska tillbaka till samma klinik på tisdag, sen på onsdag och torsdag kommer jag vara hos distriktsveterinärerna i Växjö. För att gå tillbaka till torsdagens auskultation så var jag på operationsavdelningen i princip hela dagen där jag bland annat fick se flera kastrationer, av både hane och hona, och borttagning av tumörer . Jag fick plocka fram kunskaperna i anatomi som vi fick under första kursen och det var kul att känna att jag visste vad det var jag tittade på :) Det kom också in en akut livmoderinflammation på en stackars tik.

Den medicinska benämningen för livmoderinflammation är pyometra som härstammar från orden pus = var och metrus = livmoder eftersom livmodern oftast blir förstorad och varfylld. Detta kan vara riktigt farligt för hunden så det är viktigt att man uppsöker veterinär om hunden uppvisar symtom eller inte är sig lik efter löp. Så här skriver Anicura om symptom för pyometra:

”Vid s k öppen pyometra är livmoderhalsen öppen och variga, brun-röda, illaluktande flytningar töms ut från vulva. Flytningarna kommer ibland ett par veckor efter löp, vilket av djurägaren kan misstolkas som att löpet skulle vara förlängt. Det förekommer att flytningarna är så lindriga att det enda symtom som observeras är att hunden slickar sig mycket baktill.

Vid sluten pyometra är livmoderhalsen sluten och inga flytningar syns. Varet kommer då inte ut, utan livmodern blir större och mer varfylld.

Andra vanliga symtom är ökad törst, ökad urinering, och efterhand nedsatt allmäntillstånd. En del hundar kan få försämrad aptit, kräkning, diarré, buksmärtor och svullen buk. I senare skede kan feber eller undertemp ses, liksom snabb andning och ökad puls. Ibland kan bakbenshälta eller stelhet vara det enda symtomet på livmoderinflammation som uppfattas av djurägaren.

Livmoderinflammation kan snabbt bli mycket allvarligt. Om hunden inte fort kommer under behandling finns risk att livmodern brister, vilket kan leda till blodförgiftning och dödsfall.”

Efter en kurs med mycket celler och näsan i böcker så var det ofantligt kul och inspirerande att få komma ut i verkligheten,det fyllde på motivationskontot rejält :)

Under hösten har jag även gått en grundkurs i läkemedelshantering hos Crace i Stockholm för att få såkallad d9-kompetens. För någon vecka sedan avlade jag prov och gick igenom de praktiska momenten, och precis innan jag åkte hem till Växjö fick jag veta att jag blivit godkänd och att mitt intyg är på väg till Uppsala med posten! JIPPI! Detta innebär att jag kan arbeta på klinik som djurvårdare på utökad nivå. På jordbruksverket kan ni läsa om vad detta innebär: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/arbeteinomdjurenshalsoochsjukvard/djurvardare.4.510b667f12d3729f91d8000103.html

Efter årskurs 3 får vi automatiskt den här kompetensen men min förhoppning är att kunna jobba på klinik redan nu i sommar. Jag tror starkt på att erfarenhet är det bästa sättet att lära sig på så ju fler timmar jag kan vara på klinik ju bättre är det! Plus att detta har jag ju drömt om i hela mitt liv att få jobba med så nu har jag inte tålamod att vänta enda till årskurs 3! JAG VILL JU LÄRA MIG ALLT! I samband med att tiken med livmoderinflammation skulle opereras i torsdags när jag auskulterade så pratade jag med veterinären om att en jobbig del av yrket måste vara att man känner med djuren när de har ont och inte mår bra, och då sa hon ”jo fast nu ska jag ju rädda henne!”, och så gjorde hon det vilket var en så grymt häftig känsla även för mig som bara stod bredvid och kollade på! Det var ett sånt moment som verkligen fastnade hos mig. Jag vill också rädda liv, och en dag kommer jag att göra det :)

Nu ska jag äta risalamalta tills jag spricker! HA NU ALLA EN RIKTIGT RIKTIGT GOD JUL! Ta hand om varandra och era pälsklingar!

Kram Emelie!


Läst 10825 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
04

Prestationsångest

För några veckor sedan kom jag in i en riktig svacka. Jag hade jättesvårt att ta tag i plugget, det tog emot, var svårt, tråkigt... Och det gjorde att jag fick ångest och dåligt samvete för jag fick för mig att jag måste tycka allt är roligt och intressant hela tiden. Jag har velat bli veterinär hela livet och har kämpat så hårt för att komma in, och nu när jag äntligen lyckades så ställde jag alldeles för höga och orimliga krav på mig själv. Jag är tacksam och lycklig varje dag på veterinärprogrammet och att jag är på väg att nå min dröm, men jag är inte mer än människa vilket betyder att jag kommer inte hurra varje dag när klockan ringer, jag kommer inte tycka allt är superroligt och superintressant. Det gör inte mig till en sämre människa eller en sämre veterinär. Att acceptera det tog ett tag men när jag väl kunde det så var det en stor lättnad, som om flera kilon lättats från mina axlar. Och helt plötsligt kändes allting mycket lättare och roligare igen!

För att underlätta för mig själv så har jag gjort om i min instuderingstaktik, eller rättare sagt så har jag skaffat mig en sådan. I början så pluggade jag från tidig morgon till sen kväll, varje dag, utan några raster. Jag tror att det är en anledning till att jag tillslut inte orkade mer och allting blev sådär tungt. När jag inte pluggade fick jag dåligt samvete för att jag inte pluggade och kände mig extremt stressad, även om jag var ute med Bella i skogen eller pysslade om Ölis i stallet som egentligen ska vara min avkoppling. Och när jag pluggade så var jag så trött i huvudet att jag inte förstod vad jag läste ändå.

Nya rutiner:

 1. Pluggschema! Jag älskar att göra listor och scheman, det är en sån tillfredsställelse att kunna stryka en punkt från listan och se hur det blir mindre och mindre kvar att göra. Jag har på mitt schema skrivit hur mycket jag ska plugga varje dag och när jag är klar så stryker jag det. Dels så begränsar det mig från att plugga för mycket, jag ser ”ljuset i tunneln” vilket gör att det inte känns så övermäktigt, det sänker min stressnivå för när jag är klar med det jag ska så kan jag i lugn och ro promenera med Bella eller klappa på Ölis utan dåligt samvete!
 2. Pomodoro! Pomodoro är en teknik för att göra sitt arbete mer effektivt utan att trötta ut sig själv. Regeln är att man jobbar effektivt i 25 minuter, paus i 5 minuter, jobb i 25 minuter etc. När man har avklarat 4 jobb-pass så tar man en längre paus på 25 minuter. Jag har en jättebra app för detta som heter ”Focus Keeper” som fungerar som en timer enligt detta systemet. Den plingar till när det är dags för paus eller att börja jobba igen. Under jobb-passen kollar jag inte på mobilen eller blir distraherad av Facebook eller liknande, utan det är full fokus på studierna som gäller! Sen när det är paus då kan jag svara på sms eller kolla efter julklappar på nätet etc. Mitt pluggande blir mycket mer effektivt och strukturerat, plus att det också hjälper mig att se ”ljuset i tunneln” vilket gör det mindre övermäktigt. Tiden går också snabbare av någon anledning :)
 3. Renskriva anteckningar! När jag kommer hem från skolan så sätter jag mig samma dag och går igenom dagens föreläsningar och renskriver mina anteckningar. Då har jag allt färskt i minnet vilket gör det lättare för mig att reda ut allting än om man några veckor senare ska försöka komma ihåg vad mina kråkfötter, pilar och abstrakta ritningar betyder. När det sen är dags för tentaplugg så har jag redan bra underlag att plugga ifrån och sparar tid, vilket ju leder till mindre stress!

Nästa grej jag ska testa är att anteckna på datorn under föreläsningarna istället för i block. Jag skriver mycket fortare på datorn så jag tror att jag kommer hinna antecka mycket mer på det viset! Det tar ett tag att komma in i det här med att plugga, jag har ju inte gjort det sedan gymnasiet för 7-8 år sedan. Men nu känns det som att jag är lite mer back on track.

Jag tror inte jag är ensam om de här svårigheterna, och det gäller ju inte bara för studier. Så ett hett tips från mig till er som känner er stressade över saker ni ska göra (i skolan, på jobbet eller hemma) är att skriva listor som ni betar av, och våga testa pomodoro! Det har blivit min bästa vän :P Har ni några tips om studietekniker så tar jag tacksamt emot dom!

Jag vill avsluta med att ge en eloge till alla på SLU och veterinärprogrammet. Klimatet där är att man hjälper varandra och jag tycker det är så himla härligt. Äldrekursare ger tips till oss nya, de lyssnar och peppar när vi känner oss såhär överväldigade som jag gjort på sistone (de har ju också varit där och vet hur det känns), inom vår klass så bjuder vi på sammanfattningar, förklaringar och tips till varandra. Det är så härlig stämning och vi vill alla klara detta, tillsammans! Det behövs extra mycket nu när världen inte är lika kärleksfull tyvärr.

Hoppas ni alla har en mysig andra advent, ta hand om varandra och ställ inte orimligt höga krav på er själva! Kram!

PS. Jag blev godkänd på både histologiförhöret och tentan! JIPPI!


Läst 6616 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
16

nutrition för hund och katt!

Hej bloggen!

Nu är histologitentorna avklarade, galet skönt! Det praktiska med miskroskopbilder var svårt tycker jag så jag håller tummarna att det räcker till godkänt. Den teoretiska tentan idag tyckte jag kändes bra :)

Under hösten och våren så annordnas det foder- och nutritionföreläsningar (hund och katt) på kåren. Tyvärr är det inte jättemycket av detta i utbildningen så det är bra att det går att skaffa kunskap på annat håll! Så är det ju med mycket, en läkare ska kunna allt om ETT djur medan vi ska kunna allt om ALLA djur. Så det går inte att få plats med allt i utbildningen utan man får skaffa egen kunskap och fördjupa sig i det man tycker är intressant. Jag hoppas det även kommer komma lite hästrelaterade kurser på kåren framöver!

Första föreläsningen var förra veckan och här är lite matnyttigt som jag tog med mig ifrån den:

 • Ägg är en väldigt bra proteinkälla för hund och ger även fin päls, MEN (!!) äggvitan måste vara kokt. Ger man rå äggvita så kan det leda till B-vitamin- och proteinbrist.
 • Katter kan vara dåliga på att dricka så det är viktigt att ge de vatten på det viset de vill. Generellt vill de ha stora, vida vattenskålar då de hatar när morrhåren slår emot kanten. De vill inte äta och dricka på samma ställe så helst ska man ha vattenskålen någon annanstans än matskålen. En del vill dricka ur rinnande vatten och då finns det små vattenfontäner till dom :) Man får testa sig fram för att se vad just sin egna katt gillar.
 • När valparna föds så har de mycket av enzymet laktas som kan bryta ner laktos. Denna förmågan avtar dock när de blivit lite äldre så alltså är inte laktos så bra att ge vuxna hundar.
 • Hundar har 10 aminosyror som är essentiella för dom medan katter har 11 stycken. Därför kan hundar leva på kattmat men katter kan inte leva på hundmat för då får de inte i sig alla aminosyror de behöver. Brist på den elfte aminosyran, taurin, kan bland annat ge problem med näthinnan.
 • Katter är obligat karnevorer vilket betyder att de måste ha i sig en viss mängd animaliskt protein varje dag, annars börjar kroppen ta av sitt egna protein (från musklerna). Alltså kan en katt aldrig vara vegetarian. En hund klarar av det.
 • Kroppen kan inte lagra protein utan det bryts ner till aminosyror som används som näringsämnen. Det som blir över omvandlas till ammoniak som kissas ut. Väldigt hög halt protein ger därför hög belastning på njurar. Har man ett djur med njurproblem är det viktigt att tänka på detta!
 • Alla mineraler jobbar tillsammans, så brist/överskott av en mineral kan påverka någon helt annan mineralhalt också. Därför är det viktigt med rätt balans. Ett exempel på fel zinkhalt är svarta hundar som föds silverfärgade. När sedan zinkbalansen blir rätt så blir valparna svarta igen. Är det fel balans mellan kalcium och fosfor så rättar kroppen till den balansen själv genom att ta kalcium ifrån skelettet så risken att det kalkas ur är stor. Kontentan är att mineralbalansen är viktig så man ska inte experimentera med detta själv om man inte har stora kunskaper i ämnet.
 • Salt i sig orsakar inte njurproblem men om djuret har njurproblem så blir det sämre av salt.
 • En hund ska äta anpassat valpfoder tills den vuxit ungefär 90% av sin vuxna mankhöjd för att de ska växa i rätt takt (extra viktigt på stora hundraser så de inte växer för fort).

Personalen på djursjukhusen (framförallt djursjukvårdarna) är jätteduktiga på det här med foder och energiberäkning så be gärna de om hjälp om ni är osäkra på vilket foder och mängd som passar ert djur! På denna första föreläsningen så gick vi igenom de olika näringsämnena och just energiberäkning. Energiberäkning är bara en måttstock på vilken mängd djuret ska ha. Man får sedan se på varje individ och anpassa efter dess livsstil och behov.

Ibland får man höra folk som säger något i stil med ”mina morföräldrar hade massa hundar och de åt alltid rester från middagen som blev över och har alltid mått jättebra så varför ska man hålla på med det här tjafset?!”. Well.. först och främst så har vi höjt medellivsåldern på våra husdjur, nu är 15 år för en hund inget konstigt medan medellivsåldern längre tillbaka bara var 8 år tillexempel. Sen finns det alltid de hundarna som är rätt så okänsliga och kan äta nästan vad som helst utan att det verkar påverka dom, sen finns det de som är jättekänsliga och måste få i sig helt korrekt balans av alla näringsämnen för att må bra, och sen en tredje grupp som ligger någonstans där mittemellan. Tyvärr står det inte i pannan på valpen vilken kategori den tillhör så genom att ge alla djur så optimal kost som möjligt så ger man alla förutsättningar till ett hälsosamt och långt liv :)

Ha en trevlig kväll! På fredag åker jag hem till Växjö för första gången sen jag flyttade upp hit! Jippi :)

Kram Emelie


Läst 6106 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
11

Tentaplugg och getter

Hej bloggen! Under flera år så har jag läst veterinärstudentbloggar för det har varit ett sätt för mig att få känslan av att vara veterinärstudent och gett mig motivation till att fortsätta kämpa med högskoleprovet för att kunna komma in. Och jag har alltid tänkt när bloggarna inte uppdaterat så ofta att om jag någon gång ska blogga om veterinärstudier så ska jag minsann inte låta mina läsare vänta på inlägg! Meeeeen så kom verkligheten ifatt mig och tiden räcker inte alltid till :) förlåt för det! Vi går mest halvdagar i skolan under denna kursen så man tycker ju att man borde ha all tid i världen men jag vet på riktigt inte vart den tar vägen?! Det är extremt mycket plugg nu, tenta på både tisdag och onsdag nästa vecka, så det är väl till det mycket tid går åt.

På tisdag är det ”praktiskt” prov i histologi. Jag vet egentligen inte varför man kallar det praktiskt, men vi kommer iallafall få mikroskopbilder på vävnader och celler som vi ska kunna identifiera. På riktigt så är det fortfarande mest 50 nyanser av rosa men successivt så klarnar det väl lite så jag hoppas jag kan urskilja något på tisdag! Tentan på onsdag är teoretiskt om vävnaderna, hur de är uppbyggda, deras funktioner osv. Vävnaderna är epitel, bindväv, ben och brosk, muskler, blod och nervvävnad. Grunderna för uppkomsten av cancer ingår även i detta avsnittet fastän vi egentligen bara läser om det friska djuret under årskurs 1. Det beror på att vi i denna kursen går igenom cellerna väldigt djupt och deras olika mekanismer så det passar bra att lägga in cancer här också då det är fel i just mekanismerna som gör att cancer kan utvecklas. Senare i utbildningen kommer vi gå in mer på detta givetvis men just grunderna körs nu. Det är väldigt intressant för cancer är ju så vanligt idag och man hör om det hela tiden men iallafall jag hade inte någon större koll på vad cancer egentligen är på cellnivå och hur det kommer sig att den kan utvecklas.

Kortfattat kan man säga att mutationer (kan tex bero på miljöfaktorer så som kemiska ämnen, joniserande strålning eller virus) i cellen gör att den får andra egenskaper än ”normala” celler:

 1. Kan dela sig oändligt
 2. Kan nonchalera apoptosprogrammet (apoptos = programmerad celldöd)
 3. Kan locka till sig celler som bildar blodkärl
 4. Har egna signaler för tillväxt
 5. Kan aktivera invasions/metastaseringsprogrammet (sprida sig till andra vävnader)
 6. Undviker hämmande substanser (immunförsvaret)

En belign tumör är en godartad tumör och alltså inte cancer. Malign tumär däremot är det vi kallar cancer, en elakartad tumör. Det som skiljer de åt är att meligna tumörer kan locka till sig celler som bildar blodkärl vilket ger näringsförsörjning för deras tillväxt, och sen kan de sprida sig i kroppen med hjälp av blodkärlen och bostätta sig på andra ställen än i ursprungsvävnaden. Dessa dottertumörer kallas metastaser.

Enkelt sammanfattat beror cancer på en obalans mellan celldelning och apoptos (celldöd)

 • Ökad celldelning + normal apoptos = tumör
 • Normal celldelning + minskad apoptos = tumör
 • Ofta är det en kombination av ökad celldelning och minskad apoptos

Som jag förstått det så är svårigheten med att bota cancer att det finns så många olika varianter. Även inom samma tumör i en person så kan cellerna skilja sig åt så mycket att de inte går att behandla på samma vis. En annan svårighet är att cancercellerna hinner dela sig otroligt många gånger innan tumören blir palperbar (att man kan känna den med händerna/fingrarna).

Cancer hos våra husdjur är vanligast hos hund och katt, men givetvis även hos andra arter. De vanligaste cancertyperna hos olika arter ser ni här:

 • Hund – hudtumörer, cancer i juver (cancer är dock vanligt i många organ)
 • Katt – blodcancer (pga virus)
 • Nöt – blodcancer, cancer i ögonen (ej vanligt i sverige)
 • Häst – hudcancer, äggstockscancer

Cancer är en hemsk sjukdom så för att avsluta på ett lite trevligare sätt så måste jag ju berätta om första getövningen vi har haft! För det första: getter är nog bland det coolaste djuret som finns! Jag blev så himla kär i dessa små krabater och jag log som en fåne hela tiden vi var med dom! Övningen handlade framför allt om att lära oss hantera djuren, och så skulle vi lyssna på hjärta och våmkontraktioner (getter har ju 4 magar, eftersom de precis som kon är idisslare, och våmmen är en av dom), kolla andningsfrekvens, vikt och temp. Getter är väldigt sociala djur och de tyckte det var jätteroligt att få bli ompysslade J Vi kommer göra fler övningar med getterna i vinter och vår, ser väldigt mycket fram emot det!

Nu ska jag fortsätta stirra på de 50 nyanserna av rosa! Ha en fin helg alla!


Läst 6449 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
16

Ledig helg!

Denna helgen har min pojkvän Andreas varit uppe hos mig, det är första gången vi ses sen jag flyttade upp hit för 7 veckor sedan. Han hade med sig Bella och i fredags träffade vi tjejen som kommer passa Bella några dagar i höst när jag går heldag i skolan och det kändes superbra! Så nu kan jag äntligen få krama om min vovve varje dag! Vi har haft en väldigt mysig helg, bara varit tillsammans och gjort sånt som vi brukar göra hemma på helgerna: äta scones till brunch, kolla på Orange is the new black, gå promenader med Bella etc. Inget storslaget utan bara njutit av varandras sällskap och det var helt magiskt, jag har saknat honom! Givetvis gav jag en liten rundvandring på skolan också så han fick se var det är jag håller hus på dagarna.

BMB, kursen vi läser nu, är indelad i tre teman. Just nu läser vi tema 1 som är cellbiologi (cellen och dess beståndsdelar), histologi (kroppens vävnader, mikroskopering) och biokemi (kemin hos levande organismer, tex proteiner, enzymer). Upplägget nu jämfört med förra kursen är mycket mer självstudier, majoriteten av dagarna i skolan är halvdagar. Nu är basgruppsarbetet oerhört viktigt. I förra kursen var det mer ett komplement och jag tror vi skulle komma in i arbetssättet och lära känna gruppen, men nu är det for real. Det är så vi ska lära in denna kursen, och ju mer jag kommer in i det ju bättre tycker jag att det är! Givetvis svårt och tungt ibland, men vem har sagt att det skulle vara enkelt hela tiden?! Jag tror att det dels är diskussionerna som ligger bakom att det är ett så bra sätt att lära sig på, men även att det blir så mycket repetion. Först får vi fall med  info och diskussionsmaterial och vi diskuterar kring det vi redan vet eller tror oss veta, sen (med inlärningsmålen och frågeställningarna i bakhuvudet) har vi föreläsningar, vi läser själva i böcker, många av oss kollar mycket filmer på youtube, och sen går vi igenom allt tillsammans och diskuterar vad vi kommit fram till. Att bara höra det på föreläsning, eller bara läsa i en bok ger inte så mycket, men att få så många olika intryck och att höra/se samma sak flera gånger gör att det tillslut fastnar.

Förra veckans inlärningsmål handlade om epitel och bindväv, samt cellcykeln och differentiering. Denna veckan är det proteiner och aminosyror som står på agendan. Jag tycker det är en rätt tung kurs, de här ämnena är inte min starka sida plus att det är mycket teori och eftersom det är på cellnivå är det svårt att ta på till skillnad från organen i förra kursen. Men långsamt och successivt så börjar saker klarna för mig. I början av en kurs när man kan absolut ingenting så får jag lätt lite panik, det känns så mycket och jag tror att jag aldrig kommer kunna lära mig det och jag blir otroligt frustrerad över att jag inte kan allt direkt! Så jag försöker jobba med det, det är inte meningen att jag ska kunna allt direkt för då hade jag ju inte behövt gå den här utbildningen överhuvudtaget. Och tar jag det bara lugnt och metodiskt så brukar det lösa sig allt eftersom :) Jag försöker också bli bättre på att ta hjälp och att erkänna att jag inte förstår, och där är min basgrupp helt fantastisk! Ingen fråga är för dum utan vi hjälper alla varandra!

I veckan som kommer nu ska vi labba en hel del! Det ska bli kul, tillsammans med mikroskoperingen så blir det iallafall lite praktiskt mitt i allt det teoretiska. Godkända labbrapporter ger också pluspoäng att ta med sig till tentan vi har i januari, och det är ju alltid välkommet!

Ha en fin kväll!


Läst 6808 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
06

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Hej bloggen!

Det var rätt längesen jag skrev nu och anledning till detta är att jag mått lite dåligt på sistone. Ölis har inte känts riktigt hundra så för ett par veckor sedan var jag på universitetsdjursjuket (UDS) med honom. Jag var givetvis rädd att det var den gamla skadan som gjorde sig påmind, men det var det inte. Tyvärr har Ölis en benställning som inte är optimal, han är lite x-bent fram samtidigt som han är inåt-tåad. Vi har försökt göra vårt bästa med skoningen för att underlätta detta men det går ju tyvärr inte att ändra benställningen. Nu visar det sig att lederna i hoven har blivit påverkade och det går inte att göra något åt. Så vid 6 års ålder blir nu Ölis pensionär. Det gör så himla ont i mitt hjärta, vi har kämpat så hårt tillsammans för att få han bra från ligamentskadan, och när vi äntligen kommit igång så stoppas vi igen. Permanent. Men jag är jätteglad att jag fick ta med min prins hem igen och nu gäller det att göra livet så bra som möjligt för honom så länge det går! Jag har tänkt testa på klickerträning och andra saker man kan göra från marken som inte belastar hans ben, och någon gång ibland får han komma ut på skrittrundor i skogen. Sålänge han kan gå i hagen utan att ha ont, mår bra och trots allt har ett rikt och roligt liv så kommer han få ha det! Om någon har tips på aktiviteter vi kan hitta på får ni gärna kommentera det här under :)

Dagen på UDS var lång med grundliga undersökningar, och bland annat fick Ölis springa och genomgå böjprov med reflexbollar påtejpade på huvud, manke och kors. Kameror filmade och registrerade reflexbollarnas rörelse (alltså Ölis rörelser) och på så vis kunde man tydligt se ojämnheter i rörelsemönstret. Detta är ju ett fantastiskt hjälpmedel då allt inte är så lätt att se med blotta ögat! Det är fortfarande i utvecklingsfasen och det pågår fortfarande studier om detta, ska bli spännande att följa :)

Trots allt kaos och sorg och chock så har ju skolan rullat på som vanligt, vi har hunnit med två tentor sen sist. Den första var en muntlig/praktiskt tenta i anatomi där vi skulle redogöra för olika organsystem och deras strukturer. Jag var så sjukligt nervös för detta, mest för att jag aldrig gjort en ”munta” så visste inte riktigt vad som skulle hända och hur det gick till plus att vi skulle vara i grupper om 3 och alltså behöva redovisa inför de två andra eleverna och sen få vårt betyg inför dem också. Men min nervositet var helt onödig, det gick jättebra och vi blev alla 3 i min grupp godkända J Under denna utbildning finns bara Godkänd eller Underkänd, inga andra betygsnivåer. Jag skulle redogöra för respirations- och cirkulationsorganen (vilket organsystem jag skulle ha fick jag veta först när jag kom dit), plus att vi fick stickfrågor även på de andra organsystemen. Respiration innebär luftens väg med tex luftstrupe och lungor, cirkulation är blodets väg med hjärta och kärl. Det jag skulle kunna var deras latinska namn och alla detaljer/strukturer på organen och hur luften/blodet färdas kort sagt. Väldigt skönt att få beskedet direkt att man var godkänd och skönt att ha det överstökat!

Andra tentan var den skriftliga sluttentan för kursen. Den var uppdelad i två delar, en som också handlade om anatomi och organen, och en som handlade om embryologin. Jag hade lite panik över embryologin för det kändes som att man hade lagt all tid på anatomin inför muntan och sen var det bara några dagar jag hade på mig med embryologin. Kvällen innan tentan ramlade dock polletten ner och det kändes faktiskt väldigt bra i fredags när jag skrev provet, så jag hoppas den känslan stämmer! Nu tar det någon vecka innan vi får resultatet. Härom dagen fick vi resultatet för första tentan, den i osteologin (skelettet) och den klarade jag :)

Nya kursen startade i måndags, den heter Biomedicinsk baskurs (BMB) och handlar om de molekyler, celler och vävnader som bygger upp en organism. Vi kommer även gå igenom lite genetik och kroppens ämnesomsättning. Jag tänkte förklara lite mer detaljerat om kursen någon annan dag.

I helgen som var kom mamma, pappa och Bella på besök. Det var helt fantastiskt att äntligen få krama om min lilla vovve! Som jag saknat henne! Och givetvis mina föräldrar också, men mest Bella ;) Det blev en jättemysig helg, bland annat visade jag dem skolan och de blev väldigt imponerade! Det är en jättefin skola, jag är en stolt elev J Men det var skönt med en ledig helg, det är den första sen jag flyttade upp hit, och det behövdes lite ny energi för att kunna ladda om till BMB-kursen. Jag är så tacksam över mina föräldrar som alltid stöttar och peppar mig, de är mina största fans! Älskar er <3

Kram!


Läst 18777 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  Veterinärstudenten

I den här bloggen får du följa hästtjejen Emelie Jönsson under hennes veterinärstudier i Uppsala.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Emelie Jönsson kommer från Växjö och är 26 år. Till veterinärutbildningen tar hon med sig sin sexåriga valack Ölis och sin hund Bella.

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: Är de goda (rid-)råden verkligen goda?

Gästbloggen

Tävlingen i söndags och en förmiddag hemma!

Therese

we tävling

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna