Veterinärstudenten
OKT
16
2016

Denna helgen har min pojkvän Andreas varit uppe hos mig, det är första gången vi ses sen jag flyttade upp hit för 7 veckor sedan. Han hade med sig Bella och i fredags träffade vi tjejen som kommer passa Bella några dagar i höst när jag går heldag i skolan och det kändes superbra! Så nu kan jag äntligen få krama om min vovve varje dag! Vi har haft en väldigt mysig helg, bara varit tillsammans och gjort sånt som vi brukar göra hemma på helgerna: äta scones till brunch, kolla på Orange is the new black, gå promenader med Bella etc. Inget storslaget utan bara njutit av varandras sällskap och det var helt magiskt, jag har saknat honom! Givetvis gav jag en liten rundvandring på skolan också så han fick se var det är jag håller hus på dagarna.

BMB, kursen vi läser nu, är indelad i tre teman. Just nu läser vi tema 1 som är cellbiologi (cellen och dess beståndsdelar), histologi (kroppens vävnader, mikroskopering) och biokemi (kemin hos levande organismer, tex proteiner, enzymer). Upplägget nu jämfört med förra kursen är mycket mer självstudier, majoriteten av dagarna i skolan är halvdagar. Nu är basgruppsarbetet oerhört viktigt. I förra kursen var det mer ett komplement och jag tror vi skulle komma in i arbetssättet och lära känna gruppen, men nu är det for real. Det är så vi ska lära in denna kursen, och ju mer jag kommer in i det ju bättre tycker jag att det är! Givetvis svårt och tungt ibland, men vem har sagt att det skulle vara enkelt hela tiden?! Jag tror att det dels är diskussionerna som ligger bakom att det är ett så bra sätt att lära sig på, men även att det blir så mycket repetion. Först får vi fall med  info och diskussionsmaterial och vi diskuterar kring det vi redan vet eller tror oss veta, sen (med inlärningsmålen och frågeställningarna i bakhuvudet) har vi föreläsningar, vi läser själva i böcker, många av oss kollar mycket filmer på youtube, och sen går vi igenom allt tillsammans och diskuterar vad vi kommit fram till. Att bara höra det på föreläsning, eller bara läsa i en bok ger inte så mycket, men att få så många olika intryck och att höra/se samma sak flera gånger gör att det tillslut fastnar.

Förra veckans inlärningsmål handlade om epitel och bindväv, samt cellcykeln och differentiering. Denna veckan är det proteiner och aminosyror som står på agendan. Jag tycker det är en rätt tung kurs, de här ämnena är inte min starka sida plus att det är mycket teori och eftersom det är på cellnivå är det svårt att ta på till skillnad från organen i förra kursen. Men långsamt och successivt så börjar saker klarna för mig. I början av en kurs när man kan absolut ingenting så får jag lätt lite panik, det känns så mycket och jag tror att jag aldrig kommer kunna lära mig det och jag blir otroligt frustrerad över att jag inte kan allt direkt! Så jag försöker jobba med det, det är inte meningen att jag ska kunna allt direkt för då hade jag ju inte behövt gå den här utbildningen överhuvudtaget. Och tar jag det bara lugnt och metodiskt så brukar det lösa sig allt eftersom :) Jag försöker också bli bättre på att ta hjälp och att erkänna att jag inte förstår, och där är min basgrupp helt fantastisk! Ingen fråga är för dum utan vi hjälper alla varandra!

I veckan som kommer nu ska vi labba en hel del! Det ska bli kul, tillsammans med mikroskoperingen så blir det iallafall lite praktiskt mitt i allt det teoretiska. Godkända labbrapporter ger också pluspoäng att ta med sig till tentan vi har i januari, och det är ju alltid välkommet!

Ha en fin kväll!


Läst 9342 ggr Kommentarer Kommentera

Hej bloggen!

Det var rätt längesen jag skrev nu och anledning till detta är att jag mått lite dåligt på sistone. Ölis har inte känts riktigt hundra så för ett par veckor sedan var jag på universitetsdjursjuket (UDS) med honom. Jag var givetvis rädd att det var den gamla skadan som gjorde sig påmind, men det var det inte. Tyvärr har Ölis en benställning som inte är optimal, han är lite x-bent fram samtidigt som han är inåt-tåad. Vi har försökt göra vårt bästa med skoningen för att underlätta detta men det går ju tyvärr inte att ändra benställningen. Nu visar det sig att lederna i hoven har blivit påverkade och det går inte att göra något åt. Så vid 6 års ålder blir nu Ölis pensionär. Det gör så himla ont i mitt hjärta, vi har kämpat så hårt tillsammans för att få han bra från ligamentskadan, och när vi äntligen kommit igång så stoppas vi igen. Permanent. Men jag är jätteglad att jag fick ta med min prins hem igen och nu gäller det att göra livet så bra som möjligt för honom så länge det går! Jag har tänkt testa på klickerträning och andra saker man kan göra från marken som inte belastar hans ben, och någon gång ibland får han komma ut på skrittrundor i skogen. Sålänge han kan gå i hagen utan att ha ont, mår bra och trots allt har ett rikt och roligt liv så kommer han få ha det! Om någon har tips på aktiviteter vi kan hitta på får ni gärna kommentera det här under :)

Dagen på UDS var lång med grundliga undersökningar, och bland annat fick Ölis springa och genomgå böjprov med reflexbollar påtejpade på huvud, manke och kors. Kameror filmade och registrerade reflexbollarnas rörelse (alltså Ölis rörelser) och på så vis kunde man tydligt se ojämnheter i rörelsemönstret. Detta är ju ett fantastiskt hjälpmedel då allt inte är så lätt att se med blotta ögat! Det är fortfarande i utvecklingsfasen och det pågår fortfarande studier om detta, ska bli spännande att följa :)

Trots allt kaos och sorg och chock så har ju skolan rullat på som vanligt, vi har hunnit med två tentor sen sist. Den första var en muntlig/praktiskt tenta i anatomi där vi skulle redogöra för olika organsystem och deras strukturer. Jag var så sjukligt nervös för detta, mest för att jag aldrig gjort en ”munta” så visste inte riktigt vad som skulle hända och hur det gick till plus att vi skulle vara i grupper om 3 och alltså behöva redovisa inför de två andra eleverna och sen få vårt betyg inför dem också. Men min nervositet var helt onödig, det gick jättebra och vi blev alla 3 i min grupp godkända J Under denna utbildning finns bara Godkänd eller Underkänd, inga andra betygsnivåer. Jag skulle redogöra för respirations- och cirkulationsorganen (vilket organsystem jag skulle ha fick jag veta först när jag kom dit), plus att vi fick stickfrågor även på de andra organsystemen. Respiration innebär luftens väg med tex luftstrupe och lungor, cirkulation är blodets väg med hjärta och kärl. Det jag skulle kunna var deras latinska namn och alla detaljer/strukturer på organen och hur luften/blodet färdas kort sagt. Väldigt skönt att få beskedet direkt att man var godkänd och skönt att ha det överstökat!

Andra tentan var den skriftliga sluttentan för kursen. Den var uppdelad i två delar, en som också handlade om anatomi och organen, och en som handlade om embryologin. Jag hade lite panik över embryologin för det kändes som att man hade lagt all tid på anatomin inför muntan och sen var det bara några dagar jag hade på mig med embryologin. Kvällen innan tentan ramlade dock polletten ner och det kändes faktiskt väldigt bra i fredags när jag skrev provet, så jag hoppas den känslan stämmer! Nu tar det någon vecka innan vi får resultatet. Härom dagen fick vi resultatet för första tentan, den i osteologin (skelettet) och den klarade jag :)

Nya kursen startade i måndags, den heter Biomedicinsk baskurs (BMB) och handlar om de molekyler, celler och vävnader som bygger upp en organism. Vi kommer även gå igenom lite genetik och kroppens ämnesomsättning. Jag tänkte förklara lite mer detaljerat om kursen någon annan dag.

I helgen som var kom mamma, pappa och Bella på besök. Det var helt fantastiskt att äntligen få krama om min lilla vovve! Som jag saknat henne! Och givetvis mina föräldrar också, men mest Bella ;) Det blev en jättemysig helg, bland annat visade jag dem skolan och de blev väldigt imponerade! Det är en jättefin skola, jag är en stolt elev J Men det var skönt med en ledig helg, det är den första sen jag flyttade upp hit, och det behövdes lite ny energi för att kunna ladda om till BMB-kursen. Jag är så tacksam över mina föräldrar som alltid stöttar och peppar mig, de är mina största fans! Älskar er <3

Kram!


Läst 21084 ggr Kommentarer Kommentera

Emelie Jönsson kommer från Växjö och är 26 år. Till veterinärutbildningen tar hon med sig sin sexåriga valack Ölis och sin hund Bella.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.