Veterinärstudenten

Hej bloggen!

Nu är histologitentorna avklarade, galet skönt! Det praktiska med miskroskopbilder var svårt tycker jag så jag håller tummarna att det räcker till godkänt. Den teoretiska tentan idag tyckte jag kändes bra :)

Under hösten och våren så annordnas det foder- och nutritionföreläsningar (hund och katt) på kåren. Tyvärr är det inte jättemycket av detta i utbildningen så det är bra att det går att skaffa kunskap på annat håll! Så är det ju med mycket, en läkare ska kunna allt om ETT djur medan vi ska kunna allt om ALLA djur. Så det går inte att få plats med allt i utbildningen utan man får skaffa egen kunskap och fördjupa sig i det man tycker är intressant. Jag hoppas det även kommer komma lite hästrelaterade kurser på kåren framöver!

Första föreläsningen var förra veckan och här är lite matnyttigt som jag tog med mig ifrån den:

  • Ägg är en väldigt bra proteinkälla för hund och ger även fin päls, MEN (!!) äggvitan måste vara kokt. Ger man rå äggvita så kan det leda till B-vitamin- och proteinbrist.
  • Katter kan vara dåliga på att dricka så det är viktigt att ge de vatten på det viset de vill. Generellt vill de ha stora, vida vattenskålar då de hatar när morrhåren slår emot kanten. De vill inte äta och dricka på samma ställe så helst ska man ha vattenskålen någon annanstans än matskålen. En del vill dricka ur rinnande vatten och då finns det små vattenfontäner till dom :) Man får testa sig fram för att se vad just sin egna katt gillar.
  • När valparna föds så har de mycket av enzymet laktas som kan bryta ner laktos. Denna förmågan avtar dock när de blivit lite äldre så alltså är inte laktos så bra att ge vuxna hundar.
  • Hundar har 10 aminosyror som är essentiella för dom medan katter har 11 stycken. Därför kan hundar leva på kattmat men katter kan inte leva på hundmat för då får de inte i sig alla aminosyror de behöver. Brist på den elfte aminosyran, taurin, kan bland annat ge problem med näthinnan.
  • Katter är obligat karnevorer vilket betyder att de måste ha i sig en viss mängd animaliskt protein varje dag, annars börjar kroppen ta av sitt egna protein (från musklerna). Alltså kan en katt aldrig vara vegetarian. En hund klarar av det.
  • Kroppen kan inte lagra protein utan det bryts ner till aminosyror som används som näringsämnen. Det som blir över omvandlas till ammoniak som kissas ut. Väldigt hög halt protein ger därför hög belastning på njurar. Har man ett djur med njurproblem är det viktigt att tänka på detta!
  • Alla mineraler jobbar tillsammans, så brist/överskott av en mineral kan påverka någon helt annan mineralhalt också. Därför är det viktigt med rätt balans. Ett exempel på fel zinkhalt är svarta hundar som föds silverfärgade. När sedan zinkbalansen blir rätt så blir valparna svarta igen. Är det fel balans mellan kalcium och fosfor så rättar kroppen till den balansen själv genom att ta kalcium ifrån skelettet så risken att det kalkas ur är stor. Kontentan är att mineralbalansen är viktig så man ska inte experimentera med detta själv om man inte har stora kunskaper i ämnet.
  • Salt i sig orsakar inte njurproblem men om djuret har njurproblem så blir det sämre av salt.
  • En hund ska äta anpassat valpfoder tills den vuxit ungefär 90% av sin vuxna mankhöjd för att de ska växa i rätt takt (extra viktigt på stora hundraser så de inte växer för fort).

Personalen på djursjukhusen (framförallt djursjukvårdarna) är jätteduktiga på det här med foder och energiberäkning så be gärna de om hjälp om ni är osäkra på vilket foder och mängd som passar ert djur! På denna första föreläsningen så gick vi igenom de olika näringsämnena och just energiberäkning. Energiberäkning är bara en måttstock på vilken mängd djuret ska ha. Man får sedan se på varje individ och anpassa efter dess livsstil och behov.

Ibland får man höra folk som säger något i stil med ”mina morföräldrar hade massa hundar och de åt alltid rester från middagen som blev över och har alltid mått jättebra så varför ska man hålla på med det här tjafset?!”. Well.. först och främst så har vi höjt medellivsåldern på våra husdjur, nu är 15 år för en hund inget konstigt medan medellivsåldern längre tillbaka bara var 8 år tillexempel. Sen finns det alltid de hundarna som är rätt så okänsliga och kan äta nästan vad som helst utan att det verkar påverka dom, sen finns det de som är jättekänsliga och måste få i sig helt korrekt balans av alla näringsämnen för att må bra, och sen en tredje grupp som ligger någonstans där mittemellan. Tyvärr står det inte i pannan på valpen vilken kategori den tillhör så genom att ge alla djur så optimal kost som möjligt så ger man alla förutsättningar till ett hälsosamt och långt liv :)

Ha en trevlig kväll! På fredag åker jag hem till Växjö för första gången sen jag flyttade upp hit! Jippi :)

Kram Emelie


Läst 13974 ggr Kommentarer Kommentera

Hej bloggen! Under flera år så har jag läst veterinärstudentbloggar för det har varit ett sätt för mig att få känslan av att vara veterinärstudent och gett mig motivation till att fortsätta kämpa med högskoleprovet för att kunna komma in. Och jag har alltid tänkt när bloggarna inte uppdaterat så ofta att om jag någon gång ska blogga om veterinärstudier så ska jag minsann inte låta mina läsare vänta på inlägg! Meeeeen så kom verkligheten ifatt mig och tiden räcker inte alltid till :) förlåt för det! Vi går mest halvdagar i skolan under denna kursen så man tycker ju att man borde ha all tid i världen men jag vet på riktigt inte vart den tar vägen?! Det är extremt mycket plugg nu, tenta på både tisdag och onsdag nästa vecka, så det är väl till det mycket tid går åt.

På tisdag är det ”praktiskt” prov i histologi. Jag vet egentligen inte varför man kallar det praktiskt, men vi kommer iallafall få mikroskopbilder på vävnader och celler som vi ska kunna identifiera. På riktigt så är det fortfarande mest 50 nyanser av rosa men successivt så klarnar det väl lite så jag hoppas jag kan urskilja något på tisdag! Tentan på onsdag är teoretiskt om vävnaderna, hur de är uppbyggda, deras funktioner osv. Vävnaderna är epitel, bindväv, ben och brosk, muskler, blod och nervvävnad. Grunderna för uppkomsten av cancer ingår även i detta avsnittet fastän vi egentligen bara läser om det friska djuret under årskurs 1. Det beror på att vi i denna kursen går igenom cellerna väldigt djupt och deras olika mekanismer så det passar bra att lägga in cancer här också då det är fel i just mekanismerna som gör att cancer kan utvecklas. Senare i utbildningen kommer vi gå in mer på detta givetvis men just grunderna körs nu. Det är väldigt intressant för cancer är ju så vanligt idag och man hör om det hela tiden men iallafall jag hade inte någon större koll på vad cancer egentligen är på cellnivå och hur det kommer sig att den kan utvecklas.

Kortfattat kan man säga att mutationer (kan tex bero på miljöfaktorer så som kemiska ämnen, joniserande strålning eller virus) i cellen gör att den får andra egenskaper än ”normala” celler:

  1. Kan dela sig oändligt
  2. Kan nonchalera apoptosprogrammet (apoptos = programmerad celldöd)
  3. Kan locka till sig celler som bildar blodkärl
  4. Har egna signaler för tillväxt
  5. Kan aktivera invasions/metastaseringsprogrammet (sprida sig till andra vävnader)
  6. Undviker hämmande substanser (immunförsvaret)

En belign tumör är en godartad tumör och alltså inte cancer. Malign tumär däremot är det vi kallar cancer, en elakartad tumör. Det som skiljer de åt är att meligna tumörer kan locka till sig celler som bildar blodkärl vilket ger näringsförsörjning för deras tillväxt, och sen kan de sprida sig i kroppen med hjälp av blodkärlen och bostätta sig på andra ställen än i ursprungsvävnaden. Dessa dottertumörer kallas metastaser.

Enkelt sammanfattat beror cancer på en obalans mellan celldelning och apoptos (celldöd)

  • Ökad celldelning + normal apoptos = tumör
  • Normal celldelning + minskad apoptos = tumör
  • Ofta är det en kombination av ökad celldelning och minskad apoptos

Som jag förstått det så är svårigheten med att bota cancer att det finns så många olika varianter. Även inom samma tumör i en person så kan cellerna skilja sig åt så mycket att de inte går att behandla på samma vis. En annan svårighet är att cancercellerna hinner dela sig otroligt många gånger innan tumören blir palperbar (att man kan känna den med händerna/fingrarna).

Cancer hos våra husdjur är vanligast hos hund och katt, men givetvis även hos andra arter. De vanligaste cancertyperna hos olika arter ser ni här:

  • Hund – hudtumörer, cancer i juver (cancer är dock vanligt i många organ)
  • Katt – blodcancer (pga virus)
  • Nöt – blodcancer, cancer i ögonen (ej vanligt i sverige)
  • Häst – hudcancer, äggstockscancer

Cancer är en hemsk sjukdom så för att avsluta på ett lite trevligare sätt så måste jag ju berätta om första getövningen vi har haft! För det första: getter är nog bland det coolaste djuret som finns! Jag blev så himla kär i dessa små krabater och jag log som en fåne hela tiden vi var med dom! Övningen handlade framför allt om att lära oss hantera djuren, och så skulle vi lyssna på hjärta och våmkontraktioner (getter har ju 4 magar, eftersom de precis som kon är idisslare, och våmmen är en av dom), kolla andningsfrekvens, vikt och temp. Getter är väldigt sociala djur och de tyckte det var jätteroligt att få bli ompysslade J Vi kommer göra fler övningar med getterna i vinter och vår, ser väldigt mycket fram emot det!

Nu ska jag fortsätta stirra på de 50 nyanserna av rosa! Ha en fin helg alla!


Läst 11217 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
16
2016

Denna helgen har min pojkvän Andreas varit uppe hos mig, det är första gången vi ses sen jag flyttade upp hit för 7 veckor sedan. Han hade med sig Bella och i fredags träffade vi tjejen som kommer passa Bella några dagar i höst när jag går heldag i skolan och det kändes superbra! Så nu kan jag äntligen få krama om min vovve varje dag! Vi har haft en väldigt mysig helg, bara varit tillsammans och gjort sånt som vi brukar göra hemma på helgerna: äta scones till brunch, kolla på Orange is the new black, gå promenader med Bella etc. Inget storslaget utan bara njutit av varandras sällskap och det var helt magiskt, jag har saknat honom! Givetvis gav jag en liten rundvandring på skolan också så han fick se var det är jag håller hus på dagarna.

BMB, kursen vi läser nu, är indelad i tre teman. Just nu läser vi tema 1 som är cellbiologi (cellen och dess beståndsdelar), histologi (kroppens vävnader, mikroskopering) och biokemi (kemin hos levande organismer, tex proteiner, enzymer). Upplägget nu jämfört med förra kursen är mycket mer självstudier, majoriteten av dagarna i skolan är halvdagar. Nu är basgruppsarbetet oerhört viktigt. I förra kursen var det mer ett komplement och jag tror vi skulle komma in i arbetssättet och lära känna gruppen, men nu är det for real. Det är så vi ska lära in denna kursen, och ju mer jag kommer in i det ju bättre tycker jag att det är! Givetvis svårt och tungt ibland, men vem har sagt att det skulle vara enkelt hela tiden?! Jag tror att det dels är diskussionerna som ligger bakom att det är ett så bra sätt att lära sig på, men även att det blir så mycket repetion. Först får vi fall med  info och diskussionsmaterial och vi diskuterar kring det vi redan vet eller tror oss veta, sen (med inlärningsmålen och frågeställningarna i bakhuvudet) har vi föreläsningar, vi läser själva i böcker, många av oss kollar mycket filmer på youtube, och sen går vi igenom allt tillsammans och diskuterar vad vi kommit fram till. Att bara höra det på föreläsning, eller bara läsa i en bok ger inte så mycket, men att få så många olika intryck och att höra/se samma sak flera gånger gör att det tillslut fastnar.

Förra veckans inlärningsmål handlade om epitel och bindväv, samt cellcykeln och differentiering. Denna veckan är det proteiner och aminosyror som står på agendan. Jag tycker det är en rätt tung kurs, de här ämnena är inte min starka sida plus att det är mycket teori och eftersom det är på cellnivå är det svårt att ta på till skillnad från organen i förra kursen. Men långsamt och successivt så börjar saker klarna för mig. I början av en kurs när man kan absolut ingenting så får jag lätt lite panik, det känns så mycket och jag tror att jag aldrig kommer kunna lära mig det och jag blir otroligt frustrerad över att jag inte kan allt direkt! Så jag försöker jobba med det, det är inte meningen att jag ska kunna allt direkt för då hade jag ju inte behövt gå den här utbildningen överhuvudtaget. Och tar jag det bara lugnt och metodiskt så brukar det lösa sig allt eftersom :) Jag försöker också bli bättre på att ta hjälp och att erkänna att jag inte förstår, och där är min basgrupp helt fantastisk! Ingen fråga är för dum utan vi hjälper alla varandra!

I veckan som kommer nu ska vi labba en hel del! Det ska bli kul, tillsammans med mikroskoperingen så blir det iallafall lite praktiskt mitt i allt det teoretiska. Godkända labbrapporter ger också pluspoäng att ta med sig till tentan vi har i januari, och det är ju alltid välkommet!

Ha en fin kväll!


Läst 9354 ggr Kommentarer Kommentera

Hej bloggen!

Det var rätt längesen jag skrev nu och anledning till detta är att jag mått lite dåligt på sistone. Ölis har inte känts riktigt hundra så för ett par veckor sedan var jag på universitetsdjursjuket (UDS) med honom. Jag var givetvis rädd att det var den gamla skadan som gjorde sig påmind, men det var det inte. Tyvärr har Ölis en benställning som inte är optimal, han är lite x-bent fram samtidigt som han är inåt-tåad. Vi har försökt göra vårt bästa med skoningen för att underlätta detta men det går ju tyvärr inte att ändra benställningen. Nu visar det sig att lederna i hoven har blivit påverkade och det går inte att göra något åt. Så vid 6 års ålder blir nu Ölis pensionär. Det gör så himla ont i mitt hjärta, vi har kämpat så hårt tillsammans för att få han bra från ligamentskadan, och när vi äntligen kommit igång så stoppas vi igen. Permanent. Men jag är jätteglad att jag fick ta med min prins hem igen och nu gäller det att göra livet så bra som möjligt för honom så länge det går! Jag har tänkt testa på klickerträning och andra saker man kan göra från marken som inte belastar hans ben, och någon gång ibland får han komma ut på skrittrundor i skogen. Sålänge han kan gå i hagen utan att ha ont, mår bra och trots allt har ett rikt och roligt liv så kommer han få ha det! Om någon har tips på aktiviteter vi kan hitta på får ni gärna kommentera det här under :)

Dagen på UDS var lång med grundliga undersökningar, och bland annat fick Ölis springa och genomgå böjprov med reflexbollar påtejpade på huvud, manke och kors. Kameror filmade och registrerade reflexbollarnas rörelse (alltså Ölis rörelser) och på så vis kunde man tydligt se ojämnheter i rörelsemönstret. Detta är ju ett fantastiskt hjälpmedel då allt inte är så lätt att se med blotta ögat! Det är fortfarande i utvecklingsfasen och det pågår fortfarande studier om detta, ska bli spännande att följa :)

Trots allt kaos och sorg och chock så har ju skolan rullat på som vanligt, vi har hunnit med två tentor sen sist. Den första var en muntlig/praktiskt tenta i anatomi där vi skulle redogöra för olika organsystem och deras strukturer. Jag var så sjukligt nervös för detta, mest för att jag aldrig gjort en ”munta” så visste inte riktigt vad som skulle hända och hur det gick till plus att vi skulle vara i grupper om 3 och alltså behöva redovisa inför de två andra eleverna och sen få vårt betyg inför dem också. Men min nervositet var helt onödig, det gick jättebra och vi blev alla 3 i min grupp godkända J Under denna utbildning finns bara Godkänd eller Underkänd, inga andra betygsnivåer. Jag skulle redogöra för respirations- och cirkulationsorganen (vilket organsystem jag skulle ha fick jag veta först när jag kom dit), plus att vi fick stickfrågor även på de andra organsystemen. Respiration innebär luftens väg med tex luftstrupe och lungor, cirkulation är blodets väg med hjärta och kärl. Det jag skulle kunna var deras latinska namn och alla detaljer/strukturer på organen och hur luften/blodet färdas kort sagt. Väldigt skönt att få beskedet direkt att man var godkänd och skönt att ha det överstökat!

Andra tentan var den skriftliga sluttentan för kursen. Den var uppdelad i två delar, en som också handlade om anatomi och organen, och en som handlade om embryologin. Jag hade lite panik över embryologin för det kändes som att man hade lagt all tid på anatomin inför muntan och sen var det bara några dagar jag hade på mig med embryologin. Kvällen innan tentan ramlade dock polletten ner och det kändes faktiskt väldigt bra i fredags när jag skrev provet, så jag hoppas den känslan stämmer! Nu tar det någon vecka innan vi får resultatet. Härom dagen fick vi resultatet för första tentan, den i osteologin (skelettet) och den klarade jag :)

Nya kursen startade i måndags, den heter Biomedicinsk baskurs (BMB) och handlar om de molekyler, celler och vävnader som bygger upp en organism. Vi kommer även gå igenom lite genetik och kroppens ämnesomsättning. Jag tänkte förklara lite mer detaljerat om kursen någon annan dag.

I helgen som var kom mamma, pappa och Bella på besök. Det var helt fantastiskt att äntligen få krama om min lilla vovve! Som jag saknat henne! Och givetvis mina föräldrar också, men mest Bella ;) Det blev en jättemysig helg, bland annat visade jag dem skolan och de blev väldigt imponerade! Det är en jättefin skola, jag är en stolt elev J Men det var skönt med en ledig helg, det är den första sen jag flyttade upp hit, och det behövdes lite ny energi för att kunna ladda om till BMB-kursen. Jag är så tacksam över mina föräldrar som alltid stöttar och peppar mig, de är mina största fans! Älskar er <3

Kram!


Läst 21096 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
20
2016

Hejsan!

Idag hade vi föreläsning om etik. Jag tycker det är väldigt bra att de börjar med det så här tidigt i utbildningen då det finns många etiska dilemman som vi kommer ställas inför som färdiga veterinärer, och då är det bra att ha börjat fundera på dessa frågor redan innan och veta vad ens egna värderingar är. I etik finns ju egentligen inget rätt och fel vilket jag kan tycka är lite jobbigt ibland, jag som gillar att veta att det man gör är 100% korrekt. På så vis är matematik helt fantastiskt! 1+1 är alltid lika med 2. Men det är viktigt att utmana sig själv att fundera på olika scenarion, och även att kunna lyssna på andra och respektera att vi tycker olika. Ibland kan man ta lärdom av andra och kanske till och med ändra uppfattning, och annars kan man ju ändå haft ett gott samtal.

Etik är ett svårt ämne att skriva om men jag ska försöka få fram lite olika frågeställningar vi hade uppe. Vi fokuserade idag på etik inom veterinäryrket, tillexempel avlivning av friska djur. Det händer titt som tätt att djurägare går till veterinären för att ta bort sitt djur fastän det inte finns någon medicinsk anledning till det. Hur man ser på detta beror bland annat på hur man ser på rollen som veterinär, och på frågan ”vad är ett djur?”. Djurägaren är kunden, så är vårt jobb att göra det den ber om? Är vårt fokus djurägaren eller djuret? Eller båda? Om vi vägrar att utföra avlivningen, kommer då djurägaren gå hem och fixa det på egen hand på ett sätt som inte är shysst och värdigt mot djuret och istället skapar lidande? Om vi väljer att omplacera djuret istället, garanterar det då att djuret kommer få det bra? Kommer den komma till ett bra hem, kommer den att klara av omställningen på ett bra sätt både fysiskt och psykiskt? Det finns massor med olika aspekter i det hela och det kan finnas olika omständigheter som gör att man i vissa fall tycker det ena och i vissa fall det andra. Om djuret är 3 år eller 14 år, spelar det någon roll? Om man enbart fokuserar på att vi ska rädda liv så är det ju ingen skillnad, då ska båda det unga och det gamla djuret få fortsätta leva. Men tar man in fler parametrar, tillexempel kondition, psyke/personlighet etc, är det då lika självklart?

En av föreläsarna gav ett exempel där en 12 årig katt skulle avlivas då ägarna skulle flytta till stan, katten hade hela sitt liv varit utekatt och ägarna som kände sin katt trodde inte han skulle kunna anpassa sig så bra till det nya livet inomhus. De hade kollat runt med bekanta om någon kunde ta över katten men utan resultat, och därför tog de den till veterinären. Veterinären ringde runt (med ägarnas tillåtelse) till olika katthem för att se om någon kunde omplacera den. Det var fullt överallt och ett djurhem sa rakt ut att det är svårt att omplacera en så pass gammal katt då det är de unga katterna som är mest eftertraktade. Skulle de då ta emot denna katten skulle den ta upp plats så de tvingas neka yngre katter som då kanske måste avlivas fastän de har större chans att hitta ett nytt hem. Så efter att ha kollat över alternativen och inte hittat något som de tyckte verkade bra så går man sedan vidare med avlivingen. Rätt eller fel? Det är säkert olika tankar om det, men det viktiga i denna disskusionen är egentligen att man faktiskt haft en disskusion tycker jag. Man har sett till kattens bästa, den hade inte haft ett bra liv som innekatt, det fanns heller ingen möjlighet att omplacera. Och det är även intressant aspekt att beslut kan ha konsekvenser på andra håll, som att i detta exemplet skulle yngre katter med chans att hitta nya hem inte fått möjligheten om man hade gett en plats på katthemmet till denna äldre katten. Inget är helt självklart och alla har rätt till sin åsikt, och genom att fundera på sånt här så försöker vi hitta vår riktning på moralkompassen för att veta vad vi tycker när vi hamnar i dessa situationerna.

Som sagt är det ett svårt ämne att skriva om eftersom det finns så mycket nyanser. Ofta är ju det självklara svaret att nej man avlivar inte ett friskt djur. Men när man börjar fundera och diskutera kring det så är det kanske inte längre lika självklart. Och det tycker jag inte att det är när det gäller ett sjukt djur heller. När jag tog bort min gamla häst pga ålder så sa folk till mig att jag var duktig som tog beslutet, och jag tycker det är ett ansvar man har som djurägare och ett visst privilegium att kunna avsluta sin väns lidande. Men samtidigt är det ett liv man väljer att avsluta vilket gjorde mig rätt så förrvirrad i mina känslor. Och i människovärlden är det ju inte OK, att ta någons liv är ett brott och det är inte lagligt med aktiv dödshjälp heller. På djur finns det inga lagar som styr detta, mer än att avlivningen ska gå korrekt till. Det behöver inte ens vara en veterinär som utför avlivningen.

Etik är ett rätt tungt men otroligt intressant ämne och det öppnade upp för mycket funderingar och tankar. Vi kommer återkomma till detta ämne många gånger under utbildningen och det känns tryggt att vi får göra denna resan tillsammans under utbildningens gång så man inte kommer ut i verkligheten helt oförberedd. För det är faktiskt en resa vi gör, vi lär känna oss själva på ett helt annat sätt, på ett djupare plan. Och etik gäller ju inte bara inom veterinäryrket, utan är ju faktiskt viktigt även i vanliga livet.

Det blev ett lite flummigt inlägg idag tror jag, men det är en liten del av det som rör sig i mitt huvud efter dagens föreläsning och jag hoppas att iallafall någon av er där ute också får sig en tankeställare och börjar fundera över era värderingar :) Väldigt intressant iallafall tycker jag!

Kram Emelie!


Läst 23678 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
15
2016

Hej!

Idag hade vi vår första tenta! Det var osteologitentan och jag tyckte det kändes helt ok, så hoppas den känslan stämmer :)

Kommer ni ihåg när man var liten och ens föräldrar frågade en på kvällen ”Vad har du lärt dig i skolan idag?” Jag har för en gångs skull ett konkret svar på det!

  1. Katter har inte automatisk ägglossning utan hanen har piggar på sin penis som han använder för att stimulera igång ägglossningen med vid parningen. Detta gör ont för honan så hon blir arg!
  2. ALLA hundar är skendräktiga. Andra däggdjur får en gulkropp vid ägglossningen och om de blir dräktiga så bildas dräktighetsbevarande hormon och gulkropparna är kvar hela dräktigheten, blir de inte dräktiga så signaleras detta och gulkroppen försvinner. MEN inte på hund alltså. Även om hunden inte blir dräktig så bildas dräktighetsbevarande hormon och gulkroppen finns kvar, så man kan säga att hunden är dräktig fastän den inte är det. Typ.

HUR COOLT! Vi har börjat lite smått med embryologi och då dyker sån här häftig fakta upp :) Jag tycker det är väldigt fascinerande – hur någon inte finns, och sen bara finns! Vi kollade på en film häromdagen om embryots utveckling och jag kan inte riktigt greppa att det är möjligt, att kroppen/naturen är så smart att den kan skapa en helt ny individ. Det är mycket som är smart med kroppen!

Idag fick vi en liten genomgång om veterinäryrket, vad det innebär och vad man kan jobba med. Ofta tänker man kanske på rent kliniskt arbetande veterinärer på djurkliniker, men det är en väldigt bred utbildning och många vägar man kan gå! Själva yrket kom till på 1700-talet om jag inte missminner mig då pesten tog död på mycket boskap i Europa, vilket var förödande för folket som svalt. Så det startade egentligen ur ren folkhälsosynpunkt och hade egentligen inget med djurens välmående att göra. Men friska djur = mat till folket. Och än idag är det viktigt ur denna synpunkt, så tillexempel livsmedelssäkerhet, hygien och smittspridning är viktiga och intressanta områden man kan jobba med som veterinär. Eller forskning, utbildning, inom det militära etc. Men jag vill nog ändå jobba med hästar som klinisk veterinär när jag blir stor :) En annan kul anekdot är att världens första veterinärutbildningen startade i Lyon, och den sjätte utbildningen i Skara utav Peter Hernquist som var lärjunge till Carl von Linne och hade skickats ner till Lyon av honom för att lära sig veterinärmedicin.

Sov gott, det ska jag göra och förhoppningsvis slipper jag drömmar om skelett nu när tentan är över!


Läst 23132 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag vaknade jag upp med tungt, tjockt huvud och rinnande näsa, usch! Så i princip hela dagen har jag legat i sängen och kurerat mig tillsammans med osteologiplugg. Jag vaknar på nätterna av att latinska termer snurrar runt i mitt huvud! Egentligen hade jag behövt sitta på ASIS idag med de riktiga skeletten men det blir inte alltid som man tänkt sig.

Jag har som hastigast nämnt min vovve, Bella. Hon är en blandning mellan Chihuahua och Jack Russel, hela 8 år har hon hunnit bli! Jag vet inte hur det hände för det känns som igår då hon låg och sov ihoprullad i min hand när vi körde hem henne från uppfödaren. Hon var så galet liten! Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon lösning för Bella på dagarna när jag har skola så därför fick hon följa med tillbaka hem till Växjö. Jag är van att vara med henne i princip 24 timmar om dygnet, hon sover jämte mig i sängen och jag har innan haft med henne på jobbet. Hon följer med mig nästan överallt! Därför gör det så ont i hjärtat att vara utan henne! Jag står i kö till hundgård på skolan, då skulle hon kunna vara där tillsammans med någon kompis och på lunchen kan jag gå ut med henne. Har vi självstudier så går det att sitta i kårhuset där hundar också är välkomna. Hoppas innerligen att jag lyckas få en plats snart! Men är det någon läsare där ute som till exempel vet om en pensionär eller någon som hade tyckt att en liten Bella vore mysigt sällskap på dagarna, och som bor i närheten av Ultuna eller utmed vägen dit från Säva/Frövi så får ni gärna hojta till :) (min mail är jonsson.emelie@live.se) Hon gillar både att ligga i knät och mysa och att gå promenader, och hon ÄLSKAR mat! Vill få upp henne så fort som möjligt då jag inte är hel utan henne!

Bäbis-Bella

Lilla bus och jag

Visst är hon vacker!

Häromdagen hade vi ju genomgång av visualiseringsbordet. Det var en stor skärm, typ som en gigantisk ipad, där man kunde ta upp röntgenbilder och CT-bilder av olika djur. CT  är en speciell röntgentenik som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ , så vi kan med hjälp av dessa bilder vrida och vända på kroppen och välja vilka strukturer vi vill titta på. Jag har inte hunnit testa det själv än men utifrån den korta introduktionern vi fick så verkar det vara ett bra hjälpmedel! Kanske framförallt senare i utbildningen när vi tillexempel kollar på blodkärl då det är svårt att se hur de löper när man kollar på en platt bild. Det fanns också lite annorlunda djur inlagda, tillexempel val! Otippat, och häftigt! Tänk er att röntga en val :)

Imorgon blir det föreläsningar precis hela dagen, lite tufft att sitta stilla och lyssna så många timmar. Vi kommer gå igenom urogenitalorganen, få en översikt av rörelseapparat, hud, mjölkkörtlar och nervsystem, samt vetenskaplighet och kritiskt tänkande som det sista passet kommer handla om. Intressant! Ha en fantastisk kväll!


Läst 21775 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
06
2016

Godkväll! :)

Första kursen vi läser handlar om grundläggande anatomi. Vi har hunden som modelldjur men de flesta däggdjur är hyffsat lika. Lite skillnader har evolutionen ordnat med men grunden är rätt lika. Nästa vecka har vi test i osteologi = läran om benen så just nu är det väldigt mycket skelett som snurrar i mitt huvud! Ikväll satt jag på skolan till strax efter 21 och försökte nöta in skallens och bålens delar. Det är mycket glosor eftersom vi ska lära oss delarnas namn på latin! Plus små detaljer på benen såsom utskott etc. När vår lärare pluggade (för ganska många år sedan) så fanns det bara en bok och ett skelett att utgå ifrån, medan vi idag har hur mycket hjälpmedel som helst! Så när det känns tungt och jobbigt så försöker jag tänka att om hon klarade det då så måste jag ju klara det nu! Vi har kompendier, filmer, appar, och på skolan finns visualiseringsbord där man kan se kroppen i 3D om jag har förstått det rätt. Imorgon ska vi ha genomgång av detta så får återkomma mer om det! Spännande iallafall!

Parallellt med osteologin så är det också kroppens organsystem vi läser om. Där ska vi kunna de olika systemen, vilka organ som ingår, dess funktioner och topografi. Topografi innebär var i kroppen organen är placerade och hur i förhållande till varandra. Även detta ska ju givetvis läras in på latin ;) En sak jag är positivt överraskad med när det kommer till utbildningen är hur undervisningen är upplagd. Jag hade förväntat mig att sitta i en stor sal från 8-16 varje dag och lyssna på en tråkig professor som maler och maler. Så är ej fallet! Visst har vi lite vanliga föreläsningar ibland (men än sålänge ingen tråkig professor som maler), men vi jobbar mycket med ”studentägt” lärande. Vi har grupparbeten och självstudier för aktivt lärande. Lärarna är där för att stötta oss och se till så vi är inne på rätt spår, men det är ändå vi som gör jobbet vilket också innebär en helt annan förståelse och befästning av kunskapen än när man bara sitter och lyssnar. Det blir ju lätt att det då åker in genom ena örat och ut genom andra. Förutom dissektionerna jobbar vi med fall i grupper. Tex idag så fick vi ett fall som handlade om en hund som kom in till kliniken då den hade dålig matlust, kräktes och magrat av. Utifrån den information vi fick skulle vi diskutera de begrepp som användes, vad vi kunde/inte kunde sedan tidigare, vad som kan vara fel och vad vi behöver veta mer för att kunna hjälpa hunden. Efter kompletterande information och fortsatta diskussioner trodde vi att hunden råkat svälja en gummiboll och vi skulle sedan tillsammans utforma inlärningsmål. Alltså vad vi behöver lära oss för att vi skulle kunnat hjälpa den här hunden i verkligheten om det var vi som var den behandlande veterinären (med inriktning på anatomin eftersom det är den kursen vi läser nu). Våra inlärningsmål blev bland annat digestionssystemets delar och topografi (detta har vi kollat på innan men nu behöver vi gå in mer i detalj för att tex kunna veta exakt vad det är vi känner på när vi palperar buken) och lika så munhålan (hur ser en frisk munhåla/tänder ut på hund, att kontrollera munhålan är ju ett steg i undersökningen för att utesluta problem där). Det var jättekul att få leka veterinär lite :) Nu är då tanken att vi på egen hand ska ta reda på svaren på våra inlärningsmål och sedan nästa vecka när vi träffas igen diskutera och gå igenom detta, vilket både befäster den kunskap man hämtat men även att man kan lära sig av varandra. Och givetvis har vi läraren som stöttning och guidning. Sjukt bra! Till vår hjälp under veckan har vi tex föreläsningar, dissektioner, filmer, kursböcker och annan litteratur.

Som plugg-paus mockade jag hagen idag och Ölis skulle självklart hjälpa till!

Nu är det bäst jag lägger mig så jag orkar med morgondagen! Det är självstudier på schemat för min del, men vid 9 är det frågestund på osteologin så tänkte gå dit och reda ut de frågetecken jag har, sen är det genomgång av visualiseringsbordet som jag skrev om innan och det vill jag heller inte missa! Resten av dagen kommer ägnas åt frambenens skelettdelar!

Godnatt!


Läst 13311 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
02
2016
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Godmorgon!

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det Ölis födelsedag! Hipphipphurra! Så dagens inlägg tänkte jag tillägna honom.

Ölis är född 2010 så han fyller alltså 6 år idag. Det är sjukt var tiden går fort! Jag köpte honom när han var 2 år och då var han så liten <3 Kommer fortfarande ihåg när jag såg honom på håll i hagen och direkt kände - där är HAN! Egentligen heter han Falcon men eftersom det är en öl så började alla säga Ölis och det har sen fastnat :)

Tyvärr har vi haft lite otur, Ölis drog på sig en skada på hovledens yttre sidoligament som tog nästan 2 år att läka helt. Det blev en rätt lång period på boxvila också (testade att ha honom ute men han blev sämre då) vilket var svårt att hantera för en 3-åring. Det var en jättejobbig period men mödan värd eftersom jag fortfarande har min prins i livet! För ett år sedan började jag rida in honom och det har gått väldigt smärtfritt. Han gillar att hitta på saker och tycker det mesta är roligt så han har hela tiden varit väldigt positivt inställd.

Ölis är en stabil individ som är säker i sig själv (även om han haft sina vilda perioder under vilan). Han har ett hjärta av guld och charmar de flesta :) Mer social häst får man nog leta efter! Han kommer alltid först fram i hagen och vill helst sitta i knät, hade han fått plats i sängen hade han inte tvekat en sekund att krypa ner där jämte en.

Kort och gott - jag ÄLSKAR min häst! Stort, stort grattis på din dag Ölis!

Någon mer som har en häst som fyller år idag? :)


Läst 17053 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
30
2016

Halloj!

I lördags körde vi upp till Uppsala och allt gick bra. Ölis skötte sig exemplariskt hela vägen och det var ett väldigt lugnt ihopsläpp med de andra hästarna. Han var mest intresserad av att äta :)

Även jag trivs väldigt bra i min lilla stuga, den är så fin och familjen Lindh som låter mig bo här är helt underbara! Så jag är övertygad om det kommer bli jättebra när jag väl kommit iordning. Ni ska få se lite bilder från stugan när det inte är flyttkartonger överallt! Här är Ölis tillsammans med en av sina nya kompisar, Nouva:

Men! Det viktigaste av allt! Igår började skolan så nu är jag på riktigt veterinärstudent! Det känns helt overkligt men jag stod med på listan vid registreringen så det verkar som att det stämmer. Gårdagen var så lång och intensiv så känns som om den varade i en hel vecka, jag är helt slut redan! Förutom välkomsttal, information och registrering så var det fullt med insparksaktiviteter. Det är årskurs 3 som håller i vår inspark, och de gör det väldigt bra måste jag säga! Vi fick snygga mössor och tröjor som vi måste ha på oss hela insparksveckan, det är så man ser att vi är amöbor (vi nya kallas så). Det var även min födelsedag igår, 26 hela år har jag hunnit med på denna jord, och jag måste säga att denna födelsedagen blir svårslagen!

Veterinärprogrammet är ett väldigt gammalt program med många traditioner, och det gäller även insparken. Vi har bland annat fått en låttext som är detsamma för alla klasser varje år, men varje klass får sin egen melodi. Vår melodi är "rosa helikopter", kommer ni ihåg den? Sjukt längesen man hörde den och nu kan jag inte sluta nynna på den! Vi har även fått en egen dans som vi håller på att träna in, magiskt bra är vi! Jag vill inte avslöja allt för mycket då jag tycker det förstör mystiken och spänningen lite för er som kanske kommer börja läsa programmet i framtiden. Så ni får helt enkelt vänta och se, och ni andra får leva i ovisshet om vad som pågår på Ulltuna en vecka som denna ;)

Idag hade vi första föreläsningen. Eller egentligen var det en introduktion till första kursen så det var mest information om kursmål, examinationer och dylikt. Men väldigt kul att få komma igång lite på riktigt! Första kursen heter "Anatomi, grundkurs samt introduktion till veterinärprogrammet". Vi kommer tillexempel gå igenom medicinsk terminologi, alltså medicinska ord, så det kommer bli mycket språkstudier i både latin och engelska. Vi kommer också få utföra dissektioner för att lära oss däggdjurskroppens organsystem. Ska bli så himla spännande! Jag tror att första gången kan det kännas lite obehagligt men man kommer nog in i det rätt så snabbt. Dissektioner är en väldigt viktig del för vårt lärande så att vi sedan ska kunna ta hand om de sjuka djur som behöver oss. Jag måste också säga att jag är djupt imponerad över lokalerna vi har på skolan, de är så fina och moderna! Jag är övertygad om att vi har bästa möjligheterna för att lära oss allt vi behöver inför vårt kommande yrke, och det känns så bra!

Strax ska Jana i stallet visa mig lite ridvägar, ska bli skönt att få koppla av lite tillsammans med Ölis :) Men jag tänkte först be er om en liten tjänst! Jag är ju helt ny på det här med bloggandet, så ni får jättegärna skriva om det är något särskilt ni vill att jag skriver om eller om ni har några frågor :) Ha en fantastisk kväll!

Kramar Emelie!

Jag bjuder på en bild från igår på en blöt men väldigt glad, nybliven veterinärstudent :)


Läst 22560 ggr Kommentarer Kommentera

Emelie Jönsson kommer från Växjö och är 26 år. Till veterinärutbildningen tar hon med sig sin sexåriga valack Ölis och sin hund Bella.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.