VM-kollen - Hästarna är besiktigade - distansryttarna redo

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
27
2014

Hästarna är besiktigade - distansryttarna redo

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Klockan 07.00 på torsdagen går starten i den lilla franska byn Sartilly i Normandie. Då väntas 166 ekipage rida över startlinjen i full galopp - samtidigt.

I mål är man först tio till tolv timmar senare - med 16 ridna mil i bagaget.
– Det kommer att bli upphetsat och det händer olyckor. Ryttare trillar av och hästar blir sparkade när det stora startfältet går iväg. Det krävs en välriden och kontrollerbar häst som lyssnar på hjälperna för att klara av det, konstaterar distansryttaren Maria Hagman-Eriksson.
Maria Hagman Eriksson och Yvonne Eklund är de svenska ryttarna på plats, för att rida sitt femte respektive sjunde stora mästerskap. De är ett rutinerat gäng, både hästar och ryttare, men även groomteamen har varit med många gånger. 

Hoppas på repris
Taktiken är att hitta en bra klunga att rida med, och att hålla sig till den. Det gäller att hitta ett bra tempo och sedan ligga kvar i det. Båda ryttarna tävlar individuellt, något lag fick Sverige inte ihop eftersom den tredje nominerade ryttaren Frida Ekströms häst blev skadad och fick stanna hemma.
– Jag hoppas på att kunna göra ett lika bra resultat som vid VM 2012 i England, då jag red Baron Grey Star på 17,6. Men underlaget kan ställa till det, säger Yvonne Eklund.
Maria Hagman Eriksson kommer att göra sitt bästa på den lite yngre hästen Bug, men tror inte på någon medalj den här gången.
– Jag tror att det räcker till topp 20, vi måste inse att på ett VM är vi inte redo att slåss om medaljerna ännu, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.
Uppladdningen inför VM har sett lite olika ut för ryttarna. Marias häst Bwuagadugo har tävlats en del, medan Yvonne Eklunds häst inte startat mer än en femmilstävling sedan EM hösten 2013.
– Det sliter mycket på hästarna att gå de här långa distanserna. På en mer rutinerad individ når man ju en nivå där man inte bygger upp hästen längre, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.

16 mil, fem slingor och sju besiktningar
Loppet rids under tio till tolv timmar. De 16 milen är uppdelade i fem slingor och mellan varje slinga besiktigas hästen och vilar 40-50 minuter.
Banan innehåller det mesta och ett rykte om sig att vara tekniskt svår. Omgivningen är vacker, det är väldigt kuperat och banan går längs sandstranden i vackra Mont Saint Michel bay.
– Mitt groomteam har varit ute och tittat på banan två gånger. Men de kommer ju bara åt groomställena, de ser inte hela banan, berättar Yvonne.
Det har väl inte undgått någon att det regnat ordentligt i Frankrike de senaste dagarna. Den franska leran har blivit ett begrepp. Arrangören hävdar att 90 procent av banan ska ha klarat sig bra, resten håller man som bäst på med att preparera. Regnet fortsätter att falla och det kan hända att arrangören i sista stund tvingas ändra bansträckningen, eftersom det stora startfältet kommer att slita hårt på banan.
– Utmaningen kommer längs stranden. Det är tungt för hästarna, slirigt av det blöta vädret och tempot kommer att vara högt, eftersom det bara är att rida på, säger Maria.
– Det gäller att inte låta sig ryckas med och i stället rida med huvudet, konstaterar Yvonne.
Att det kommer att gå fort under morgondagen är de båda medvetna om. 

Men kan man galoppera en häst hela vägen i 16 mil?
– Ja, det är målsättningen. Där det är lämpligt förstås med tanke på underlaget. Kanske kortare sträckor i trav och så ett kort stopp för att hästen ska dricka på groomställena, säger Yvonne.

Hur kommer det att kännas efter loppet då?
– Det gör ont, skrattar Yvonne. Men inte i rumpan som de flesta tycks tro. Knä, rygg och axlar är det som tar mest stryk, menar hon.

Text och foto: Eva Oskarsson


Läst 8407 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43138 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 50979 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75249 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.