VM-kollen - Helena Lundbäck om sin historiska VM-final

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
19
2014

Helena Lundbäck om sin historiska VM-final

Helena Lundbäck är historisk. Hon är den enda svensk som tagit sig till final i VM, där ryttarna byter hästar med varandra.
– Jag var inte alls förberedd på att komma dit, säger hon.

Helena Lundbäck och Utfors Mynta var först inte med i diskussionerna inför VM i spanska Jerez 2002. Mynta hade haft en herpesinfektion och hade inte gått de stora tävlingarna på flera månader, hon var borta från dessa klasser i åtta månader och friskförklarades bara tre månader före VM.
Men så föll flera hästar bort och Helena fick frågan om att vara med i det svenska nationshoppningslaget, i en omgång bara någon månad innan VM:et.
– Det gick bra och sedan rullade det på. Men alltså, jag hade gett upp tankarna på VM, Mynta skulle inte bli frisk i tid. När det sedan stod klart att jag kunde rida och blev uttagen var jag taggad, men lite tagen av stundens allvar. Jag kände inte minst ett ansvar gentemot Helena Persson för att hon inte skulle känna sig snodd på sin plats. Ett dåligt resultat var inte ”fair” mot henne, säger Helena.

"Var helt paralyserad"
Tillsammans med det svenska laget tog hon silver och sedan stod det klart att hennes individuella resultat räckte till finalen – The Final Four – som den ju heter. Där byter de fyra bästa ryttarna hästar med varandra.
– Det är en superhäftig grej att ha varit med om, men jag var inte alls förberedd på det. Jag vaknade klockan fem på morgonen alldeles kallsvettig och helt paralyserad. Jag var riktigt nervös.
Dessvärre visade det sig att planen med att rida första hästen Liscalgot på samma sätt som Mynta, med mycket ben och framåt, inte alls höll.
– Med irländarens häst, Liscalgot, tänkte jag först sätta tryck och rida framåt. Det fungerade ettan, tvåan, trean men sedan blev den alldeles för het, som ett hjul som bara snurrar fortare och fortare. Då kom två nedslag. När jag väl förstod hur jag skulle rida den var det för sent. Jag valde fel taktik helt enkelt, säger Helena.

Bara två språng på "okända" hästen
Ryttaren har tre minuter på sig från det att han eller hon sitter upp. Man får bara ta två språng med den ”okända” hästen. Antingen ett räcke och en oxer eller två språng på det ena, hindren får inte vara högre än 1,30.
– Det är inte mycket tid. Så här i efterhand hade det nog varit bättre att bara ha flutit med lite mer, inte ridit på så mycket. Jag kände inte in den första hästen, tänkte för mycket och lät inte känslan styra. Men det är lätt att vara klok med facit i hand. 
De andra två hästarna gick det bättre med, Helena drog på sig några tidsfel och slutade till sist på en fjärdeplats, alltså precis utanför pallen.
– Jag var ju körd i alla fall, så jag tog det lite lugnare då. Jag vet att Eric Navet, fransmannen, var orolig inför att jag skulle rida hans hingst. Han trodde kanske inte att jag skulle komma rätt på hindren med den stora hästen. Men det gick bra, och efteråt kom han fram och tackade för att jag ridit honom så fint. Det var väldigt sympatiskt av honom.

Skulle förberett sig bättre
Det är som sagt lätt att vara efterklok, men Helena önskar att hon hade förberett sig bättre.
– Jag hade tänkt tanken om att komma till final, men jag hade ingen plan när jag väl var där.  Man skulle så klart ha läst på mer om hästarna, kanske tittat på filmklipp och skaffat sig en bättre uppfattning om dem i förväg. Men jag är ganska säker på att Sylve (Söderstrand, förbundskapten både då och nu reds amn.) inte gör om samma misstag. Det här är något som grämt honom i alla år – att vi inte var bättre förberedda. Jag vet att han inte kommer att låta det gå på samma sätt igen.
– Formen med ”Final Four” är riktigt rolig och den ska absolut vara kvar. Men visst spelar lottningen roll, vilken ordning man får rida hästarna i kan bli helt avgörande, säger Helena.
  

Irländske Dermot Lennon tog alltså guld, fransmannen Eric Navet silver och USA:s Peter Wylde red hem bronset. Här ser du en av ritterna som Helena gjorde med lilla Mynta:

Text: Ida Röök
Foto: Annelie Lundkvist (Infälld Myntabild: Emma Rost) 


Läst 17894 ggr

Fler inlägg

DEC
02
2012

SIHS slut för denna gång


 

Hej,

 

Tack för att ni följde med mig bakom kulisserna på min första bevakning av en stor tävling i Sverige. Att få bevaka den på "hemmaplan" här i Stockholm har varit riktigt roligt!

Jag har fått träffa personer från Svenska Ridsportsförbundet som själva kommit fram och tackat mig för att jag ibland är lite jobbig och sätter press på dem.

Jag har fått träffa våra duktiga ryttares ännu duktigare (och otroligt trevliga) hästskötare och har blivit väl omhändertagen av alla ryttare, tränare och förbundskapten på framridningarna och i stallarna.

Så tack alla ni för att ni gjorde denna helg enkel, rolig och inspirerande för mig.

 

Fortsätt att följa mig från och med imorgon i Sportkollen, där vi tillsammans fortsätter att följa våra duktiga ryttare. Jag har en sak från helgen som jag inte har hunnit skriva ihop ännu, då jag följde banbyggare Peter Lundström och fick sitta med honom i domarbåset under en av hoppklasserna.

 

Det var riktigt roligt!

 

Nu väljer jag att fira in första advent med julpyntning och glögg, hoppas ni får en fortsatt härlig kväll!

 

 

Ps. Lite rolig fakta från min helg i Globen:

 

Antal druckna Loka efter att ha sprungit upp och ner till trappan vid pressrummet: 7

Antal ätna kanelbullar: 3

Antal ätna mackor: 2

Antal koppar kaffe: 0

Antal koppar te: 1

Antal koppar glögg: 1

Antal gånger jag sprungit vilse i gångarna inne i arenan: 11

Antal sparkar jag undvikit av pigga hästar i gången mellan arenan och Hovet: 3

Antal gånger jag bett stallkontoret om att få en penna då jag tappat bort min: 2

Antal gånger jag fått skratta ihop med härliga ryttare, skötare och medhjälpare: Går inte att räkna!

Antal gånger jag känt att trapporna upp till pressrummet är på tok för långa: Varje gång!

Antal bilder jag tagit med kameran: 3192

 

Vänliga hälsningar,
Annelie

 


Läst 74191 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2012

Bildspel från mässan!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag tog mig en sväng in på mässan för att titta på utbudet - och som vanligt kan man köpa allt från strumpor till hästlastbilar.

Besökarna trängdes i de smala gångarna och utställarna är inte jättenöjda med att behöva vara ute i tälten vid Söderstadion.

En utställare som är väldigt besviken är Back on Tracks försäljningschef Mathias Blomqvist.

- Vi har betalat för Globen, men fått Kiviks Marknad.

Varje morgon brukar gästerna komma in på mässan direkt när den öppnar, men inte i år. Spontanshoppingen verkar har försvunnit nu när det är längre att gå från arenan.

När det väl är längre pauser kommer alla samtidigt och det blir kaos.

 

Mattias och hans kollegor på Back on Track anade att det inte skulle bli så bra när de måste befinna sig ute vid Söderstadion, därför har de minskat ner sin monterstorlek och personalstyrka för helgen.

De kommer att återvända nästa år, men då under helt andra förutsättningar, berättar Mathias.

Han tycker synd om utställarna och besökarna i år och frågar sig själv om någon tycker att detta blev bra?

 

Jag fortsätter att fråga runt bland utställarna om de tycker att det har varit en bra helg?

Ingen mer än Mathias vill gå ut med namn, men det dåliga betyget är detsamma.

Några mindre utställarna kommer inte att återvända nästa år och alla jag pratar med kommer att tänka efter en extra gång inför nästa år.

Förhoppningsvis kanske Globen kan använda Annexet som vanligt 2013? I år spelas ju X-faktor in på plats, därför är mässan hänvisad till Söderstadion.


Läst 77823 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2012

På framhoppningen till GP-klassen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag kliver in på banan med siktet inställt på förbundskapten Sylve Söderstrand, han går banan och antecknar på en startlista - jag vill veta varför!

- Jag finns på plats som ett extra stöd åt ryttarna, och går alltid banan och noterar avstånden mellan hindren, förklarar Sylve.

Vi tittar på den byggda banan tillsammans och jag frågar vad han tycker om den?

- Banan är lång och tuff, något av det största jag har sett att de har byggt i Globen under alla år. Men å andra sidan har ryttarna mycket att rida om idag, säger han och ler.

Jag tar rygg på Sylve som vill säkerhetsställa att våra svenska ryttare är medvetna om att det är en winning round?

Några har noterat detta, några inte.

Jur Vrieling är först ut på banan och får med sig ett tidsfel, han tror att hans insats för idag är klar så hästen får gå hem till stallet igen, knopparna tas ur och Jur återvänder till framhoppningen i gympaskor.

Sylve tittar på varje ryttare och ger feedback när de kommer ut. Mest imponerad är han över Emma Emanuelsson idag.

- Emma red mycket, mycket bra idag, berömer han flera gånger.

Vad hände med Henrik von Eckermanns häst, undrar Sylve?

- Hon blev osäker och väjde av, blir den enkla förklaringen från Henrik.

 

Fyra ryttare ska till omhoppning, det blev tre felfria och Jur på ett tidsfel.

Som jag skrev innan trodde han att hästen var färdig för idag så när sista ryttaren är inne - Scott Brash - ser vi en snabbfotad Jur springa i full fart ner mot uppstallningen.

Några minuter senare är han tillbaka på VDL Babalu, som har en lite mer permanentad man än vanligt. 

 

Efter prisutdelningen frågar jag Jurs hästskötare vad som hände.

- Jur trodde att det inte blev någon omhoppning, så jag var nere i stallet när han kom springande. Vi måste ha slagit något typ av rekord på att ta sig hit, skrattar han.

Och det måste jag hålla med om - snabba var de. Trots att han inte kunde banan och hämtade sin häst i stallet så tycker jag att resultatet 5 fel var riktigt bra!

 

Daniel Zetterman blev femma i denna plats efter 4 fel i grundomgången.

- Idag valde jag att lita på Glory och inte överjobba som jag gjort i de andra klasserna, han kan själv och det bevisade han idag, säger en nöjd Daniel.

 

Missa inte bildspelet från framhoppningen i början av inlägget!


Läst 77069 ggr Kommentarer Kommentera




taggar

VM2014  



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.