VM-kollen - Jeanna och Darcia – två energiknippen till VM

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
20
2014

Jeanna och Darcia – två energiknippen till VM

Jeanna och Darcia på framridningen i Aachen. Foto: Tomas Holcbecher


För mindre än ett halvår sedan debuterade Jeanna Högbergs Darcia VH i Grand Prix. Nu är de två energiknippena på väg till VM.

– Hennes största svaghet är att hon är orutinerad. Är det något som kan störa oss är det atmosfären runt omkring, säger Jeanna.

Jeanna Högberg är som bekant med i projektet Ride to Rio, där hon sponsras på vägen fram till OS i Rio de Janeiro. Men nu blev det i stället Ride to Normandie som kom i fokus för den unga dressyrryttaren.
– Det ska bli superkul. Jag ska verkligen försöka mitt allra bästa, säger hon till Hippson.
Att få biljetten till Frankrike var egentligen inte tänkbart förrän Darcia gjorde sin internationella GP-debut tidigare i våras.
– Vi ville att hon skulle få komma ut på de större banorna och se hur hon reagerade. Det gick fint i München, Rotterdam och i Aachen så jag hoppas att det ska gå bra nu med. Men man vet aldrig hur mycket spänning det blir i hästen på den här typen av arena. Eller i mig själv för den delen, säger Jeanna.

Darcia med mycket energi
Resan mot Caen började med en mellanlandning hos tränaren och lagkamraten Patrik Kittel. Det är hans goda råd och coachning som har gett Jeanna möjlighet att uvecklas ännu lite till tillsammans med Darcia.
– Det kan jag tacka Ride to Rio för. Utan det projektet hade jag inte kunnat träna så mycket för Patrik eller tävla så mycket internationellt. Att dessutom ha honom med på flera av tävlingarna har varit en ovärderlig hjälp, säger hon.
Darcia VH har Jeanna ridit i fyra och ett halvt år, det tioåriga stoet är en speciell dam.
– Hon är extremt energisk, har alltid varit det. Men nu när vi har lyckats kanalisera energin på rätt sätt i ridningen går det bara bättre och bättre – särskilt lätt har hon för piaff och passage. I hanteringen är hon dock ganska tossig fortfarande. Hon har bara så enormt mycket energi som måste ut på något sätt, hennes smeknamn är ”Darcy” men ganska ofta gör vi om det till ”Knarzy” eftersom hon är så tokig, säger Jeanna.

Stort och speciellt
Under åren tillsammans med Darcia har en del spekulanter kommit och gått, när det ställdes på sin spets och Darcia skulle veterinärbesiktigas inför försäljning blev hon dock skadad.
– Det tackar jag för i dag, att jag fick behålla henne själv, säger Jeanna.
Hon har haft målet inställt på att rida mästerskap länge.
– Det har varit en dröm och ett av mina mål så klart. Nu när jag har kommit hit ska jag göra så gott jag kan. Jag ser det dock lite som att Darcia fortfarande är ute och samlar på sig erfarenhet. Egentligen vill jag hålla mer konkreta mål med mina ritter för mig själv, men jag siktar på att komma upp över 70 procent. Det borde gå, men beror mycket på hur Darcia reagerar på omgivningen och stämningen. Ett mästerskap är stort och speciellt, det går inte att komma ifrån även om jag mentalt försöker intala mig att det är som vilken tävling som helst.

Hela dressyrlandslaget samlas från och med tisdag, för precamp på en anläggning i närheten av Paris. På fredag rullar lastbilarna in mot tävlingsplatsen i Caen. Första dressyrekipaget äntrar banan på måndag morgon, Jenna Högberg och Darcia gör sin start i första gruppen – alltså på måndag. 
 
Text: Ida Röök 

Här nedan ser du Jeanna och Darcia i GP Kür, under SM i somras:


Läst 8541 ggr

Fler inlägg

JUL
14
2014

David Will om Mic Mac: "Hon måste få vara lite galen"


I helgen som var fick vi se en välbekant häst i Falsterbo – med en ny ryttare i sadeln. Angelica Augustssons Mic Mac du Tillard togs tidigare i år över av David Will.
– Jag försöker att inte kontrollera henne för mycket, hon måste få vara lite galen, säger han.

Angelica flyttade från Tyskland till Belgien tidigare i år. Därmed fick hon lämna kvar superhästen Mic Mac du Tillard hos tidigare arbetsgivaren Dietmar Gugler i Tyskland.
– Det var så klart väldigt tufft för henne. Mic Mac har alltid varit Angelicas favorit, ända sedan hästen kom till oss, säger David Will.
Han tog över det egensinniga stoet och har gjort det med både framgång och motgång. De har bland annat vunnit en 1,50-klass, men i första klassen de startade i Falsterbo fick de tre nedslag.
– Jag red inte tillräckligt bra helt enkel. Hon behöver mitt stöd, hon är väldigt försiktig och känslig och är jag inte med henne hoppar hon inte lika bra, säger David.
  
Ödmjuk inför uppgiften
Han har ridit Mic Mac en del på hemmaplan även när Angelica tävlade henne.
– Så jag känner henne en del och vet lite hur jag ska göra. Men jag rider henne inte ens hälften så bra som Angelica, ännu i alla fall, säger han ödmjukt.
I söndagens Grand Prix-klass kom David fyra med Mic Mac, efter fyra fel i grunden.
– Det är viktigt att jag låter henne vara som hon är. Hon kan inte passas in i en mall och det måste jag vara medveten om hela tiden.
Än så länge har han inte känt av några tendenser till att Mic Mac skulle bli istadig inne på banan. Ni minns kanske att Angelica Augustsson hade problem med att stoet reste sig och vägrade gå från utgången vid ett par tillfällen.
– Nej, men jag försöker tänka på att hålla lite fart när jag rider förbi utgången. I början hade jag det mer i bakhuvudet att det kunde bli så, men nu tänker jag inte alls på det.
Om inte Angelica flyttat från Tyskland och bytt arbetsgivare hade kanske hon och Mic Mac varit tilltänkta att starta i VM i Normandie senare i år.
– Nja, nej. Några tankar på ett mästerskap har jag inte för henne. Självklart vill jag vara ute och tävla på hög nivå, men jag satsar inte på att hon ska gå VM alls, säger David Will.
 
Text & foto: Ida Röök 


Läst 103883 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Alexander: ”Jag presterar bäst under press”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Alexander Zetterman har gjort 21 starter under Falsterboveckan, målet var att vinna allt. Han fick nöja sig med flera placeringar och seger i den största Grand Prix-klassen, och med att ha dragit in prispengar på omkring en miljon kronor.

44 ryttare kom till start i Longines Falsterbo Grand Prix, varav åtta svenskar. Med till omhoppningen var Niklas Arvidsson på Click and Cash 1155 och Alexander Zetterman på Cafino, tillsammans med nio andra ryttare. Inte minst var det trekombinationen i grundomgången som skapade problem för flera av ekipagen.
Alexander Zetterman gick ut tidigt i omhoppningen och satte en riktigt snabb nolla. Ryttare efter ryttare fick fel i omhoppningen – eller red långsammare än Alexander. Och så var segern ett faktum.
– Jag är helt utmattad. Det har varit så mycket den här veckan och allt har planerats in i minsta detalj. Min häst är fantastisk och jag blir överväldigad när jag tänker på att han gör allt som jag ber honom om. Han har ett så stort hjärta, säger Alexander på presskonferensen efter klassen.

Flera bud på Cafino
Cafino är en elvaårig valack som var med Alexander i USA och tävlade i vintras.
– Vi började med några mindre 1,20-klasser, men då kom vi inte ens fram till första hindret, han bockade och hade sig. Nu har vi jobbat ihop oss. Det har kommit flera bud på honom, flera ryttare har provat honom man han har alltid kommit tillbaka till mig. Det känns som att det är meningen att det ska vara vi två. Det blir väldigt känslomässigt när jag tänker på det, säger Alexander.
Cafino tävlades tidigare av Karl-Jakob Ingvarsson, bland annat har han gått young rider-EM, men steget till att vinna en femstjärnig internationell Grand Prix-klass är förstås stort, något som förbundskapten Sylve Söderstrand också intygar.
– Både Alexander och Cafino har utvecklats massor det senaste året. Alexanders teknik i ridningen har förfinats och Cafino har höjt sig inte bara ett snäpp utan två eller tre, säger han.
Alexander har alltså haft en fullproppad Falsterbo-vecka, med 21 starter. Han har kunnat dra in runt en miljon i prispengar med hjälp av placeringar och den avslutande segern – och så en tjusig Longines-klocka förstås.
– Jag sa för längesedan att jag inte skulle köpa någon klocka utan vänta tills jag vann en. Men så dröjde det så länge att jag skaffade en Longinesklocka ändå. Men den gick sönder så den här är välkommen, säger Alexander.

Trött men inte omotiverad
Inför den sista starten för veckan var han ganska avslappnad.
– Eftersom jag är så trött hade jag ingen energi för att kunna vara nervös. Jag var motiverad men avspänd och visste vad jag behövde göra. När jag hoppade av Cafino efter grundomgången kunde jag knappt stå på benen, det läget är det.
Inte helt oväntat får Alexander frågan om han är klar för VM i Normandie nu i och med framgångarna.
– Nja, det vet jag inte riktigt. Men jag blickar framåt och slipar på detaljer. Det gäller att bestämma vilka tävlingar man vill göra och sikta på det. I och med detta kanske jag kan få plats på fler större tävlingar. Det är ett måste för att kunna prestera på toppnivå – att göra det här ofta så att det blir rutin. Jag kan inte gå in och överprestera varenda gång jag rider femstjärnigt, därför måste jag göra det oftare, säger han.
  
Blir taggad av pressen
Alexander funkar som bäst när han rider under press.
– Den där söndagen när det ösregnar, man ska starta avdelning B och klockan är sex på kvällen, då gäller det att motivera sig. Pressen motiverar mig, jag är en ganska avslappnad person som behöver ha den för att motiveras. Skulle jag rida VM har jag en hel nations förväntningar på mig, säger han och fortsätter:
– Jag tänker mycket på alla som står bakom mig, att det här är min betalning till dem – min mamma, min bror, min hästskötare, hästägarna och sponsorerna. Min mamma finns alltid där, hon hade ju kunnat göra något annat av sitt liv men har valt att stötta mig och min bror.
Hela tre sekunder skilde segraren från nummer två i resultatlistan, tyska Andre Thieme och Contanga 3.
– Det är respekt att vinna så stort. Jag tyckte att jag höll bra tempo men så såg jag resultatet när jag kommit över mållinjen, jag trodde nog att jag red snabbare, säger han och fortsätter:
– Det är häftigt med publiken, under prisutdelningen stod jag bara och tänkte att ”hjälp vad häftigt”, jag undrar då hur Alexander kände sig.
Niklas Arvidsson fick dessvärre ett stopp i omhoppningen efter att ha kommit för nära hinder nummer två. 

Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök/Annelie Lundkvist 

Här hittar du fullständigt resultat.

 
Falsterbo Horse Show intervjuar Alexander:


Läst 128971 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Patrik vann med minimal marginal


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Patrik Kittel och Deja vann WDM-küren med minimal marginal. Han prisade åter sitt unga sto efter ritten.
– Jag bara stoppar i poletten så går hon, säger han.
  
Patrik Kittel och Deja gjorde en enastående küruppvisning.
– Allt var bra, vi hade inga missar. Travslutorna var bra, piaffen, passagen och galoppserierna var bra. Nu återstår det att se vad domarna tyckte, sade ryttaren precis efter sin ritt.
Det rutinerade ekipaget Nathalie zu Sayn-Wittgenstein på Digby kom in på banan efter Patrik.
–  Han vet vad han ska göra. Han är som en professor, säger hon om den 17-årige valacken och fortsätter:
– Han gillar inte väderomslaget och trivs bättre i värme än i kyla. Han var lite på under framridningen och bockade en del. Men när vi väl kom in här skärpte han till sig.
De gjorde en närmast prickfri uppvisning precis som Patrik och Deja. Till slut stod det klart att Patrik vann på 78,300 procent medan Nathalie landade på 78,175.
– Så är det i den här sporten, men det var verkligen tight i dag, säger Patrik.
Deja är en cool tjej, hon bryr sig inte om allt runt omkring på banan, utan fokuserar på att jobba tillsammans med sin ryttare.
– Hon tittar inte på fotograferna och bryr sig inte om publiken. Jag stoppar bara i poletten så går hon, säger Patrik och fortsätter:
– Hon har så otroligt lätt för allting. Hon har lätt för att böja och ställa, hon är mjuk och går med bärighet.

Fyra med ny kür
Cecilia Andrén Dorselius och Lennox bjöd Falsterbpubliken på en nästan ny kür – till musik av Annie Lennox, vilket resulterade i en fjärdeplats.
– Jag har alltid velat rida till Annie Lennox, rytmen passar så bra och min häst gillar den också. Han älskar att komma in på den här banan inför den här publiken. Han växer lite till när musiken kommer igång och ja, i dag gjorde han ett bra jobb trots några små missar. Jag är nöjd!, säger hon.
Cecilia är en av dem som kan få den fjärde biljetten, eller reservplatsen, till VM i Normandie.
– Det är Bo Jenå som tar ut laget, så vi får vänta och se. Men naturligtvis är det alla ryttares dröm att rida ett VM, säger Cecilia.

Trea i klassen blev holländska Patrick van Der Meer på Zippo.

Här kommer du till fullständigt resultat.

Text och foto: Ida Röök


Läst 49544 ggr Kommentarer Kommentera




taggar



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.