Hästpojken

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2010-02-12

Hästpojken

Recensent:  Anki Yngve (Hippson.se)

"Hästpojken" är egentligen ingen hästbok utan en dokumentär berättelse om en familj som gör en fantastisk resa. Men ändå har hästar en central roll i boken.
Underrubriken är "En fars kamp för att hjälpa sin son" och berättarjaget, alltså författaren Rupert Isaacson, beskriver den faktiskt rätt galna strapats han och hustrun Kristin ger sig ut på med sin autistiske son Rowan.
 
Boken börjar då Rowan, som inte beter sig som andra barn, får diagnosen autism. Föräldrarna blir givetvis förkrossade och får de kommande åren tampas med att barnet får extrema vredesutbrott, stänger av dem och går in i sig själv och inte kan lära sig att gå på toaletten. Allt känns rätt jobbigt och svart tills Rowan, mer eller mindre av en slump, kommer i kontakt med en häst. Det som händer går inte riktigt att förklara vetenskapligt, men hästen och den autistiske pojken får en alldeles speciell kontakt. Stoet Betsy blir from som ett lamm i Rowans närhet och pojken börjar helt plötsligt att tala.

En galen idé börjar gro hos Rupert, nämligen att han skulle vilja ta med Rowan på en långritt i Mongoliet, umgås med hästar och träffa de shamaner som eventuellt kan hjälpa pojken att bli bättre. Det blir en minst sagt strapatsrik resa, som för familjemedlemmarna närmare varandra och som får Rowan att för första gången kommunicera med omvärlden.

Hästpojken är en bok man sugs in i. Och trots att jag är skeptisk till shaman- och healingepisoderna bjuder den på fascinerande läsning. Dels för att man får inblick i hur det är att leva med ett barn med autism, dels för att föräldrarnas mod att följa sin galna idé verkligen inspirerar. Och så bekräftar boken det vi hästmänniskor kanske egentligen vet, nämligen att hästen har förmåga att locka fram människor ur sitt skal.
 
Blir du nyfiken på storyn? Se YouTube-trailern nedan, för den dokumentärfilm som spelades in i samband med resan.
 
Titel: Hästpojken  
Författare:
Rupert Isaacson
Förlag: Ica Bokförlag
Cirkapris: Enligt förlaget 300 kronor, men hos nätbokhandlarna kostar den strax under 200 kronor.
Antal sidor: 366 + bildark

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.