Frågor och svar med Helena Persson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

131 träff(ar)

Hjälp hästen att genomföra löshoppningen på ett bra sätt

Hej Helena!
Jag har en treåring och undrar lite kring löshoppning. Det är nämligen så att hon har en tendens att tagga till extremt mycket, så hon springer genom serien. Ju fler varv hon tar desto snabbare går det. Hon har löshoppat en del på arrangerade löshoppningar med kunniga tränare. De säger att hon kommer lugna ner sig. Jag vet att hon besitter en stor kapacitet, men den visar sig ju inte riktigt när hon blir så vild och galen så att säga. Hur tycker du att jag ska lägga upp träningen med henne, när det gäller just löshoppning alltså. Hur tränar man hästen på att vänta och ta det lugnt i löshoppningen?

Läs svaret

Kommentarer

Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar

Hej! Jag har en sjuårig halvblodsvalack som är mycket pigg i all ridning. I hoppningen har det blivit ett problem då han höjer huvudet och rusar mot hindren och efteråt. Jag måste hålla om hela tiden för att hålla ihop honom då han annars blir lång och brakar in i hindret i stället.

Över hindret får han inte med sig ryggen utan höjer huvudet och sänker ryggen. När jag håller emot och sitter ned blir han kort och försvinner bakom hand. Han är även känslig i munnen vilket gör att man får rida mycket med sätet. Har haft ute både equiterapeut och tandläkare. Han är riden sedan han var fem år, så lite sen i utbildningen. Hur kan man få honom att bära sig själv bättre och lugna sig i hoppningen? Mvh Malin

Läs svaret

Kommentarer

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning

Hej! Jag har en nioårig halvblodsvalack, hoppstammad. Han är sent tagen, som sjuåring när jag köpte honom hade han aldrig varit i väg på hoppträning eller träning, han hade då hoppat lite hemma och hade blivit en del dressyrriden. Han hade stått på samma gård sedan han föddes tills jag köpte honom. Nu har vi hopptränat för samma tränare en gång i veckan i ett och ett halvt år, träningarna är på annan anläggning än där vi hyr in oss. Jag började tävla honom lite i höstas och har fortsatt nu under våren.
  
Han går jättebra på hoppträningarna och vi hoppar banor på 90–100 centimeter. Höjden är egentligen inte ett problem men han har haft en del olater för sig, såsom att hoppa superstort över hindret och sedan direkt efter i landningen göra både en bockning och bakutsparkar upprepade gånger, så jag har ramlat av en del och jag har blivit lite rädd.
  
Därför vill inte min tränare att det ska gå för fort fram med höjden ifall han gör ett jättesprång och jag inte kan följa med och jag i värsta fall ramlar av. Så vi skyndar långsamt med att hoppa högre. Som sagt har jag fått mer och mer ordning på det och det kommer sällan, samt att jag är beredd på det nu så att jag vet hur jag ska hantera det. Men han är över lag mer vild än tam och har en extrem flyktinstinkt. Mitt största problem, som däremot hänger kvar sedan i höstas, är att när vi kommer ut på tävlingar så vägrar han ut sig. Det är som att han slår av allt och totaldör.
  
Hemma på träning har jag aldrig de problemen, han är väldigt hoppglad och tänder ofta till när han ser att hinder är framtagna. På tävling kan han hoppa första och andra hindret för att sedan stanna helt plötsligt på det tredje, trots att jag kommer perfekt mot det. Och har han bestämt sig för att stanna så är det helt omöjligt att få honom över hindret. Likaså om jag rider klassen efter, med samma bana fast lite högre.
  
Då kan han hoppa första hindret och sedan vägra ut sig på andra. Har han börjat vägra i första klassen har det alltid suttit kvar till den andra. Mellan klasserna kan jag gå ut på framhoppningen och han hoppar kalasfint. Det är låga klasser jag har ridit, 80 och 90 centimeter clear round, och när han vägrar är det inte det att han är tittig på hindren heller.
  
Han är som sagt helt omöjlig att påverka, det spelar ingen roll hur bra jag håller om med skänklarna, har små sporrar samt spö som han vanligtvis lyssnar bra på men inte när det blir så där. Det är som att det låser sig totalt i hjärnan på honom. Det spelar heller ingen roll om jag styr mot något annat hinder när han blir så där, för han stannar på allt inne på banan då. Jag vet inte vad jag ska hitta på längre och jag är inte nervös eller rädd själv inne på banan – så det kan inte vara det som smittar av sig heller.
  
Det känns supertråkigt att det blir så där, för jag vet inte vad jag ska hitta på för att bryta mönstret. Min tränare vet inte heller vad man ska göra för att lösa problemet eftersom han inte ens har minsta lilla tendens till detta på träningar eller någon annan gång i ridningen. Det som kan vara värt att tillägga är att jag rider mycket dressyr på hästen och försöker variera underlaget så mycket det går, då jag inte rider ut på honom för att han blir så tittig så att han blir farlig att rida på.
  
Han slänger sig mot bilar, rätt ner i diken, kan kasta sig och ska då bara hemåt, gå på bakbenen, hoppa jämfota och skjuta rygg samtidigt. Så det blir som rodeo nästan och omöjligt att hålla sig kvar till slut för han slutar aldrig. Han är över lag väldigt hård i psyket och är inte helt enkel, men han är inte dum såsom att sparka eller liknande utan älskar att stå och mysa och gosa.
  
Och när han vägrar ut sig på tävlingarna så är det inte som att han gör det för att vara ”dum” utan han blir väldigt istadig bara. Jag vill ju hjälpa honom men vet inte hur, börjar fundera på om han inte vill vara tävlingshäst i hoppning.

Läs svaret

Kommentarer

Hindren kommer tätare i högre klasser

Hej! Jag har en sjuåring som har börjat säsongen super med alla sina starter i 1,30 felfritt. Hur gör jag nu för att förbereda för 1,40? Vad är den stora skillnaden, mer än tio centimeter så att säga?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren

Hej! Jag har problem med min första storhäst, jag köpte honom som en läromästare efter min D-ponny och det började väldigt bra. Efter två månaders tid började han dock springa förbi hindren. Han sprang från en början bara förbi till vänster, men när jag väl höll koll på vänstersidan sprang han förbi till höger.
  
Han bryr sig inte om hur höga hindren är utan kan göra det på höga och även låga hinder. De förra ägarna säger att jag måste göra ordentliga halvhalter innan hindret, men han struntar i det och drar förbi.
  
Det är jättesvårt att känna innan han gör det för han kan ha hoppat hindret flera gånger och sedan bara strunta i det. Han är en häst med mycket rutin. Jag kan vara på tävling och ha hoppat halva banan och sedan kan han bara springa förbi. Vad ska jag göra?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Hej!
Jag har en unghäst på sex och ett halvt år som jag bara har haft i ungefär ett halvår och vill jättegärna komma vidare i hoppningen med honom, men han har börjat dra mot hindren och slarvar med själva hoppet, så jag får liksom ingen känsla längre över det. Jag undrar om du har några tips som kan få honom att ha samlad galopp ända fram till hindret?

I början så hoppade han lugnt och samlat över hindret, men nu har han börjat bli jättestark mot det, då får jag inget bra språng mot och då kan själva hoppet bli avlångt och slarvigt. Annars så hoppar han med fantastisk teknik! Har också lite dålig framåtbjudning på ridbanan om jag inte ska hoppa. Jag jobbar mycket på övergångar och rider varannan gång ute i skogen och låter han öka steget själv och det har gått bra, men sedan när jag kommer in på banan igen så tappar han själva suget i galoppen, just nu rider jag med ett vanligt tvådelat bett för att han ska kunna hitta framåtbjudningen och ibland med ett spö så han vaknar till lite.

Har testat ett pelhambett på honom i hoppningen men jag tycker han blir "stel" i galoppen så jag bytte tillbaka till vanligt tvådelat. Som sagt så undrar jag om det finns någon bra övning i hoppningen, typ bom innan hindret eller att man ska hålla sig på en volt innan? Vill gärna komma i gång att tävla lite och det går inte om han drar så.
Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Hur tänka med häst som drar mot utgången på tävling?

Hej!
  
Jag har en grön, femårig hopphäst (med mycket personlighet och humör) som precis har påbörjat sin tävlingskarriär. Han är väldigt snabb på att förstå var tävlingsbanans utgång är. Och rider man under banans gång förbi utgången försöker han sig oftast på att gå ut genom att stanna, backa och studsa/stegra. Efter lite lugn övertalning går han framåt och hoppar resten av banan utan problem. Hur ska man tänka för att undvika/öva på problemet?
  
Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

"Tränar aldrig omhoppning hemma"

Hej Helena! Jag har en fråga om omhoppning. Hur tränar du det? Jag känner ofta att fokus för mig ligger på lugna rundor när jag tränar. Men det är klart att man måste testa gränserna och kunna rida mot klockan också.
  
Hur tänker du? Har du specifika övningar för detta? Och hur gör du med olika hästar på olika nivåer, alltså gör du mer eller mindre eller annorlunda med en unghäst i jämförelse med en äldre och mer rutinerad häst? Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Hur kan man hjälpa en häst med "scenskräck"?

Hej!
  
Jag har en femårig hopphäst som precis har börjat tävla. Han är en väldigt känslig och uppmärksam individ som inne på banan reagerar starkt på åskådare som rör sig på läktaren.
  
Problemet blir mer påtagligt vid tävling inomhus, då han nästan kan få som lite scenskräck. Vi är i väg och tränar i olika ridhus vilket går väldigt bra, så problemet uppstår på tävling när åskådare rör sig på läktaren. Hur kan man göra för att få honom trygg och enklare att inverka på i lite "röriga" situationer?

Läs svaret

Kommentarer

Hur hjälpa hopphäst med att hitta bjudningen?

Hej! Min häst, ett nioårigt halvblod, som jag hoppar med har ingen egen bjudning alls. Jag måste sitta och rida varenda steg hon tar, slappnar jag av då saktar hon av. Speciellt i hoppningen märks detta tydligt då hon inte suger tag i hindren. Utan jag måste sitta och rida fram till avstampet.
  
Jag vet att vi kan hoppa högre tillsammans, men det blir svårt när hon inte har någon bjudning mot hindren. Att tillägga så äter hon vanliga pellets och havre (dubbla doser) för att få energi. Finns det några övningar som rekommenderas? Jag rider redan med både sporrar och spö och hon lyssnar knappt på något av det.

Läs svaret

Kommentarer
131 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 14 nästa » sista » 

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.