Del 1: Sitt upp och justera läder och gjord på ett säkert sätt

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-05-16

Del 1: Sitt upp och justera läder och gjord på ett säkert sätt

En ny säsong av Hippsons populära kunskapsklipp är här. Även denna gång blir det tio avsnitt med konkreta tips, ridövningar och experthjälp.
Först ut är Strömsholms huvudlärare i dressyr, Marianne Esseen Söderbergsom ger sin syn på begreppet horsemanship. Dessutom visar hon hur man på riksanläggningen lär ut uppsittning och justering av gjord och stigläder.

I säsongens första avsnitt ber vi Marianne Essen Söderberg förklara sin syn på horsemanship och vad man på Strömsholm – som utbildar landets ridlärare – lär ut om detta. "Vi är skyldiga våra hästar att skaffa oss kunskap", säger hon bland annat.
  
Tydlighet ger trygghet
Marianne går igenom hästens grundläggande instinkter och vikten av 
säkerhet, tydlighet, trygghet och rutiner i all hästhantering. Dessutom visar hon praktiskt hur man sitter upp säkert – för att sedan justera stiglädren och spänna sadelgjorden med fötterna kvar i stigbyglarna.

Titta gärna på alla avsnitt från första säsongen också.

 Kunskapsklippen presenteras i samarbete med:

 

KRAFFT

KRAFFT är Sveriges största leverantör av hästfoder, en position som bygger på nära och dagliga kontakt med små och stora hästägare över hela landet.
www.krafft.nu


 

Ridskolan Strömsholm

RS Strömsholms uppdrag är att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens fortsatta utveckling.
www.stromsholm.com
 Mer i Hippson-TV

Halvblodet Zelma blev islandshästfölet Viljas nya mamma

I Ytterby dog halvblodsstoet Zelmas föl. I Gävle dog islandshästfölet Viljas mamma. Trots att det är stor skillnad på de båda hästarna har Zelma blivit fölets nya mamma. Zelma adopterade Vilja nästan direkt, men vad hände sedan? SVT Nyheter har träffat dem båda.
– Det är två hästar som har varit med om trauman som har funnit varandra, sa Kajsa Wahlström, som äger fölet Vilja tillsammans med dottern Kerstin, till Hippson tidigare i vår.


Sett 7340 ggr
Kommentarer

Se trailern inför morgondagens Dold – om ridtränaren som anklagas för sexuella övergrepp

I morgon tisdag klockan 06.00 släpps den på SVT Play, Dold-redaktionens granskning ”Ridtränaren". Redan i dag kan vi på Hippson visa en trailer inför programmet – där SVT har intervjuat tränaren, flera av de tjejer som anklagar honom för sexuella övergrepp samt personer som går i försvar och menar att det rör sig om en konspiration. Ord står mot ord, vem har rätt?
  
Läs mer om programmet och se sändningstider i SVT2 >>


Sett 19448 ggr
Kommentarer

Carina träffade björn på ridturen: ”Ett respektfullt möte”

Carina Stridh, hennes häst Sonny och hunden Charlie var ute på en skogstur i Ockelbo i helgen – och mötte en björn. Se mobilklippet från Sveriges Radio P4 Gävleborg ovan, och lyssna på kanalens intervju nedan.
– Ett ömsesidigt och respektfullt möte, säger ryttaren bland annat, hon blev faktiskt inte ett dugg rädd.


Sett 6251 ggr
Kommentarer

Årets ponnysläpp på Ågesta – nu är det (nästan) sommar!

Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krustenstiernas härliga klipp från årets ponnysläpp på Ågesta ridskola. En härlig tradition med massor av publik!


Sett 11185 ggr
Kommentarer

De följde slakthästarnas sista resa: ”Är extremt feta”

Brittiska hästtidningen Horse & Hound har, i samarbete med organisationen World Horse Welfare, följt hästar på deras sista resa mot slakt. I Italien ser de att hästarna, trots att de är unga, är smutsiga och i många fall gravt överviktiga – troligtvis är de uppfödda så för att generera ett högre kilopris. På marknaden i Polen köps hästar för tre euro kilot innan de transporteras vidare till andra länder för att gå till köttproduktion.
  
Trots att många hästar hostar och kanske aldrig har fått vistas utomhus, och får Horse & Hounds reporter att falla i gråt, verkar läget vara betydligt bättre än för några år sedan. Vi får se arkivbilder från skräckfärder då hästar dog i transporterna efter att ha ramlat och trampat ner varandra.

  
Se reportaget ovan och läs hela artikeln från Horse & Hound här.


Sett 24009 ggr
Kommentarer

En fälttävlanstränare som lever farligt

Om man verkligen inte vill över hindret utan måste springa vid sidan om – ja, då får tränaren skylla sig själv om han står för nära. Se "hjärtat-i-halsgropen"-klippet där tränaren får ekipaget över sig. Som tur är verkar allt ha gått bra!


Sett 21065 ggr
Kommentarer

Nick Skelton om sin stora stjärna Big Star: "Han älskar all frukt – päron, bananer…"

Det har gått en vecka sedan det regerande olympiska mästarekipaget lämnade tävlingsbanorna. I det här Youtube-klippet från FEI berättar Nick Skelton mer om relationen mellan sig och sin fantastiska tävlingskamrat Big Star. Rodrigo Pessoa sammanfattar det rätt väl när han säger; "Han är en levande legend" om Nick.


Sett 5869 ggr
Kommentarer

Var hämtade Henrik in hundradelarna?

I det här klippet får vi följa Henrik von Eckermann och Simon Delestre i omhoppningen under gårdagens första runda av Global Champions League i Madrid – som Henrik vann. Det var inte mycket som skilde de båda åt i omhoppningen.
  
Frågan är var någonstans Henrik tog in de där hundradelarna som förde honom och Chacanno till segern. Vad tror ni? Med start 15.30 är det dags för andra rundan av Global Champions League, följ klassen i GCT-TV.


Sett 8999 ggr
Kommentarer

Öva hästens rörlighet – bygg din egen "skog" av bommar

Alla har inte tillgång till skog med stock och sten i lagom höjd, där hästen kan öva på att lyfta på hovarna. Det löser Viveca Ewards på Svensk Hästrehab med att bygga en egen "skog", i ridhuset.
Hästen får forma sig i sidorna och lyfta rejält på fötterna om vartannat. Det blir stretch, styrka, balans, kroppsmedvetenhet och framför allt rörlighet, säger hon till Hippson. 


Sett 8102 ggr
Kommentarer

Anton och Carl Hedin tar tempen på EM-staden

Söta EM-maskoten Anton och dressyrryttaren Carl Hedin har tagit tempen på EM-staden Göteborg. De har testat Ullevis banor, spanat in sälarna i Slottskogen och flanerat i Haga. Häng med på en rundtur inför sommarens stora hästfest – Longines FEI EM i Göteborg.


Sett 8860 ggr
Kommentarer


Populärt hos Charlies

Husbloggare

Det finns olika sponsorer

Kajsa Boström

Gästblogg: "Varje år brinner det i 4500 gårdar och stall i Sverige – hur är ni förberedda?"

Gästbloggen

Ny vecka!

Therese

Till Husbloggarna