Dressyrstoet Donna skräms minsann inte av robotar

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-08-23

Dressyrstoet Donna skräms minsann inte av robotar

Många menar att hästar och robotgräsklippare är en svår ekvation. Men Malin Fallgrens nerviga dressyrprimadonna, importerad från Holland, bevisar att en häst kan vänja sig vid det mesta – bara vi inte låter den leva i ”skyddad verkstad”.

Text: Anki Yngve
Foto: Privat

  
Malin Fallgren i Örebro skickade klippet ovan till oss på Hippson, med kommentaren:
   
”Hej! Angående det här med att dressyrhästar är mer på tårna och rädda för allt, speciellt de med holländskt blod. Min häst slår hål på den myten! Hon är en riktig primadonna på 175 centimeter som kan sprattla riktigt fint med benen och som har fina hingstar i stammen.
Hon är dessutom importerad från Holland för två år sedan och har både nerv och mycket åsikter. Men bor man bland barn och skördetröskor, med en husse som åker cross och en matte som vill sitta säkert där uppe och därför härdar hästarna i stället för att skydda dem mot potentiella tittfaktorer, då blir de så här coola. Oavsett storlek, stam och härkomst.”
  
Kloka ord tänkte vi, och kontaktade Malin som berättar mer i intervjun nedan.


Hej Malin, berätta, vad är det för häst vi ser i klippet?
– Donna är ett sto född 2004, e. Warkant van 't Gestelhof (Ferro). Hon är en ädel och fin häst men stor, någonstans strax under 1,75. Donna är en stark individ med både nerv och mycket åsikter, men hon är väldigt snäll när man har fått hennes förtroende. En tuff brud i lyxförpackning kan man säga. 
 
Hon verkar inte stämma in på fördomen om ”sjåpiga dressyrmärrar”.
– Helt säker går det ju inte att få en häst, de är levande varelser med flyktinstinkt. Men då vi har barn på gården och vår dotter på sex år är lika hästtokig som jag är det en fördel med så lugna och trygga hästar som möjligt.
  
Du har funderat en del på det här med ”miljöträning” förstår jag?
– Min syster tävlade en av våra valacker framgångsrikt när han var yngre och han var väldigt tittig till en början. På en tävling började det regna mitt under ritten och någon i publiken fällde upp ett paraply, vilket resulterade i att han kastade sig åt sidan. Vid sådana tillfällen blir vikten av coola hästar så uppenbar. Det är himla störande när man går miste om en fin placering, inte för att ritten var dålig utan på grund av saker som sker utanför banan.
  
Vad är knepet, enligt dig?
– Man får inte otittiga hästar genom att skydda dem och undvika potentiella titt- eller ”hoppa till”-faktorer. Vi utsätter hästarna för allt de tycker är konstigt, sedan upptäcker de att ”det var ju inte konstigt” och då är det inte mer med det.
– Och ju förr desto bättre. I vintras satt vi in våra två treåringar ute, vår ridbana har inte ens staket. Det blåste och ibland var det mörkt, vilket ledde till skuggor och så vidare. Men de var så coola. Barnen kan köra bobby car i stallgången vilket låter en hel del, då kommer hästarna fram och kikar över boxdörren och vill nosa och kolla vad det är de gör. De blir nyfikna i stället för rädda när det händer något "konstigt".
– Sedan handlar det mycket om att bygga upp förtroende och tillit hos sin häst. För att vara trygg i en olustig situation måste hästen lita på dig som ledare och ryttare. Är man inte lugn och har sin hästs förtroende kan miljöträning göra mer skada än nytta. 
  
Robotgräsklippare har diskuterats en del, att hästar blir rädda för dem. Men de vänjer sig med andra ord? Eller var Donna så här cool med gräsklipparen redan från början?
– Haha, nej, hästarna var inte jätteimponerade av gräsklipparen till en början. Och när min sambo först nämnde att han hade planer på att införskaffa en robotgräsklippare var min första tanke att det skulle bli full cirkus bland våra hästar. Grannen har en och den var livsfarlig när den smög där på insidan av häcken varje gång vi red förbi.
– När vi drog gränsen för var den skulle klippa satte vi tråden ända intill hagen. Därmed kunde de stå tillsammans på ett ställe där de är trygga, kika på den i den mån de ville och så vidare. Första dagen var den väl lite spännande, de kunde dra någon repa när den närmade sig. Men jag upplever mer att det var en orsak och ett tillfälle för dem att hitta på bus, snarare än att de var speciellt rädda.
– I dag är de så vana vid gräsklipparen att de inte ens flyttar på sig när den kommer. På Donna skulle den kunna köra rakt under magen. 
  
Till sist, hur ser framtidsplanerna ut för dig och din fina häst?
– Donna kom till Sverige för cirka två och ett halvt år sedan från Holland, vi var ställe nummer fem för henne att bo på under mindre än två månader, detta då hon hade slussats runt bland hästhandlare. Så hon var i väldigt dåligt skick, både psykiskt och fysiskt.
– Vi insåg att det enda som kunde hjälpa henne var att få landa och få lugn och ro, så vi betäckte henne. Hon fick ett superfint hingstföl som är mamma upp i dagen – eller om möjligt ännu finare då han har både vita ben och stjärn.
– Sedan har jag fått börja om från början, då hon vid ridning kan bli lite stressad ibland. Hon har förmodligen blivit hårt pressad innan så vi tar det lugnt och i hennes takt. Hon är värd att vänta på och det får ta den tid det tar. Men drömmen är att en dag få komma ut på tävlingsbanan tillsammans. 
  

Malin och Donna. Foto: Privat
  

Donna, här med Malins sexåriga dotter Nicole på uteritt. Foto: Privat


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2191 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8782 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 10927 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9273 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2574 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6823 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6385 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1449 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2815 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5768 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.