Johanna Due-Boje och Mazy – minitrav vs. kraftpaket

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-01-09

Johanna Due-Boje och Mazy – minitrav vs. kraftpaket

Dressyrryttaren Johanna Due-Boje har för vana att värma upp hästarna hon rider i en avslappnad trav på raka linjer. Här berättar hon om "minitraven" och låter sedan hästen Mazy växla om till samlad trav.

Berätta, vad ser vi i klippet?
– Man ser en väldigt avslappnad Mazy i sin "minitrav" som jag är väldigt noga att värma upp i. Samt hennes uttrycksfulla, spänstiga och samlade trav som är full av power.
  
Förklara skillnaden i takt och tempo.
– Den första traven är en trav som sliter minimalt på hästen. Mazy, och även alla mina andra hästar, får alltid värma upp muskler och leder i denna trav på raka linjer. Precis som man själv gör i början av en löprunda! Jag brukar kalla det "minitrav" eftersom jag vill att hon ska trava med så lite ansträngning som möjligt.
– Mazy har otroligt mycket gång och vilja, så det gäller att skynda långsamt i uppvärmningen för att förebygga skador. Hon tar gärna i mer än vad man ber henne om, så jag försöker växla mycket mellan minitraven och hennes stora och flashiga trav. Detta för att arbetet inte ska bli för krävande för vare sig hennes kropp eller hjärna. Hon är ett sto när de är som allra bäst. Hon bara vill och vill!
  
Hur känns det för dig som ryttare?
– Man kan väl säga att skillnaden är väldigt stor, men härlig på båda sätt. Jag älskar att bara kunna lulla runt i den lugna och avslappnade traven minst lika mycket som jag älskar känslan av ett riktigt kraftpaket under mig. Mazy är väldigt rolig på det sättet också, att hon är otroligt lugn så länge man joggar. Men ju mer man rider desto känsligare och mer "på g" blir hon. Hon älskar verkligen att jobba.
  
Varför övar du på detta?
– Att kunna ha en bra framridning är bland det viktigaste och största ansvaret man har som ryttare mot sin häst, för att kunna förebygga skador. Ordentlig framskrittning och lugn jogg i trav och galopp är otroligt viktigt. Vissa hästar får man öva länge innan de kan trava riktigt smått, men det är absolut inget man får slarva med. Man ser tyvärr väldigt många ryttare som är stressade i sin framridning och vill att allt ska se så häftigt och flashigt ut som möjligt från det att man tar tyglarna, men det lönar sig både på kort och lång sikt att ha lite is i magen.
– Jag tror att om man på en tävling skulle se mig och Mazy under den första halvtimmen av vår framridning, då skulle man aldrig tro att hon är en häst som skulle gå in och vinna klassen. Att dessutom mitt i passen kunna lägga in lite trav, galopp eller så klart skritt på halvlång tygel tyder på att hästen kan coola ner snabbt och därför är avslappnad i sitt arbete.
Mer i Hippson-TV

Ponnyn Josding får sin man fixad – av kråkorna: "Nu slipper jag rycka manen"

När Katarina Broberg kom körandes i bilen till stallet var hon tvungen att tvärstanna, hon kunde inte tro sina ögon. Sitter verkligen kråkorna på ponnyn Josdings rygg och rycker hans man? Jo, visst är det så. Och den femåriga korsningsponnyn ser ut att trivas med sina nya kompisar.
– Det såg ut som att Josding tyckte att det var skönt när de slet och drog i manen, berättar Katarina.
   
Det är första gången hon ser något liknande.
– Jag har haft hästar sedan jag var fem år, men det här är första gången jag inte behöver rycka manen själv på en av dem.


Sett 8561 ggr
Kommentarer

Kram på söta och välskolade ponnyn – som sitter fint

Den här flickan har en riktig liten cirkusponny. Den kan både ligga och sitta fint. Och vad kan vara en bättre belöning än en kram?


Sett 5774 ggr
Kommentarer

När det är så otroligt skönt att bli kliad – Carl och "Apan" visar hur man gör

Alla vet vi hur jobbigt det är när det kliar någonstans på kroppen och man inte riktigt kommer åt. Som tur är har hästen Chabot, "Apan", en kär vän i dressyrryttaren Carl Hedin. Han hjälper gärna till.
– Hon gillar den typen av uppmärksamhet. Vi känner varandra väldigt väl, så hon litar på mig, berättar han. 
  
Och nej, det är faktiskt inte någon vårfällning som ligger bakom kliandet.
– Det spelar ingen roll. Så här gör vi året runt, berättar Carl.


Sett 13274 ggr
Kommentarer

De räddar kapplöpningsindustrins dödsdömda föl

Varje år föds så kallade ”nurse mare foals” i USA, där enda syftet med uppfödningen är att få i gång stoets mjölkproduktion. Fölet tas sedan ifrån henne, ibland bara efter några timmar, och hon får i stället agera fostermamma till ett galoppföl med värdefull stamtavla. De oönskade fölen avlivas inte så sällan, eller lämnas att dö.
  
Organisationen Last Chance Corral har räddat över 150 dödsdömda föl och försöker med alla medel att få dem att överleva. Nu har man tillsammans med filmaren Sue Morrow, via crowfoundingsajten Kickstarter, lyckats samla in pengar för att göra en dokumentär om denna dolda tragedi och om Last Chance Corrals arbete (se länkar nedan). Den längre dokumentären är under produktion, men i klippet ovan ges en fingervisning om innehållet.


Sett 23799 ggr
Kommentarer

Henrik von Eckermann om mardrömsuppladdningen i Paris: ”Stigbygeln gick i två delar”

I SVT Sports intervju ovan berättar Henrik von Eckermann själv om söndagens katastrofstart i Paris. GP-klassen skulle bli Mary Lous viktiga uppladdning inför världscupfinalen i Omaha om två veckor, men så hände det som inte får hända. Stigbygeln gick sönder i landningen efter det åttonde hindret och ryttaren ramlade av.
– Hästen blev rädd, hon förstod ju inte vad som hände. Det är inte hennes fel men med en så pass känslig häst så var det inte så positivt, säger Henrik.
  
Reparera självförtroendet
Han menar att detta är den sämsta uppladdning han hade kunnat få, eftersom Mary Lou är en så känsligt häst. Nu kommer han att hoppa henne hemma i veckan för att försöka reparera självförtroendet.


Sett 21701 ggr
Kommentarer

Rolf-Göran Bengtsson: ”Gamla Casall är tillbaka”

Blivande pensionären Casall Ask var sjua och bäst av de svenska hästarna i den stora GP-klassen i Paris. I SVT-klippet ovan berömmer Rolf-Göran Bengtsson sin fantastiska 18-åring.


Sett 10015 ggr
Kommentarer

Det är fredag – var är polarna?

Kommer ni ihåg chipsreklamen där chipsen var tjejmagneten? Gänget letar efter brudarna... Ungefär som den här hästen som ställer sig och tittar över boxväggen. Var är polarna? Var är brudarna? Det är ju freeedag och helg!


Sett 12937 ggr
Kommentarer

"Hjortgaranti" på Thereses ridturer

Therese Windrisch bor med sina islandshästar på en udde vid sjön Roxen. Hon arrangerar turridningar och ett vanligt inslag är stora flockar med hjort, som i klippet där hjortarna springer runt hästarna som ser helt oberörda ut.


Sett 7864 ggr
Kommentarer

All In är tillbaka – se klipp från första hoppträningen

Äntligen! OS-hästen H&M All In har återhämtat sig bra efter operationen och i dag var det dags för den första hoppträningen. Här delar Peder Fredricson med sig av ett klipp från Grevlundagården – och visst ser det strålande ut?


Sett 20162 ggr
Kommentarer

Modigt sto räddar flocken från översvämning

Ett kraftigt regnoväder har orsakat översvämningar i Auckland, Nya Zeeland. En flock med hästar blev strandade med vatten upp till sina magar, då tog stoet "TD" mod till sig och ledde sina vänner genom forsande vatten och ut via en lucka i staketet.
  
Hästarna hade tidigare varit allt för nervösa för att ta sig genom vattnet, då staketet inte syntes tydlig, men med "TD" i täten gick det galant.


Sett 19003 ggr
Kommentarer


Populärt hos Charlies

Husbloggare

Tuppen på gödselhögen var ”Daddes” önskehäst

Jens Fredricson

Att rida med sätet?

Portugal-bloggen

Stall MJ:s fölfilosofi, del 1 (av obestämt antal)

Avelsbloggen

Till Husbloggarna