Johanna Due-Boje och Mazy – minitrav vs. kraftpaket

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-01-09

Johanna Due-Boje och Mazy – minitrav vs. kraftpaket

Dressyrryttaren Johanna Due-Boje har för vana att värma upp hästarna hon rider i en avslappnad trav på raka linjer. Här berättar hon om "minitraven" och låter sedan hästen Mazy växla om till samlad trav.

Berätta, vad ser vi i klippet?
– Man ser en väldigt avslappnad Mazy i sin "minitrav" som jag är väldigt noga att värma upp i. Samt hennes uttrycksfulla, spänstiga och samlade trav som är full av power.
  
Förklara skillnaden i takt och tempo.
– Den första traven är en trav som sliter minimalt på hästen. Mazy, och även alla mina andra hästar, får alltid värma upp muskler och leder i denna trav på raka linjer. Precis som man själv gör i början av en löprunda! Jag brukar kalla det "minitrav" eftersom jag vill att hon ska trava med så lite ansträngning som möjligt.
– Mazy har otroligt mycket gång och vilja, så det gäller att skynda långsamt i uppvärmningen för att förebygga skador. Hon tar gärna i mer än vad man ber henne om, så jag försöker växla mycket mellan minitraven och hennes stora och flashiga trav. Detta för att arbetet inte ska bli för krävande för vare sig hennes kropp eller hjärna. Hon är ett sto när de är som allra bäst. Hon bara vill och vill!
  
Hur känns det för dig som ryttare?
– Man kan väl säga att skillnaden är väldigt stor, men härlig på båda sätt. Jag älskar att bara kunna lulla runt i den lugna och avslappnade traven minst lika mycket som jag älskar känslan av ett riktigt kraftpaket under mig. Mazy är väldigt rolig på det sättet också, att hon är otroligt lugn så länge man joggar. Men ju mer man rider desto känsligare och mer "på g" blir hon. Hon älskar verkligen att jobba.
  
Varför övar du på detta?
– Att kunna ha en bra framridning är bland det viktigaste och största ansvaret man har som ryttare mot sin häst, för att kunna förebygga skador. Ordentlig framskrittning och lugn jogg i trav och galopp är otroligt viktigt. Vissa hästar får man öva länge innan de kan trava riktigt smått, men det är absolut inget man får slarva med. Man ser tyvärr väldigt många ryttare som är stressade i sin framridning och vill att allt ska se så häftigt och flashigt ut som möjligt från det att man tar tyglarna, men det lönar sig både på kort och lång sikt att ha lite is i magen.
– Jag tror att om man på en tävling skulle se mig och Mazy under den första halvtimmen av vår framridning, då skulle man aldrig tro att hon är en häst som skulle gå in och vinna klassen. Att dessutom mitt i passen kunna lägga in lite trav, galopp eller så klart skritt på halvlång tygel tyder på att hästen kan coola ner snabbt och därför är avslappnad i sitt arbete.
Mer i Hippson-TV

Anna har tröttnat på bilister som inte tar hänsyn: ”Verkar inte förstå hur rädda hästar kan bli”

Anna Svensson och hennes ridkompisar var med om två incidenter på en och samma tur – där hästarna blev rejält skrämda av bilar och det hade kunnat gå riktigt illa. Aftonbladet skrev om händelsen i helgen, vi på Hippson har fått lov att publicera Borås-ryttarnas hjälmkameraklipp ovan. I vår intervju berättar Anna mer.


Sett 92926 ggr
Kommentarer

Ett brev till den älskade hästen

Noelle Floyd Magazine har skapat en stämningsfull video, där de försöker gestalta kärleken och bandet mellan en ryttare och hans eller hennes häst. Vad tycker ni – har de lyckats anamma den där magiska känslan? 


Sett 8557 ggr
Kommentarer

Sötchock när minihästar leker jage i stallgången

Har du någon gång sett hur det ser ut när en liten flock minihästar busar runt i rent glädjefnatt och leker jage i stallgången? Inte? Då rekommenderar vi det här klippet å det varmaste. Det är så sött att man nästan får ont i tänderna.


Sett 40518 ggr
Kommentarer

Svenska artisten Saie Saie rider genom Kalifornien – vill rädda USA:s sista vilda hästar

Svenska Alexandra Saidac bor i Topanga Canyon, LA, som artist uppträder hon under namnet Saie Saie. Nu planerar hon en två månader lång ritt och turné med namnet "Wild One" på sin häst Hinto, syftet är att samla in pengar för att rädda Nordamerikas sista vilda mustanger. Detta för att de ska slippa att antingen slaktas eller att fösas ihop med helikoptrar och få leva sina liv i trånga hägn.
  
För att kunna genomföra ritten har Saie Saie
startat en insamling via crowdfounding-sajten Kickstarter, se klippet ovan.


Sett 6181 ggr
Kommentarer

Fjordhästen Frans ääälskar mandariner

Hippsonläsaren Sofie Hoffmans fjordhäst Frans älskar mandarin och i klippet ovan ser man hur han riktigt suger ut saften ur klyftorna. Vi kontaktade Sofie för att få veta mer om denna charmiga pålle.


Sett 11637 ggr
Kommentarer

Hingsten som är pappa Briars look-alike: ”De är kopior på många sätt”

Häromveckan delade vi ett nostalgiklipp med fantastiska Briar, då bara fem år gammal. Det fick Briars uppfödare och ägare Hans-Yngve Göransson, och Team Dalhems beridare Lina Andersson, att tipsa oss om ovanstående film. Den visar Briars elvaåriga son Aretos – som tävlats till och med Intermediaire av Lina. Och som är så lik sin far att folk blir häpna.


Sett 19555 ggr
Kommentarer

Hästägare – menar du att du längtar efter våren?

Det är eller har varit rejält kallt på flera håll i landet, många av oss har nog suckat och pratat längtande om vårvärme ett tag nu. Fast när man ser det här klippet på Ashleigh Shaws lerbadande hästar, då är det lätt att tänka "å andra sidan"…


Sett 10467 ggr
Kommentarer

Visst kan hästar lära sig pussla – med positiv förstärkning

Vi har väl alla sett sådana där pussel för småbarn, där färgglada bitar i olika former ska placeras i rätt hål. I det här sköna klippet visar italienska etologi- och hästträningssajten Addestramento Etologico att även en häst kan lära sig att lägga sådana pussel – som alltså går ut på att skilja på former och färger. Detta med motivation i form av godis, alltså positiv förstärkning.


Sett 9139 ggr
Kommentarer

Här förebygger polisen bostadsinbrott från hästryggen

Bromma-området i Stockholm har fått många besök av inbrottstjuvar på sistone. Därför väljer polisen att låta ridande poliser patrullera området. Något som Stockholmdirekt.se har uppmärksammat i ett inslag.
  
Polisrytteriets Facebooksida förklarar man varför: "Fördelen att patrullera till häst vid dessa tillfällen är att vi har bra överblick och ser bl a över häckar o i skymda vinklar. Tempot är lagom så att allmänheten kan nå oss, men att vi samtidigt kan patrullera av stora ytor. Inslaget i gatubilden är något annorlunda, vilket gör att budskapet sprider sig snabbt o samverkan blir lättare och brottsförebyggande arbetet ökar."


Sett 10857 ggr
Kommentarer

Att mocka är en konst – eller hur?

Att mocka är vardag för många av oss. Vi tänker inte på att det är ett riktigt precisionsjobb när vi prickar skottkärran varje gång. Idalina Santamäki bestämde sig för att göra en film om konsten att mocka.
– Mockningen är ju automatiserad för många. Man glömmer nog bort att man för en utomstående faktiskt ser ut att vara riktigt duktig när man står där. Och på långt avstånd träffar rätt samt dessutom gör det snabbt, säger hon.
Detta som förklaring till den roliga filmens tillkomst.


Sett 20383 ggr
Kommentarer


Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: "Varför diskrimineras ridsporten?"

Gästbloggen

SNÖ!!!

Therese

Plusgrader

Stalldrömmar

Till Husbloggarna