Johanna Due-Boje och Mazy – minitrav vs. kraftpaket

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-01-09

Johanna Due-Boje och Mazy – minitrav vs. kraftpaket

Dressyrryttaren Johanna Due-Boje har för vana att värma upp hästarna hon rider i en avslappnad trav på raka linjer. Här berättar hon om "minitraven" och låter sedan hästen Mazy växla om till samlad trav.

Berätta, vad ser vi i klippet?
– Man ser en väldigt avslappnad Mazy i sin "minitrav" som jag är väldigt noga att värma upp i. Samt hennes uttrycksfulla, spänstiga och samlade trav som är full av power.
  
Förklara skillnaden i takt och tempo.
– Den första traven är en trav som sliter minimalt på hästen. Mazy, och även alla mina andra hästar, får alltid värma upp muskler och leder i denna trav på raka linjer. Precis som man själv gör i början av en löprunda! Jag brukar kalla det "minitrav" eftersom jag vill att hon ska trava med så lite ansträngning som möjligt.
– Mazy har otroligt mycket gång och vilja, så det gäller att skynda långsamt i uppvärmningen för att förebygga skador. Hon tar gärna i mer än vad man ber henne om, så jag försöker växla mycket mellan minitraven och hennes stora och flashiga trav. Detta för att arbetet inte ska bli för krävande för vare sig hennes kropp eller hjärna. Hon är ett sto när de är som allra bäst. Hon bara vill och vill!
  
Hur känns det för dig som ryttare?
– Man kan väl säga att skillnaden är väldigt stor, men härlig på båda sätt. Jag älskar att bara kunna lulla runt i den lugna och avslappnade traven minst lika mycket som jag älskar känslan av ett riktigt kraftpaket under mig. Mazy är väldigt rolig på det sättet också, att hon är otroligt lugn så länge man joggar. Men ju mer man rider desto känsligare och mer "på g" blir hon. Hon älskar verkligen att jobba.
  
Varför övar du på detta?
– Att kunna ha en bra framridning är bland det viktigaste och största ansvaret man har som ryttare mot sin häst, för att kunna förebygga skador. Ordentlig framskrittning och lugn jogg i trav och galopp är otroligt viktigt. Vissa hästar får man öva länge innan de kan trava riktigt smått, men det är absolut inget man får slarva med. Man ser tyvärr väldigt många ryttare som är stressade i sin framridning och vill att allt ska se så häftigt och flashigt ut som möjligt från det att man tar tyglarna, men det lönar sig både på kort och lång sikt att ha lite is i magen.
– Jag tror att om man på en tävling skulle se mig och Mazy under den första halvtimmen av vår framridning, då skulle man aldrig tro att hon är en häst som skulle gå in och vinna klassen. Att dessutom mitt i passen kunna lägga in lite trav, galopp eller så klart skritt på halvlång tygel tyder på att hästen kan coola ner snabbt och därför är avslappnad i sitt arbete.
Mer i Hippson-TV

Den fantastiska föraren ger de rädda hästarna godis

Skulle man möta en motorcykel på skogsvägen under uteritten, så vore det väl en dröm om föraren hade samma inställning som denna man. Han skriver själv om händelsen på Facebook och berättar att han mötte två ryttare på en stig utanför staden Braunton i Storbritannien.
  
Eftersom mannen noterade att en av hästarna blev rädd valde han att stänga av motorn och fråga hur han bäst skulle agera.
"Förhoppningsvis har jag hjälpt till att göra motorcyklar lite minde läskiga för hästarna", skriver han och uppmanar till tålamod, förståelse och respekt "ryttare" emellan. Oavsett hästkrafter.
  
Vad säger ni, visst är det ett härligt klipp och en fantastisk inställning hos föraren?


Sett 38659 ggr
Kommentarer

Rolf-Görans topphästar lever pensionärsliv – Pialotta tar täten och njuter av betet

Visst minns ni Rolf-Göran Bengtssons hoppstjärnor Pialotta och Roofs? I veckan delade Edwina Tops-Alexander, som är gift med Rolf-Görans tidigare chef Jan Tops, ett filmklipp där vi får se stona njuta av sitt pensionärsliv i hagen.
  
Med Pialotta vann Rolf-Göran flera Grand Prix-tävlingar och dessutom EM-brons 2001. Jan Tops sålde Pialotta strax före VM 2006 och hästen blev senare framgångsrik med Edwina. Rolf-Göran och Roofs segrade i flera Grand Prix-klasser och deltog i EM 1999. Nedan kan du se Rolf och Pialotta i full action.


Sett 7670 ggr
Kommentarer

Hoppas kunna ge ponnyerna de hem de förtjänar

Djurrättsorganisationen Dyrens beskyttelse i Danmark har fått ta hand om åtta ponnyer som vanvårdats under lång tid. När man fann dem saknade de foder och vatten, hovarna var förvuxna och de var angripna av löss och loppor.
  
Hanteringen polisanmäldes och sammanlagt fann man 16 hästar. Två har avlivats och åtta finns hos djurrättsorganisationen. 
– Vi har ett stort arbete framför oss med att få hästarna på rätt köl igen. Det kommer att ta lång tid och mycket arbete, men vi tror att det ska bli bra och att de så småningom ska få komma till nya hem, säger en representant för organisationen till
Ridehesten.


Sett 6915 ggr
Kommentarer

En presenning? Ingen fara, om man heter Will Rogers och Esmeralda!

Will Rogers är ursprungligen från Australien, men bor sedan några år tillbaka i Holland där han driver dressyrstall. Tillsammans med sin fru Anna Blomgren och parets team tar han emot hästar för träning, tävling och försäljning.
Inte minst imponerar han med sin miljöträning och i detta klipp får vi se en uppvisning med hästen Esmeralda från 2015. Titta och njut!


Sett 10252 ggr
Kommentarer

Hjälper flickvännen med finliret i boxen

Anna Dufvenberg mockar med precision, det är något flickvännen Ida tidigt fick erfara. I det här klippet har de två varit tillsammans i ett halvår och Ida skojar med Anna som missat lite i boxen.
– Jag är hysteriskt noggrann och vi kan bli lite osams emellanåt för att jag är så noga, berättar Anna.
  
Inledningsvis var Ida inte så intresserad av hästarna men det har blivit bättre. Mockningen ger hon sig dock sällan på.
– Hon hjälper hellre till och packar hö och annat. Eftersom hon vet hur noga jag är tar det ännu längre tid för henne. Och när hon har mockat färdigt går hon över boxen med handskar, plockar upp det sista och lägger i en spann, säger Anna som i dag har två hästar där mockningen tar en timma totalt.


Sett 15413 ggr
Kommentarer

Vildhäst går till attack mot alligator i Florida

Vid ett besök i Paynes Prairie State Park, söder om Gainesville i Florida, lyckades en kvinna filma ögonblicket då en vildhäst går till attack mot en alligator som lurar i gräset. I klippet ser man hur hästen springer över alligatorn två gånger framför ögonen på turisterna.


Sett 13967 ggr
Kommentarer

Hoppa studs som Radich och Harper: "Som slalom i sadeln!"

Ryttaren och tränaren Michael Radich övade i ridhuset med det tioåriga stoet Harper, när han kom på en studsövning som han ville testa. Inspirationen kommer från en dressyrövning där bommar ligger på marken i samma mönster.
  
Det sex sekunder långa klippet har gjort succé i sociala medier, med över en miljon visningar på kort tid. Michael jämför själv övningen med att åka slalom.
– Jag red runt i olika mönster och det verkade inte som att något jag gjorde utmanade stoet mentalt. Hon hittar alltid en chans att vara någon annanstans i tankarna. Så jag sa, ok, om du vill ta det till en högre nivå så gör vi det.
– Vi började bara med att ha roligt, sedan tittade jag på linjen med bommarna och tänkte att jag kunde göra det med henne. Det var en riktigt cool övning, säger han till tidningen
The Chronicle of the Horse.


Sett 14811 ggr
Kommentarer

Linnea Ranjes charmiga annonsfilm gick hem – enögda hopphästen Fly Rutger såldes på nolltid

En annons på Hippson Market vi fastnade lite extra för var den om Linnea Ranjes hopphäst Fly Rutger. Texten i annonsen var ärlig och kompletterades med en välproducerad film som visar ”Flys” olika sidor. Vi ringer upp Linnea för att få veta mer om hästen.


Sett 18320 ggr
Kommentarer

Mads om Valentino Rockstud: "Det bästa jag har suttit på"

I veckan bjöd Segersta Equestrian på ett härligt klipp på Instagram, där Mads Hendeliowitz tömkör en treårig hingst på utebanan. Vi ringde upp Mads för att få veta mer.


Sett 15054 ggr
Kommentarer

Möt Arvid Tenfälts stallgrisar Holger och Fiona

Hoppryttaren Arvid Tenfält hade länge önskat sig en gris, nu har han två.
– Jag fick dem i 25-årspresent. De stod där i stallet när jag fyllde år, berättar han.


Sett 13456 ggr
Kommentarer


Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: Är de goda (rid-)råden verkligen goda?

Gästbloggen

Tävlingen i söndags och en förmiddag hemma!

Therese

we tävling

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna