Övergångar 2.0 – med hjälp av "fartvinden"

Dressyr

Publicerad: 2017-04-20

Svårighetsgrad: Bas

Övergångar 2.0 – med hjälp av "fartvinden"

Övergångar, tjatar alla. Men hur då? Och när? Och varför? Karin Öljemark tar oss med på en resa i övergångarnas och fartvindarnas land.

Tipstack till: Karin Öljemark
Text & foto: Hege Hellström
 
Vi har fått lära oss att övergångar är bra. Men de ska göras rätt, enligt beridaren och GP-ryttaren Karin Öljemark.
– Det är vanligt att ryttaren gör jättemånga övergångar, men hästen har inte hunnit få "connection" bakben–rygg–hand. Mottot är att gångarten ska komma till det optimala läget, där man klarar av att rida hästen över ryggen där man är just nu. Då får du din häst trimmad på att den alltid ska till det läget. Ett läge där den känner sig bekväm med ryttaren och med sin uppgift när den skrittar, travar eller galopperar, säger Karin.
 
I ett program kanske man bara har några skrittsteg på sig i exempelvis ett enkelt byte...
– Ja, men jag kan inte öva så, för då är det enda hästen minns att skritten i ett enkelt byte är obekväm. Man måste – på träning – skritta tills hästen skrittar optimalt, alltså ta sig den tiden.
  
Fartvind = tempo
I övergångar finns det en parameter till att tänka på förutom gångart, nämligen fartvind. Det är Karins ord för att beskriva tempo.
– Om jag rider i min galopp och vill göra en övergång till perfekt trav, då måste jag anpassa galoppen till en fartvind som passar att trava i. För att få en balanserad trav och en fin övergång måste jag veta att jag kan samla min häst till en passande fartvind.
När det gäller galopp till skritt gäller det alltså att få till en ännu mindre fartvind.
– De sista två sprången bör i princip vara i skrittfartvind. Hästen måste mobilisera mycket energi för att nästan galoppera på stället. Svårklasshästar är så starka att de klarar fler sådana språng, medan en yngre häst inte kan samla sig så mycket.
Karin påminner om att ryttaren ska ha sin ”galoppkropp” kvar tills övergången är klar. Kruxet är att förmedla både gångart och fartvind samtidigt.
– Många ryttare slutar galoppera med kroppen så fort de börjar samla galoppen, de är så inne på att bromsa. Då blir det naturligt för hästen att släppa galoppen, den kan bli osäker och spänd.
  
Lägre tempo, mer energi
Alla ekipage är olika, men vanligast är att ryttaren måste tillföra energi i sin galoppkropp när han eller hon ber hästen att sänka tempot. Men om hästen blir långsam i språnget är det svårt.
– Om du galopperar i ett bra och balanserat arbetstempo, så att hästen har lätt att gå med ryggen och du tar tillbaka fartvinden, då reagerar många individer med långsammare språng. Var uppmärksam och matcha så att rytmen är kvar. Det blir en känsla av att du måste öka rytmen ju mer du går tillbaka i tempo. Men allt är individstyrt, har du en häst med snabb galopp behöver du kanske lugna rytmen.
  
Hur får man en häst att bli kvickare i benen?
– För det första, få den att reagera på skänklarna. Och på spänst i din kropp, många hästar läser spänsten i kroppen. Sackar du ihop tillför du inte energi. De flesta hästar är betjänta av att man inte bromsar dem, tänk i stället "hur kan jag ändra fartvinden utan att hämma hästens galopprörelse i ryggen och i bakbenen?". Anpassa skänkeltrycket efter vad hästen behöver, det är situationsanpassat. Vissa gånger behöver hästen mer signal.
Det går att träna hästen så att den förstår olika sorters skänkelsignaler.
– Om du trycker på med skänkeln ska det bli påskjut och tryck framåt. Med upprepad kontakt med små pauser emellan, så att man följer galoppens rytm, brukar hästen oftast uppfatta att den ska bli kvickare i sina bakben och inte röra sig större.
  
Gör så här
Öva övergångar mellan skritt och galopp. Börja på böjt spår så att du får en naturlig böjning (när du har blivit tillräckligt skicklig kan du göra övergångarna överallt). Då du har gjort en fattning ska du galoppera tills hästen ligger optimalt över ryggen med sug till handen.
Gör sedan övergångar mellan trav och galopp. Även här gäller att det ska kännas optimalt innan nästa övergång.
 

Syfte:
Att lära känna sig själv och hästen, och att få en bättre kommunikation.
  
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Analysera! Fattningar, övergångar, fartvind – vad händer och varför?

 
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Karin Öljemark.
Bor: På gården Velaro nära Enköping.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare och tränare i Tyskland. Har varit 20 år i Tyskland och har drivit eget utbildningsstall där.
Jobbar som:
Utbildar ryttare och hästar – är dessutom mental coach. Föreläser och tar vissa konsultuppdrag inom ledarskap, kommunikation och coachning på LexEQ Consulting AB.
Roligast med att vara tränare: "För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda inför svaret, hästen är expert på att vara häst." 
"När hästen nöjt förstår och inte behöver få så mycket tryck mår jag bra. Och när ryttaren förstår sin roll – att vara en motiverande PT för hästen och för sin egen kropp. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå, inte att jag som tränare tar över: 'Ställ där, driv här, ge efter nu…' Hästen går super, men ryttaren vet inte hur den kom dit! Jag vill vara med under läroprocessen, förmedla hållbar kompetens till ryttarna som de själva förstår hur de ska använda och ta ansvar för. Det som motiverar mig mest är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst som känner sig trygg och säker med sin ryttares språk."
Läs mer på:
www.velaro.se och på Karins FB-grupp och sida Karin Öljemark Dressage & Mental Coaching.
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
373 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Hoppning | Dressyr | 2017-04-07 | Bas
Så får du hästen känslig och kvick för skänkeln

Tydlighet och konsekvens är A och O när det gäller hjälpgivning. Men ryttaren får inte bli tjatig, säger hopptränaren Maria Sundin. Hur ska man tänka? Missa inte veckans ridövning – som är lika bra för hopp- som för dressyrryttare.

Kommentarer


Dressyr | 2017-03-15 | Bas
Rid den moderna hästen på rätt sätt – lär känna din "gångartskropp"

Grand Prix-ryttaren och beridaren Karin Öljemark bjuder på en ridövning som lär dig att rida dagens hästar – som ofta står högt i blod – på ett bättre sätt.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-02-09 | Bas
Maria Sundin: Övergångar i balans är A och O

Visst har du koll på vikten av övergångar? Gör du några stycken då och då? Oops, då har du inte koll alls enligt Maria Sundin, som guidar oss i sitt tänkande kring övergångar. Belöningen blir en häst som är lättare och roligare att rida.

Kommentarer


Dressyr | 2017-01-26 | Medel | Avancerat
Vägen mot piruetter – med Ulla Håkanson

Dressyrikonen Ulla Håkanson ger oss en trestegsraket, med övningar som så småningom leder fram till piruettarbete. Själva piruetterna blir enligt henne både enklare och bättre om man börjar så här.

Kommentarer


Markarbete | Hoppning | 2017-01-12 | 
Hoppa "hus" – med fokus på galoppen och vägarna

Många tänker att teknikträning är att hoppa studs. Men för Maria Sundin handlar det om tekniker som hur du rider ur en sväng – samt att du håller rätt galopp.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-01-04 | Bas
Skruva ner ”radion” – och få en glad häst

Många ryttare förmedlar onödig information till sina hästar. Det menar Maria Sundin, hopptränare och mental coach, som delger sina tankar i ämnet – och bjuder på en ridövning som funkar varje dag.

Kommentarer


Hoppning | 2016-12-10 | Medel | Bas
Ridövning: Gör det själv – hoppa bana

Vill du ha en enkel bana att träna på där hemma? Tomas Hammar, B-tränare och verksamhetsansvarig på Båstads ridklubb, bjuder på en sådan i veckans ridövning.

Kommentarer


Dressyr | 2016-11-10 | Medel | Avancerat
Få koll på hästens balans – med motställd förvänd galopp

Förvänd galopp med motställd häst är ett bra test på hur balanserad hästen är. Dessutom är veckans dressyrövning en nyttig förberedelse inför galoppombyten.

Kommentarer


Dressyr | 2016-09-24 | Medel | Avancerat
Förvänd galopp hjälper dig att få hästen på bakbenen

Samling ska göra hästen lätt i framdelen och få den att sätta sig på bakdelen. Men hur får man in rätt känsla? B-tränaren Carina Bondessons övning ger en bra start på arbetet.

Kommentarer


Dressyr | 2016-09-09 | Medel
Veckans utmaning: Rid skolor utan skyddsnät

Antingen blir hästen för rak i bålen och tvärar för mycket, eller så böjer den sig inte alls. Känner du igen dig? Då är Carina Bondessons förvända skolor jättebra.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 38 nästa  sista  

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: Är de goda (rid-)råden verkligen goda?

Gästbloggen

Tävlingen i söndags och en förmiddag hemma!

Therese

we tävling

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna