Uppvärmning för vintervilad hopphäst

Markarbete

Publicerad: 2012-02-20

Svårighetsgrad: Bas

Uppvärmning för vintervilad hopphäst

Farträdd ryttare och pigg häst - det är ofta den kombination som uppstår när hästar som vintervilat ska sätta igång med hoppningen. Men med den här uppvärmningen är du väl rustad för bra banhoppning.

Tipstack till: Jenny Ekblad
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
 
- Efter en vila har många ryttare blivit farträdda och de flesta hästar är lite vildare än vanligt. Det gäller även hästar som inte är så heta på marken, de kan tända till när hindren kommer fram, säger hippologen och ridläraren Jenny Ekdal.
Hon säger att man bara förstärker hästens vilja att springa mot handen om man håller i den statiskt.
- Hästar kan vara pigga, men om man inte tar för mycket i dem slutar de snart springa. Kolla på hur det fungerar på longerlina när man är utan broms, de brukar lugna ner sig efter några varv.
  
Lugnande inverkan
Dagens övning hjälper, eftersom en het häst ofta lugnar sig när den får trava på med lite lång hals utan att man håller i den hårt. 
- Många säger att de inte kan galoppera och lätta i tyglarna på en långsida - och det kan vara sant om du värmer upp som vanligt och tjuvhåller för att hästen ska hålla rätt tempo. Men då får man aldrig hästen att acceptera bettet så att man kan ge eftergift, man bara håller och håller. 
Lite längre tygel, en passiv sits och lagom mycket vikt i tyglarna - så lyder receptet för god uppvärmning efter vila, enligt Jenny. 
- Om man alltid rider med handbromsen i fungerar inte tygelhjälperna sedan. Du har för mycket vikt i tyglarna. 
Målet med hela uppvärmningen är att hästen ska bli lugn och inte springa mot handen, så att ryttaren kan rida hästen framåt och att den blir lyhörd och reglerbar i banhoppningsgalopp (300 meter/minut för lätt klass inomhus). Det handlar helt enkelt om att preparera hästen för banhoppning.
 
Gör så här:
Börja med att värma hästen i trav i ett friskt tempo, i en fri form och med endast en mycket lätt kontakt i tyglarna. Var noga med att sitta på hästen i balans och i jämvikt, du får inte klämma med benen eller jaga på hästen genom en överdriven lättridning. Ge det några varv och var inte rädd om det blir lite för fort till en början. Variera sedan tempot på ett mjukt sätt. Ta endast lätta, korta förhållningar och ge efter igen direkt.
 
Vissa hästar kan behöva lugnas ner med rösten och man kan göra övergångar till skritt om de stressar på mycket. Andra hästar behöver i stället väckas upp så att de travar på framåt ordentligt. När hästen går i balans, testa även med helt lösa tyglar. Hästen ska inte öka tempot då.
 
Gör sedan samma jobb i galopp. Variera tempot och din sits. Rid hela tiden i en fri form med endast mycket lätt kontakt. För avancerad nivå kan man till exempel lägga in piruettliknande vändningar varvat med ökningar, serpentiner med byten och så vidare. Också det med endast lätt kontakt och utan att hästen ökar tempot.
 
Travbommar (A): Bygg travbommar enligt skissen, med 1,2-1,4 meter mellan bommarna. Trava över dessa. Fortsätt tills hästarna är lugna. Det är bra att avdramatisera hindermaterialet lite om hästarna inte har hoppat på ett tag. Att trava över bommar först kan göra att hästarna blir mindre tittiga och spända på hindren senare.
 
Travhoppning (B): Lägg upp till låga hinder och lägg eventuellt en hjälpbom/travbom cirka 2,5 meter framför hindren. Travhoppa alla hinder och bryt av till trav i god tid före nästa. Ha samma tänk som i framridningen, med endast lätt kontakt i tyglarna. Om hästarna är mycket pigga kan man behöva göra om denna del flera gånger. Vissa hästar kanske bara kommer hit under första hoppasset. Har man gjort om många gånger här kan man fortsätta en annan dag, i stället för att gå vidare med nya övningar.

 

Syfte:
Att få en bra känsla för ridningen, utan "handbroms". Att vänja hästarna vid hindermaterial efter ett uppehåll i hoppningen.

 

Svårighetsgrad:
Bas.

 

Tänk på det här:
Rid med passiv sits, det är underskänklarna som ska jobba. Inte överskänkel eller överkropp.

 

 

 


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Jenny Ekblad.
Bor: Utanför Linköping.
Utbildning/meriter: Hippolog, diplomerad ridlärare, arbetat som beridare i Tyskland och Schweiz, tävlar hoppning från 0,90 till 1,50.
Jobbar med: Driver en exklusiv ridutbildning för ryttare utan egen häst på Stall Bommedal utanför Linköping. Tränar elever med egna hästar i hoppning, utbildar och tävlar hästar på uppdrag åt kunder.
Roligast med att vara tränare: Att utveckla både elever och hästar till sin fulla potential och ibland en liten bit till, det är fantastiskt roligt!
Läs mer på: www.stallbommedal.seA.


B.

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträningcomments powered by Disqus

Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
358 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2016-05-24 | Bas
Travbommar och travhoppning för rookies

Unghästen behöver vänja sig vid markarbete – här tipsar unghästutbildaren Niklas Ålund om ett bra sätt som ger hoppglada "ungdomar".

Kommentarer


Dressyr | 2016-05-04 | Medel | Bas | Avancerat
Ulla Håkanson bjuder på en favoritövning

En avslöjande övning, som innehåller både rakriktning och böjning, bjuder Ulla Håkanson på denna vecka.

Kommentarer


Markarbete | Hoppning | 2016-04-20 | Bas
Bra hoppövning för "gröna" eller osäkra hästar

Denna vecka fortsätter vi med markarbete och "hoppning light" för unga hästar, med hjälp av unghästutbildaren och ridläraren Niklas Ålund.

Kommentarer


Dressyr | 2016-04-06 | Medel | Bas | Avancerat
Så lägger Ulla Håkanson upp ridpasset: "Håller du på för länge blir det pyton för hästen"

Legendaren Ulla Håkanson tror på varierad träning på alla sätt. Inte bara varierad när det gäller att rida ute och på bana, utan också genom övergångar och tempoväxlingar.
– Gör du övergångar får du en lydig häst som lyssnar på ryttaren. En häst du kan manövrera med lätta hjälper, säger hon.

Kommentarer


Dressyr | 2016-03-15 | Bas
Värm upp och tänk rätt – då sitter du bättre som bonus

Hur värmer man bäst upp sig själv och hästen? Maria Holmqvist tipsar om ett upplägg som dessutom ger dig bättre sits. Och så berättar hon hur hon tänker när det kommer till följsamhet.

Kommentarer


Dressyr | 2016-03-09 | Medel
Bättre galoppfattningar med ”fantastisk övning”

Maria Holmqvists övning ger en häst som fattar galopp lätt, som har bättre rytm och som är lättare att rakrikta.
– Ryttaren blir mycket bättre på tajming. Hästen vet vad övningen går ut på och du får en skön känsla och mycket harmoni, säger hon.

Kommentarer


Markarbete | Hoppning | 2016-03-01 | Bas
En avstämning av kommunikationen – med bommar

Har din unghäst aldrig hoppat? Eller är du bara på jakt efter en markövning på basic-nivå? Unghästutbildaren Niklas Ålund bjuder på en övning som bland annat passar unga och heta hästar.

Kommentarer


Hoppning | 2016-02-28 | Medel
Slipp dragkampen – med enkla övningar för språng i balans

Hoppryttaren och tränaren Niclas Haking är noga med att alla språng ska se likadana ut. Den här övningen ger just detta – avslappnade språng i balans, varje gång.

Kommentarer


Dressyr | 2016-02-23 | Bas
Serpentinbågar – med övergångar i takt

Vi fortsätter att fokusera på takten i veckans ridövning – denna gång bjuder Maria Holmqvist på nyttiga serpentiner.

Kommentarer


Dressyr | 2016-02-04 | Bas
Aha-övning för takt och tajming

Veckans övning hjälper dig att hitta känslan för takt och tajming. Den fungerar från nybörjare upp till avancerade ryttare, berättar tränaren Maria Holmqvist.
– Jag har haft så många ryttare som har fått aha-upplevelser av den här övningen, som har fattat i vilken takt man ska rida.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 36 nästa  sista  

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Rapport och bildbom från Rom

Hästskötarbloggen

Hur ska man kunna tävla med framgång om man inte har en bra häst?

Jens Fredricson

Friyay!

Saras vardag

Till Husbloggarna