2020-12-21
Klipp din häst som proffset
I denna video från FEI-TV ger den professionella frilansande groomen Niki Baxter tips på hur man får till den där riktigt snygga klippningen. Hon tipsar även om olika typer av klippningar beroende på hur hårt hästen tränas.
Lysande hästar piggar upp i mörkret
En stålhäst med ljusslingor i vintermörkret, det är vad man får se om man besöker Jarle Grönhaug och Stall JG. Den lysande hästskulpturen syns på långt håll.
– Det är ju mycket som är tråkigt nu, med pandemi och allt, så detta kändes fint att kunna lysa upp mörkret med, säger Jarle.
Låt oss prata om döden
Tidigare under året publicerade jag denna text på vår Facebook:"Ibland så kommer vi till vägs ände och den tuffa uppgiften ska utföras. Den ...
Maria Gretzer: ”För mig handlar det om samarbete och utveckling”
Listan över ridsportens mäktigaste fortsätter och i dag presenterar vi plats 12 – 11, där vi finner hoppryttarna Maria Gretzer och Malin Baryard Johnsson. Den tidigare landslagsryttaren Maria Gretzer berättar mer om sitt uppdrag inom FEI och om vilka frågor som hon brinner för inom sporten.
– Min uppgift inom FEI är att vara ryttarnas representant, att föra deras talan, säger hon.
"Pax att inte byta täcket i dag"
Det här klippet är roligt men samtidigt lite obehagligt. Kanske just för att igenkänningsfaktorn är så stor. För vem har inte stått där och undrat hur tusan man ska få av täcket utan att få en helkroppsinpackning i lera.
Den njutande lerbadaren heter Onrush Face och det är matte Evelina som skickat in klippet. Onrush Face är travare och Evelina är hästskötare och har b-tränarlicens. Hon berättar att stoet är den allra raraste hästen men kanske lite överförtjust i leriga bad.
2020-12-20
Bästa stället är på en shettisrygg
Kattungen Snoky har hittat bästa stället att vara på – det är på shettisen Rainbows rygg. Lagom mjukt, lagom högt och alldeles lagom stort.
Ponnymamman: "Maktmissbruk är ett stort problem"
Vi avancerar på listan över ridsportens mäktigaste och har nått plats 13 och 14. Där återfinns doldisen Karolina Lagerlund, HNS vd, på plats 14. Den mer utåtriktade och synliga Ulrika Fåhraeus, som driver bloggen Ponnymamman, hittar vi på plats 13.
– Min förmåga att påverka har väl grundat sig i att jag skiter i vem jag blir osams med, säger Ulrika.
Uppdaterad skrittmaskin
Hej, Jag fullkomligt hatar leran som härjar just nu. Varför kommer inte det kallare vädret? Jag behöver inte ett tjockt lager snö, men några ...
Hur räknar jag ut foderstat när grovfodret har väldigt låg proteinnivå?
Hej!
På grund av sen skörd är det typ inget protein i vårt hö (”<4 g/kg” enl foderanalysen). Jag har lagt till lucern men för att få till det med rimliga mängder har jag räknat med potatisprotein också. Är det någon risk med potatisprotein till överviktigt halvblod med fångtendenser (tror aldrig hon haft fång men får ”fångränder” på hovarna ibland vid ”kraftigt” bete)? Skulle gärna ge mer hö men efter sex kilo sticker energimängden iväg + att det blir för mycket fosfor. Nog måste väl även en överviktig häst få protein enligt foderstatsprogrammets rekommendationer? (Hästsverige.se) Hur undviker man att fosforintaget blir för högt?
2020-12-19
Brady hälsar på äldreboendet
Camilla Andersson ville göra något för de boende på Karlshamns äldreboenden och kontaktade kommunen. Det slutade med att hon åkte till ett äldreboende med dotterns två ponnyer. I klippet ser vi hur Brady kikar in genom fönstret. Men de boende fick såklart även komma ut och hälsa på hästarna och ge dem morötter. Nioåriga Brady tog det hela med ro, berättar Camilla.
– Brady är en maxad C-ponny som tidigare haft vinster upp till medelsvår hoppning men som fått en skada så han ska inte tävla på någon högre nivå mer så nu agerar han som läromästare till min dotter och går som dressyrhäst med mig på lätt nivå. Och som trots att han är ponny varit placerad i varje start vi gjort tillsammans. En fantastisk individ som är helt underbar på all sätt.
Sneak peek på SVT-dokumentären om Peder
Den 27 december är det premiär för SVT:s dokumentär "Nr 1 – Med sikte mot världstoppen" om Peder Fredricson. Men redan nu bjuder de på ett litet smakprov. Dokumentären sänds i SVT1 klockan 20.00 nästa söndag och på SVT Play.
Peter Kallings brinner för djurskydd och hästvälfärd
Peter Kallings är förbundsveterinären och anti-dopingexperten som brinner för djurskydd och hästvälfärd. Och han hittar vi på maktlistans plats 16.
– Positiv makt är för mig när man har möjlighet att påverka och förändra saker till det bättre och få bort det som inte är bra, säger han till Hippson.
På plats 15 hittar vi Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.
2020-12-18
Det här med att ha ett tomt "extra" stall...
Unghästutbildaren Björn Svensson har återigen publicerat ett klipp där igenkänningsfaktorn är hög. För handen på hjärtat, hur många stallägare lyckas med att behålla tänkta extraboxar utan att det flyttar in någon häst där i?
Kompisens råd ersätter inte veterinären
Under den senaste tiden har försäkringsbolaget Agria tagit emot ett ökat antal skadefall där hästägaren inte har uppfyllt kraven på aktsamhet. Aktsamhetskravet innebär att djurägaren alltid är skyldig att ta hand om hästen som att exempelvis ge den veterinärvård vid behov i god tid och att undvika skador och sjukdomar.
När lera är allt vi ser så långt ögat når
Visst kan man behöva peppa sig själv den här årstiden. I alla fall om man bor i de delar av landet som fortfarande har plusgrader. Allt är blött och, framför allt, lerigt.
"Det är folket inom ridsport-Sverige som har makten"
Listan över ridsportens mäktigaste fortsätter och i dag presenterar vi plats 18-17. Hoppryttaren Henrik von Eckermann finner vi på plats 17. Precis som de vi intervjuat tidigare på listan backar han av lite för ordet makt, som han tycker klingar negativt och använder hellre ordet kunskap.
– Jag försöker använda min kunskap för att göra sporten bättre, säger han.
Forskningskollen: Hästar bidrar till covid-behandling
Hästar används sedan länge för att utvinna olika typer av mediciner till människor. Serum från hästar används till exempel för att producera en typ av motgift till personer som har blivit bitna av giftiga ormar eller stungna av skorpioner. Nu används tekniken för att utveckla behandling för covid-patienter och snart är de kliniska studierna klara.
2020-12-17
Sju nya forskningsprojekt får medel 2021
Stiftelsen Hästforskning beviljar nu ekonomiskt medel till sju nya forskningsprojekt inför nästa år. Det gäller bland annat projekt inom ämnena veterinärmedicin och husdjursvetenskap.
Landslaget i hoppning klart – se hela listan
Hoppningens förbundskapten har tagit ut sitt landslag inför 2021, som innehåller både europamästerskap och OS. En nyhet är den så kallade Utvecklingsgruppen som kan bli aktuella för landslagsuppdrag.
Royne brinner för den svenska aveln
Vi klättrar sakta uppåt i listan över ridsportens mäktigaste och har kommit till plats 19 och 20. Royne Zetterman finner vi på plats 19 och för honom har ordet makt en negativ innebörd. Däremot delar han gärna med sig av sin kunskap och står upp för dem som drabbas av orättvisor.
2020-12-16
Fyrbenta kompisar håller ihop
Den här hunden har verkligen fattat tycke för den stora hästen. Dessutom har han lärt sig att klappa hästen varsamt och lugnt i stallet. Kolla in det söta klippet!
Flera stora mästerskap 2021
Till skillnad från 2020 ser år 2021 ut att bli ett mästerskapstätt år. Detta i samband med att flera tävlingar har flyttats fram på grund av pandemin. Här hittar du hela listan med både datum och arrangörer för de nationella och internationella tävlingarna.
Totilas och Gal vinner världscupen på Olympia
Totilas skapade magi tillsammans med Edward Gal, som i klippet vi länkar nedan. Det är från världscupen i London 2009 där de vinner med stor marginal, 92,3 procent fick de, nytt världsrekord. Se ritten via länken nedan.
Domare får tillrättavisning – ljög för parkeringsvakt
Vid en dressyrtävling i somras, där restriktioner rådde och varje ryttare bara fick ha med sig en medhjälpare tog sig en person in genom att uppge för parkeringsvakten att denne är domare. Men personen skulle inte döma tävlingen utan hjälpte i stället en ryttare på plats.
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Hej!
Om man har sin häst inackorderad och det finns en paddock, vems ansvar är det att den sköts och är ridbar? Det finns inga redskap eller tillgång till fyrhjulning eller harv så att man som inackorderad kan sköta den. Det finns inget kontrakt som beskriver eller redogör ansvaret. Vilka krav kan man ställa till stallägaren?
Tacksam för svar.
2020-12-15
Hästgård nära Arlanda flygplats
Strax utanför Märsta och med endast 25 minuter till Arlanda Flygplats ligger en hästgård med 30 boxar, boningshus samt personalutrymmen. I direkt anslutning ligger en fullskalig travanläggning som kan nyttjas enligt överenskommelse.
Hingsten Totilas är död
En av världens finaste hingstar har tragiskt avlidit efter att han i måndags drabbades av allvarlig kolik. Han blev 20 år gammal.
Antar sockerbitsutmaningen – barbacka
Elin Andersson och hästen Femmelusina (2010, e. Emilion – Mermus R) gör en egen variant på sockerbitsutmaningen. De hoppar 1,55-meter. Visserligen har de hinderstöd och två sockerbitar i bredd, men å andra sidan gör de det barbacka. Se klippet ovan! Elin och "Lisa" har tävlat upp till 1,45.
Tränaren och sköterskan blev sjuk i covid: "Jorden går inte under för att man inte får tävla"
Många har protesterat mot tävlingsstoppet som, just nu, sträcker sig fram till den 30 juni. Till exempel cirkulerar en protestlista i sociala medier där det bland annat varnas för att barn och unga som inte får tävla kan komma att drabbas av psykisk ohälsa. Samtidigt har vi en överdödlighet just nu i Sverige med anledning av coronapandmin, förklarar SvRF:s förbundsläkare Margaretha Rödén.
2020-12-14