2021-03-25
Nina Rademaekers: "Ha en tydlig vision från början"
Nina Rademaeker är ridskoletjejen som genom att dela med sig av sin tillvaro som tävlingssatsande dressyrryttare har blivit en av Hästsveriges största influencers. Här ger hon sina tips för hur man bygger upp sitt varumärke på sociala kanaler.
2021-03-24
När sagan får ett lyckligt slut
En uppfödares värsta mardröm är om fölet eller stoet inte överlever fölningen. I detta klipp har just det inträffat.. Men när det moderlösa fölet träffar stoet som mist sitt föl är det kärlek vid första ögonblicket. Här får en tragiskt händelse ett lyckligt slut.
Föreningens arbete belönades med Drömfonden
Nu delas priset ATG Drömfond ut med fokus på välgörande hästkrafter. I år blir det föreningen ”Lunk i kring” från Drottningholm som belönas med 100 000 kronor för att kunna utveckla sin verksamhet för barn och ungdomar med funktionsvariationer.
Snart får alla svenska hästar lämna Valencia
Det har gått en månad sedan utbrottet av EHV-1 konstaterades på tävlingsplatsen i spanska Valencia och snart får de sista svenska hästarna åka hem. En av de ryttare som fortfarande är på plats är Carl Walter Fox.
– Det ska bli så jävla skönt att komma hem, säger han.
Elitfölauktion till Falsterbo Horse Show
Falsterbo Horse Show fortsätter att utveckla nya idéer. I samband med sommarens tävlingar blir det fölauktion och det handlar om tio selekterade Holsteinerföl som ska hitta sina nya ägare.
Guide: Vad räknas som reklam och inte i sociala medier?
Det blir vanligare och vanligare för företag att ha olika samarbetspartner på sociala medier. Nu är de inte heller de största kontona som har sponsorer utan även ”vanliga” personer kan få PR-utskick med förhoppning om att företaget får goda recensioner i dess sociala mediekanaler. Men vilka lagar och regler finns det för denna typen av marknadsföring?
2021-03-23
Hästgård med ridavstånd till stranden
I skånska Skivarp ligger en trevlig hästgård med två bostadshus, fem boxar varav en mindre ponnybox, belyst ridbana samt 2,5 hektar betesmark. Till stranden är det bara en kort ridtur och i trädgården finns ett fint bastuhus.
Flera ston drabbade av EHV-1 – kastade föl
Ytterligare tre dräktiga ston har kastat sina föl i det stall i Tyskland som drabbats av EHV-1 efter att hästar kommit hem från tävlingar i Valencia. Det meddelar FEI.
Vill ha med begreppet ”glad atlet” i TR
Ulrika Mickels Nord har funderat över begreppet ”happy athlet” som beskrivs i det internationella tävlingsreglementet. Det finns däremot ingen konkret definition av begreppet i det svenska tävlingsreglementet, vilket Ulrika ifrågasätter.
Vårstädning och stallbygge
Hej, Nu börjar det äntligen kännas som vår i Stockholms-området. Det är långt ifrån sommarens värme, men när jag vid 22-tiden i går gick ner ...
2021-03-22
Värm upp med hästens bakben i fokus
Hopptränaren Helena Schiller tipsar om en övning som får igång hästens bakdel. Lite kantiga svängar blandat med mjuka bågar gör susen – och du får bakbensaktivitet utan att tänka så mycket på var hästen har huvudet.
Dressyrhästen Sophie "fastnar" bakom den gigantiska bommen
När stoet Sophie springer lös i ridhuset är hon riktigt äventyrlig och tar en tur mellan sargen och hinderstöden. Men plötsligt är det tvärstopp och hon kommer inte längre. Fem minuter senare hittar hon dock en lösning. Se det roliga klippet på charmiga Sophie – det här är varför man ska träna hästarna varierat ;)
Hovslagaren om nya lagen: "Tror det blir bra"
År 2026 träder en ny lag i kraft som kräver att man måste ha en treårig utbildning och ett godkännande från Jordbruksverket för att få kalla sig för godkänd hovslagare. P4 Värmland har pratat med hovslagaren Henrik Hedlund, som välkomnar den nya lagen. Han menar att det finns risk att hästar far illa om de behandlas av personer med fel kompetens. Lyssna på radioinslaget nedan.
Chalmers satsar på ny kurs inom hästteknologi
En ny valbar trackskurs med fokus på hästsport och teknik startar under våren 2021. Kursen är inte bara öppen för Chalmersstudenter utan även för Chalmers alumner, det vill säga den som har en äldre examen från Chalmers har också möjlighet att söka kursen som kompetensutveckling.
Ponnyhingstarna intog Grevagården
Treåriga Springers Charlie och fyraåriga Bjennesby Axwell godkändes i avel vid Bruksprovet för connemara- och new forestponnyer på Grevagården i helgen.
Allroundhästar på Hippson.se
Under hela vecka 12 kommer annonser med allroundhästar att få extra uppmärksamhet på Hippson.se. Så letar du efter en ny bästa kompis eller har du en trevlig häst att sälja, lägg in din annons nu.
”Många olyckor kan undvikas med bättre kunskap”
Gång på gång görs nya studier om hästens grundläggande behov och beteende. Men, hur bra är vi hästägare egentligen på att ta till oss den forskning som faktiskt finns? Vi kan bli bättre, konstaterar universitetslektor Jenny Yngvesson på SLU.
En klapp från bästisen – bra start på veckan
Ibland behövs det inte så mycket för att man ska bli gladare. En klapp och kram från sin bästa vän kan genast göra vilken måndag som helst till en toppendag. Se det mysiga klippet mellan två fyrbenta vänner.
2021-03-21
Det är den tiden på året nu då pälsen yr
Våren knackar försiktigt på dörren, lite mer blygt i vissa delar av landet, något mer högljutt i andra. Och som ett brev på posten kommer det – fällningen. Som i det här inlägget på Instagram där Kungsbacka RK:s hästar får sig en omgång med gummiskrapan och pälsen yr. Vad är era bästa tips för att bli av med vinterpälsen?
Häst och ryttare påkörda – bilist smet
En ryttare till häst blev påkörd i Kolmården under söndagen och bilisten smet sedan från platsen. Ryttaren var talbar efter olyckan och hästen verkar ha klarat sig fint. Det rapporterar P4 Östergötland. Lyssna på radioinslaget nedan.
GW om sadelstölderna: "En yrkesbrottslighet som vi pratar om"
I TV4 Nyhetsmorgon pratar Leif GW Persson om den dom som kom tidigare i veckan, där tre utländska män döms till flera års fängelse samt utvisning för att ha stulit sadlar för miljonbelopp. Han pratar även om vad polis och andra myndigheter kan göra för att stoppa ligorna.
Ridskolehästarna får flytta hem igen
I augusti förra året skrev Hippson om att stallet hos Stjärnholms ryttarförening äntligen skulle få nytt tak, det hade kommunen beslutat. Men takbytet drar ut på tiden och i vinter har ridskolans hästar fått bo i tältstallar då snösäsongen innebar en risk att taket inte skulle hålla. Men nu får hästarna flytta tillbaka in i stallet igen, det berättar föreningens ordförande för SR Sörmland. Men vad som händer nästa vinter är oklart för när ett nytt tak kan vara på plats vet ingen än. Lyssna på inslaget nedan:
2021-03-20
Svenska fälttävlanslandslaget om träning under pandemin och framtidens mål
År 2019 var ett riktigt bra år för svensk fälttävlan med fina resultat i Nations Cup, EM-medalj och OS-kval. I en filmad intervju från FEI blickar vi tillbaka. Både förbundskaptenen och delar av det svenska landslaget i fälttävlan berättar mer om hur de har jobbat tillsammans under coronapandemin och hur de ser på målen som kommer framöver.
Dutch Masters ställdes in – ska genomföras trots allt
Tävlingen The Dutch Masters i Nederländerna, med både hoppning och dressyr, brukar äga rum i mars månad men blev tidigare inställd. Nu har arrangören kommit fram till ett nytt datum i april i år och planen är att genomföra tävlingen trots allt.
Hopp-SM flyttar till Mantorps arena
Skogslottens ryttarförening står som värd för hopp-SM för både ponny och stor häst till sommaren, men man har behövt göra om planeringen. Nu står det klart att evenemanget ska genomföras vid Mantorp hästsportarena.
FEI jobbar för att stoppa smittan
FEI har skapat en expertgrupp som jobbar med frågor för att kunna bekämpa utbrottet av EHV-1. Efter sitt senaste möte har de kommit fram till flera förslag på åtgärder.
2021-03-19
När Missy fick feeling på ridbanan
Matte Anna skulle rasta connemarastoet Shanbo Aedin's Missy i paddocken när stoet blev hoppsugen men inga hinder fanns i närheten.
– Löshoppning är bland det bästa hon vet och lös i manegen eller paddocken med ett hinder så vet hon att hoppning är på agendan och löshoppar sig själv. Det har hänt att hon vid ridning då och då vid hoppning även "sugit" mot staketet men jag har inte trott att det varit på allvar riktigt. Vid denna rastning beundrade jag hennes fina och naturliga byten i galoppen och kunde inte föreställa mig att hon avsåg att hoppa ut. Jag hade ju inte försett henne med något hinder denna gång, berättar Anna.
Just nu är Missy dräktig och tar det lugnt men Anna tror att om hon fått bestämma själv hade hon blivit fälttävlanshäst.
– Hon räds ingenting, är snabb som vinden och tänker bara framåt och hoppning.
Anna bor på Tjörn och hon och hennes två döttrar delar på Missy och connemaravalacken Euro Jack.
Nedan klipp från hur äventyret slutade:
Så fodrar Emma Emanuelson sina topphästar
Att fodra heta, lite svårfödda hästar är ibland en utmaning. Speciellt för tävlingsryttaren som vill att hästen ska prestera på topp. För hoppryttaren Emma Emanuelsson blev det stor skillnad när hon bytte till ett kraftfoder utan spannmål på en av sina topphästar.
– Hon hade svårt att hålla hullet tidigare, men nu är hon fin i kroppen, blank i pälsen och mår väldigt bra – vilket också gör att hon kan prestera bra, berättar Emma.
Krångel med nya hästregistret
Som Hippson tidigare rapporterat om så ska alla som har en anläggning med djur, som transporterar djur eller som hanterar avelsmaterial ha registrerat sin verksamhet hos Jordbruksverket från och med den 21 april i år. Syftet är att enklare kunna spåra smittor. Men nu strular systemet och det är oklart om det kommer att fungera fullt ut i tid.
Guide: Förbered hästen inför betet
Kalendern säger snart april månad, och man kan verkligen känna att våren är på väg. Detta innebär också att gräset i hagarna börjar växa och många hästägare står inför en kommande betessäsong. Men hur förbereder man sin häst inför betet på bästa sätt?
Ridskolechefen till SR: "Går inte att förstå"
För två år sedan drabbades hästarna hos Skånsta ryttare av den neurologiska formen av EHV-1. Totalt blev 34 hästar sjuka, 19 med den neurologiska formen och fyra hästar dog. Ett utbrott av EHV-1 vid tävlingar i Spanien har gjort att tävlingsverksamheten i Sverige och stora delar av Europa ställts in. Hästägare runtom i Sverige fruktar viruset och för Radiosporten berättar Skånsta ryttares ridskolechef Ann Borglund om hur viruset påverkade hästarna:
– Ena timmen kunde de springa in från hagen och andra timmen kunde de inte ta sig ur boxarna utan föll omkull. Det går inte att förstå om man inte upplevt det, säger hon.
Lyssna på hela inslaget nedan:
Sötchock hos familjen Rothenberger
Gissa om Sönke Rothenberger fick en chock vid kvällskollen i stallet. Inne hos systern Semmiekes häst Luna hittade han det mest bedårande lilla föl. Luna skadades i stallbranden hos familjen Rothenberger 2019. När hon väl kunde lämna veterinärkliniken fick hon sällskap hemma i boxen under rehabiliteringen av den söta lilla miniatyrhästen Stella. Semmieke skriver på sin Instagram att de reagerat på att Stella var tjock men att hon skulle vara dräktig slog dem aldrig. Luna var ju med i boxen under hela fölningen och tog sig an det lilla fölet, som fått namnet Milky Way, på allra bästa vis. Semmieke har lovat att fortsätta "sötbomba" Instagram med bilder och klipp på det lilla fölet som charmat hela familjen, såväl två- som fyrbenta.
P.S Glöm inte att kolla in Semmiekes story på Instagram för klipp- och bildbomb på sötnosen Milky Way.
Hästar i Frankrike konstaterat smittade efter hemkomst
Ytterligare åtta hästar i Frankrike, hemmahörande på två olika anläggningar, har testats positivt för EHV-1. Därtill finns fem hästar som visar kliniska symtom. Utbrotten kan sättas i samband med tävlingarna i Spanien, det uppger FEI.
Bäckenet berättar hur du rider
Ridningen kan förbättras om vi blir mer medvetna om vad vi gör med vårt bäckenben. Bäckenet fungerar som en koppling mellan häst och ryttare, som förmedlar och tar emot viktig information. Men då gäller det att ha kroppskontroll.
2021-03-18
Från arkivet: Ponny fick hög feber – då stängde Jessica anläggningen direkt
Den här artikeln publicerades ursprungligen 2018. Vi publicerar den igen då Jessica Nordin berättar hur de i stallet hanterade situationen vid misstänkt smitta.
När en ponny på Vena dressyrcenter fick hög feber 2018 stängde ägaren sin anläggning med omedelbar verkan.
– Vi stänger direkt om vi misstänker smitta, säger Jessica Nordin som kan pusta ut, det var inte kvarka och det hela stannade vid att bara en häst blev sjuk.