2020-12-25
Förekomsten av stora blodmasken har ökat – träckprov med äggräkning räcker inte
(Den här artikeln var femte mest lästa Forskningskollen 2020)
Nu har rekommendationerna om att ta träckprov, och bara avmaska de hästar som har behov av det, funnits i över tio år. Under 2019 kom det flera studier som visar hur rekommendationerna har fungerat och hur viktigt det är att vara noggrann i sitt förebyggande arbete.
2020-12-24
Se årets hingstsläpp på Lojsta hed
(Detta klipp återpubliceras då det var tionde mest sedda Hippson-TV under 2020)
I helgen var det dags. Russhingsten Clip 712 släpptes in i flocken med ston och föl på Lojsta hed, Gotland. Clip gick med flocken även förra året. Till nästa år beräknas drygt 30 föl komma. I år skedde hingstsläppet utan publik, på grund av coronasmittan, men du kan se hur det gick i klippet ovan.
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Det här expertsvaret publicerades första gången i maj 2019. Det är det tredje mest lästa expertsvaret under 2020.
––––––––––––––––––––––––
Hej! Vi sålde en ponny för ungefär sex veckor sedan. Under dessa veckor har vi fått flera sms där köparen berättar hur fin och duktig hästen är och även att hästen är lydig och välriden. Nu ringer köparen plötsligt och säger att de inte vill ha den längre, på grund av att den har börjat stegra sig och ryttaren har blivit rädd.
Under provridningen busade ponnyn med en annan ryttare i sadeln och stegrade sig ett par gånger. Men det gick sedan bra för köparen att rida ponnyn efter att den busat av sig lite. Under tiden som de har haft ponnyn har de tävlat med bland annat en seger som resultat.
Men nu vill de dock reklamera ponnyn och de vill att jag ska ta tillbaka den. Jag har inte möjlighet att göra det, vad har jag för skyldigheter som säljare i detta dilemma?
Hippson önskar God Jul med tomteparad
Med en tomteparad från Avesta önskar vi på Hippson alla våra läsare en riktigt God Jul. Det är stall Ingevallsbo som med tolv hästar, fem hundar, ryttare och personer till fots som bjöd på tomteparad härom sistens. Något som blev mycket uppskattat av folk längs deras väg berättar Ronja Lindberg, en av dem som deltog i paraden.
Tomas Torgersen brinner för bredden: ”Sporten finns till för alla”
Listan över ridsportens mäktigaste fortsätter och på plats nummer åtta hittar vi tävlingsledaren för Gothenburg Horse Show, Tomas Torgersen. Ridsporten har varit hans största intresse i 50 år och med sin maktposition vill han fokusera på att göra ridsporten tillgänglig för alla.
Peder Fredricson och All In ser fram emot 2021
Med färre tävlingar under året har vi inte fått se topphästarna lika ofta som vi brukar. Hur ser vardagen ut för topphästarna när de är hemma? Hur ser planerna ut inför nästa år? Hur ser OS-satsningen ut? När Hippson nyligen besökte Grevlundagården fick de en pratstund med Peder Fredricson och ”Allan” där de berättar mer om vardagen och framtidsplanerna. Se intervjun i klippet ovan!
Mandelbiskvier som hästgodis?
Hej! Min fråga är om hästar kan och tål att äta sötmandlar? Jag har sökt svar på denna fråga länge utan att lyckats. Anledningen är att jag vill ersätta sockerbitarna/hästgodiset som jag har i ridbyxfickan när jag rider mot ett bättre alternativ – och det är här som mandelbiskvier kommer in i bilden.
Skulle hästar kunna äta mandelbiskvier så skulle resultatet bli: Hälsosammare, billigare, inget smält sockerkladd i fickan och heller inga smulor till skillnad från både socker och hästgodis. Jag har testat att göra eget hästgodis och har landat i att torkade brödtärningar är det enklaste och billigaste, men det innebär mycket smulor i fickorna som ofta hamnar på golvet när man ska byta kläder.
Vänligen,
Björk
2020-12-23
"Ska man påverka måste man ha makt"
På plats nio i listan över ridsportens mäktigaste hittar vi Mr Falsterbo Horse Show – Jana Wannius. Med lång erfarenhet av sporten brinner han för att svensk ridsport ska vara framgångsrik internationellt och att talangfulla ryttare, oavsett bakgrund, ska ha möjlighet att slå igenom.
Jag älskar när hon skrattar i sadeln
Att bo på en hästgård är verkligen något som involverar hela familjen. I den här familjen är de jag som i grunden var den hästgalna, något s ...
”Jag trodde han skulle förblöda”
En sen kväll i ett ridhus i Umeå hände det som inte får hända. Valacken Challe kom lös och hoppade rakt in i en ridhusspegel. Olyckan innebar rejäla skador med över trettio stygn och nio dagar på klinik. I dag vill Challes ägare påminna om farorna med speglar.
2020-12-22
Ridskolorna håller öppet
Ridskolor får ha öppet, pay & jump och öppen bana är okej. 17-åringar som är yrkesverksamma eller ingår i landslag får lov att tävla. Finalen i ponnyallsvenskan ställs in medan finalen för seniorer får hållas. Det var huvudpunkterna vid den pressträff som Svenska ridsportförbundet höll digitalt under tisdagskvällen.
Dressyrens landslag klara inför 2021
Snart är OS-året här och dressyrens förbundskapten Bo Jenå presenterar nu spetstruppen för 2021. Även landslagsledarna för de yngre trupperna presenterar sina lag.
Elin och Natos visar tomte-piaff barbacka
Elin Kärrman från Jämtland har ridit sedan hon var liten och har de senaste åren satsat på dressyren. Den tolvåriga valacken Natos (e. Dionysos), som vi ser i klippet, har hon lånat av mamma Mona. Han älskar att visa upp sig och beskrivs som en riktig "arbetsmyra" som tävlar medelsvår B dressyr. Här delar de med sig av en julhälsning i form av tomte-piaff utan sadel. Visst ser det härligt ut med både snö och solsken?
Nytt datum för digitala Ryttargalan
Sedan flera år tillbaka är det tradition att hylla årets prestationer vid Ryttargalan. Planeringen kring årets gala har gått fram och tillbaka, men nu är ett datum spikat för tillställningen som denna gång blir digital.
En inspiratör på maktlistans plats tio
På plats tio på listan över ridsportens mäktigaste hittar vi dressyrryttaren Carl Hedin. Han är en av Sveriges största ridsportprofiler på sociala medier och för Hippsons reporter berättar han om hur han ser på sitt inflytande.
2020-12-21
Klipp din häst som proffset
I denna video från FEI-TV ger den professionella frilansande groomen Niki Baxter tips på hur man får till den där riktigt snygga klippningen. Hon tipsar även om olika typer av klippningar beroende på hur hårt hästen tränas.
Lysande hästar piggar upp i mörkret
En stålhäst med ljusslingor i vintermörkret, det är vad man får se om man besöker Jarle Grönhaug och Stall JG. Den lysande hästskulpturen syns på långt håll.
– Det är ju mycket som är tråkigt nu, med pandemi och allt, så detta kändes fint att kunna lysa upp mörkret med, säger Jarle.
Låt oss prata om döden
Tidigare under året publicerade jag denna text på vår Facebook:"Ibland så kommer vi till vägs ände och den tuffa uppgiften ska utföras. Den ...
Maria Gretzer: ”För mig handlar det om samarbete och utveckling”
Listan över ridsportens mäktigaste fortsätter och i dag presenterar vi plats 12 – 11, där vi finner hoppryttarna Maria Gretzer och Malin Baryard Johnsson. Den tidigare landslagsryttaren Maria Gretzer berättar mer om sitt uppdrag inom FEI och om vilka frågor som hon brinner för inom sporten.
– Min uppgift inom FEI är att vara ryttarnas representant, att föra deras talan, säger hon.
"Pax att inte byta täcket i dag"
Det här klippet är roligt men samtidigt lite obehagligt. Kanske just för att igenkänningsfaktorn är så stor. För vem har inte stått där och undrat hur tusan man ska få av täcket utan att få en helkroppsinpackning i lera.
Den njutande lerbadaren heter Onrush Face och det är matte Evelina som skickat in klippet. Onrush Face är travare och Evelina är hästskötare och har b-tränarlicens. Hon berättar att stoet är den allra raraste hästen men kanske lite överförtjust i leriga bad.
2020-12-20
Bästa stället är på en shettisrygg
Kattungen Snoky har hittat bästa stället att vara på – det är på shettisen Rainbows rygg. Lagom mjukt, lagom högt och alldeles lagom stort.
Ponnymamman: "Maktmissbruk är ett stort problem"
Vi avancerar på listan över ridsportens mäktigaste och har nått plats 13 och 14. Där återfinns doldisen Karolina Lagerlund, HNS vd, på plats 14. Den mer utåtriktade och synliga Ulrika Fåhraeus, som driver bloggen Ponnymamman, hittar vi på plats 13.
– Min förmåga att påverka har väl grundat sig i att jag skiter i vem jag blir osams med, säger Ulrika.
Uppdaterad skrittmaskin
Hej, Jag fullkomligt hatar leran som härjar just nu. Varför kommer inte det kallare vädret? Jag behöver inte ett tjockt lager snö, men några ...
Hur räknar jag ut foderstat när grovfodret har väldigt låg proteinnivå?
Hej!
På grund av sen skörd är det typ inget protein i vårt hö (”<4 g/kg” enl foderanalysen). Jag har lagt till lucern men för att få till det med rimliga mängder har jag räknat med potatisprotein också. Är det någon risk med potatisprotein till överviktigt halvblod med fångtendenser (tror aldrig hon haft fång men får ”fångränder” på hovarna ibland vid ”kraftigt” bete)? Skulle gärna ge mer hö men efter sex kilo sticker energimängden iväg + att det blir för mycket fosfor. Nog måste väl även en överviktig häst få protein enligt foderstatsprogrammets rekommendationer? (Hästsverige.se) Hur undviker man att fosforintaget blir för högt?
2020-12-19
Brady hälsar på äldreboendet
Camilla Andersson ville göra något för de boende på Karlshamns äldreboenden och kontaktade kommunen. Det slutade med att hon åkte till ett äldreboende med dotterns två ponnyer. I klippet ser vi hur Brady kikar in genom fönstret. Men de boende fick såklart även komma ut och hälsa på hästarna och ge dem morötter. Nioåriga Brady tog det hela med ro, berättar Camilla.
– Brady är en maxad C-ponny som tidigare haft vinster upp till medelsvår hoppning men som fått en skada så han ska inte tävla på någon högre nivå mer så nu agerar han som läromästare till min dotter och går som dressyrhäst med mig på lätt nivå. Och som trots att han är ponny varit placerad i varje start vi gjort tillsammans. En fantastisk individ som är helt underbar på all sätt.
Sneak peek på SVT-dokumentären om Peder
Den 27 december är det premiär för SVT:s dokumentär "Nr 1 – Med sikte mot världstoppen" om Peder Fredricson. Men redan nu bjuder de på ett litet smakprov. Dokumentären sänds i SVT1 klockan 20.00 nästa söndag och på SVT Play.
Peter Kallings brinner för djurskydd och hästvälfärd
Peter Kallings är förbundsveterinären och anti-dopingexperten som brinner för djurskydd och hästvälfärd. Och han hittar vi på maktlistans plats 16.
– Positiv makt är för mig när man har möjlighet att påverka och förändra saker till det bättre och få bort det som inte är bra, säger han till Hippson.
På plats 15 hittar vi Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.
2020-12-18
Det här med att ha ett tomt "extra" stall...
Unghästutbildaren Björn Svensson har återigen publicerat ett klipp där igenkänningsfaktorn är hög. För handen på hjärtat, hur många stallägare lyckas med att behålla tänkta extraboxar utan att det flyttar in någon häst där i?
Kompisens råd ersätter inte veterinären
Under den senaste tiden har försäkringsbolaget Agria tagit emot ett ökat antal skadefall där hästägaren inte har uppfyllt kraven på aktsamhet. Aktsamhetskravet innebär att djurägaren alltid är skyldig att ta hand om hästen som att exempelvis ge den veterinärvård vid behov i god tid och att undvika skador och sjukdomar.