Avel
Publicerad: 2017-02-19
Ylvas uppfödningar He's Memphis, som åker till USA snart – och He's Milano som exporterades för fyra år sedan.
Att exportera hästar är både lätt och roligt
Ylva Haglund är hobbyuppfödare i nordvästra Skåne. Hittills har det blivit sex föl, till våren väntas ytterligare två. Tre av uppfödningarna är sålda inom Sverige men två av dem har Ylva sålt till USA.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat och Caroline Cronsell (Mystik)
Det började för elva år sedan när Ylva köpte stoet Mystik, efter Maistic – Uskudar Des Malais. Tanken var att hon först skulle vara tävlingshäst, för att sedan bli avelssto. Men en skada gjorde att det blev avel direkt.
Det första fölet She's Malibu, e. Tornesch, har Ylva kvar i avelsboxen. Malibu är dräktig med Emerald van’t Ruytershof och väntas föla i maj. Det andra fölet som kom var He’s Milano e. Niveau. Ylva behöll honom i fyra år, han fick hoppdiplom och var ett poäng från gångartsdiplom. Men han skulle säljas och en annons låg ute.
Stoet Mystik är mamma till både Milano och Memphis. Hon är 19 år och väntar sitt sista föl i maj.
En dag kom det ett meddelande på Facebook
– Det var från en svensk tjej, hon hade sett annonsen tidigare och kom ihåg hästen, så hon hade kontaktat SWB för att hitta mig. Det var My Weber, gift med den amerikanska fyrspannskusken Chester Weber. Hon kom och provred en gång och så köpte hon honom, berättar Ylva.
Att Milano skulle vara något för den amerikanska marknaden hade Ylva anat, då hon hade visat honom för en toppryttare i Sverige som påtalat just det. En storgalopperad och modig valack som dessutom var snygg att se på passade perfekt.
Mycket kontakt med nuvarande ägaren
My gjorde tidigt klart att hon köpte Milano för att ta över honom till USA för att så småningom sälja. Det var 2013 och Ylva kunde följa Milano något år efter försäljningen, hon tappade dock bort honom när han bytte ryttare. Men så i början på 2015 kom det ett nytt meddelande på Facebook. Den här gången från Milanos nuvarande ägare.
He's Milano har blivit åtta år och går 1,30- till 1,35-klasser.
– Vi har hållit kontakten sedan dess – i dagsläget hoppar han 1,30- till 1,35-klasser och är snart åtta år gammal. Milano och hans ägare Kristina är verkligen en "match made in heaven" och jag hoppas på att kunna samarbeta mer med henne i framtiden. Jag har även haft en del kontakt med ägarens tränare, berättar Ylva.
Snart åker lillebror också
Milano bor i Florida och till våren får han sällskap av lillebror He's Memphis, som föddes i april 2016. Det var tränaren som hörde av sig, de var så nöjda med Milano och hon hade en elev som ville köpa Memphis.
– Så de kommer att hamna i samma stall, men inte ha samma ägare, säger Ylva som planerar att åka över med familjen i höst för att hälsa på sina uppfödningar.
Känslomässigt tufft men annars lätt
När Milano åkte i väg var det många tårar som rann, men att sälja en andra häst till USA var inget Ylva tvekade inför.
– Jag vet att de får det bra. Bra hästar ska säljas till ryttare som kan ta dem till den nivå de har kapacitet för. Och så slipper hästarna regn, snö och lera, vem hade inte velat slippa det. Jag frågade dem om de inte ville importera en uppfödare också, säger hon med ett skratt.
Att kunna ha kontakt med köparna för att kunna följa hästarna är också viktigt för Ylva. Men i dag med sociala medier är det inga problem.
Transportföretaget fixar allt
– Det var inte svårt alls att sälja utomlands. Transportföretagen vet allt och fixar allt. Som amatör tycker jag att det har varit väldigt enkelt, även om man är mer insatt nu andra gången.
När My Weber köpte Milano gjordes en omfattande veterinärbesiktning och så var det klart.
– De bad mig att skriva en faktura på hästen. Jag väntade mig ett köpeavtal på massor av sidor, men det enda de ville ha var en faktura. Samtidigt tror jag att det är som så att de amerikaner som köper häst från Europa har pengar. De har råd med kostnaderna om det uppstår något, det är inte samma diskussioner om försäkringar och så vidare som vi har här hemma. Men jag hade nog förväntat mig att det skulle vara krångligare.
Memphis förbereds för avresa
Det har varit lite annorlunda med Memphis eftersom att han är så ung. Avtal om köp gjordes redan i somras, men han reser inte förrän om ett par veckor. Nyligen kastrerades han och nu har processen för avresa påbörjats.
– Det enda utöver det vanliga, såsom pass, är blodprover som tas på alla hästar som ska resa till USA. Plus ett intyg från en distriktsveterinär innan han lämnar Sverige. Sedan har jag hanterat honom lite mer än vad jag normalt gör med en åring, han har en lång resa framför sig och jag vill förbereda honom på bästa sätt.
– Jag vill att det ska vara enkelt att importera häst så jag sätter ett pris inklusive allt förutom resa, förklarar Ylva som planerar att utöka sin avel.
Stoet Mystik med sina två söner i USA väntar sitt sista föl till våren, e. Emmerton, innan hon pensioneras. Emmerton är också farfar till Milano och är till stor del utvald till Mystik just därför.
Om allt går bra ska de två föl som kommer i vår också säljas och Ylva exporterar gärna fler till USA. Så här långt har det bara varit en positiv erfarenhet.
taggar
Liknande webbartiklar
- Svenska hästar populära utomlands – exporten ökar
- Ludo Philippaerts: ”Just nu är USA en bra exportmarknad”
- Uppfödare med kö till fölen: "Glada att folk fått upp ögonen för oss"
- Krister Svedberg är Årets uppfödare: ”Känns jättekul”
- Elin Lundgren har skapat en app för uppfödare: ”Något jag saknat länge”
- Gustafs överraskningsföl har fått ett namn: ”Både mor och dotter mår prima”
- Att låna en stomage: ”Viktigt att verkligen prata igenom allt innan”
- Vändning för svensk hästuppfödning: "Att göra hästar är min passion"
- Två lag till VM för unga uppfödare
- Fölet Eagle Eye föddes med bara ett öga: ”Svårt att inte älska henne på en gång!”
relaterade artiklar

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!