Avel
Publicerad: 2023-03-25
Bollerup Elrondo. Foto: Kim C Lundin
Bollerups Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som kommer att visas på Bruksprovet i nästa vecka. Med hjälp från Lisen Bratt Fredricson och Grevlunda är skolan med och visar en hingst, för första gången sedan slutet på 1990-talet. Här berättar Niclas Magnusson om Bollerup Elrondo – som de har höga förväntningar på.
Text: Linnea Lindahl
På Bollerups Lantbruksinstitut på Österlen i Skåne finns flera utbildningar där eleverna får möjlighet att följa hästarna hela vägen från embryo ända in i vuxenlivet.
– Eleverna får vara med på gyn-undersökningen av stoet och semineringen under betäckningssäsongen. De får sedan vara med och fölvaka och är med vid fölningen, tillsammans med en anställd, berättar Niclas Magnusson som är stuterichef på Bollerup.
På skolan föds mellan åtta till 15 föl om året och eleverna är en stor del av hästarnas uppväxt.
– De lyfter ben, gosar och umgås med fölen så att de blir vana vid människor och får vara med när det är dags för visning med både sto och föl. Unghästarna ingår även i en utbildning där man longerar, tömkör och löshoppar hästarna. När de är två och ett halvt år gamla påbörjas inridningen inför unghästtesterna, förklarar Niclas.
Son till El Barone som tävlas av Jens
Bollerup är uppfödare till många hästar, men att följa med som uppfödare och visa hingstar på Bruksprovet hör till ovanligheterna – det har de inte gjort sedan år 1999. Men i år är det dags för Bollerup Elrondo (SWB född 2020 e. El Barone 111, u. Donja ue. Cardento) att göra entré. Det är Lisen Bratt Fredricson och Grevlundagården som äger hästen och följer med på resan. Hästen är tillverkad, född och uppvuxen på Bollerup och eleverna på skolan har varit en stor del i hästens träning och utveckling under uppväxten.
Elrondos pappa heter El Barone (äg. Lövsta Stuteri), som rids och tävlas av Jens Fredricson och som tidigare tävlades av Malin Baryard Johnsson. Jens har även ridit Elrondos mormor, Duenna.
– Elrondo har utmärkt sig exteriört ända sedan han var föl och även i löshoppningen har han varit väldigt trevlig att se på, säger Niclas.
Tror på premiering
Bollerup Elrondo är dessutom enkel i hanteringen.
– Han har hela tiden varit trevlig att hantera, han är inte speciellt ”hingstig” av sig. När man bor på en skola med elever så behöver hingstarna vara lite lugnare än genomsnittet, vilket han är, även när det är mycket folk och rörelse runtomkring, säger Niclas.
Vid Bruksprovet på Strömsholm är det beridare Örjan Larsson som kommer att sitta upp i sadeln. Eftersom det är 18-årsgräns för att hantera hingst vid Bruksprovet kommer inte eleverna att delta vid detta moment.
– Vårt önskemål är att han ska bli premierad, annars hade vi inte tagit dit honom. Vi har pratat om en Bruksprovs-satsning länge och är väldigt stolta över att vara uppfödare till den här hästen.
Fotnot: Bruksprovet drar i gång på Strömsholm söndagen den 26 mars och pågår till och med lördagen den 1 april. Hippson kommer att bevaka evenemanget på plats och ytterligare information om de olika hingstarna kommer att ske löpande.
Finns det något speciellt som du undrar eller vill läsa om? Tipsa oss gärna på redaktion@hippson.se
Måndagen den 3 april tillkännages årets bruksprovsvinnare.
taggar
Liknande webbartiklar
- Fyra av Bollerups uppfödningar startar i Flyinge
- Vad är skillnaden mellan accepterad och premierad?
- Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”
- SWB godkänner Tysklands kortprov
- Blivande Grevlunda-stjärnor blir till genom embryotransfer: ”Får inte bli för mycket”
- Marie vann med egna hästen: ”Hon är så häftig”
- Lyckligt slut när "Sparvens" barnbarn har fått en amma
- Bollerup tecknar samarbetsavtal med Lisen och Peder
- Lisen Bratt Fredricson om läget i corona-krisen: ”Vi tar en dag i taget”
- Superstallchefen: ”Var närvarande när du umgås med hästen”

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!