Avel
Publicerad: 2022-09-28
Camilla Axelsson och hennes team har ett digert arbete bakom sig med final under treåringarnas finalklass och RIKSSTO.
Camilla Axelsson visar tio treåringar: "Hoppas publiken sitter still"
Camilla Axelsson och hennes team har visat många unghästar genom åren och 2022 är inget undantag. På SWB Equestrian Weeks startar tolv treåringar som Camilla och hennes team kvalat, tio av dem rider hon själv.
Text och foto: Kim C Lundin
Camilla Axelsson och hennes team är en välkänd syn på unghästtesterna i södra Sverige. Sedan flera år bedriver hon sin verksamhet utanför Skurup i Stall Axelsson där huvudinriktningen är inridning och utbildning av unga hästar. Nästan 60 unga hästar passerar igenom deras system varje säsong. Och det går bra, många får fina poäng och omdömen och en stor andel kvalar in till att starta i treårsklassen med RIKSSTO under SWB Equestrian Weeks.
Inget rekordår
Trots att det dagen innan start är tio hästar med i startlistorna, tre i treårsklassen och sju ston till RIKSSTO, är det inte det största antalet Camilla ridit under en och samma treårsfinal. – Vi hade tolv till start häromåret, i år har vi kvalat runt 17 hästar men några startar med andra ryttare och en del ägare avstår av olika skäl, berättar Camilla Axelsson.
– De flesta hästägare med en kvalad häst väljer att visa, de ser det som en bra övning, en livserfarenhet för treåringen. Lite som övning inför kommande år då de förmodligen ska visa upp sig på Flyinge fler gånger. Har din häst fått fina poäng är det lite av en given väg, konstaterar Camilla Axelsson.
Unga ston betäcks
En anledning att inte visa sitt sto kan vara dräktighet, ett sto som betäckts tidigt och därmed kommit en bra bit i dräktigheten för att sättas igång och vara med på Flyinge. På samma sätt finns de de som fick fina poäng på unghästtestet och efter det betäcktes men tog sig ganska sent, de är inte lämpliga att börja träna upp för att delta igen.
– Sen har jag en på min lösdrift som är väldigt väl framme i mognad och tillväxt som mycket väl kunde varit med och som har verkligt fin ridbarhet. Där tycker ägarna att hon gjort vad hon ska i år, varit riktigt duktig och inte behöver miljöträna, förklarar Camilla.
– Jag tycker inte det är fel att hoppa över en årgång med unghästarna, det gäller alltid att stämma av med hur hästen känns, menar hon.
Bild från ett av vårens många ridprov, Bergsjöholms Cassis.
Noggranna förberedelser
Vilka är det då som Camilla rider på championatet?
– Först ska de ha kvalificerat sig med sina poäng och sedan ska ägarna ha valt att satsa på på utbildningen av hästen efter unghästtestet. Det kostar mycket med utbildning, jag rider bara de som varit här sju veckor och det är en investering för hästägarna, förklarar Camilla.
För att ge unghästarna bästa möjliga förutsättningar har de varit iväg och tränat i andra ridhus än det Camilla har hemma. Dessutom var hon och teamet iväg med alla tio treåringarna på den öppna träningen på Flyinge för att visa ridhuset.
– Vi var med i fem grupper, jag red fem och en av mina beridare, Jenny Sånefors, red fem så att de alla har fått se ridhuset. De var verkligen jätteduktiga allihopa, så fina och duktiga unghästar, det känns som om vår träning gett resultat, konstaterar hon.
Stallerhult Ziva (36) är ett av stona som ska visa upp sig i RIKSSTO-finalen.
Lagarbete får det att fungera
Med så många hästar i verksamheten är det inte något enmansarbete och har inte varit det på många år för Camilla Axelsson. När det gäller att rida de unga hästarna har de ett system på plats som gör att hästarna även vänjer sig vid lite olika ryttare.
– Vi måste dela arbetet och det är bra för hästarna att gå med lite olika ryttare. Vi byter inte under inridningen men till unghästtestet kan vi byta lite, även nu inför den här treårsfinalen. Vi är fyra beridare i teamet för närvarande, en på halvtid så vi har faktiskt riktigt bra med resurser, berättar Camilla.
Under den här perioden har Camilla och Jenny jobbat med hästarna som ska gå medan Alexandra Stridsberg och Ellen Liljekvist jobbat med alla tvååringarna inför nästa år.
I sin verksamhet har Camilla totalt åtta anställda och en praktikant och det behövs.
Logistisk utmaning
Alla vet hur tidskrävande det är att förbereda en häst för visning med schamponering, flätning, puts och fix – tänk det gånger tio och mer så har ni den tuffa utmaning som Stall Axelsson står inför nästan varje helg under säsongen med unghästtest och nu inför SWB-Equestrian Weeks. Bara att transportera hästarna till Flyinge är en utmaning och det gäller att ha tillräckligt många träns och schabrak till hands.
– Hästägarna ställer upp och kör sina hästar själva och sedan lastar vi min bil och släp full med utrustning och parkerar den på Flyinges stora parkering. Varje hästägare har fått ett schema där det står var och när de ska vara på plats. På parkeringen har jag två personer som tar emot hästarna och klär på dem med träns och sadel, sedan ska de ledas hela vägen runt Flyinge, de flesta i mörker och det är alltid en utmaning, förklarar Camilla.
– Det blir en nattövning igen, som så många år tidigare och vi ska ha prisutdelning närmare midnatt. De här unga hästarna blir jättetrötta av att vara igång kvällstid, de har ridits och tränats under dagtid och kvällstid ligger de och sover, konstaterar hon.
– Väl framme på Kastanjegården på Flyinge så möter någon av min personal hästen, går lite mer med dem och sedan longerar vi lite. Uppsittning sker ibland i det lilla ridhuset och ibland galopperas hästarna fram på utebanan. Jag vill gärna sitta upp där det är så lugnt som möjligt, förklarar hon.
Nu ska Zymphonie PWR visas under ryttare.
Största utmaningen
Camilla och hennes team försöker på ett systematiskt sätt öva de unga treåringarna så att de ska vara väl förberedda inför Flyinge, trots det fungerar det inte alltid.
– Vi övade jättemycket förra året med turer till olika ridhus och var på öppen bana – ändå var det tre stycken som blev rädda och tyckte det var otroligt otäckt inne på banan. Det som vi aldrig kan träna på är publik och hur hästarna reagerar på det. Det är svårt med Flyinges ridhus för de unga hästarna, publik kommer nerifrån och upp vid sargen, dörrarna smäller och det hasar när folk går över betongen – allt sådant kan vara förskräckligt om man är tre år, förklarar Camilla.
– Förra året var det svårt. Publiken blev en sådan stressfaktor för hästarna, dörrarna smällde och då fick jag kämpa med några av dem för att få dem att våga sig runt. Både bjudning och allt framåttänkande försvann när miljön blev en sådan stor faktor. Det året med Covid-pandemin, utan publik på läktaren, då var det fantastiskt lätt att rida de yngsta. Samtidigt är det så roligt med publik och stämning när det fungerar. Jag har faktiskt bett SWB att de ska stänga av en långsida för publik för de unga dressyrhästarna så att de har någonstans att känna lite ro. Det är tufft för hästarna med en kortsida med publik på podiet, en långsida med publik, en kortsida med stor skärm och sedan en långsida med publik och VIP. De får inget andrum någonstans. Det går ju bra att stänga av en långsida helt under löshoppningen för hopphästarna, jag tycker att de unga dressyrhästarna skulle få samma chans, menar Camilla Axelsson.
När det är visningsdags har alla i teamet sina uppgifter.
Tufft dagsverke
Lite av en en duracell-kanin måste det väl ändå vara över Camilla Axelsson, mellan 14-20 onsdag eftermiddag och kväll ska tio unghästar visas upp på bästa möjliga sätt inför publik. Blir du inte trött av en sådan dag?
– Jag blir inte trött i kroppen, men jag blir mer trött i huvudet. Oftast så tänker jag att hästarna är så väl tränade att de kommer att fungera jättefint och då är det inte alls jobbigt för mig, mest roligt. Att kunna visa upp dem så bra som möjligt, det är ju det som är målet, det blir jag inte trött av, säger Camilla Axelsson.
Hästar i treårsklassen
Bergsjöholms Farnese (SWB valack e. Fahrenheit - Fürst Fugger uppf/äg Marita Strauch, Stall Bergsjöholm)
Petter EB (SWB valack e. Go First - Bellagio uppf Erling Brag äg Cecilia Ryegård)
Prinz Fernandes (SWB valack e. Suarez - Figaro R uppf Yvonne Persson äg Camilla och Jesper Andersson)
Hästar i treårsklassen RIKSSTO
Priceless Platina (SWB st e. Janeiro Platinum - Don Primero uppf Jenny Grenwald äg Horsepartner Sweden AB)
La Touchette (SWB sto e. Touchdown - Charmeur uppf/äg Verbena AB, familjen Skeppstrand)
Zymphonie PWR (SWB) sto e. Blue Hors Zackerey - Rousseau äg/uppf Stuteri PWR, Pernilla Svensson)
Stallerhult Ziva (36) (SWB sto e. Total Hope - Zuidenwind uppf Karolina Cappelli Lindholm och Alexander Lindholm äg Kvikantin Ratsutila Dy)
Bolanja (33) (SWB sto e. Total Hope -Floré Star uppf Bertil Andersson äg Pernilla Hyllenius)
Pantera (SWB sto e. Romeo - Londonderry uppf/äg Sara Randel)
Livia (SWB sto e.Vivaldon -Londonderry uppf/äg Cadiac Dressage Stable AB
Utbildade hos Stall Axelsson, med annan ryttare
Vito (SWB valack e. Vitalis - Skovens Rafael uppf/äg/ryttare Eva Fahlbrink)
Jiihous (SWB sto e. Jovian - Johnson uppf Ulrika Jacobs äg Christinelund Dressage AB ryttare Erland Filipsson)
Start och resultatlistor SWB Equestrian Weeks Dressyr
Tidigare på Hippson.se
Cathrine Dufour om unghästarna: ”Viktigt med bra mindset”
Högre spänning utlovas under Breeders Trophy
Hingstnytt: Carl Hedin förbereder Skyline to B för SWB Equestrian Weeks
Liknande webbartiklar
- Ronja Kardos levererade drömresultat i Kronenberg
- Seger i Kronenberg för Ronja Kardos i Children-klass
- Hon startade en fjärdedel av treåringarna: "Jätteroligt att få visa hästar i finalen"
- Ny bedömning för Breeders i fälttävlan
- André Brandt och Messi bäst i sjuårsklassen: "Har låtit honom växa med uppgiften"
- Linell om egna vinnar-uppfödningen efter testridningen – har tävlat tre generationer
- Pacific är den mest lovande femåringen
- Simona VS tog hem segern i sexårsfinalen: "Snabbast utan att jag rider fort"
- Tomas Torgersen om utvecklingen för SWB Equestrian weeks: "Vi har breddat evenemanget"
- Så här togs de femåriga hopphästarna ut till testridning
relaterade artiklar

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!