Unghästar och avel
Publicerad: 2019-04-19
Till vänster Northern Revelation (född 2012, e. Nabab de Reve ue. Embassy I), till höger Ingrid Ragnarsson tillsammans med Northern Comme Plot (född 2011, e. Plot Blue ue. Contender).
Därför vill Ingrid visa sina unghästar: "Ett utbildningsmål på vägen"
SWB-uppfödaren Ingrid Ragnarsson visar gärna upp stonas avkommor på såväl kvalitetsbedömningar som i unghästklasser. Hon räds heller inte att åka de långa sträckorna från Kalix i norr till södra Sverige – men menar samtidigt att det viktigaste alltid är att hästen är redo för uppgiften.
I spåren av coronapandemin är det mångas tävlingsplaneringar som spricker. För uppfödaren Ingrid Rangnarssons del kan årsplanen för en av hennes unghingstar komma att förändras.
– Tanken var att han skulle visas på fyraårstestet, men det blir ju inte av. Till hösten var planen att sätta honom på ett 50-dagarsprov i Tyskland eftersom jag tycker att det är en bra bedömningsvariant, samtidigt som hästen får en bra utbildning. Nu får vi se om det går att genomföra eller inte, säger hon och fortsätter:
– I övrigt har jag inga fler hästar som ska visas i år, så på annat sätt är jag inte påverkad.
Förbereds i Portugal
Just nu befinner sig hingsten Northern Caraway (född 2016, e. Cardento ue. Contender) på utbildning i Portugal hos svenska Anna Lindberg.
– Han är väldigt väl framme utbildningsmässigt och ser otroligt fin ut. Jag är jättenöjd med den utbildning han får, så planen är att han får vara kvar där.
Skulle det inte bli något 50-dagarsprov i Tyskland till hösten är en alternativ plan att hingsten visas under Breeders i stället.
– Just nu är det väldigt osäkert vad som kommer gå att genomföra, så kanske blir det Breeders i stället som annars krockar tidsmässigt. Vi får ha både en plan A och B för att sedan se var det landar.
Fyra planerade betäckningar
I övrigt påverkas inte Ingrids verksamhet. Under våren och försommaren väntas tre föl födas på gården, sedan ska fyra ston preliminärt betäckas inför nästa säsong.
– Jag bromsar inte upp, utan det blir ett par betäckningar fler än vanligt. Bland annat för att Northern Euphoria (född 2014, e. Stakkato ue. Embassy I), som var tänkt att gå Falsterbo, fick en senskada. Hon betäcktes därför nyligen så får hon gå med föl medan hon läker, sedan hoppas vi att hon kommer tillbaka till tävling igen.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Ursprunglig artikel (publicerad 2019-04-19): Sedan 2005 har Ingrid Ragnarsson aktivt fött upp hopphästar under namnet "Northern Jumping". Hon håller till i Kalix och har från starten fått ett till fyra föl om året, både i Sverige och i Tyskland.
– Jag har alltid något sto på ett tyskt stuteri, så det varierar lite om fölen föds där eller här hemma i Kalix. I år blir det tyvärr inget föl då jag bara hade ett sto dräktigt och hon kastade i höstas, säger Ingrid.
Avelsmålet är långsiktighet, med främsta fokus på stostammen. Ingrid är i dagsläget inne på femte generationen från en stostam och har två ston som går stadigt i aveln.
– I övrigt fyller det på med unga ston som jag själv vill behålla eller vill behålla en avkomma efter. Eftersom jag vill behålla stostammen brukar jag ta föl när stona är i tre–fyraårsåldern, även om det kan variera, säger hon och fortsätter:
– Just det här med att följa och utveckla stostammen är något jag tycker är väldigt roligt.
Testerna är bra utbildningsmål
Att visa sina hästar på olika kvalitetsbedömningar är något Ingrid gärna gör, detta för att få en oberoende bedömning samt avelsvärdering av hästen. Vilka av testerna det blir är individuellt utifrån hästens förutsättningar, men i regel brukar hon försöka visa dem som treåringar.
– Generellt tycker jag att unghästtesterna är bra att ha som ett utbildningsmål på vägen, för att få ett kvitto på att de är i fas. Är de däremot inte i utvecklingsfas, och redo att göra sig själva rättvisa på bedömningen, hoppar jag hellre över det. För mig är hästen viktigare än testet.
Var inte rädd för att ta hjälp
Rätt förberedelse är A och O för att hästen ska vara redo för uppgiften, Ingrid brukar oftast ta hjälp av proffs. Hon menar att har man inte förutsättningar eller kunskapen själv, då är det mer rättvist för hästen att låta någon annan göra jobbet.
– Det gäller att förbereda dem utifrån bästa förmåga, för min egen del sätter kroppen stopp för att arbeta med så pass unga hästar. Jag har därför en tjej i Avesta, Sofia Lederud, som har visat flera av mina hästar på treårstestet och det med väldigt bra resultat. Hon ger hästarna en metodisk grund så att de är väl förberedda när det väl är dags, säger uppfödaren.
Breeders är något Ingrid gärna satsar mot, men inte till vilket pris som helst.
– Hästen ska som sagt vara redo för uppgiften och ska inte stressa sig igenom det. Men är de redo för tävlingen tycker jag att det är jätteroligt med Breeders. Sedan beror det lite på vad man har för mål också, menar hon och fortsätter:
– Jag skulle till exempel inte, oavsett hur fin hästen är, välja att åka om den är kvalad samtidigt som jag har valt att betäcka den.
Långa avstånd är inget problem
De långa avstånden till visningstillfällena i södra Sverige är inget Ingrid räds. Hon menar dock att det krävs en hel del logistik och tanke bakom.
– Jag har förmånen att jag kommer från Skåne, så jag har en landningsort. Det gör att jag kan ta ner hästarna i god tid, låta dem landa och förbereda dem väl. Absolut att det går bra trots avstånden, men det kräver mycket tid, säger hon och fortsätter:
– Du kan inte bara åka ner och förvänta dig att hästen gör ett bra resultat, den måste hinna återhämta sig efter resan. Men det är helt klart värt det när man vet att man har en bra häst.
Ingrid tar även upp att det i dagens läge finns väldigt många tillfällen att visa sin unga häst på. Som till exempel under Elmia och i Falsterbo.
– Där tror jag att det är viktigt att man inte kör på rubbet. Hästen behöver inte visas vid alla tillfällen som ges, man måste se till sin unga hästs bästa. Deras individuella utveckling, som till exempel vilken fas de är i och hur de mår för tillfället, ska alltid gå i första hand.
Läs om unghästtest och ridhästtest 2020
Enjoy Northern (född 2006, e. Escudo ue. Calypso II)
Deltog i fölpremieringen för Hannoverförbundet, uttagen till Elitauktionen i Verden, hoppdiplom som treåring samt placerad i 1,30-hoppning.
Sweet Northern (född 2007, e. Stakkato ue. Embassy I)
Dubbeldiplom och bästa treåring i Sverige 2010, placerad i svår hoppning och är exporterad till Mexiko.
Northern Diamond (född 2010, e. Diamant de Revel ue. Calypso II)
Hoppdiplom, vinnare av Breeders för femåringar, går svår hoppning och är exporterad till Mexiko.
Northern Caramelle (född 2009, e. Lord X ue. Calypso II)
Femteplacerad i Breeders-finalen som femåring och ägs av Lisen och Peder Fredricson.
Northern Comme Plot (född 2011, e. Plot Blue ue. Contender)
Gick femårsfinalen i Falsterbo, samt unghäst-VM samma år. Placerad i Breeders-finalen som sexåring och sjundeplacerad på unghäst-VM året efter. Såld till Ludo Philippaerts och har placeringar i svår internationell hoppning.
Chacceur Northern (född 2018, e. Chaccon Blue ue. Embassy I)
Såld till Landgestut Celle i Tyskland, som hingstämne.
Under året publiceras en serie i fem delar, där den svenska uppfödningen skildras ur olika vinklar.

Läs mer om SWB här
Tidigare i serien:
Ann Sunne-Holst om att ha fött upp stjärnan Mill's Sheridan
Uppfödaren Marina Björkman satsar mot sitt första bruksprov
Samarbete mellan köpare och uppfödare främjar sporten
Liknande webbartiklar
- Unga uppfödare vill till VM i Kanada
- Nytt reglemente för unghästtest och fölbedömning 2017
- Mikael Nolin: ”Vi ska löshoppa med hästens självförtroende och utbildning i fokus”
- Aveln är beroende av bra unghästutbildning: ”Vi måste samverka”
- Ta hjälp av bedömningarna från treårstesten när du väljer hingst
- SWB: Antalet betäckta ston är det högsta på över tio år
- Specialiserad avel delar svenska varmblodsrasen
- Gamla SWB-gruppen gör succé på Facebook: "Jag både skrattar och gråter"
- Uppfödare med kö till fölen: "Glada att folk fått upp ögonen för oss"
- Stuteri Nådhammar fokuserar på hästens uppväxt: "Rörelse främjar god hållbarhet"

Jessica Springsteen borta från VM
Jessica Springsteen var med RMF Zecilie femte ryttaren i USA:s VM-lag i Herning. Men hästen har strukits och kommer inte att starta.

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Känslosamt vid Cassidys avtackning
Det fälldes många tårar i arenan när Cathrine Laudrup Dufour red in med sin hjärtehäst Cassidy för sista gången. Nu väntar pensionering för hästen.

Tisdag i Herning – det händer i dag
Tisdagen är en vilodag från tävling för dressyrhästarna. Hopphästarna ska få känna på banan i en warm-up på tisdagskvällen.

5 tips för hund och stallkatt
På hästgårdar finns ofta både katt och hund. Men vad ska man tänka på för att de ska trivas bra? Veterinärerna Anna Norlin och Johanna Löthman ger råd.

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!