Efter en lindrig skada har Patrik Kittels topphäst Deja fått en paus från de stora arenorna. Under tiden har man bestämt sig för att låta stoet föra sina gener vidare – och om allt går som beräknat föds Dejas första embryoavkomma (hon har ju Diva sedan tidigare) nästa år.
Text och foto: Natalie Lindholm
Det är spännande tider för Patrik Kittel och hans svenska hästägare Marie Haward. Toppstoet Deja (SWB född 2004 e. Silvano – Don Schufro), som har gått OS och EM samt har tagit SM-guld tillsammans med Patrik, ska förhoppningsvis bli mamma.
Är under igångsättning
Deja skadade sig lindrigt i hagen tidigare i år och har sedan dess inte synts till på tävlingsbanorna. I skrivande stund är stoet dock under igångsättning på Patriks anläggning i Tyskland. Målet är så klart att hon ska komma tillbaka till rampljuset, men innan dess ska hon alltså få föra sina gener vidare.
– Det ska bli jättekul! utbrister Patrik och skiner upp när Deja kommer på tal.
– Hon är en fantastisk häst och nu när hon har varit skadad kan man passa på. Deja har verkligen allt, både som individ och i generna.
Patrik säger att han naturligtvis hoppas på en framtida OS-vinnare. Även om det inte alls är otroligt, med tanke på genetiken, är han samtidigt snabb med att säga att han gärna ser alla hästar som potentiella stjärnor.
– Visst är det inte alla hästar som kommer till OS, men om jag avfärdar en häst för snabbt får den aldrig en chans, konstaterar han.
Ger snälla avkommor
Embryotransfern gjordes i början på juli och äran att väljas till blivande pappan gick till Johnson (e. Jazz – Flemmingh). En av världens mest välmeriterade hingstar som har gått både EM, VM och OS i sina dagar. Johnson har lämnat flera godkända hingstar och tycks nedärva sin arbetsvilja och sitt fina temperament.
– Jag har sett många Johnson-hästar som är otroligt fina, de verkar dessutom ha väldigt bra karaktär. Hästarna är snälla och har lätt för att samla sig, tycker Patrik.
För honom är det viktigt att använda hingstar, och gärna också ston, i avel som själva har presterat.
– Har pappan eller mamman gått Grand Prix har avkomman större chans att ha de fysiska förutsättningarna för att göra det själv.
Får växa upp i Sverige
Kittel avfärdar för egen del unga och oprövade hingstar i avel. Han vill helst se välbeprövade sådana som har visat vad de går för. Och han nämner legender som Donnerhall och Don Schufro som favoriter. Fölet kommer troligtvis att växa upp hos Dejas uppfödare och ägare Marie Haward. Där får hästen bästa tänkbara möjligheter, förklarar Patrik.
– De har enorma hagar och jag vet att Marie tar väldigt bra hand om bebisarna, ler han.
Om Kittel kommer få ynnesten att rida Dejas son eller dotter när den är gammal nog? Det hoppas han.
– Först och främst ska vi få ett föl, skrattar Patrik när frågan kommer på tal.
Men han tillägger snabbt:
– Det vore så klart jättekul. Jag hade älskat att rida Dejas avkomma.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!