Unghästar och avel
Publicerad: 2019-03-13
Foto: Privat (bilden på Per-Ola till vänster) och Adobe Stock (sto med föl)
Fem proffstips för att göra ett systematiserat hingstval: "Gräv efter information"
Per-Ola Forsberg föder upp hopphästar för toppsport och jobbar utifrån ett tydligt system. I den här listan, som ursprungligen publicerades i nummer 1 2019 av kunskapsmagasinet Hippson, ger han fem råd inför hingstvalet.
Text: Ida Röök
1. Lite olika ”tänk” varje år
Jag växlar vartannat år, mellan säkrare kort och året efter mer ”intressanta” hingstar för varje sto. Själv har jag en kommersiell vinkel på min avel och då måste hingstlinjen bakom vara stark, det är viktigt.
Förra året betäckte jag sex ston, då var jag än mer tvungen att titta på hur marknaden ser ut och vad som efterfrågas. Inför årets föl har jag snarare försökt få fram fina och ridbara 1,40- till 1,50-hästar än värstingindivider – även om jag ser någon möjlig 1,60-häst även där. Jag gillar att använda hingstar som inte ”alla andra” betäcker med, samtidigt måste de vara tillräckligt kända för att väcka intresse främst utomlands.
2. Riskabelt att imponeras i stunden
Det här med hingstar är lite som att möta en person på en fest du fattar tycke för, men så upptäcker du dagen efter att den inte var topp. Jag är noga med att inte låta mig imponeras för stunden. När hingstarna marknadsförs görs det utifrån max av vad man kan få till. Söker du på Youtube får du ibland en annan bild, det är inte alltid hela sekvenser av en hingstvisning som presenteras utåt. Du måste låta besluten ta tid och gräva efter information.
3. Viktigast är inte det förgångna
Många kan rabbla härstamningar i det oändliga men jag anser att det är viktigt att hitta avels- eller sportframgång redan i första och andra generationen, på båda sidor. Tips till en amatöruppfödare, om du kikar på en hingst som är ungefär i sjuårsåldern: Har den presterat på tävling både som fem- och sexåring? Har den gått unghästtävlingarna varje år med gott resultat? Om hingsten har klarat detta finns det förutsättningar för en trevlig, ridbar avkomma.
4. Jaga så mycket fakta som möjligt
Samla all information du bara kan om de hingstar du är intresserad av. Sök på Horsetelex, Youtube, Blup och Clip My Horse – där kan du få massor av data om hingstar, avkommor och stolinjer. Sedan är det viktigt att titta på de avkommor hingstarna har lämnat, på fölvisningar och om möjligt även på tävling.
5. Hingstar att hålla ögonen på
Tre hingstar som lite under radarn är på frammarsch – både själva och med söner efter sig – tycker jag är Untouchable, Verdi och Lord Pezi. De återfinns ofta i toppryttarnas hästar i youngsterklasserna. Internationella unghästklasser ger en fingervisning om vad som ser ut att fungera och var framtiden är.
Lagom till avelssäsongen drar i gång på riktigt så har Hippson Market lanserat en helt ny kategori – Avelshingstar. Där kan du enkelt ”bläddra igenom” hingstar från flera olika stuterier och seminstationer. När du hittar en hingst du blir intresserad av är det lätt att spara undan annonsen så att du enkelt hittar tillbaka till den. Avdelningen på Hippson Market fylls på allt eftersom.
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin "Avelshingstar".
Samtliga hingstar hittar du HÄR
Har du själv ett stuteri är det jätteenkelt att komma med. Registrera ett konto på Hippson Market och skapa annonser för dina hingstar.
OBS! För att dina hingstar ska visas i Hippsons övriga kanaler måste du ha ett premiumkonto, se till att välja och betala för det i samband med att du registrerar ditt konto.
Har du redan ett företagskonto på Hippson Market loggar du bara in och ser till att uppgradera det till premium. Det gör du enkelt från "Mina sidor". Ett premiumkonto på Hippson Market kostar 399 kronor per månad (inkl. moms). Det är ingen bindningstid och du kan när som helst avsluta abonnemanget.
Vill du ha hjälp med att komma med kan du alltid kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- El Barone 111 tas ur Bruksprovet – hade fel skor
- Intresset för embryotransfer ökar: ”Inte längre bara för avelsproffsen”
- ”Det är väldigt olika från hingst till hingst”
- Utvärdering Avelskurs på nätet
- Godkänd frieserhingst till Sverige: ”Vi har haft ögonen öppna efter en stambokshingst”
- Välmeriterade Painted Black till hingstprogram i Sverige
- Vindus och Storm anses ha fel färg: ”Förr klubbades de ihjäl vid födseln”
- "Man ska inte förakta trevliga hästar"
- Gustaf har tre hingstar med till Bruksprovet: ”Vill se mer ridbarhet och mindre show”
- Stora förändringar när hingstar ska selekteras 2021

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!