Foto: Privat (bilden på Per-Ola till vänster) och Adobe Stock (sto med föl)
Per-Ola Forsberg föder upp hopphästar för toppsport och jobbar utifrån ett tydligt system. I den här listan, som ursprungligen publicerades i nummer 1 2019 av kunskapsmagasinet Hippson, ger han fem råd inför hingstvalet.
Text: Ida Röök
1. Lite olika ”tänk” varje år
Jag växlar vartannat år, mellan säkrare kort och året efter mer ”intressanta” hingstar för varje sto. Själv har jag en kommersiell vinkel på min avel och då måste hingstlinjen bakom vara stark, det är viktigt.
Förra året betäckte jag sex ston, då var jag än mer tvungen att titta på hur marknaden ser ut och vad som efterfrågas. Inför årets föl har jag snarare försökt få fram fina och ridbara 1,40- till 1,50-hästar än värstingindivider – även om jag ser någon möjlig 1,60-häst även där. Jag gillar att använda hingstar som inte ”alla andra” betäcker med, samtidigt måste de vara tillräckligt kända för att väcka intresse främst utomlands.
2. Riskabelt att imponeras i stunden
Det här med hingstar är lite som att möta en person på en fest du fattar tycke för, men så upptäcker du dagen efter att den inte var topp. Jag är noga med att inte låta mig imponeras för stunden. När hingstarna marknadsförs görs det utifrån max av vad man kan få till. Söker du på Youtube får du ibland en annan bild, det är inte alltid hela sekvenser av en hingstvisning som presenteras utåt. Du måste låta besluten ta tid och gräva efter information.
3. Viktigast är inte det förgångna
Många kan rabbla härstamningar i det oändliga men jag anser att det är viktigt att hitta avels- eller sportframgång redan i första och andra generationen, på båda sidor. Tips till en amatöruppfödare, om du kikar på en hingst som är ungefär i sjuårsåldern: Har den presterat på tävling både som fem- och sexåring? Har den gått unghästtävlingarna varje år med gott resultat? Om hingsten har klarat detta finns det förutsättningar för en trevlig, ridbar avkomma.
4. Jaga så mycket fakta som möjligt
Samla all information du bara kan om de hingstar du är intresserad av. Sök på Horsetelex, Youtube, Blup och Clip My Horse – där kan du få massor av data om hingstar, avkommor och stolinjer. Sedan är det viktigt att titta på de avkommor hingstarna har lämnat, på fölvisningar och om möjligt även på tävling.
5. Hingstar att hålla ögonen på
Tre hingstar som lite under radarn är på frammarsch – både själva och med söner efter sig – tycker jag är Untouchable, Verdi och Lord Pezi. De återfinns ofta i toppryttarnas hästar i youngsterklasserna. Internationella unghästklasser ger en fingervisning om vad som ser ut att fungera och var framtiden är.
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin "Avelshingstar".
Samtliga hingstar hittar du HÄR
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!