Söndagens event för avelsintresserade, Krafftsamling på Ridskolan Strömsholm, avslutades med en uppskattad hingstvisning. Det både hoppades högt och visades imponerande dressyrhingstar.
Text och foto: Annelie Lundkvist
Tre hingstar visades för hand, då de inte är tillbaka i arbete efter skador. Uncanto de Villagana, VDL Sheraton och Bravour var laddade när de kom in i ridhuset – även om hovbölder spökat och en oturlig skada kommit i boxen är det ingen tvekan om att hingstarna gillar att visa upp sig.
Samtliga uppges vara tillbaka på tävlingsbanan inom kort, men de var alltså inte i tillräcklig form för att hoppa höga hinder vid söndagens visning.
En hingst och 20 ponnyer
Pytt Hamberg visade upp sin Dionysos 1038 med ett stort leende på läpparna. Efter ritten berättade hon för publiken hur hon gläds över sin fina hingst.
– Jag har 20 ponnyer hemma och Dionysos, det är en lycka för mig att rida honom varje dag, konstaterade hon.
Ny ryttare på Sankt Erik
En annan ryttare som red med ett leende på läpparna var Caroline Darcourt. Hon visade upp sina två tävlingshästar, Van Vivaldi 1286 och Sankt Erik II 1265. Sankt Erik är en ny bekantskap för den unga ryttaren, som berömde hans tidigare "pilot" Ida-Linn Lundholm för den fina utbildningen av hästen.
Stöden räckte inte till
Hoppade högst gjorde Arnold Assarsson med sina hingstar Contant Q och Twister de la Pomme. Inför nästa år måste Ridskolan Strömsholm införskaffa högre hinderstöd, kunde publiken konstatera efter visningen.
– Det här är bättre än att flyga flygplan, utbrast Arnold efter ritten.
Charmigaste ekipaget var Cecilia Bergåkra Berglund på ponnyhingsten Inspi(red) Justice RP 185. Men ingen av hingstarna kunde mäta sig med fölet efter Bravour 1197, som kom in med sin mamma på banan. Endast en månad gammal visade han upp sig för publiken och rev ner ett "ååååååh".
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!