Avel
Publicerad: 2022-09-02
Fölbedömningen ett kvitto på Annas arbete: "Målet att bygga ett förtroende mellan oss"
Vid SWB Malmöhus fölbedömning bjöd Anna Nilsson med Vivaldi Star på en visning utöver det vanliga. Från sin permobil visade uppfödaren sitt hingstföl för domarna.
– Vi har byggt upp ett starkt band, säger hon.
Text: Jennie Börs
Foto: Kim C Lundin
Anna Nilsson har en funktionsnedsättning sedan födseln och fick sin första häst i treårsåldern. Tanken var att hästen skulle användas som ett träningsredskap för att bygga balans och känsla, men för Anna kom djuret snart att bli så mycket mer.
– Jag fick ett genuint hästintresse, hästarna blev en stor del av mitt liv och fick mig att känna mig mer som alla andra. En stor hjälp både känslomässigt och för att hålla i gång funktionen i kroppen, så därför har jag haft häst hela livet, berättar Anna.
Blir kvar i familjen
För åtta år sedan kom SWB-stoet Serenad III (född 2003, e. Primör u. Saling Seat ue. Trainers Seat xx) in i Annas liv. Tillsammans tränar de regelbundet dressyr med fokus på att Anna ska främja sin kropp.
– Hon är en väldigt lugn, snäll och stabil individ. Serenad är inte den som stressar upp sig för saker, utan man kan alltid lita på henne. Hon har lätt för permobilen och står alltid still i alla moment, som exempelvis när jag ska lyftas upp på henne.
Stoets fina temperament var också anledningen till att Anna valde att ta ett föl. Vid hingstvalet var temperament och dressyrstam viktiga faktorer och därav föll det sig på Van Vivaldi (född 2010, e. Vivaldi – Olivi). Resultatet blev hingstfölet Vivaldi Star.
– Temperamentet har han uppenbarligen ärvt och det känns jätteroligt. Tanken är att han blir kvar inom familjen som min dotters första stor häst. Kanske även att jag kan träna lite med honom framöver, när mitt sto blivit äldre.
Förtroende byggt från grunden
För Anna var det viktigt att Star, som han kallas till vardags, tidigt vande sig vid henne och permobilen. Från start har hon därför lagt stor vikt vid vardagshanteringen i kombination med lättare miljöträning.
– Målet har hela tiden varit att bygga ett förtroende mellan oss. Han har fått lukta och känna för att själv söka kontakt, samtidigt som vi exempelvis lagt handdukar på honom och gått över plast på marken. Allt för att vänja honom vid att olika saker kan röra honom och för att han inte ska bli rädd när saker är eller rör sig runt honom. Jag har varit med vid alla moment med stöttning vid sidan av, för honom har permobilen därför blivit en vardag och inget konstigt.
Anna ser en stor vinning vid att själv få lägga grunden redan från hästens födsel.
– Jag har haft föl även som barn och att får prägla hästen från början gör att den vidare utbildningen underlättas. Man bygger ett helt annat förtroende med hästen och de lär sig läsa av en mycket bättre. I hagen följer exempelvis Star gärna efter mig och han gnäggar när jag kommer. Det är fantastiskt vilka härliga djur hästar är och hur de anpassar sig, säger Anna och tillägger:
– Även om jag lägger ner enormt mycket tid och tålamod behöver man inte göra det svårt, utan kärleken är det viktigaste. Jag har alltid försökt se möjligheterna och så länge man har lite jävlar anamma och kämpar, så kan man klara allt.
Lyckad dag med fölbedömning
Ett gott kvitto på det arbete Anna lagt ner på Star fick hon också på helgens fölbedömning arrangerad av SWB Malmöhus på Blädde Gård. Hingstfölet har tidigare lasttränats, men dagen bjöd på den första riktiga transportturen till en annan plats.
– Han skötte sig verkligen superbra och jag är supernöjd. Det var en rolig upplevelse och spännande att få höra vad någon annan tycker om ens föl, för mig är han ju självklart en stjärna. Vi fick ett kvitto på att det finns mer potential i honom, men utifrån dagens förutsättningar och form fick vi en rättvis bedömning.
Att Anna själv visade fölet var något som väckte uppmärksamhet.
– Domaren var imponerad över att det fungerade så bra att visa från permobilen och tyckte det var som vilken visning som helst, vilket stärker mig. Det är roligt när folk vågar se saker positivt.
Liknande webbartiklar
- SWB vill se många hästar visade
- Professorn om hästterapi: ”Naturligt lugnande aktiviteter är kostnadseffektiva”
- Lyckad insamling gav ny häst till funktionsnedsatta barn
- Nytt reglemente för unghästtest och fölbedömning 2017
- ”Oj, du rider faktiskt bra – fast du är döv”
- Bättre tips!
- Höga poäng på fölbedömning ingen garanti för diplom på treårstest

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!