Treårstesterna är i full gång runt om i landet, i veckan som gick var det bland annat Plönninges tur att hålla unghästbedömningar i dagarna två. Vi tog rygg på Stina Åhsberg när hon visade Confinity Humlan – häng med!
Text och foto: Mathilda Nygårds
Stina Åhsberg har lång erfarenhet av att visa hästar på treårstest och har nu samarbetat med Stuteri Stall Humlan tre år i rad. Denna gång var det skimmeln Confinity Humlans tur att visa upp sig, ett sto efter Corlensky G undan Condeni Humlan. Ägare och uppfödare är Stuteri Stall Humlan som drivs av familjen Teveldal/Johansson.
Stina och Confinity Humlan promenerar runt innan start.
Förbereder med löshoppning
Annelie Teveldal, som har fött upp Confinity Humlan (eller ”Fialotta” som hon kallas), har visat hästar sedan 1993. Med så lång erfarenhet undrar vi så klart vilka tips och trix hon har lärt sig genom åren.
– Jag börjar löshoppa hästarna tidigt, när de är runt ett och ett halvt år, och gör det regelbundet på hösten och våren fram till treårstestet. På sommaren går de på bete och vilar, säger Annelie.
– Sedan vill jag inte sitta på dem för mycket, vilket oftast har lönat sig. De hinner inte komma till det stadiet när de ska börja testa saker utan är oftast snälla, fortsätter hon.
Delar av familjen Teveldal samt Stina, tillsammans med Confinity Humlan ("Fialotta").
Mätning och chip
Efter att hästen har lastats ur är det första momentet att bli mätt och att få chippmärkning och pass kollade. Många treåringar kan bli spända och lite rädda för mätpinnen, så att träna på det hemma innan testet är ett bra tips. Fialotta var nervös men höll sig lugn hela tiden. För dagen mätte hon hela 174 centimeter, enligt Annelie verkar hon dessutom ha kommit in i en ny växtperiod.
En lite nervös Fialotta blir mätt.
Det går snabbt och lätt att kolla chipmärkningen.
På plats i ringen
Varje häst får en starttid och sedan cirka 15 minuter inne i ringen. Det första som händer är att hästen får lösgaloppera i båda varven. Alla hinder har tagits ner och den får chans att känna in omgivningen, samtidigt som domarna får se hur hästen rör sig.
Efter det byggs tre hinder upp, två räcken med en avslutande oxer. Och så får hästen börja hoppa. Domarna bedömer den under hela tiden i ringen, de känner även av hur högt just denna individ bör hoppa för dagen.
Fialotta – som är väldigt stor och var spänd – fick inte riktigt till dagsformen i hoppningen. Sprången varierade, några var bra och andra mer begränsade.
Hästarna får skritta runt lite innan de släpps lösa.
Trav och galopp i båda varven innan löshoppningen börjar.
Fialotta flyger över oxern.
Visa vid hand
När löshoppningen är klar fångas hästen in för att bedömas vid hand. Fialotta, som varit väldigt nervös och spänd i den nya omgivningen, var lugn och snäll när hon fångades in.
Först visas hästarna i mitten av ringen i skritt och trav och ställs sedan upp för bedömning av exteriören. Efter det visas de i trav i den stora ringen och ställs sedan upp igen, för att få sin slutbedömning och det sammanlagda resultatet.
Hästen bedöms både vad gäller gångarter och hoppning, så den kan alltså få ett eller dubbla diplom. För att hästen ska bli Klass 1 ska den få 45 poäng (75 procent) och för att få diplom måste den ha 47 poäng eller mer (78,3 procent).
Skritt vid hand i mitten av ringen.
Uppställning för bedömning av exteriör.
Trav i mitten av ringen för att sedan springa ut längs med långsidan.
Ridprovet
Efter att bedömningen är klar kan man välja om man vill avlägga ett ridprov, detta är ett måste om du vill kunna få diplom. Du ska då rida hästen i två varv i trav och galopp åt båda hållen för att få godkänt. Stina har bara suttit på Fialotta två gånger tidigare, sammanlagt har hon ridits cirka fyra gånger.
– Hon har ett bra huvud och är väldigt snäll, så det ska nog inte vara några problem att rida, säger Stina innan hon hoppar upp.
Och utan problem gick det. Fialotta var nu lite trött efter dagens kraftansträngning, men hon gjorde ett bra jobb och skötte sig fint. Detta gav ett godkänt ridprov. Nu ska hon åka hem på sommarbete, ta det lugnt och växa i sin kropp.
Endast riden fyra gånger, men klarade ridprovet galant.
Efter en dag full av nya intryck väntar välförtjänt bete.
Schysst stall är initiativet som arbetar för att öka medvetenheten kring sexuella trakasserier i stallet. Nu har fler än hundra stall i landet anslutit sig.
Satsningen Idrottslyftet försvinner och ersätts i stället av ett nytt projektstöd. Syftet är att kunna utveckla föreningars barn- och ungdomsverksamhet.
Vill få fler unga att stanna kvar inom den organiserade idrotten
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Uppsala kommun har beslutat att satsa en miljon kronor under nästa år på fritidsledare vid fem ridskolor. Det görs i samarbete med Upplands RF.
"Med fler vuxna ledare kan stallen bli tillgängliga för fler"
Felicia Grimmenhag har startat en insamlingsbössa i Musikhjälpen och i onsdags besökte hon studion i Västerås och de tre programledarna.
"Vi i ridsporten är vana att hjälpas åt och då kan vi också hjälpa andra"
Ulla Håkanson värnar om hästars välfärd och att yngre generationer ska lära sig mer. Hennes stiftelse in och stöttar kunskapssajten Hästsverige.
Göran Dalin, SLU: "Vi känner oss oerhört hedrade och stolta"
Lövsta tar sin satsning Lövsta Future Challenge för unga dressyrhästar till USA och Wellington. Det blir åtta kvaltävlingar och en final.
Louise Juhlin, byggnadskonsulent på länsstyrelsen, berättar vad stallägare oftast får komplettera med efter att ha skickat in ritningar för förprövning.
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 12 – rabatten dras av automatiskt
Kylan och vintern gör intåg i flera delar av landet – fälttävlansryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp. Känner du igen dig?
Efter att ytterligare två hästar drabbats hos Malung-Sälens ridklubb tvingas stallet hållas stängt längre än planerat. Något som påverkar ekonomin.
Fram till jul sparar du många hundralappar på köp av böcker. Prenumeranter får 25 procent på allt, men även de som inte prenumererar får rabatt.
Spara hundralappar – inspirationsboost med leverans innan jul!
Ryska Balagur är känd som travhästen som blev polishäst, innan han tog dressyrvärlden med storm. Detta med Alexandra Korelova i sadeln.
I höstas meddelade Equipe AB att de lägger ner sin webbshop med tävlingsfoton. I januari kommer Equisport att starta en liknande tjänst.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Trött på att nära och kära ringer och jagar dig när du är i stallet? För det går ju faktiskt inte att skynda, när vi tar hand om våra bästa vänner på fyra ben.
Se Johanna Lassnacks och Ryttarinspirations träffsäkra klipp
Två svenska hoppryttare står redo att ta sig an ett tufft startfält, när det till helgen har blivit dags för Rolex Top Ten-finalen i Genève.
Tränaren och svårklassryttaren Katarina Torstensson vill ge sina elever ett helhetstänk. Läs hennes viktiga text om utvärdering och planering i slutet av året.
Gästblogg: "Lägg hellre pengar på hovslagaren än på ett nytt schabrak"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 11 ger rabatt på rid- och hästutrustning
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet