Avel
Publicerad: 2019-03-03
Gustaf Johansson om Dantes Vincero: ”Han är världens snällaste häst”
I eftermiddag tillkännages vilka fyra- och femåriga hingstar som godkänns vid årets bruksprov. Hästägarna väntar med spänning på resultatet – vi har träffat Gustaf Johansson som är på plats med sin dressyrhingst Dantes Vincero GJ.
Text och foto: Linnea Lindahl
Gustaf Johansson driver stuteri samt hingst- och seminstation utanför Hyltebruk i Halland, och har varit på Bruksprovet som hästägare och uppfödare i flera år. Första gången han visade hingst på Flyinge var 2001 och sedan dess har han varit på Bruksprovet nästan varje gång. Hittills har han fött upp tre godkända hingstar: Mr Vain GJ, Americano GJ och Shizeido GJ. I år har han två hingstar med sig till Flyinge – Dantes Vincero GJ och Ombre GJ.
Kan passa många typer av ston
Dantes Vincero GJ (född 2015, e. Dante Weltino OLD ue. Chapman) har gått vidare till fas två och i eftermiddag får vi veta vilka hingstar som blir godkända. Gustaf berättar med värme i rösten om sin häst.
– Han är född hemma på gården och är världens snällaste. Dantes Vincero är väldigt känslig, på ett positivt sätt. Han blir aldrig trött och är otroligt mjuk och mild i temperamentet.
I år är Dantes Vincero fyra år, men han var även på Bruksprovet förra året som treåring.
– Då föll vi på målsnöret, han var fortfarande lite grön. Men nu har han fått ett år till på sig och har utvecklats mycket mer.
Hingsten gjorde treårstest i Halland där han blev utsedd till länets bästa gångartshäst, han fick dessutom hoppdiplom. Gustaf vill själv gärna ha Dantes Vincero i avel.
– Jag har flera egna ston som jag hade velat använda honom på. Han har aktiva bakben och en väldigt ärlig framåtbjudning som jag tror kan passa många typer av ston, säger han.
Valde att fortsätta till fas två
Gustaf valde att gå vidare till fas två med Dantes Vincero efter ett kvartssamtal med Avelsvärderingsnämnden. Hingsten ville inte riktigt skritta under det första provet och domarna vill se alla tre gångarter.
– Eftersom jag vet att hästen har blivit bedömd tidigare, och har en bra skritt, vill jag ge honom ytterligare två tillfällen på sig att kunna visa det här – att han faktiskt kan det. Det är första gången någonsin jag har valt att gå vidare med en hingst som inte nämnden har rekommenderat vidare. Men jag känner mig väldigt säker på honom.
Gustaf berättar att veckan har varit bra, men att det är annorlunda jämfört med en vanlig tävlingssituation.
– Det har varit lite nervöst som vanligt. Detta är en otrolig anspänning och handlar om många moment som unga hästar ska klara av. När hästarna är så unga handlar det mycket om dagsformen och det kan ju ge en anspänning i sig. Man önskar verkligen att hingsten kan visa upp sig så bra som den är, eftersom man inte får så många chanser på sig att visa det.
Dantes Vincero med testryttaren Minna Telde...
... och med Jan Möller Christensen.
Behövs en Dante Weltino-son i Sverige
Tre hästar efter Dante Weltino är med i andra fasen, Gustafs hingst är en av dem.
– Dante Weltino är en fantastisk hingst, som jag valde att betäcka med för att det är precis min typ av häst. Den har presterat på högsta nivå och har hög ridbarhet med bra gångarter, säger Gustaf och fortsätter:
– Dante Weltino är en väldigt populär hingst och vi hade behövt en son till honom i Sverige, så tror jag att fler tänker. Vi har inte haft någon Dante Weltino-son i Sverige tidigare.
Liknande webbartiklar
- Fem proffstips för att göra ett systematiserat hingstval: "Gräv efter information"
- Gustaf har tre hingstar med till Bruksprovet: ”Vill se mer ridbarhet och mindre show”
- Stora förändringar när hingstar ska selekteras 2021
- El Barone 111 tas ur Bruksprovet – hade fel skor
- Fullblodshingsten Center Divider är redo för Bruksprovet: "Kan bidra inom fälttävlan"
- Bruksprovet ändrar betalsystem – från TDB till faktura
- Hingsten Shizeido GJ är bästa sjuåring: "Det är alla uppfödares dröm"
- Gustaf Johansson återigen sponsor under Breeders Trophy
- Insamlingen till Therese Nilshagen en bra bit på väg: ”Men vi är inte i mål ännu”
- Tollsbo gård – vackert och funktionellt

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!