Det vackra fölet fick Gustaf Johansson låta somna in då den drabbats av bakterien rhodococcus.
Uppfödaren Gustaf Johansson har mist ett av årets föl. Detta efter att den drabbades av bakterien rhodococcus equi. En bakterie som finns i jorden och främst drabbar just föl.
Text: Annika Grundberg
Foto: Emma Emanuelsson (Gustaf) och privat
Gustaf själv berättar den sorgliga nyheten via sin facebook, och när Hippson ringer upp förklarar han:
– Det är en bakterie som finns i markerna.
Bakterien är livsfarlig för föl om inte rätt antibiotikabehandling sätts in i tid. Den leder till lunginflammation och fölen drabbas av bölder i lungorna.
– Tidig behandling är avgörande, men det kan vara svårt att skilja från vanlig förkylning, säger Gustaf och berättar att det drabbade fölet inte ens hade feber.
Gustaf har varit med om detta förut. Detta är tredje fölet på sju år som han mister på grund av bakterien.
– Men då har vi fått omkring 70 föl, förklarar han.
Vuxna hästar drabbas inte
Veterinär Karin Bergström, vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, berättar precis som Gustaf att bakterien ger lunginflammation och bölder i lungorna. Men infektionen kan spridas till andra organ i kroppen och ge symptom som diarré, ledproblem, allvarlig ögoninflammation, och även orsaka bölder på andra ställen än i lungorna.
– Det är en fölsjukdom som inte drabbar vuxna hästar. Den är välkänd hos stuterier, säger hon och förklarar att man i allmänhet behandlar med två olika sorters antibiotika.
Bakterien utsöndras via hästars träck och smittar miljön, som sedan smittar fölen. Smitta via sjuka föl förekommer också. Studier visar att i större besättningar ökar risken för att fölen ska drabbas av sjukdomen, troligtvis på grund av högre smittryck. Stuterier försöker minska risken för smitta genom att dela upp flockarna så att man inte har hästarna i för stora grupper.
Sophie Bergqvists ursöta hund agerar ”spökalle”, så att matte slipper sitta av när hon har tappat sitt spö. Kan man lära vovven att bära bommar också…?
Video + intervju: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”
Stoet Pontica jobbar på Vintrosa ridskola i Örebro kommun. Där är hon känd som "dressyrhästen", men i dagarna ville hon hoppa över bommar.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Spana in Peder Fredricsons och H&M Christian K:s supersnabba omhoppningsrunda, som gav segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix.
Minns ni när vår bloggare "Tette" vann en flygresa och hotellövernattning på Zanzibar? Bästa födelsedagspresenten till sambon Björn, som alltid ställer upp.
Häng med Therese Nyman och hennes Björn till Afrikas flodhästar
Peder Fredricson tog hand om segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Han gjorde det med Christian K efter en spännande omhoppning.
Det blev en niondeplats för Rose Mathisen på Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon lär in piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Det finns många bra övningar för att träna på tempo. Till exempel att sätta upp låga hinder längs långsidan och variera antalet språng däremellan.
På lördagen följde Rolf-Göran Bengtsson, på lovande Oak Grove's Carlyle, upp fredagskvällens fjärdeplats med en andraplacering över 1,50-hinder.
Efter ett par sköna semesterveckor som Sara har tillbringat i solen, och Marco på spa, är de på gång igen. Hoppträning och skogsturer har stått på schemat.
Janika Sprungers VM-häst Bacardi VDL ägdes av Georg Kähny, nu har Jan Tops köpt hästen. Dock vet man ännu inte vem som blir topphästens nya ryttare.
Med anledning av det aktuella smittoläget i Stockholmsområdet har SvRF infört ett frivilligt tävlingsstopp. Nu höjs röster för att detta ska utökas.
Till SVT Nyheter: ”Finns risk att man söker sig till angränsande distrikt”
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Emelie Eriksson lämnade storstaden för att flytta till Dalarna och plugga häst. Där blev hon kvar och startade eget med fyra fyrbenta kollegor.
Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen rider hon ut i en vinterklädd skog, i full galopp – på stoet Jebha.
Klippet har setts mer än 300 000 gånger: ”Jag älskar äventyr”
Med anledning av den rådande smittorisken i Stockholmsområdet stänger Ridskolan Strömshom sina stallar för besökande.
Det börjar bli något av en tradition – Ung SWB:s träff på Flyinge under Bruksprovsveckan. Det blir proffsguidning och nätverkande.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.