Unghästar och avel
Publicerad: 2019-07-25
Foto: Adobe Stock och Linnea Lindahl (infälld)
Hållbar unghästutbildning – ett ryttaransvar: ”Gör jag det för hästens eller för min skull?”
I samband med Falsterbo Horse Show arrangerade försäkringsbolaget Folksam ett seminarium, där en kunnig panel diskuterade hur vi på bästa möjliga sätt kan skapa en hållbar utbildning av den unga hästen. Panelen menade bland annat att dagens hästar är extremt talangfulla redan vid tidig ålder, vilket lägger ett stort ansvar på ryttaren att inte överanstränga dem.
Text och foto: Linnea Lindahl
Kvällens panel bestod av fyra erfarna och kunniga personer. Unghästutbildaren Björn Svensson har arbetat med unghästar i flera år. Han driver en egen verksamhet där han för tillfället har runt 20 hästar i träning, utbildningen innefattar allt från hantering till inridning och tävling.
Anna Eriksson är veterinär och jobbar på Specialisthästsjukhuset Evidensia i Helsingborg, utöver det är hon även FEI-veterinär. Helena Torstensson har tidigare arbetat hos Paul Schockemöhle i Tyskland, hon är i dag chef för PS Flyinge och partners och har stor erfarenhet som både unghästutbildare och tävlingsryttare.
Pether Markne är Sveriges enda A-tränare i både hoppning och dressyr. Han har även tävlat upp till 1,60-hoppning internationellt, samt internationell dressyr upp till och med OS-nivå.
Små detaljer gör stor skillnad
För att få en hållbar häst krävs inte bara att ryttaren analyserar själva ridningen, varje detalj i hästens tillvaro spelar en viktig roll. Det finns flera saker uppfödaren kan göra redan när fölet är litet. Veterinär Anna Eriksson menar att hästen framför allt är gjord för rörelse och att rörelsen i unga år är mycket viktig för dess hållbarhet. Dessutom är det en god idé att föra en nära dialog med sin hovslagare och veterinär.
– Det är viktigt att du tidigt ser hur hästen står och hur den rör sig, säger Anna och fortsätter:
– På så vis vet du om den exempelvis har sned benställning och kan då åtgärda det, så att hästen redan tidigt i livet kan ges så bra förutsättningar som möjligt.
Enligt Anna väljer många även att röntga sina unghästar, detta för att kontrollera om det finns lösa benbitar eller annat som skulle behöva åtgärdas.
Helena Torstensson berättar att hon brukar vilja att unghästarna får bakskor relativt tidigt i livet.
– Jag kan tycka att det kan underlätta om de får bakskor tidigt, för att hjälpa dem att bära vikten. Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden, säger hon.
Björn Svensson, Anna Eriksson, Helena Torstensson och Pether Markne diskuterade hållbar unghästutbildning under ett seminarium i Falsterbo. Foto: Linnea Lindahl
Stor talang hos dagens hästar
När det kommer till skador som kan dyka upp längs vägen berättar veterinär Anna Eriksson att ledinflammationer av olika slag är den vanligaste diagnosen hästar får.
– Återkommande ledinflammationer är vanligare på äldre hästar som har gått mer, men det finns mycket vi kan göra redan i unga år och som kan förhindra att de får problem i framtiden, säger hon.
Panelen är ense om att moderna hästar är otroligt talangfulla, vilket gör att ryttaren har ett ännu större ansvar att inte kräva för mycket av dem.
– Dagens unga hopphästar kan så pass mycket att de orkar hoppa stora banor redan från början. Dressyrhästarna har i sin tur spektakulära rörelser redan vid ung ålder, menar Anna.
Hon förklarar att unghästar för bara 20 år sedan inte alls hade samma rörelser som i dag. De behövde därmed tränas mer för sin uppgift och blev stärkta från grunden. Sådan hållbarhetsträning behöver också den extremt talangfulla hästen.
– Kom ihåg att träna på olika underlag och gå inte för fort fram, säger Anna.
Helena Torstensson fyller i:
– I dag handlar det mycket om att backa tillbaka bandet för att inte slita på den talangfulla hästen.
Hon menar att hoppningen för dagens unga hästar är väldigt enkel, de har det helt enkelt i sig från början.
– Det gäller att hela tiden tänka: Gör jag det här för hästens skull, eller gör jag det för min egen skull?
Viktigt med kunskap för ung ryttare
Pether Markne berättar ur ett tränarperspektiv att den talangfulla hästen kan ta ryttaren väldigt långt, tack vare sin fina inställning. Ryttaren får därför inte glömma bort att fortsätta utbilda sig själv på vägen, speciellt om det gäller en ung person. Markne menar att det inte är helt optimalt för den unga ryttaren att köpa en unghäst, men ibland kan ekonomin sätta stopp för ett köp av en äldre och mer erfaren individ.
– Skaffa dig kunskap och erfarenhet samt ha en tränare och bra människor omkring dig som kan hjälpa dig och styra dig i rätt riktning, säger han.
Det är mycket "management" kring en unghäst, har man inte kunskap eller erfarenhet själv krävs det att man tar hjälp och bollar frågor med någon som är mer kunnig.
Glöm inte den dagliga hanteringen
Björn Svensson tar som unghästutbildare emot hästar från kunder för träning och tävling. Han berättar att man som kund kan spara mycket pengar bara genom att lägga tid på att hantera sin unghäst en del själv, detta innan man väljer att skicka i väg den på utbildning. Att exempelvis leda hästen i grimma och lyfta dess ben dagligen gör stor skillnad.
– Det är även en god idé att se över fysiken på den unga hästen innan den ska flytta hemifrån. Hästen kommer att byta miljö och rutin, därför bör den inte vara i underhull och ska vara i gott skick innan du väljer att skicka i väg den, påpekar Björn.
Genom att hantera din häst dagligen, uppfostra den och ge den en trevlig upplevelse genom utbildningen skapar du en tryggare tillvaro för hästen.
– En välutbildad och väluppfostrad häst får många vänner i livet, säger han.
”Glädjen ska hålla hela vägen”
Pether Markne liknar den unga hästen vid ett barn.
– Jag har stor respekt för unghästarna. Det är lite som med barn att det skrattas och det hoppas, men ett tu tre så börjar någon gråta. Jag vill inte att de ska gråta och är därför väldigt försiktig med mina unghästar. Det gäller att tänka långsiktigt och att ge hästarna självförtroende.
Helena Torstensson håller med och fyller i:
– Hållbarhet handlar inte bara om benen och lederna utan också om det mentala. Glädjen ska hålla och finnas med hela vägen.
Linnea Lindahl
redaktion@hippson.setaggar
Liknande webbartiklar
- På besök i unghästverkstaden: ”Allt ska vara praktiskt, rationellt – och hästvänligt”
- Sofia Kühner Säterskog höll familjetraditionen vid liv – vann finalen
- Ella Emilsson är årets första Falsterbovinnare: "Det kändes jättebra"
- Hästkrafter möter Björn Svensson – även känd som Captain Tourettes
- Nicole Holmén om att rida unghäst: "Viktigt att lita på sig själv"
- Pether Markne tränar framtida hoppstjärnor
- När bör man lära unghästen att gå i rätt form?
- När och hur kan jag börja sitta ner på unghästen?
- Eric van der Vleuten: ”Ge unghästen sin tid”
- Som Voldemort typ

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar
GÄSTBLOGG: "Jag undrar inte längre varför du är så inspirerande Jens, du har visat mig"

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.

Känslorna svallar när Henke närmar sig guld
Wincent är kanske en av de yngsta i von Eckermanns hejarklack. Han följde VM från soffan och när guldet är nära är det supersvårt att sitta still.

En hyllning till Jens Fredricson
Hoppryttaren Daniéla Almqvist upplever att tiden står stilla när Jens pratar om hästar. Han har alltid inspirerat henne och här förklarar hon varför.
"Undrar inte längre varför du är så inspirerande, du har visat mig"

Se Henriks och King Edwards guldrunda
Har ni hunnit smälta att Sverige tagit två VM-guld? Se Henriks makalösa guldritt – en runda värd att se hur många gånger som helst.

Forssells hästar rymde ut på motorvägen
Vännerna kom körandes på motorvägen mitt i natten efter en festkväll. Då fick de plötsligt syn på tre lösa hästar som galopperade på vägen.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Veterinären: "Får följa atleter på hög nivå"
Teamet bakom ryttarna är avgörande för framgången. Rasmus Westgren är landslagsveterinär till flera av de svenska hästarna.
Berättar om sitt jobb vid mästerskap: "Hjälper till där det behövs"

Från uthållighetsprov till bruksprov
Slätlopp och ett tufft terrängprov. När hingstarna skulle godkännas på 1970-talet var det inte mycket som liknade dagens bruksprov.
Det första testet för de 3,5-åriga hingstarna var på galoppbanan

"Halva" snett igenom ger kontroll
Här är en enkel ridövning går att variera samt ger ett kvitto på om hästen svarar för ytterhjälperna. En perfekt övning för ryttare på alla nivåer!

VM-medaljörer fick förstklassig flygeskort
Mästerskapsmedaljer ska givetvis firas! När tre av guldhjältarna landade på Arlanda eskorterades de av Flygvapnet med två Jas-plan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!