Avel
Publicerad: 2019-07-25
Foto: Adobe Stock och Linnea Lindahl (infälld)
Hållbar unghästutbildning – ett ryttaransvar: ”Gör jag det för hästens eller för min skull?”
I samband med Falsterbo Horse Show arrangerade försäkringsbolaget Folksam ett seminarium, där en kunnig panel diskuterade hur vi på bästa möjliga sätt kan skapa en hållbar utbildning av den unga hästen. Panelen menade bland annat att dagens hästar är extremt talangfulla redan vid tidig ålder, vilket lägger ett stort ansvar på ryttaren att inte överanstränga dem.
Text och foto: Linnea Lindahl
Kvällens panel bestod av fyra erfarna och kunniga personer. Unghästutbildaren Björn Svensson har arbetat med unghästar i flera år. Han driver en egen verksamhet där han för tillfället har runt 20 hästar i träning, utbildningen innefattar allt från hantering till inridning och tävling.
Anna Eriksson är veterinär och jobbar på Specialisthästsjukhuset Evidensia i Helsingborg, utöver det är hon även FEI-veterinär. Helena Torstensson har tidigare arbetat hos Paul Schockemöhle i Tyskland, hon är i dag chef för PS Flyinge och partners och har stor erfarenhet som både unghästutbildare och tävlingsryttare.
Pether Markne är Sveriges enda A-tränare i både hoppning och dressyr. Han har även tävlat upp till 1,60-hoppning internationellt, samt internationell dressyr upp till och med OS-nivå.
Små detaljer gör stor skillnad
För att få en hållbar häst krävs inte bara att ryttaren analyserar själva ridningen, varje detalj i hästens tillvaro spelar en viktig roll. Det finns flera saker uppfödaren kan göra redan när fölet är litet. Veterinär Anna Eriksson menar att hästen framför allt är gjord för rörelse och att rörelsen i unga år är mycket viktig för dess hållbarhet. Dessutom är det en god idé att föra en nära dialog med sin hovslagare och veterinär.
– Det är viktigt att du tidigt ser hur hästen står och hur den rör sig, säger Anna och fortsätter:
– På så vis vet du om den exempelvis har sned benställning och kan då åtgärda det, så att hästen redan tidigt i livet kan ges så bra förutsättningar som möjligt.
Enligt Anna väljer många även att röntga sina unghästar, detta för att kontrollera om det finns lösa benbitar eller annat som skulle behöva åtgärdas.
Helena Torstensson berättar att hon brukar vilja att unghästarna får bakskor relativt tidigt i livet.
– Jag kan tycka att det kan underlätta om de får bakskor tidigt, för att hjälpa dem att bära vikten. Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden, säger hon.
Björn Svensson, Anna Eriksson, Helena Torstensson och Pether Markne diskuterade hållbar unghästutbildning under ett seminarium i Falsterbo. Foto: Linnea Lindahl
Stor talang hos dagens hästar
När det kommer till skador som kan dyka upp längs vägen berättar veterinär Anna Eriksson att ledinflammationer av olika slag är den vanligaste diagnosen hästar får.
– Återkommande ledinflammationer är vanligare på äldre hästar som har gått mer, men det finns mycket vi kan göra redan i unga år och som kan förhindra att de får problem i framtiden, säger hon.
Panelen är ense om att moderna hästar är otroligt talangfulla, vilket gör att ryttaren har ett ännu större ansvar att inte kräva för mycket av dem.
– Dagens unga hopphästar kan så pass mycket att de orkar hoppa stora banor redan från början. Dressyrhästarna har i sin tur spektakulära rörelser redan vid ung ålder, menar Anna.
Hon förklarar att unghästar för bara 20 år sedan inte alls hade samma rörelser som i dag. De behövde därmed tränas mer för sin uppgift och blev stärkta från grunden. Sådan hållbarhetsträning behöver också den extremt talangfulla hästen.
– Kom ihåg att träna på olika underlag och gå inte för fort fram, säger Anna.
Helena Torstensson fyller i:
– I dag handlar det mycket om att backa tillbaka bandet för att inte slita på den talangfulla hästen.
Hon menar att hoppningen för dagens unga hästar är väldigt enkel, de har det helt enkelt i sig från början.
– Det gäller att hela tiden tänka: Gör jag det här för hästens skull, eller gör jag det för min egen skull?
Viktigt med kunskap för ung ryttare
Pether Markne berättar ur ett tränarperspektiv att den talangfulla hästen kan ta ryttaren väldigt långt, tack vare sin fina inställning. Ryttaren får därför inte glömma bort att fortsätta utbilda sig själv på vägen, speciellt om det gäller en ung person. Markne menar att det inte är helt optimalt för den unga ryttaren att köpa en unghäst, men ibland kan ekonomin sätta stopp för ett köp av en äldre och mer erfaren individ.
– Skaffa dig kunskap och erfarenhet samt ha en tränare och bra människor omkring dig som kan hjälpa dig och styra dig i rätt riktning, säger han.
Det är mycket "management" kring en unghäst, har man inte kunskap eller erfarenhet själv krävs det att man tar hjälp och bollar frågor med någon som är mer kunnig.
Glöm inte den dagliga hanteringen
Björn Svensson tar som unghästutbildare emot hästar från kunder för träning och tävling. Han berättar att man som kund kan spara mycket pengar bara genom att lägga tid på att hantera sin unghäst en del själv, detta innan man väljer att skicka i väg den på utbildning. Att exempelvis leda hästen i grimma och lyfta dess ben dagligen gör stor skillnad.
– Det är även en god idé att se över fysiken på den unga hästen innan den ska flytta hemifrån. Hästen kommer att byta miljö och rutin, därför bör den inte vara i underhull och ska vara i gott skick innan du väljer att skicka i väg den, påpekar Björn.
Genom att hantera din häst dagligen, uppfostra den och ge den en trevlig upplevelse genom utbildningen skapar du en tryggare tillvaro för hästen.
– En välutbildad och väluppfostrad häst får många vänner i livet, säger han.
”Glädjen ska hålla hela vägen”
Pether Markne liknar den unga hästen vid ett barn.
– Jag har stor respekt för unghästarna. Det är lite som med barn att det skrattas och det hoppas, men ett tu tre så börjar någon gråta. Jag vill inte att de ska gråta och är därför väldigt försiktig med mina unghästar. Det gäller att tänka långsiktigt och att ge hästarna självförtroende.
Helena Torstensson håller med och fyller i:
– Hållbarhet handlar inte bara om benen och lederna utan också om det mentala. Glädjen ska hålla och finnas med hela vägen.
Linnea Lindahl
redaktion@hippson.setaggar
Liknande webbartiklar
- På besök i unghästverkstaden: ”Allt ska vara praktiskt, rationellt – och hästvänligt”
- Sofia Kühner Säterskog höll familjetraditionen vid liv – vann finalen
- Ella Emilsson är årets första Falsterbovinnare: "Det kändes jättebra"
- Hästkrafter möter Björn Svensson – även känd som Captain Tourettes
- Nicole Holmén om att rida unghäst: "Viktigt att lita på sig själv"
- Pether Markne tränar framtida hoppstjärnor
- När bör man lära unghästen att gå i rätt form?
- När och hur kan jag börja sitta ner på unghästen?
- Eric van der Vleuten: ”Ge unghästen sin tid”
- Som Voldemort typ

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.

»Talang är hästens genetiska bagage«
Den specialiserade aveln av SWB-hästar har lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!