Unghästar och avel
Publicerad: 2020-03-08
Christina Olsson och Eva Gudmundsson, med moderator Görel Nyman i mitten.
Hästens talang ska vara naturlig och inte visas ur ett flyktbeteende
I samband med Gothenburg Horse Show höll Lövsta stuteri ett par mingelträffar med föreläsning. Vid ett av tillfällena diskuterade två välrenommerade veteraner avel. Det var uppfödarna Christina Olsson och Eva Gudmundsson under ledning av Lövstas seminveterinär, professor Görel Nyman.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock och Annika Grundberg (porträtt)
Det var flera frågor inom avel som togs upp, men som alla ryms under fyra underrubriker – ”Vad har vi för häst i dag?”, ”Hur ska man tänka vid val av sto och hingst?”, "Vad är ridbarhet?” och ”Hur ser framtidens hästar och avel ut?”.
Vad har vi för häst i dag?
Både Eva och Christina har aveln i blodet. De kan se bakåt på vad för hästar som har gillats av sporten under lång tid, det har både förändrats och inte.
– Min farfar hade häst och när jag började avla kände jag att det är annorlunda hästar i dag, säger Eva.
Christina håller till del med:
– Delvis har vi en annan häst nu för tiden. Vi har den häst som är en vinnare och det påverkar vilka blodslinjer vi får.
Men vilka hästar vi har i dag är ingen ”quick-fix” från i går. Den som avlar måste försöka lista ut vad som är populärt om sisådär tio år, när den häst som blir resultatet av årets betäckning ska börja visa vad den verkligen går för på tävlingsbanorna.
– Avelsarbete är enormt långsiktigt. Det handlar om tur och aning. Alltså vad man tror kommer att efterfrågas i framtiden, säger Christina.
Hur ska man tänka vid val av sto och hingst?
För att få till hästen som köparen vill ha krävs att sätta ihop rätt sto med rätt hingst. Men hur vet man vilka två individer som ger en bra avkomma?
– Det är svårt att veta vad det blir i slutändan. Om jag fick önska skulle alla uppfödare ha ett gäng ston som kan stallas upp hos någon bonde som har plats. Då får man ett större urval och kvantitet. Det som gör det svårt rent ekonomiskt är just kvantiteten och att veta vilken häst man ska satsa på, säger Eva, om det svåra i att producera hästar som passar efterfrågan.
Just kvantiteten kan vara svår, för uppfödaren måste ju sälja för att tjäna pengar och vilka hästar är det man säljer?
– Vi måste sälja de bra hästarna, konstaterar Christina krasst.
De båda proffsen är mycket framgångsrika uppfödare, men när de väljer hingst går de lite olika till väga.
– Jag försöker hitta stoets egen talang som hon är född med. Vanligtvis tänker jag inte så mycket på hingstens ålder, men väljer sällan ”mellanårshingstar” som är i ”bevisfas”, säger Christina.
Eva avslöjar att hon är en riktig ”stamtavlenörd”:
– Jag kan verkligen nörda in mig på härstamning, går många led bakåt och ser mer på det än på själva stoet som individ. Personligen använder jag hingstar i alla åldrar, men tycker att ung hingst är bäst på ungt sto. Gärna obeprövat. Man vet så mycket om dem ändå.
Vad är ridbarhet?
Det pratas ofta om ridbarhet. Vid Bruksprovet nyligen var det ett frekvent använt ord, hingstarna var ”ridbara”. Men vad betyder det egentligen?
– Det är olika beroende på ryttaren. Jag vill till exempel ha en häst som inte reagerar på allt, för jag är livrädd. Medan tjejerna hemma vill ha känsliga och reaktiva hästar, säger Eva.
– Jag håller med, det beror på vad ryttaren vill ha. Hästen föds med ett grundtemperament som hänger med hela livet och den hanteras utifrån det redan som föl. Vi som uppfödare hanterar fölen olika på grund av deras temperament redan när de är väldigt unga, fyller Christina i.
När man köper hund finns det en utförlig beskrivning av rasens temperament och sätt. Såväl tik som hane har ofta genomgått mentaltest som kan ge en hint om hur valparna kan förväntas bli. Något likvärdigt finns inte när det gäller häst, men det är efterfrågat.
– Vi efterfrågar ett ”matchmaking-program”, liknande mentaltest för hundar. Så att man bättre kan matcha rätt häst med rätt ryttare, säger Christina.
Eva berättar att försök att skapa något i den vägen är på gång:
– Det görs försök på treårstestet med att ta fram en metod för att på något vis kunna mäta temperamentet och få med det i bedömningen.
Men det går också att ana, när hästar visas på treårstest, hur de är i sitt temperament.
– Även när hästarna visas lösa på unghästtest får man en hint om hur de är i temperamentet, menar Christina.
Också de egenskaper som efterfrågas skiljer. Vad som är energi för den ena ryttaren är det inte för nästa, säger Eva. Men något de båda, och alla vi andra, är överens om är att det är hållbara hästar vi behöver.
Hur ser framtidens häst och avel ut?
Både Eva och Christina tror att särskilt dressyraveln kommer att förändras i framtiden.
– Jag tror att dressyraveln kommer att svänga. Vi kommer att vilja ha reaktiva hästar, men som är lugnare att hantera och mindre flyktbenägna, säger Christina och fortsätter:
– De överaktiva hästarna är svåra för många att hantera och blir för tuffa, helt enkelt. Vi vill ha hästar som vi kan ha roligt med. Det handlar också om ett djurskyddsperspektiv. Vi vill inte ha en häst som piafferar för att den är stressad och rädd. Jag tror att vi i framtiden kommer att få mer harmoniska hästar som gör de svåraste rörelserna bra utan stress. Det ska vara naturligt och enkelt på ett sätt som hästen är gjord för. Och där häst och ryttare har roligt tillsammans.
Men för att vi ska få några hästar alls i framtiden gäller det att det går att få ekonomi i aveln. Detta för att locka nya uppfödare och där har Eva en önskan.
– Att hitta en ekonomiskt hållbar väg för hästen är otroligt svårt, så om jag fick önska vill jag ha många uppfödare med många ston. Ju fler vi är desto starkare blir vi. Tänk om bönderna kunde ha ett par ston om de har plats. Och tänk om vi uppfödare kunde få en normal ekonomi!
Liknande webbartiklar
- Lövstaveterinärernas tips: optimera förutsättningarna för att få stoet dräktigt
- Maria Gretzer om hästföretagande: "Man behöver stå på många ben”
- Lövsta satsar på framgångsrika ston: ”Vill uppmuntra fler ägare att sätta dem i avel”
- Astoria vinner igen: "Det är nästan overkligt, man kan inte riktigt fatta det"
- Så exteriörbedöms bruksprovshingstarna
- Proffsens råd – hitta den perfekta hästen
- Hingsten I'm Very Special F borta
- Flemminge håller Black Friday på lördag: ”Det handlar inte bara om att sälja hästar”
- Vändning för svensk hästuppfödning: "Att göra hästar är min passion"
- Mer om löshoppning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!