Avel
Publicerad: 2022-09-23
Carl Hedin med Skyline to B som tog sig an havet som om han aldrig gjort annat, se klippet på både vattentrav och galopp nedan.
Hingstnytt: Carl Hedin förbereder Skyline to B för SWB Equestrian Weeks
Strax stundar SWB Equestrian Weeks med klassen i klassen som heter SWB Stallion Trophy. Förra årets vinnare i treårsklassen Skyline to B(SWB) ridne och ägd av Carl Hedin laddar upp som sjöhäst.
Text: Kim C Lundin
Foto: Privat
Under rubriken Hingstnytt kommer vi att skriva om kortare notiser och nyheter som rör hingstar i avel, i Sverige och ibland i utlandet.
SWB-hästar och godkända hingstar
Från och med den 27 september till 1 oktober är det dressyr för hela slanten på Flyinge Kungsgård under evenemanget SWB Equestrian Weeks. Tidigare kallades evenemanget för Breeders Trophy då premierna från Breeders Trophy anslutningen fördelas till vinnare och pristagare i de olika unghästklasserna. Sedan ett antal år är det bara SWB-registrerade hästar som kan kvala och anmäla sig med ett stort undantag – hingstar som har godkännande för betäckning inom SWB.
Från SWB:s regler om start
"Startberättigade i SWB Stallion Trophy är hingstar godkända för avel i SWB på Premierad och Accepterad nivå, både svensk- och utlandsstationerade. Hingstarna ska vara berättigade till betäckningslicens, vilket innebär att hingstens ägare/företrädare skickat in erforderliga handlingar för betäckningslicens." I teorin innebär det här att i tävlingen skulle ett antal av hingstarna med ett-sto-licens kunna starta. Några har nappat på möjligheten och som besökare går det att få span på ett antal unga hingstar.
Från Tyskland och hem till Särö
Carl Hedin och Skyline To B (SWB född 2018 e. Blue Hors St. Schufro u. Amazone (F. 2) (SWB) e. Ampere u. äg .Eques Management AB, uppf Maria Rasmusson) gjorde stor succé först 2021 på unghästtestet och senare under SWB:s championat för treåriga hästar där de segrade på 90,2 procent. Sedan dess har hingsten visats upp för Oldenburg, hunnit göra sportprov och kort anlagstest i Tyskland, samt betäckt genom Gestüt Lodbergen. Känns namnet bekant? Absolut, det är där Therese Nilshagen är beridare och Skyline to B har delat anläggning med storheter som Dante Weltino OLD och For Romance OLD. Nu är det tävlingsdags nästa vecka och målet är självklart att Carl och Skyline to B når fyraårsfinalen där testridning av ingen mindre än Cathrine Laudrup Dufour finns i potten.
– Jättekul om Dufour får rida honom – vi ska bara ta oss till final först, säger Carl Hedin som inte tar ut något i förskott.
Så här har Carl tränat Skyline to B inför championatet, detta är första gången hingsten är i havet på plask&lek.
Carl Hedin delade med sig av ett klipp från träningen för danske Rune Willum som kommer till Christinelund Dressage.
Fler hingstar till SWB Equestrian weeks och SWB stallion Trophy
De ordinarie klasserna med årgångschampionat är öppna för hingstar godkända för avel och de utlandsregistrerade rider en klass i klassen – SWB Stallion Trophy.
Bland treåringarna finns endast en hingst med och det är Hovsta Rebell (SWB e. Revolution – Sydney, uppf /äg Ylva Centerlund). För fyraåringarna är däremot konkurrensen bland hingstarna hård och alla ska de möta fjolårsvinnande Skyline to B.
Fyraåriga hingstar till start SWB
Brown Fellow (e. Franklin – Skovens Rafael, uppf Monica Müller, äg Stockholms Ridsport AB9
Rosebank VH (SWB e. Revolution – Dalwhinnie, uppfg Västra Hoby Stutei AB, Västra Hoby Stuteri AB och Helgstrand Dressage ApS)
Oneofakind OM (SWB e Total Hope – Blue Hors Zack)
Fyraåriga hingstar till start SWB Stallion Trophy
Valley (Old e Vitalis – San Amour I)
Serious (Hann e Secret – Fürst Romancier)
Salvatore Ferragamo (DSP e Secret – Millennium)
Unghäst-VM deltagare
I sjuårsklassen är det två nyligen hemkomna hingstar som varit på unghäst-VM i Ermelo som deltar. Minna Telde rider Dantes Vincero GJ (SWB e. Dante Weltino OLD – Chapman, uppf /äg Gustaf Johansson) och Yvonne Österholm sin egen Quercus (SWB e. Quaterback – Blue Hors Don Schufro, uppf Per-Arne Persson, äg Yvonne Österholm). Samma sak gäller för femårsklassen där det blir Mia Runesson och Glasgow (SWB e Grand Galaxy Win – Figaro R, uppf Gränsbo Stuteri, äg Per Runesson) som håller hingstfanan högt.
Hippson finns såklart på plats och rapporterar från SWB Equestrian Weeks.
Tidigare på Hippson.se
Cathrine Laudrup Dufour om testridningen
Cathrine Dufour: "söker inte efter galet stora rörelser utan smarta"
Liknande webbartiklar
- Skyline To B är SWB:s mest lovande fyraåring: "Vad mer kan man önska?"
- Hedin red fyraåring till final trots brutet nyckelben
- Så här togs de femåriga hopphästarna ut till testridning
- Här är hingstarna som hoppar på SWB Equestrian Weeks
- André Brandt om Skyline: "Helt magisk"
- Interaktivt med Carl Hedin i Jönköping
- SWB godkänner Skyline to B – ger hingsten dispens
- Carl Hedin placerad med Skyline i UVM-finalen
- Hingstnytt: Skyline to B blir i Tyskland
- Carl Hedin på plats i Flyinge

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!