Avel
Publicerad: 2023-02-08
Revolution i lördagens Grand Prix-klass, tlll höger som treåring i Herning med Andreas Helgstrand.
Hingstnytt: Från auktionstopp till Grand Prix
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende. I helgen gjorde han tio år gammal nationell debut i Grand Prix dressyr med sin delägare och ryttare Andreas Helgstrand. "Han gjorde det så fint och säkert, jag är så nöjd", berättar en nöjd ryttare.
Text: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin / Helgstrand Dressage
Hösten 2015 på Hannoveranerförbundets hingstpremiering och auktion skrevs det historia av sällsamt slag. Den unge hingsten Revolution (Westf född 2013 e. Rocky Lee – Rouletto , uppfödd av Yasemin Yanik) slog auktionsrekord när han såldes i Verden för hisnande 1,2 miljoner euro, nära 12 miljoner kronor för en 2,5-årig hingst. Hingsten ropades in av Helgstrand Dressage, Hanni Kasprzak och Søren Grønborg och bilderna från när Andreas Helgstrand själv springer med Revolution i ringen kablades ut över världen.
– När jag en gång i tiden såg Revolution för första gången så kände jag i hela kroppen att den här hästen vill jag ha och jag sa då samma kväll att den här hingsten ska jag vinna unghäst-VM och nu har vi gjort det, det är en underbar känsla, sa Andreas Helgstrand när han vunnit unghäst-VM för femåriga hästar i Ermelo 2018.
Nu har Revolution och Andreas Helgstrand gjort debut i Grand Prix dressyr på en nationell tävling tvärs över gatan till Møgelmose Gaard där hingstarna hos Helgstrand Dressage är uppstallade. Debuten för den tioårige hingsten gick fint med över 75 procent (följ länken för detaljerade poäng) och seger i klassen där även Carl Hedin och Van der Veen startade med 65 procent som resultat.
– Det är jätteroligt att Revolution har kommit så här långt, att han går så bra och gör allt så säkert, att allt i debuten gick så fint. Jag kämpar på med alla tre, det känns speciellt att nu ha tre hästar som alla kan gå på runt 75 procent, jag jobbar på med dem framåt så får vi se, kommenterar Andreas Helgstrand.
Med de tre hästarna menar han hingstarna Revolution och Jovian samt stoet Queensparks Wendy som vann i Grand prix Special under helgen på fina procent. Andreas Helgstrand bekräftar att OS i Paris 2024 är ett hägrande mål. Han har tidigare ridit både OS i Aten 2004 med Blue Hors Cavan och OS i HongKong med Don Schufro 2008.
Avelshingsten Revolution
Som 2,5-åring accepterades Revolution i Hannoveranerförbundet och blev där premiehingst och Oldenburg öppnade sina dörrar samtidigt. I mars 2016 presenterades Revolution på Dansk Varmblods stora hingstshow Herning Hingstekåring och gjorde omedelbar succé, bara i gångartsbetyg blev det 8-10-10 för skritt, trav och galopp samt uttagen som premiehingst. Som nyss inriden treåring mätte han 175 cm och imponerade på alla med både gångarter och sin uppsyn.
Revolution som treåring – roade sig med lösgalopp i åtta.
I november 2016 genomförde han ett 35-dagarsprov i DWB med fina 977,5 poäng i dressyrdelen. Som fyraråring slutgodkänns Revolution i Herning med fem tiotal i bedömningsprotokollet, bland annat för helhet och han utses till segerhingst 2017. Han mäter här 178 cm och är förmodligen inte färdig växt än på några år. I DWB finns över 450 avkommor registrerade och Revolution har avkommor i flera andra förbund redan. Under 2021 blev han utsedd tll elithingst i DWB i kraft av sin fina förärvning då det redan finns ett antal godkända söner till honom.
Revolution i SWB
Inom SWB verkar Revolution på ett-sto-licens och har till dags dato 87 registrerade avkommor. Bland dem finns ett antal framgångsrika hästar såsom vinnaren av femårsklassen 2022 Buskhagas Ramayana och den godkände hingsten Rosebank VH från andra årgången samt Vive La Reinne II VH (31). Bland hingstar som visats på svenskt bruksprov efter Revolution finns Hovsta rebell född 2019.
Egen tävlingskarriär
Revolution är inte frekvent tävlad men när hna har startat i unghästklasser i Danmark så har det blivit seger, så även i lilla rundan 2020. I sitt första unghäst-VM som femåring 2018 blev det succé direkt och segern var aldrig hotad. Året efter i sexårklassen fick Andreas Helgstrand och Revolution nöja sig med en endra plats. Revanschen 2020 uteblev när unghäst-VM ställdes in på grund av pandemin. I samband med segern 2018 fick Andras Helgstrand frågan hur hög är Revolution nu?
– Jag har slutat mäta, han är stor nog, sa Andreas Helgstrand efter segern med ett skratt.
Horsetelex sammanfattar Revolutions seger och härstamning.
I Warendorf på de tyska uttagningarna till unghäst-VM 2018.
Seger i Ermelo 2018.
Ovanlig härstamning
Förutom att Revolution är en enastpende individ så innebär hans stamtavla en välkommen outcross, speciellt i Dansk Varmblod som är så dominerat av Donnerhall-blod. Fadern Rocky Lee (Westf f -07 e Rock Forever-Justinian xx, uppf Wilhelm Mönnich, äg Johann Hinnemann) hade inte låtit tala om sig innan sonen Revolution (Westf f -13 ue Rouletto) blev premiehingst i Hannover och auktionsdyrgrip. I Ermelo visade Rocky Lee upp sig som en elegant och lätt hingst, riden av Stefanie Wolf. De hade en del tekniska fel men talang såsom ridbarhet och gångarter saknas inte, fullblodsinslaget på 48 procent syns exteriört.
Liknande webbartiklar
- Videoövervakning kommer att installeras i alla ridhus som ägs av Helgstrand Dressage
- Rebekka filmade hos Helgstrand: "Jag har aldrig sett något liknande tidigare"
- Operation X kommer att sändas på TV4
- Hemska scener i dokumentär om Helgstrand: "Det är våld, inte ridning"
- Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage
- Efter Helgstrands överklagan – tv-dokumentär ska sändas
- Skarp kritik mot Danska ridförbundet och Helgstrand
- Linnea Cösters debut på unghäst-VM: "Fantastiskt omtumlande"
- Helgstrand Dressage har 13 hästar nominerade till unghäst-VM
- Dubbla världsmästaren Fiontini till svenska Beata Söderberg

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!