Tvillingföl är relativt ovanligt, ofta är dessutom den ena fölungen mindre och svagare. Men Jeanette Bengtsson i Vollsjös tvillingföl är båda jättefina och friska, och ser ut som vilka föl som helst. De föddes den 2 juli – endast tre dagar före beräknad förlossning.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Hej Jeanette, i början på juli fick ni tillökning i stallet, berätta!
– Ja, den 2 juli tog jag in mitt sto för övervakning av en fölning beräknad till den 5:e. Vid 23-tiden var jag och kollade läget och stoet var rejält slapp i bäckenbanden, mjölken hade skiftat färg och allt tydde på att fölningen var nära.
– En timme senare går jag och min son ut i stallet och då har fölningen startat. Jag ser blåsan och en hov. Allt okej. Det går fort och snart ser jag fyra hovar! Mitt rutinerade sto är märkbart påverkad och jag ser att hon kämpar på ett lite onaturligt sätt. Jag är då helt övertygad om att det är ett felläge och ber sonen att ringa veterinär. Fellägen är ju allvarliga och jag vet att det är bråttom.
– Jag försöker känna efter statusen på felläget och ganska snart kan jag konstatera att de fyra hovarna är framhovar allihop. Jag ser två huvuden och de två fölungarna vill komma ut samtidigt, bog vid bog. Jag och min sambo Thomas får hjälpas åt. Jag trycker in ett föl och Thomas drar ut ett. När ett föl har kommit ut blir förlossningen av tvåan lättare. En liten stund senare är det fölet också ute. Puh, faran för stoet är över!
Och även fölen mådde bra?
– En snabb inspektion av fölen görs och jag konstaterar att allt ser okej ut. Jag bestämmer mig trots allt för att inte avboka veterinären utan vill låta henne komma ut och kolla läget. Det är, trots att allt ser bra ut, en tvillingfödsel.
– Fölen är pigga och vill resa sig upp efter bara en dryg halvtimme. Jag och sambon hjälper dem och de kommer upp och vinglar lite. Veterinären anländer och vi konstaterar tillsammans att det är helt fantastiskt att vi har fått bevittna en tvillingfödsel där båda fölen är fullgångna, jämna i storlek och jättefina. Något mindre än ett ensamföl så klart, men ändå förhållandevis stora.
– Mariels sjätte och sjunde föl hade anlänt, hennes första stoföl och därtill en hingst. Som jag har längtat efter detta stoföl som har möjligheten att föra stostammen vidare!
Syskonen trivs ihop?
– Fölungarna kom ut redan första dagen och då fick vi som hästägare lite nya erfarenheter. Tvillingföl har varandra och är därför inte lika noga med att följa med sin mamma, eller ens hålla koll på henne. När det var dags att ta in fölen tog jag mamman och gick en sväng med henne för att få med mig dem. Men de stod omlott, sida vid sida och förstod inte alls varför de skulle följa med.
– Så har det varit sedan dess och det sätter lite myror i huvudet på hästägaren. Hur ska man kunna skilja dessa två åt med gott samvete? Nåja, det är ju inte dags ännu så jag pausar de tankarna tills vidare…
Visste du innan att det var tvillingar?
– Nej, jag gjorde flera försök med importsperma 2016, men det ville sig liksom inte. Min veterinär tyckte att jag skulle göra ett sista försök med en hingst placerad i Sverige så jag gjorde ett test med Frontier Ask den 9 augusti. Efter det stänger ju seminstationerna och jag fick liksom inte tummen ur att kolla stoet förrän i oktober. Jodå, hon var dräktig, men vi såg inget tecken på att det skulle vara flera. Av det skälet slog jag bort tanken på att det kunde vara mer än en fölunge, trots att Mariel – kallad ”Ellen” – såg ut som en luftballong i slutet av dräktigheten.
Oftast blir det ett litet och ett större föl, men dina är alltså jämnstora?
– Mina tvillingar är jämnstora och växer som vilka andra föl som helst.
Hur ser planen ut framöver?
– Planen är att låta dem gå hos sin mamma minst fram till jul, sedan får de bara växa till sig. Det är lite tidigt ännu att staka ut någon specifik plan, men tävlingshäst är alltid förhoppningen med varje nytt underverk. Stoet kanske hamnar i avel, helst ska hon dock visa upp sig på hoppbanorna innan avelsboxen är aktuell.
Sist men inte minst, vem är du och hur ser din verksamhet ut?
– Jag är 49 år och tidigare tävlingsryttare, som numera nöjer mig med att träna hästarna för tävling. Jag har ridit för Färs Härads ryttarförening i hela mitt liv och bor och verkar i Frenninge strax norr om Vollsjö. Min familj har en gård med mycket bra möjligheter för unghästar, såsom kuperade och stora hagar med naturligt vattendrag och andra utmaningar.
– Jag föder upp ett till två föl om året med målet att de ska bli tävlingshästar i hoppning. De senaste åren har hästverksamheten stått tillbaka något till förmån för mina söner, men nu börjar det ta fart igen.
– I år har två hästar kommit i gång och tävlat med goda resultat, Milton född 2008 och Mega Surprise född 2011. Nästa år lägger jag till Mallory född 2013. Alla tre är avkommor till Mariel, mamman till tvillingarna. Flera av mina uppfödningar har varit framgångsrika ute på tävlingsbanorna i Sverige och utomlands.
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!