Avel
Publicerad: 2017-09-06
Jeanettes tvillingföl är friska och jämnstora: ”Jag kände fyra framhovar”
Tvillingföl är relativt ovanligt, ofta är dessutom den ena fölungen mindre och svagare. Men Jeanette Bengtsson i Vollsjös tvillingföl är båda jättefina och friska, och ser ut som vilka föl som helst. De föddes den 2 juli – endast tre dagar före beräknad förlossning.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Hej Jeanette, i början på juli fick ni tillökning i stallet, berätta!
– Ja, den 2 juli tog jag in mitt sto för övervakning av en fölning beräknad till den 5:e. Vid 23-tiden var jag och kollade läget och stoet var rejält slapp i bäckenbanden, mjölken hade skiftat färg och allt tydde på att fölningen var nära.
– En timme senare går jag och min son ut i stallet och då har fölningen startat. Jag ser blåsan och en hov. Allt okej. Det går fort och snart ser jag fyra hovar! Mitt rutinerade sto är märkbart påverkad och jag ser att hon kämpar på ett lite onaturligt sätt. Jag är då helt övertygad om att det är ett felläge och ber sonen att ringa veterinär. Fellägen är ju allvarliga och jag vet att det är bråttom.
– Jag försöker känna efter statusen på felläget och ganska snart kan jag konstatera att de fyra hovarna är framhovar allihop. Jag ser två huvuden och de två fölungarna vill komma ut samtidigt, bog vid bog. Jag och min sambo Thomas får hjälpas åt. Jag trycker in ett föl och Thomas drar ut ett. När ett föl har kommit ut blir förlossningen av tvåan lättare. En liten stund senare är det fölet också ute. Puh, faran för stoet är över!
Och även fölen mådde bra?
– En snabb inspektion av fölen görs och jag konstaterar att allt ser okej ut. Jag bestämmer mig trots allt för att inte avboka veterinären utan vill låta henne komma ut och kolla läget. Det är, trots att allt ser bra ut, en tvillingfödsel.
– Fölen är pigga och vill resa sig upp efter bara en dryg halvtimme. Jag och sambon hjälper dem och de kommer upp och vinglar lite. Veterinären anländer och vi konstaterar tillsammans att det är helt fantastiskt att vi har fått bevittna en tvillingfödsel där båda fölen är fullgångna, jämna i storlek och jättefina. Något mindre än ett ensamföl så klart, men ändå förhållandevis stora.
– Mariels sjätte och sjunde föl hade anlänt, hennes första stoföl och därtill en hingst. Som jag har längtat efter detta stoföl som har möjligheten att föra stostammen vidare!
Syskonen trivs ihop?
– Fölungarna kom ut redan första dagen och då fick vi som hästägare lite nya erfarenheter. Tvillingföl har varandra och är därför inte lika noga med att följa med sin mamma, eller ens hålla koll på henne. När det var dags att ta in fölen tog jag mamman och gick en sväng med henne för att få med mig dem. Men de stod omlott, sida vid sida och förstod inte alls varför de skulle följa med.
– Så har det varit sedan dess och det sätter lite myror i huvudet på hästägaren. Hur ska man kunna skilja dessa två åt med gott samvete? Nåja, det är ju inte dags ännu så jag pausar de tankarna tills vidare…
Visste du innan att det var tvillingar?
– Nej, jag gjorde flera försök med importsperma 2016, men det ville sig liksom inte. Min veterinär tyckte att jag skulle göra ett sista försök med en hingst placerad i Sverige så jag gjorde ett test med Frontier Ask den 9 augusti. Efter det stänger ju seminstationerna och jag fick liksom inte tummen ur att kolla stoet förrän i oktober. Jodå, hon var dräktig, men vi såg inget tecken på att det skulle vara flera. Av det skälet slog jag bort tanken på att det kunde vara mer än en fölunge, trots att Mariel – kallad ”Ellen” – såg ut som en luftballong i slutet av dräktigheten.
Oftast blir det ett litet och ett större föl, men dina är alltså jämnstora?
– Mina tvillingar är jämnstora och växer som vilka andra föl som helst.
Hur ser planen ut framöver?
– Planen är att låta dem gå hos sin mamma minst fram till jul, sedan får de bara växa till sig. Det är lite tidigt ännu att staka ut någon specifik plan, men tävlingshäst är alltid förhoppningen med varje nytt underverk. Stoet kanske hamnar i avel, helst ska hon dock visa upp sig på hoppbanorna innan avelsboxen är aktuell.
Sist men inte minst, vem är du och hur ser din verksamhet ut?
– Jag är 49 år och tidigare tävlingsryttare, som numera nöjer mig med att träna hästarna för tävling. Jag har ridit för Färs Härads ryttarförening i hela mitt liv och bor och verkar i Frenninge strax norr om Vollsjö. Min familj har en gård med mycket bra möjligheter för unghästar, såsom kuperade och stora hagar med naturligt vattendrag och andra utmaningar.
– Jag föder upp ett till två föl om året med målet att de ska bli tävlingshästar i hoppning. De senaste åren har hästverksamheten stått tillbaka något till förmån för mina söner, men nu börjar det ta fart igen.
– I år har två hästar kommit i gång och tävlat med goda resultat, Milton född 2008 och Mega Surprise född 2011. Nästa år lägger jag till Mallory född 2013. Alla tre är avkommor till Mariel, mamman till tvillingarna. Flera av mina uppfödningar har varit framgångsrika ute på tävlingsbanorna i Sverige och utomlands.
Liknande webbartiklar
- Oväntad, dramatisk och lyckad tvillingfödsel: ”Ett litet mirakel”
- Dramatisk tvillingfödsel slutade bra – ena fölet har fått en ny mamma
- Valerie valde själv sin amma
- Månskäras föl behöver en ny mamma
- En av mirakel-tvillingarna är till salu
- Summering visar glädje för svensk avel – positiv trend håller i sig
- Quarterfölet Lavendel älskar sin ägare Malin: "Sa klick när jag satt där med henne i höet"
- Mirakelfölet överlevde: ”Visst finns det ston som gått över länge, men inte tre månader!”
- Stor lättnad när alla fem fölen är friska: ”Jag går som i rosa skimmer”
- Sårskador, kolik och bakterieinfektion är vanligt hos föl: "Bra att känna till symtomen"
relaterade artiklar

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!