Avel
Publicerad: 2023-03-30
Jennifer Fogh återkommer som testryttare, här är från Bruksprovet på Flyinge 2019. Foto: Linnea Lindahl
Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
– Jag är väldigt tacksam för att få uppdraget och det är en ära att få lov att göra det, säger hon till Hippson.
Text: Annika Grundberg
Jennifer Fogh är från Danmark men bosatt i Tyskland. När Hippson når henne är hon på väg att sätta sig på planet som ska ta henne till Stockholm för vidare färd till Strömsholm. Torsdag vid lunch börjar testridningen av de fyraåriga hingstarna.
– Jag ser jättemycket fram emot att testrida hingstarna och att jag har fått det förtroendet, säger hon.
– Jag tycker att det är en ära att få lov att vara en del av att vara med och bestämma vilka som ska få lov att bli avelshingstar i Sverige. För det har ju väldigt mycket att göra med framtiden för aveln och sporten i Sverige. Så jag tycker att det är ett fantastiskt uppdrag att få. Samtidigt är det kul att få sitta på så många fina hingstar. Och det är väldigt kul att få jobba med kompetenta människor som de som är i Avelsvärderingsnämnden. Jag har haft uppdraget ett par år och varje gång är det lika kul.
Har inte sett hingstarna innan
Jennifer berättar att hon förbereder sig genom att inte förbereda sig kan man säga.
– Jag har inte sett hingstarna innan. Det gör att jag kan sitta upp på varje hingst utan att ha förutfattade meningar. Jag förväntar mig varken det ena eller det andra utan förväntar mig det bästa av varje häst. Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla när jag rider dem.
Hon ser fram emot att få se unghingstar på väg upp, flera av dem kan vara framtida stjärnor i sporten.
– Vissa av dem kommer att sätta stort avtryck i aveln och kanske också i sporten framöver. Så det är spännande.
Känner så att grunderna sitter där
När Jennifer sitter upp så förväntar hon sig det bästa, i respekt för såväl hingst som dess ägare.
– Det är klart att jag känner efter de basic sakerna. Som hur är hästen i handen, hur är kontakten i munnen är den lätt, är den balanserad, är den fram för skänkeln, är den lättriden. Är den rak. Lyssnar den väl. Kan man rida fram och tillbaka. Det är klart att när jag hoppar vill jag gärna att de verkligen har ett bra tryck i språnget, ett bra avsprång. Att de hoppar genom kroppen och att man känner att det finns scoop. Att de låter sig ridas mot hindret och efter, att de håller sig raka. Att de är uppmärksamma, att de är försiktiga och att det känns lätt. Jag gillar när man kan rida hästarna för lätta hjälper och att de lyssnar på ryttaren.
Söker en känsla
– Sen känner jag efter vilken känsla hästen ger. Det är så viktigt med den mentala delen också, det är 80 procent mentalt och hästarna måste vara villiga att jobba med ryttaren. De måste ha gå-på-mod. De måste tycka att det är kul och jobba med ryttaren, det känner jag ganska fort. Om hästen vill lyssna på mig och anpassa sig efter mig på samma sätt som jag anpassar mig efter dem. Jag tror att jag med åren blivit väldigt bra på att anpassa mig efter olika hästar. Det är något som jag är väldigt tacksam för att jag kan. Jag tycker om känslan av att hästen vill jobba med mig på ett positivt sätt.
Så det är både det basala men också det där extra som Jennifer söker hos hästarna. Men också känslan av samspel.
– Jag tycker är så kul är att man kan sitta upp på en helt okänd häst och få den här känslan av att det redan finns ett samspel och att hästen är öppen för det, det tycker jag är viktigt. Såklart vill jag att hästarna visar så bra hoppning som möjligt och att jag kan få dem till det. Att de verkligen visar den kvalité de har.
– Det är alltid lite åldersdifferens så jag begär inte lika mycket av en fyraåring som av en sexåring. Men jag ska kunna föreställa mig att hästen kommer att kunna gå högre klasser i framtiden. Med vissa känns det som att de kan göra det i morgon, med andra känns det lite längre bort.
Jennifer Fogh Pedersen får sällskap av Dave Marse i testridningen av hopphingstarna, i dressyren är det Philipp Hess och Theo Hanzon som är testryttare. Testridningen startar vid lunch torsdag med fyraåriga hopphingstar.
Liknande webbartiklar
- Bruksprovet: Testridning hela dagen lång
- Årets testryttare klara – en nykomling
- Dansk hoppryttare i allvarlig trafikolycka
- Första bruksprovet gav Mikaela blodad tand
- Jessica har en drömvision för ”Zäta”
- Här är årets bruksprovsvinnare
- Vad är skillnaden mellan accepterad och premierad?
- Bruksprovets alla hingstar
- Bollerups Elrondo utmärkte sig redan som föl

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!