Björn Svensson, visare och ägare till vinnarhästen Conte di London F, och testryttaren Jeroen Dubbeldam.
Valacken Conte di London F vann finalen för de femåriga hästarna vid Breeders Trophy sent på lördagens kväll. Testryttaren Jeroen Dubbeldam var tillbaka i Flyinge och var imponerad av såväl hästar som ryttare.
Text och foto: Linnea Lindahl
För tredje året i rad var holländske proffsryttaren och tidigare världsmästaren i hoppning Jeroen Dubbeldam på plats i Flyinge som testryttare i finalen för de femåriga hopphästarna.
I finalen kom tolv hästar till start och vann gjorde valacken Conte di London F (född 2015 e. London – Orlando, ägare Peter Falk och Björn Svensson, uppfödare Eva Gudmundsson) med sin ryttare och ägare Björn Svensson.
– Det känns väldigt roligt, en väldigt härlig känsla efter några års utbildning av hästen, säger Björn glatt efter prisutdelningen.
Valacken, som kallas för ”Greven” till vardags, är en okomplicerad herre till personligheten. Av testryttaren fick han poängen 7,5 för ridbarhet samt 8,5 i hoppningen. Hästen låg i ledning redan efter kvalet och lyckades hålla ledningen hela vägen.
– Han gör jobbet varje dag enkelt för mig och för alla andra runt honom. Han har varit väldigt okomplicerad från dag ett, och Jeroen verkade tycka detsamma om hästen som jag. Vi var väldigt överens. Han red hästen, såklart, väldigt fint, säger Björn som tidigare vunnit Breeders med en treåring, men aldrig stått som segrare i femårsklassen förut.
– Den hästen gav mig den absolut bästa känslan i hoppningen, väldigt enkelt och fint, säger Jeroen Dubbeldam.
Jeroen Dubbeldam förklarar tydligt hur han tänker under ritten, här med vinnarhästen Conte di London F.
På andra plats kom valacken Novak med Linnea Ericsson-Carey, som höll med Jeroen Dubbeldam gällande bedömningen av hästen.
– Han tycker som jag när det kommer till hästen, att det känns som att han vill väldigt mycket, säger Linnea som tävlar hästen som står uppstallad hos Maria Gretzer.
Novak fick poängen 8,2 för ridbarhet och 8 för sin hoppning.
Linnea Ericsson-Carey med Novak.
Ida Aldernäs uppfödning, Context, var den häst som fick högst poäng av testryttaren under kvällens final. Hästen fick 8,5 för ridbarhet samt 8,5 för hoppningen. Sammanlagt med poängen från kvalen ledde det hela till en tredjeplats totalt.
– Vi har fött upp honom och jag har ridit in honom och utbildat hela vägen. Han är en genuint väldigt snäll häst som gör allt man ber honom om. Väldigt ridbar, jag är mycket glad i honom, säger Ida.
Ida Aldernäs med Context.
– Vi har haft ett konstigt år med pandemin och hästarna har inte varit ute på så många tävlingar, där de annars utvecklar mer styrka, säger Dubbeldam samtidigt som han poängterar att nivån på hästarna fortsätter att hålla hög standard.
– Varje år som jag har kommit hit har jag återigen blivit imponerad av hästarnas kvalité och hur ryttarna hanterar dem. Det är en komplimang till alla som är inblandade i svensk avel, säger han.
Resultat femåriga hopphästar, slutfinal med testryttare
Tidigare på Hippson.se
André har med 12 hästar till Breeders
Zinnie blev både rikssto och bästa treåring
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!