Avel
Publicerad: 2023-04-02
Joel Andersson visade flest hingstar vid Bruksprovet
Joel Andersson är den som har visat flest hingstar under årets Bruksprov – hela sex stycken. Här berättar han om sin satsning inom både avel och tävling samt att man inte behöver ha en egen häst för att lyckas som ryttare.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Pernilla Hägg
Joel har ridit sedan han var liten, men han hade inte de ekonomiska möjligheterna att köpa sin första egna häst förrän han fyllde 25 år. Innan dess satsade han genom att rida andras hästar.
– Jag tycker att det funkade bra, men det gäller ju att visa framfötterna på annat sätt. Man behöver få till bra resultat med andras hästar för att visa det. Men man behöver inte äga häst för att nå långt som ryttare. Det gäller bara att man ska vilja jobba ordentligt varje dag så kommer man att nå dit så småningom, säger Joel.
I dag driver han egen hästverksamhet tillsammans med sambon utanför Västerås. Där har de ett 30-tal hästar, alltifrån treåringar till äldre hästar som har tävlat upp till 1,50-hoppning.
– Vi bedriver även avel i liten skala. Vi har några avelsston och föder upp något föl varje år, berättar Joel.
Under Bruksprovsveckan på Strömsholm har han haft med sig totalt sex hingstar, som han har visat tillsammans med flera hästägare.
– Vi har haft några hingstar åt ett par uppfödare i vårt stall, som till exempel Eklunda stuteri och Lasse Berglund. Därför har vi satsat även på Bruksprovet och i år har det blivit en extra stor satsning, säger han.
En omställning att rida olika hästar
Under Bruksprovet har han bland annat visat treåriga Charif Ek (e. Charisto vd Heffinck u. Latifa Ek (SWB) Äg/Uppf. Lena och Benny Zeiloth)
– Mamman till honom har jag fortfarande kvar hemma i stallet, vi tränar och tävlar upp till 1,40. Det är lite extra kul med den hästen, eftersom jag har kvar mamman och även har ridit hästens moster. Så det är lite extra spännande med den hästen, säger Joel.
Under Bruksprovets sista dag red han en fyraåring vid namn Don Giovanni (e. Diamant de Semilly (SF) u. Rubiera. Äg: Päivi Kontio) och en femåring vid namn Cooper (e. Copycat Z u. Hargita (SWB). Uppf/äg Stall Rambron AB, Malin Baryard AB).
Att rida flera olika hästar kräver en förmåga att kunna ställa om.
– Nu går det lite på automatik för mig, men självklart kräver det en omställning. Det är olika individer och de måste ridas på olika sätt för att kunna prestera på bästa sätt. Såklart kan det vara svårt ibland, men jag tycker mest bara att det är roligt att behöva ställa om sin ridning och bli bättre, säger Joel.
Management extra viktigt runt hingsten
Joel menar att det krävs en hel del förberedelser för att allt ska fungera, speciellt när det kommer till hingstar. Runt varje hingst som visas på Bruksprovet finns ett stort team med personer som gör det möjligt.
– Det är en hel del management kring en hingst tycker jag, för att det ska gå bra och att de ska trivas. Det betyder mycket att de har en bra box med en bra boxgranne, både hemma och på tävling. När de går i hage ska det fungera bra så att de har koll även på de hagar som är runtomkring. Det är viktigt att allt runtomkring funkar, det får inte bli stökigt för dem någonstans. Det är så lätt hänt att om det blir oroligt runt en hingst så får de svårt att fokusera på sin uppgift. Så det hjälper att ha bra personal, vilket jag tycker att jag har. Jag tycker att det är väldigt kul att jobba med hingstar, de vill ofta göra sitt jobb, säger Joel.
Tidigare på Hippson.se
Testridning fyra- och femåriga dressyrhingstar
Testridning femåriga hopphingstar
Testridning fyraåriga hopphingstar
Jennifer Fogh om uppdraget som testryttare
Vad är skillnaden mellan accepterad och premierad
Bruksprovets alla hingstar
Bollerups Elrondo utmärkte sig redan som föl
taggar
Liknande webbartiklar
- Unghästarna glänste på Grevagården
- Tre ryttare satsar genom crowdfunding
- My Lagerberg gjorde debut på Bruksprovet
- Dags för dressyrhingstarnas testridning
- Dags för testryttarna att sitta upp
- Ovanligt många hingstar anmälda till årets Bruksprov
- Theo Hanzon tillbaka som testryttare – gav Sibelius 10 poäng
- Hingstnytt: Skyline to B blir i Tyskland

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!