Avel
Publicerad: 2016-09-28
Låt fölen gå med sina mammor länge
När veterinärstudenten Jessica Andersson läste hästannonser förvånades hon över hur många föl som ”var redo” att säljas redan när de var sex månader. Jessica bestämde sig för att ta reda på vad forskningen säger om tidig separation av föl och sto, det hela blev ämnet för hennes kandidatarbete.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock (föl) och Privat (porträtt)
Jessica berättar för Hippson att hon kände sig säker på att man har mycket att vinna på att låta fölet gå med stoet länge. Men hon ville söka vetenskapliga bevis för detta.
– Ston i det vilda avvänjer själva sina föl strax innan de ska föla igen. Och även efter digivningen har avslutats har stoet och de andra vuxna hästarna i flocken en viktig del i den unga hästens utveckling och mognad. Utan vetenskapliga belägg kan man dock inte argumentera, så jag bestämde mig för att se vad forskningen säger.
Hur skulle du, utifrån dina efterforskningar i samband med din uppsats, vilja att avvänjningen av föl gick till?
– Det som verkar gynna både häst och människa mest är att försöka efterlikna den naturliga avvänjningen så mycket som möjligt. Detta innebär en sen avvänjning, helst där stoet själv får vänja av sitt föl. Är stoet dräktigt igen brukar det ske när fölet är runt tio månader.
– Bäst är också om flocken är så naturlig som möjligt, det vill säga består av hästar i olika åldrar. Vuxna hästars närvaro ger fölen trygghet, samtidigt som de uppfostras och tillrättavisas av de äldre. Något man tror underlättar den mänskliga hanteringen av fölet senare.
– Digivningen är också en viktig del, fölen diar mer än tio gånger om dagen vid åtta månaders ålder – både för näringens och för trygghetens skull. Att inte förändra andra saker i fölets liv vid tidpunkten för avvänjningen är mycket viktigt, för att stressen ska hållas på ett minimum. Det finns uppfödare i Sverige som låter stona vänja av sina föl själva och det verkar gå alldeles utmärkt.
Varför tror du att många har så bråttom att dela på föl och sto?
– Det kan nog ofta vara så enkelt som av praktiska skäl, att boxen är för liten för både sto och föl när de ska stallas in på hösten. Om detta är fallet är ett bra alternativ att låta sto och föl få fortsätta gå tillsammans i hagen, så att avvänjningen går stegvis. Det är också möjligt att en del tror att en avvänjning när fölet är ungefär ett halvår är rätt eller att stona inte mår bra av att fölen diar längre. Men det finns inga belägg för något av dessa argument.
– Jag tror inte att någon avvänjer tidigt av elakhet utan snarare av praktiska skäl eller på grund av okunskap. Trenden verkar glädjande nog gå mot en senare avvänjning, men många har en bra bit kvar. Fölet är grunden till den framtida hästen och man vinner ingenting på att dela på sto och föl för tidigt. Däremot verkar man bara se positiva effekter av en längre tid med stoet och med andra vuxna hästar.
– Fölet kan lära sig mycket av stoet som kan vara till nytta även för människan som ska hantera det. Till exempel är transportträning och miljöträning något som alla borde kunna se fördelar med.
Med tanke på vikten av vuxna individer i flocken, som du tar upp i uppsatsen, hur ser du på unghästbeten? Tror du att sådana faktorer kan påverka hur hästen senare blir att hantera eller rida in?
– Den naturliga flocken består av hästar i olika åldrar. Efter att digivningen avslutats har vuxna hästar fortfarande en avgörande roll i unghästens utveckling och känsla av trygghet. Den unga hästen ska lära sig att söka föda och att kommunicera med andra hästar, i tamhästens fall även med människor.
– Att sätta ihop en grupp unga hästar utan några vuxna är något som aldrig skulle förekomma naturligt. Även om jag inte har belägg för att säga att det är direkt dåligt tror jag att hanteringen av en unghäst som har lärt sig hur man beter sig av vuxna hästar, och som har socialiserats genom att se desamma interagera med människor, är lättare att ha att göra med i den framtida hanteringen. Hos föl som sätts ihop utan några vuxna har man sett både mer aggressivt beteende och en ökad stress.
Jessica Andersson går femte året på veterinärprogrammet.
taggar
Liknande webbartiklar
- Utfodring med kraftfoder kan påverka fölet
- Lyckad stöttning från stuteriet till Ung SWB
- Busigt föl med fredags-feeling
- Gästbloggen: ”Onödigt tidigt att vänja av vid sex månaders ålder”
- Föl sökes till studie om rörelsestörningar
- Fölet föddes med klöv: "Vi försöker hitta den genetiska förklaringen"
- Specialiserad avel delar svenska varmblodsrasen
- Formstarka unghästar till UVM
- Så bedöms ett hoppföl: ”Viktigt att de är rörliga och avslappnade”
- Skilla – en oväntad present till Stora Höga RK
relaterade artiklar

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!