Unghästar och avel
Publicerad: 2015-04-14
Linnea rider in unghästen – utan bett
Att rida sin häst med någon form av bettlöst huvudlag, alltid eller ibland, har blivit vanligare. Men går det verkligen att rida in en unghäst utan bett i munnen? Vi ringde upp 18-åriga Linnea Blomqvist i Luleå, som håller på med just detta.
Text: Anki Yngve
Foto: Amanda Olsson
Linnea Blomqvist har ridit till och från under uppväxten, både på ridskola och på medryttarhästar. Just nu är hon fodervärd åt fyraåriga tinkern Clooney.
– Jag började sköta om honom i juni förra året, de första månaderna promenerade vi bara, men från och med augusti började jag sitta upp. Då var han helt oinriden, berättar hon.
Alla tidigare hästar Linnea haft hand om har hon ridit med bett. Men genom sin egen blogg (http://neapocalypse.se), där hon skriver mycket om ridning, kom hon i kontakt med andra bloggare som bland annat sysslade med NH och olika typer av ”naturlig” hästhantering.
– Många av dem förespråkade att rida bettlöst och även jag började ifrågasätta vad jag själv och andra höll på med, säger Linnea.
Clooney är alltså under inridning utan bett. Hur ser din metod ut?
– Jag började träna honom från marken, i grimma och med så kallade långtyglar. Då går man bredvid hästen, ungefär vid höften, och styr den med de lite längre tyglarna. Inte så olikt tömkörning egentligen, men du är närmare din häst.
– Han förstod inte ens smackning från början så jag inledde med väldigt basic signaler. När Clooney kunde dem satt jag upp och gjorde samma sak från ryggen. Sedan använder jag klicker också, det är så jag lär in kommandona.
Vad övar ni på just nu?
– Jag håller på att lära honom att göra halt stensäkert för rösten, oavsett om jag sitter på eller står en bra bit ifrån. Över huvud taget är det mycket kommandon vi jobbar med, som start och stopp. Styr gör jag i första hand med sitsen, genom att jag vrider axlarna. Om han är på bra humör vänder han då, annars använder jag tyglarna som sekundär hjälp.
– Dessutom håller jag på att lära in sitshjälper för att öka skritten eller traven – då lutar jag mig lite bakåt och öppnar upp i höften. Minskar gör jag genom att luta mig lite framåt och sluta om med låren. Sedan använder jag olika smackljud för att komma fram i skritt respektive trav.
Vad rider du på för slags huvudlag?
– Just nu är jag lite lat och rider i hans stallgrimma, en lädergrimma som jag har satt tyglar i sidoringarna på. Annars har jag en ridrepgrimma som är lite skarpare, men den är jag inte riktigt lika förtjust i. Det känns som att han går emot den mer. Och så har jag precis fått hem ett nytt bettlöst träns som jag ska prova.
– Förutom huvudlaget har jag en halsrem på också. Jag styr med sitsen först, sedan med halsremmen och sist med tyglarna. Han har lärt sig att stanna för remmen, styrningen jobbar vi på.
Vad är det för slags form och eftergift du eftersträvar, är det samma som i traditionell dressyrridning?
– Absolut strävar jag också efter lösgjordhet och så småningom samling, även om jag inte rider enligt de traditionella dressyrreglerna. Sedan har inte jag och Clooney kommit så långt än, men vi tränar regelbundet för tränare. Camilla Bellander heter hon och är utbildad i integrerad ridkonst, därmed tar hon emot alla ridstilar. Och säger att man får rida på vad man vill, så länge det inte gör hästen illa.
Har Clooney aldrig haft bett i munnen?
– Han hade inte haft det när jag började arbeta med honom. Men jag tänkte att det ändå var bra om jag vande honom vid bett, det är ju inte min egen häst. Fast jag har egentligen bara bett när jag rider ut, man vet aldrig. Det känns trots allt lite säkrare i och med att han är ung, osäker och ovan i skogen.
Du tror inte att det hade gått fortare för dig att rida in honom på vanligt träns?
– Jag har inte ridit in någon häst förut så har inget att jämföra med. Om det hade gått fortare med bett vet jag inte, men jag känner inget behov av att få inridningen avklarad så snabbt som möjligt.
Vad skulle du vilja säga till den som aldrig har ridit bettlöst, men som kanske är nyfiken på att prova?
– Egentligen skulle jag nog säga att det är ganska mycket samma sak. Skillnaden är att bettet har en negativ klang för många hästar, i alla fall dem jag har kommit i kontakt med. Att de vänder bort huvudet eller inte vill ta bettet till exempel, det upplever jag inte på samma sätt med ridgrimma.
– Start och stopp är i mångt och mycket samma sak. Och även tidigare, när jag red med bett, försökte jag alltid styra med sitsen först. Jag har känt instinktivt att jag inte vill dra så mycket i den känsliga munnen.
– Med en ”grön” unghäst är det förstås lite svårare, men har du en äldre häst brukar det inte vara dramatiskt alls att prova. När hästen redan är inriden med bett går det lätt att byta till bettlöst.
Är du helt emot bett?
– Nej, det är jag inte, det är inte så att jag tittar snett på dem som rider med bett. Däremot har jag fått upp ögonen och har blivit mer kritisk till hårda händer och gapande munnar. Om jag ser en häst med bett som är fin och stilla i munnen, då tycker jag inte att det är något fel. Men samtidigt tror jag helhjärtat på att alla hästar kan vänjas vid att gå bettlöst.
I vissa grenar får man inte tävla utan bett. Men du kanske inte vill tävlingsrida …?
– Hittills har jag aldrig tävlat själv, det hade varit kul att prova, men är inget jag strävar efter. Samtidigt är det synd att en del grenar inte tillåter bettlöst tävlande. Det stänger ute en grupp ryttare, vilket jag kan tycka är diskriminerande.
Brukar du stöta på missuppfattningar om bettlösa huvudlag?
– Jag tycker att det är ganska tråkigt att de som rider traditionellt ofta likställer bettlöst med ett ponnyhackamore, punkt. Men det finns så mycket annat man kan variera bettanvändning med. Precis som det finns olika bett som är olika skarpa, så finns det olika skarpa bettlösta alternativ.
– Ett hackamore är ganska skarpt, medan sidepull – som det exempelvis blir när jag rider i grimma – är relativt milt. Ju längre skänklar och ju mer hävstång, desto mer ökar styrkan och trycket. Visst kan en människa misshandla en häst bettlöst också, men det märks nog mer. Det som sker inuti munnen syns inte, så det blir lättare att råka skada hästen med bett.
Många ifrågasätter om det verkligen kan vara lika säkert att rida utan bett. Vad säger du om det?
– Jag rider i och för sig med bett i skogen just nu, eftersom Clooney tycker att det är jätteläskigt att vara ute. Han har inte ridits ut så många gånger. Men som en kompis sa – blir en häst rädd på riktigt spelar inte bett eller inte bett någon roll. Skenar den så skenar den, då kan du inte stoppa oavsett huvudlag.
För det mesta rider Linnea i en vanlig lädergrimma.
taggar
Liknande webbartiklar
- Clooney njuter av sitt pensionärsliv
- Clooney njuter av gräset i hagen
- Clooney har fått komma hem
- Clooney gör framsteg i rehabiliteringen
- Efter skadan – topphästen Clooney på bättringsvägen
- Clooney 51 allvarligt skadad – karriären över
- Hoppningens EM-guld till Martin Fuchs
- En säkerhetsrisk att rida bettlöst i terrängen?
- ”Urkorkat att vi måste tävla med bett”
- Första mötet någonsin ska hållas mellan FEI och World Bitless Association
relaterade artiklar

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!