Avel
Publicerad: 2017-03-16
Till vänster SWB-hingsten Cyklon 1083 som har exporterats till USA och där rids av Shane Sweetnam. Överst till höger kursdeltagarna, nederst Ludo Philippaerts. Foto: Tomas Holcbecher och Anahita Arai (gruppbild)
Ludo Philippaerts: ”Just nu är USA en bra exportmarknad”
Bra video på saluhästen, ett gemensamt erbjudande från svenska uppfödare och fler kvalitesauktioner. Det efterlystes på SWB-kursen om hästexport, som inleddes på Solvalla under onsdagen. Föreläste gjorde bland annat välkända Ludo Philippaerts.
Text & foto (nedan): Anahita Arai
Förväntan, glädje och arbetslust. Det präglade första dagen av två på kursen om hästexport som SWB, Flyinge och Hästnäringens nationella stiftelse arrangerar på Solvalla. Drygt 70 uppfödare anmälde sig till kursen, men bara ett 30-tal fick plats.
Idén har varit är skapa en målbild för vad SWB och uppfödare kan göra gemensamt.
– Vi arrangerar den här kursen för att stimulera svenska uppfödare, vi vill att våra uppfödare ska betäcka och våga satsa framåt. Jag tror att en framgångsfaktor är att vi gör detta tillsammans och att vi kan ta del av allas kompetens, säger Helen Uddefors som är vd på SWB.
Lägg krut på salufilmen
Till första kursdagen har flera föredragshållare bjudits in för att belysa frågan från olika håll. Först ut är Ludo Philippaerts, före detta tävlingsryttare och numera ryttarpappa från Belgien, som köper och säljer ett stort antal hästar varje år. Det Ludo letar efter är bra hästar med stor kapacitet, fina tävlingsresultat och god härstamning som är välutbildade. Hans tips till uppfödare och hästägare som vill sälja är bra video på hästen. Det är ett måste.
Ludo är ofta i Sverige för att titta på hästar och tycker att vi har välutbildat hästmaterial.
– Jag föredrar att köpa åttaåringar, men då blir de givetvis dyrare. Femåringar går också bra. Om en häst har fyra eller åtta fel på en tävling gör inte det något. Det kan hända när man utbildar dem men de får inte stanna, det gillar jag inte. Om en bom åker ner det gör det ingenting.
– Just nu är USA en bra exportmarknad. Det är lite svårare att sälja hästar till USA, de vill gärna ha 100 röntgenplåtar, men de gillar svenskfödda hästar. Tidigare gick det enkelt att sälja hästar till Storbritannien men inte längre, säger Ludo.
När det gäller exportmarknader har Business Sweden identifierat tre sådana nämligen Norge, USA och Storbritannien.
– Tanken är att vi i den fortsatta processen ska kika närmare på vilka länder som är aktuella. Om det nu är svårt att exportera till Storbritannien enligt Ludo så får vi nog titta på det, säger Sven Sievers från Business Sweden.
Uppfödare måste samarbeta
Business Sweden har som mål att hjälpa svenska företag att nå sin fulla, internationella potential och att hjälpa till att göra affärer utomlands. Nu har organisationen alltså tittat närmare på hur vi ska kunna exportera SWB-hästar. Till sin hjälp har man 55 kontor runt om i världen, vid sidan av de regionala kontor som finns i Sverige.
Ett ord som återkommer under Business Swedens föredrag är en gemensam plattform. Det är svårt för en enskild företagare att bearbeta de utländska köparna.
– Ensam är inte stark. Här skulle vi behöva hitta ett gemensamt erbjudande kring hästarna och kunna visa mervärden. Då får vi betalt, säger Sven.
Vad säger ni på Business Sweden om möjligheterna att exportera svenskfödda hästar?
– Vi ser en potential på exportmarknaden. I dag vet vi kanske inte riktigt hur stor den är, men det är tanken att en eventuell fortsatt process ska klargöra.
– På livsmedelssidan har vi arbetat med småskaliga matproducenter och har hjälpt dem att sälja till mindre matvarukedjor i Europa, som efterfrågar rimliga volymer som passar dessa företag. Den satsningen har fått ett fantastiskt genomslag. Dessa matproducenter hade aldrig trott att de skulle kunna exportera varor.
– Det säljs mycket hästar internationellt, Sverige borde kunna ha en del av den kakan, säger Christer Andersson från Business Sweden.
Nästa steg – att räkna på satsningen
Business Sweden bjuder nu in till en fortsättning i form av ett processarbete som heter ”Steps to export”. Det kommer att vara tio uppfödare plus SWB som bjuds in, för att arbeta fram en gemensam plattform och strategi. Inte minst vill Business Sweden räkna på om det är värt att satsa på export, går det att räkna hem satsningen?
I dag, torsdag, kommer uppfödarna på kursen tillsammans med SWB att arbeta med frågan – samt bestämma om man går vidare och fortsätter med ”Steps to export”.
Föreläsarduon från Business Sweden.
SWB har bäst temperament
– Man tror sig veta vad folk tycker om SWB-hästar, säger Anna Nyström från Flyinge, som presenterade en helt ny marknadsundersökning där respondenter från 15 länder har medverkat.
De tillfrågade fick rangordna ett stort antal europeiska stamböcker och SWB hade då hästarna med bäst temperament. Dessutom uppgav de tillfrågade att temperamentet var den viktigaste egenskapen när de ska köpa häst.
Då respondenterna i marknadsundersökningen fick skriva ner ord som kom upp när man tänkte på SWB-hästar var det följande som återkom flest gånger; good, nice and healthy horses.
Bygga upp en auktionskultur
Ett hästföretag som har exporterat ett antal hästar och doser semin är travstuteriet Menhammar.
– Om man vill stimulera export av unghästar är det auktioner som måste utgöra grunden i det arbetat, säger Johan Hellander som har titeln Stud farm manager på Menhammar stuteri på Ekerö utanför Stockholm.
Det här gäller i hög utsträckning för travet. Men Johan, som jobbade några år på Flyinge tillsammans med Ingvar Fredricson, tror att det även kan appliceras på SWB.
Uppfödarna måste känna en ”vi-känsla” vid auktionerna, att det är ett gemensamt projekt med en öppen organisationskultur. Köparna behöver få göra något mer än bara köpa hästar, det krävs även en happening, menar Johan. Eller i annat fall behöver de hästar som auktioneras ut vara exceptionellt bra.
– Vi har i dag inte någon stark auktionskultur i Sverige, det måste vi förbättra, säger han och fortsätter med att berätta hur Menhammar arbetar:
– Vi öronmärker våra bästa hästar till de stora auktionerna. De är inte till salu innan auktionen oavsett vem som ringer.
Ridsport och trav kan samarbeta
Cirka 80 travföl om året föds på Menhammar, det är ett antal man klarar av att hantera. Stuteriet exporterar både hästar och semin, men Johan vill gärna framhålla att de ändå inte är experter på export. Dock har han ett antal insikter som han gärna vill dela med sig av.
När Johan får en fråga om vad han tror om internetbaserade auktioner svarar han att de kan fylla ett syfte, men de kan inte ersätta de fysiska auktionerna. Det går inte att skapa samma samvaro. Däremot öppnar Johan upp för att skapa marknadsplatser där travhästar säljs vid sidan av hopp- och dressyrhästar.
– Vi får inte vara rädda att kombinera raserna. Det finns många halvblodshästägare som är travintresserade och vice versa, säger han.
En tvådagarskurs för ett trettiotal SWB-uppfödare som arrangeras av SWB, Flyinge och Hästnäringens nationella stiftelse (HNS). Flyinge har ett uppdrag att sprida kunskap om avel och uppfödning, och presenterade under onsdagen en marknadsundersökning där man har frågat hästintresserade i ett stort antal länder hur de uppfattar SWB-hästar.
Nöjda kursdeltagare på SWB:s exportkurs. Uppfödaren Nina Sixtensson som deltog på kursen sammanfattade första dagen så här: ”Det är fantastiskt att det finns en vilja att samla oss och synliggöra oss. Det är roligt och det är vi mycket tacksamma över.”
taggar
Liknande webbartiklar
- Svenska hästar populära utomlands – exporten ökar
- Att exportera hästar är både lätt och roligt
- Uppfödare med kö till fölen: "Glada att folk fått upp ögonen för oss"
- Krister Svedberg är Årets uppfödare: ”Känns jättekul”
- Vändning för svensk hästuppfödning: "Att göra hästar är min passion"
- Två lag till VM för unga uppfödare
- Fölet Eagle Eye föddes med bara ett öga: ”Svårt att inte älska henne på en gång!”
- "Vi vill bli mer tillgängliga för medlemmarna"
- Elektrikern som sadlade om till hovslagare
- Erfarenhetsutbyte för uppfödare
relaterade artiklar

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!