Till vänster SWB-hingsten Cyklon 1083 som har exporterats till USA och där rids av Shane Sweetnam. Överst till höger kursdeltagarna, nederst Ludo Philippaerts. Foto: Tomas Holcbecher och Anahita Arai (gruppbild)
Bra video på saluhästen, ett gemensamt erbjudande från svenska uppfödare och fler kvalitesauktioner. Det efterlystes på SWB-kursen om hästexport, som inleddes på Solvalla under onsdagen. Föreläste gjorde bland annat välkända Ludo Philippaerts.
Text & foto (nedan): Anahita Arai
Förväntan, glädje och arbetslust. Det präglade första dagen av två på kursen om hästexport som SWB, Flyinge och Hästnäringens nationella stiftelse arrangerar på Solvalla. Drygt 70 uppfödare anmälde sig till kursen, men bara ett 30-tal fick plats.
Idén har varit är skapa en målbild för vad SWB och uppfödare kan göra gemensamt.
– Vi arrangerar den här kursen för att stimulera svenska uppfödare, vi vill att våra uppfödare ska betäcka och våga satsa framåt. Jag tror att en framgångsfaktor är att vi gör detta tillsammans och att vi kan ta del av allas kompetens, säger Helen Uddefors som är vd på SWB.
Lägg krut på salufilmen
Till första kursdagen har flera föredragshållare bjudits in för att belysa frågan från olika håll. Först ut är Ludo Philippaerts, före detta tävlingsryttare och numera ryttarpappa från Belgien, som köper och säljer ett stort antal hästar varje år. Det Ludo letar efter är bra hästar med stor kapacitet, fina tävlingsresultat och god härstamning som är välutbildade. Hans tips till uppfödare och hästägare som vill sälja är bra video på hästen. Det är ett måste.
Ludo är ofta i Sverige för att titta på hästar och tycker att vi har välutbildat hästmaterial.
– Jag föredrar att köpa åttaåringar, men då blir de givetvis dyrare. Femåringar går också bra. Om en häst har fyra eller åtta fel på en tävling gör inte det något. Det kan hända när man utbildar dem men de får inte stanna, det gillar jag inte. Om en bom åker ner det gör det ingenting.
– Just nu är USA en bra exportmarknad. Det är lite svårare att sälja hästar till USA, de vill gärna ha 100 röntgenplåtar, men de gillar svenskfödda hästar. Tidigare gick det enkelt att sälja hästar till Storbritannien men inte längre, säger Ludo.
När det gäller exportmarknader har Business Sweden identifierat tre sådana nämligen Norge, USA och Storbritannien.
– Tanken är att vi i den fortsatta processen ska kika närmare på vilka länder som är aktuella. Om det nu är svårt att exportera till Storbritannien enligt Ludo så får vi nog titta på det, säger Sven Sievers från Business Sweden.
Uppfödare måste samarbeta
Business Sweden har som mål att hjälpa svenska företag att nå sin fulla, internationella potential och att hjälpa till att göra affärer utomlands. Nu har organisationen alltså tittat närmare på hur vi ska kunna exportera SWB-hästar. Till sin hjälp har man 55 kontor runt om i världen, vid sidan av de regionala kontor som finns i Sverige.
Ett ord som återkommer under Business Swedens föredrag är en gemensam plattform. Det är svårt för en enskild företagare att bearbeta de utländska köparna.
– Ensam är inte stark. Här skulle vi behöva hitta ett gemensamt erbjudande kring hästarna och kunna visa mervärden. Då får vi betalt, säger Sven.
Vad säger ni på Business Sweden om möjligheterna att exportera svenskfödda hästar?
– Vi ser en potential på exportmarknaden. I dag vet vi kanske inte riktigt hur stor den är, men det är tanken att en eventuell fortsatt process ska klargöra.
– På livsmedelssidan har vi arbetat med småskaliga matproducenter och har hjälpt dem att sälja till mindre matvarukedjor i Europa, som efterfrågar rimliga volymer som passar dessa företag. Den satsningen har fått ett fantastiskt genomslag. Dessa matproducenter hade aldrig trott att de skulle kunna exportera varor.
– Det säljs mycket hästar internationellt, Sverige borde kunna ha en del av den kakan, säger Christer Andersson från Business Sweden.
Nästa steg – att räkna på satsningen
Business Sweden bjuder nu in till en fortsättning i form av ett processarbete som heter ”Steps to export”. Det kommer att vara tio uppfödare plus SWB som bjuds in, för att arbeta fram en gemensam plattform och strategi. Inte minst vill Business Sweden räkna på om det är värt att satsa på export, går det att räkna hem satsningen?
I dag, torsdag, kommer uppfödarna på kursen tillsammans med SWB att arbeta med frågan – samt bestämma om man går vidare och fortsätter med ”Steps to export”.
Föreläsarduon från Business Sweden.
SWB har bäst temperament
– Man tror sig veta vad folk tycker om SWB-hästar, säger Anna Nyström från Flyinge, som presenterade en helt ny marknadsundersökning där respondenter från 15 länder har medverkat.
De tillfrågade fick rangordna ett stort antal europeiska stamböcker och SWB hade då hästarna med bäst temperament. Dessutom uppgav de tillfrågade att temperamentet var den viktigaste egenskapen när de ska köpa häst.
Då respondenterna i marknadsundersökningen fick skriva ner ord som kom upp när man tänkte på SWB-hästar var det följande som återkom flest gånger; good, nice and healthy horses.
Bygga upp en auktionskultur
Ett hästföretag som har exporterat ett antal hästar och doser semin är travstuteriet Menhammar.
– Om man vill stimulera export av unghästar är det auktioner som måste utgöra grunden i det arbetat, säger Johan Hellander som har titeln Stud farm manager på Menhammar stuteri på Ekerö utanför Stockholm.
Det här gäller i hög utsträckning för travet. Men Johan, som jobbade några år på Flyinge tillsammans med Ingvar Fredricson, tror att det även kan appliceras på SWB.
Uppfödarna måste känna en ”vi-känsla” vid auktionerna, att det är ett gemensamt projekt med en öppen organisationskultur. Köparna behöver få göra något mer än bara köpa hästar, det krävs även en happening, menar Johan. Eller i annat fall behöver de hästar som auktioneras ut vara exceptionellt bra.
– Vi har i dag inte någon stark auktionskultur i Sverige, det måste vi förbättra, säger han och fortsätter med att berätta hur Menhammar arbetar:
– Vi öronmärker våra bästa hästar till de stora auktionerna. De är inte till salu innan auktionen oavsett vem som ringer.
Ridsport och trav kan samarbeta
Cirka 80 travföl om året föds på Menhammar, det är ett antal man klarar av att hantera. Stuteriet exporterar både hästar och semin, men Johan vill gärna framhålla att de ändå inte är experter på export. Dock har han ett antal insikter som han gärna vill dela med sig av.
När Johan får en fråga om vad han tror om internetbaserade auktioner svarar han att de kan fylla ett syfte, men de kan inte ersätta de fysiska auktionerna. Det går inte att skapa samma samvaro. Däremot öppnar Johan upp för att skapa marknadsplatser där travhästar säljs vid sidan av hopp- och dressyrhästar.
– Vi får inte vara rädda att kombinera raserna. Det finns många halvblodshästägare som är travintresserade och vice versa, säger han.
Nöjda kursdeltagare på SWB:s exportkurs. Uppfödaren Nina Sixtensson som deltog på kursen sammanfattade första dagen så här: ”Det är fantastiskt att det finns en vilja att samla oss och synliggöra oss. Det är roligt och det är vi mycket tacksamma över.”
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!