Unghästar och avel
Publicerad: 2016-08-26
Magdalena med gårdens uppfödning Latino.
"Man ska inte förakta trevliga hästar"
På Thorstorps gård utanför Söderköping föder Kerstin Bergström och dottern Magdalena Holström upp svenska halvblod, för både dressyr och hoppning. Här finns blodslinjer som går 40 år tillbaka i tiden – Kerstin är övertygad om att bra ston är A och O för att lyckas med aveln.
Text och foto: Natalie Lindholm
I en av de stora hagarna betar 20-åriga Jeanna och hennes treåriga son Jego (e. Cartier). För den som inte känner hästarna ser de nästan identiska ut, Kerstin förklarar att alla ston på gården är väldigt säkra förvärvare. Vilket gör att samtliga hästar här ser mer eller mindre likadana ut.
– Vi kan egentligen lägga på nästan vilken hingst som helst och det blir alltid rätt bra, säger hon med ett skratt.
Jeanna är elitpremierad och har lämnat hästar i både medelsvår dressyr och svår hoppning. Hon kommer från en 40 år gammal stolinje som mor och dotter tog över efter Karl-David Söderkvist (som bland annat hade hingsten Hamilton) i Finspång.
För mycket hingstfokus
Kerstin tycker att många uppfödare i dag lägger för stor vikt vid att hitta rätt hingst och för lite tid på att hitta rätt sto.
– Stoet är väldigt viktigt! Visst är det också avgörande att hitta en hingst som passar stoet, men i dag är i stort sett alla hingstar fina. Vår tanke är att avla hållbara hästar och jag tycker det är viktigt att stoet har visat en god hållbarhet. Vi använder aldrig ston som har gått sönder och skulle inte avla på ett sto som inte håller för ridning. Vårt ena sto är 26 år och ett annat är 20, de har aldrig varit skadade, säger hon.
Mor och dotter säljer oftast avkommorna som treåringar. Då har de hunnit visas som föl och på treårstest. Att inte sälja tidigare än så är ett väl avvägt beslut.
– Ettåringar och tvååringar är inte lätta att sälja, de är inte så vackra alla gånger, säger Kerstin skämtsamt.
Hon menar att hon visserligen skulle kunna sälja någon häst som föl, men att de spektakulära gångarter som efterfrågas på fölauktioner inte alltid syns i så ung ålder. Kerstin och Magdalena är rörande överens om att unghästar aldrig får stressas fram.
– Alla treåringar är till exempel inte mogna och vissa går inte alls bra på treårstestet, trots att de blir jättefina sen. Vi är inte särskilt stressade, det händer att vi inte ens rider hästarna på treårs. För oss är det faktiskt inte jätteviktigt att hästar är ridna på våren som treåringar. Jag menar, de ska ju hålla i tjugo år till! Våra hästar är uråldriga, säger Magdalena med ett skratt.
På Thorstorps gård får avel ta tid. Fölen går länge med sina mammor, alltid i stora och kuperade hagar. Unghästarna går i blandade flockar med en äldre, stabil häst.
Kerstin Bergström och Magdalena Holström med stoet Jeanna.
Kollar på avkommorna
När det gäller att hitta bra avelsston är det stam och temperament som avgör, att stoet har presterat själv är inte lika viktigt för familjen på Thorstorp.
– Jag tycker egentligen inte att stona behöver ha presterat, det är inte säkert att de lämnar bra hopphästar bara för att de själva hoppar bra. Har du däremot ett sto som har lämnat åtta avkommor och alla avkommorna har presterat. Då är det ganska stor chans att nästa avkomma också kommer att göra det, förklarar Kerstin och fortsätter:
– Har hon dessutom en mamma och en mormor som också har lämnat presterande tävlingshästar, då har man ännu lite mer koll. Jag vet att folk tycker det är viktigt med ston som har presterat, men vi satsar mer på att visa avkommorna.
Magdalena håller med:
– Ja, det är därför det är så viktigt för oss att behålla avkommorna till treårstestet. Säljer du ett föl kan det hända att det hamnar hos någon som inte gör så mycket med hästen. Och det blir väldigt tråkigt för våra ston.
Temperament och ridbarhet
Hästarna på Thorstorp är prestationsstammade, fokus ligger på att föda upp hästar med bra temperament för sporten.
– Vi tycker att våra hästar kan passa ganska många, 75 till 80 procent av alla ryttare har trots allt inte behov av det allra bästa. Medan ett fint temperament är bra för alla ryttare, oavsett nivå, säger Kerstin.
Ridbarhet är avgörande och eftersom de flesta hingstar är helt okej exteriört har inte hon och Magdalena varit så hingstfixerade.
– Vi tycker att det mesta blir rätt bra på våra ston, säger Kerstin med ett skratt.
Magdalena fyller i med att du samtidigt måste tänka på att avla hästar som flera kan rida på.
– Det får inte bli alltför galet, utan folk ska klara av hästarna också. Man ska inte förakta trevliga hästar, alla är inte Grand Prix-ämnen men mycket gång kan ridas fram om hästen har rätt inställning.
Enligt Magdalena passar gårdens avelsmål den som vill satsa lite, säg den som vill tävla medelsvår och uppåt.
– Det är en ganska stor målgrupp, vi kan vara lite tuffa och säga att det här är hästar som trots allt inte passar precis alla.
Gården ligger lantligt och vackert.
Det kommersiella spelar roll
Även om mor och dotter är överens om stoets viktiga roll i avelsarbetet lämnas inte hingstvalet åt slumpen. Varje betäckning planeras noga och visst tar man hänsyn till vad som efterfrågas på marknaden.
– Vi vet till exempel att Jeanna visserligen ger bra gång, men hon har mycket hopp i stamtavlan och om vi ska sälja hennes avkommor måste vi tänka på att ingen köper en dressyrhäst med hoppstam. Även om den rör sig bra och vi själva vet att det kan bli en bra dressyrhäst, förklarar Magdalena och fortsätter:
– Om jag har en häst med hoppstam och den dessutom har bra gång är det så klart bra. Men om vi betäcker en hoppstammad häst med en flashig dressyrhingst och avkomman inte får den där fantastiska gången... Då är inte avkomman speciellt säljbar, den blir varken eller.
Jeanna, som är lite äldre i typen, behöver en hingst som lättar upp och ger en mer modern avkomma. Utan att lämna för mycket nerv.
– Vi vill helt enkelt hitta en kombination som ger moderna sporthästar med bra temperament och god hållbarhet. Och så betäcker vi gärna två gånger med samma hingst för att lättare kunna jämföra avkommorna, säger Magdalena.
Avslutningsvis påpekar Kerstin att hur hästarna presterar i slutändan inte bara handlar om huruvida rätt hingst lades på rätt sto. Det handlar också mycket om var de hamnar.
– Jag tror inte att vi har brist på bra hästar i Sverige egentligen, vi har snarare brist på bra ryttare som kan ta dem vidare.
Jeanna 25573 (född 1996, e. Hamilton – Cortez – Limelight – Brabant). Jeanna är elitpremierad, precis som sin mormor Jyllice, och blev bästa östgötauppfödda avelssto 2013. Hon har fått åtta avkommor och har lämnat flera tävlingshästar upp till svår klass i både dressyr och hoppning. I år är hon dräktig med Armani Code.
Lavendel 22078 (född 1990, e. Arram – Bonaparte – Maximus – Emalj, stofamilj 41). Lavendel har nio avkommor, är A-premierad och blev bästa östgötauppfödda avelssto 2011. Hon har bland annat lämnat en dressyrhäst e. Blue Hors Romancier som fick dressyrdiplom som treåring och en hopphäst e. Manhattan som fick diplom som fyraåring.
Luna (född 2011, e. Sir Oldenburg – Cornetto – Bonaparte – Maximus och dotter till Lunic, som nu är såld).
Latino (född 2005, e. Blue Hors Romancier – Arram – Bonaparte). Latino är son till Lavendel och fick dressyrdiplom på treårstestet 2008, med bland annat nia på traven.
taggar
Liknande webbartiklar
- Fem proffstips för att göra ett systematiserat hingstval: "Gräv efter information"
- Så kan man tänka om man vill avla på sitt sto
- "Vi vill bli mer tillgängliga för medlemmarna"
- ”Det är väldigt olika från hingst till hingst”
- Godkänd frieserhingst till Sverige: ”Vi har haft ögonen öppna efter en stambokshingst”
- Välmeriterade Painted Black till hingstprogram i Sverige
- Vindus och Storm anses ha fel färg: ”Förr klubbades de ihjäl vid födseln”
- Ariso = klass 1 föl
- Osira har fått föl!!!
- Åh nej, hjälp!
relaterade artiklar

Herrgårdsliv med stall, pool och ridbana
Strax utanför Strängnäs finns en hästgård med ett stort bostadshus med pool stor, stall med tre boxar, lösdrift samt egen ridbana.

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!