Avel
Publicerad: 2018-10-17
Foto: Adobe Stock
Nu är det möjligt att WFFS-testa sin häst i Sverige
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nu fått klartecken att köra testet för Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS). Tidigare har man varit förhindrad att göra detta på grund av ett internationellt patent, som har visat sig inte gälla i Sverige.
I ett pressmeddelande rapporterar SLU om nyheten att det går att testa sin häst för WFFS i Sverige, genom Husdjursgenetiska laboratoriet. Tidigare har man fått skicka prover till Tyskland eller USA för att få svar om hästen är anlagsbärare eller inte.
I pressmeddelandet skriver SLU att för hästar som ännu inte har härstamningskontrollerats kan WFFS-testet köras samtidigt som härstamningskontrollen. För övriga hästar som redan är härstamningskontrollerade behöver man som hästägare skicka in ett nytt prov och be om att det görs en identitetskontroll mot hästens befintliga DNA-profil, samtidigt som WFFS-testet körs. Man får då ett intyg på att det aktuella provresultatet verkligen gäller ens häst.
Även importerade hästar kan testas
Det går bra att göra detta även för importerade hästar som är härstamningskontrollerade i ett annat land, eftersom laboratorierna kan utbyta information med varandra.
En undersökning av anlagsbärarfrekvensen avseende WFFS i SWB-populationen pågår just nu vid SLU. För att kunna få resultat snabbare än man tidigare planerat görs undersökningen på fölårgången 2017. Detta kommer inte att göra någon signifikant skillnad för utfallet jämfört med om årets fölårgång hade använts. Studien kommer inte att generera några individuella resultat för fölen, utan enbart ge besked om anlagsbärarfrekvensen i SWB-populationen.
SWB-rabatt vid test av fölen 2019
Husdjursgenetiska laboratoriet och SWB har gjort en överenskommelse som gäller från och med fölårgång 2019. Detta innebär att man som fölägare kommer att kunna få ett extra förmånligt paketpris på WFFS-testet och härstamningskontrollen när provet skickas via SWB, i samband med registreringen av föl som föds 2019. Provsvaren på WFFS-testet för dessa föl kommer att skickas från SLU till SWB, skriver SLU i pressmeddelandet.
Läs mer om hur det går till att WFFS-testa i Sverige
Tidigare på Hippson.se:
Fölet föddes med WFFS: "Som att uppleva en skräckfilm"
SWB vill ha in provsvar
Alla hingstar i avel ska testas
Liknande webbartiklar
- SWB klar med WFFS-strategi: "Om man inte testar stoppar man huvudet i sanden”
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Skralt med forskning kring fruktansvärda fölsjukdomen WFFS
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- WFFS kopplad till rörlighet hos hästar
- Sju av Schockemöhles hingstar bär anlag för WFFS
- Baltimore 1178 bär genen för WFFS – sperma säljs endast för ston som testats negativt
- Tester för WFFS på svenska Schockemöhle-hingstar klara
- Uppfödaren Marina Björkman om satsningen mot sitt första bruksprov: ”Jättespännande”
- Krister Svedberg är Årets uppfödare: ”Känns jättekul”

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!