Unghästar och avel
Publicerad: 2017-09-18
Foto: Cajsa Ekström och Privat
Över 25 år gammal sperma gav uppfödaren Gustaf Johansson två Chapman-föl
Även om den svenska elithingsten Chapman 757 dog 2006, då 24 år gammal, ligger han uppfödaren Gustaf Johansson varmt om hjärtat. Så pass mycket att han förra året inseminerade två ston med infryst sperma från hingsten. Här berättar Gustaf varför han vill föra in Chapman-blodet i dagens avel.
Text: Cajsa Ekström
Gustaf berättar att han alltid har gillat Chapman och att hans första egna häst var efter hingsten. Sedan köpte familjen in tre avkommor till.
– När jag som 16-åring började arbeta på Starby dressyrstall blev Chapman min första läromästare. Och han var helt fantastisk! Det var som om han hade olja i lederna, han hade dessutom otroligt lätt för samling. Det var på honom jag red mitt första junior-SM.
Samlingsgraden har gått förlorad
Och det är Chapmans grad av samling Gustaf vill återinföra i dagens avel.
– Just samlingsgraden tycker jag har gått lite förlorad i dagens avel, där mer fokus har lagts på spektakulära gångarter. Jag vill återinföra mer samling i hästarna, därför har jag använt mig av honom. Även om det kan låta lite gammalmodigt.
Årets första föl e. Chapman – First Wish. Foto: Cajsa Ekström
För att förhoppningsvis få fram en modern häst valde Gustaf att avla på två ston med mycket fullblod i.
– De båda stona är mycket ädla i modellen, med långa ben och riktigt bra gångarter. Jag vet att de nedärver detta starkt till sina avkommor. Och vad jag kan se än så länge ser det riktigt lovande ut, säger Gustaf.
Det första fölet som föddes var en långbent hingst e. Chapman – First Wish, lite senare under sommaren föddes det andra fölet. Det blev ett sto e. Chapman – Fürst Heinrich. Så en av varje!
En långbent hingst. Foto: Cajsa Ekström
Att den infrysta sperman har några år på nacken var inget som spelade stor roll.
– Sperman är infryst 1991 till 1992, då var Chapman tio år gammal och hade väldigt hög fertilitet. Även om den i praktiken är cirka 25 år gammal har den samma fertilitet som den hade vid infrysningen. När jag hade tinat upp den såg jag att den sprattlade på bra, det krävdes faktiskt bara en dos per sto, berättar Gustaf.
Föl nummer två blev även det graciöst och långbent, ett vackert sto e. Chapman – Fürst Heinrich. Foto: Privat
Totalt finns det cirka 20 doser semin kvar från Chapman, fördelade mellan Gustaf Johansson och Elise Fredriksson. Och varken dessa doser eller Gustafs två föl är till salu.
– Nej, både seminen och fölen håller jag hårt i.
Liknande webbartiklar
- Gustafs överraskningsföl har fått ett namn: ”Både mor och dotter mår prima”
- Gustaf hittade tvillingarna döda i hagen: ”Jättetråkigt när det händer”
- Intresset för embryotransfer ökar: ”Inte längre bara för avelsproffsen”
- Utvärdering Avelskurs på nätet
- Idag har vi sett hjärtat slå!
- OSIRA ÄR DRÄKTIG !!!
- Hemma en kortis!
- Gustaf Johansson inför 2018: "Sätt mer fokus på vad hästen EGENTLIGEN behöver"
- Fem proffstips för att göra ett systematiserat hingstval: "Gräv efter information"
- ”Det är väldigt olika från hingst till hingst”
relaterade artiklar

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!