Avel
Publicerad: 2017-07-03
Stort intresse för Gustaf Johanssons unghingst Mr Vain GJ
Mr Vain GJ (e. Diarado – Lavirco) är den svenskfödda hingst som blev en snackis på Hippson när han som tvååring hoppade halvvägs ut genom sitt boxfönster, och blev hängande på mitten. Nu har han blivit hela fyra år och är godkänd som avelshingst. Här berättar husse Gustaf Johansson senaste nytt om sin guldklimp.
Text: Cajsa Ekström
Sedan Bruksprovet har intresset från stoägarna varit enormt, förra året betäckte Mr Vain GJ hela 136 ston. Vilket är otroligt höga siffror för en så ung hingst. Vi har träffat uppfödaren och ägaren Gustaf Johansson, för att höra varför han tror att hans hingst har blivit så populär på kort tid.
Galet hektisk period
Gustaf driver sin verksamhet på vackra Tollsbo gård i Hyltebruk. Där har han riktat in sig på avelsverksamhet och han har just nu cirka 20 avelsston i stallet. Förutom aveln är Gustaf utbildad dressyrdomare samt är tävlingsryttare på Grand Prix-nivå.
– Just nu är det lite hektiskt, jag skulle verkligen behöva några extra timmar på dygnet. Att både fölvaka dygnet runt, tappa semin tre gånger i veckan, döma dressyrtävlingar på helgerna, rida mina egna hästar, hålla träningar för mina elever samt tävla själv gör att jag just nu undrar lite vad jag håller på med. Men som tur är så är detta en övergående period. När alla fölen har kommit till världen och seminsäsongen är över blir det automatiskt lite lugnare, säger han med ett leende.
Mr Vain som föl. Foto: Privat
I år väntar Gustaf 16 föl varav 15 redan har fötts. Till sex av fölen är hans egen avelshingst Mr Vain GJ pappa.
– Tanken var att vi skulle ha ytterligare fyra Mr Vain-föl i år, men med de stona har tyvärr inte dräktigheterna gått hela vägen. Sedan har jag även köpt in ett föl efter honom. Så går allt som det ska nu kommer vi att ha totalt sju små livliga Mr Vain-avkommor här innan sommaren är slut, säger han stolt.
Gustaf med två av sina föl efter Mr Vain.
Foto: Cajsa Ekström
Att Mr Vain har blivit så populär på kort tid tror Gustaf beror på att han både är en modern typ av hingst och en multitalang. I år har han över 120 anmälda ston på Språngrulla, varav 100 redan är inseminerade.
– I mina ögon är han den perfekta kombinationen av inre lugn och arbetsmoral. Han är otroligt ambitiös vid ridning och är känslig på rätt sätt. Under Bruksprovet 2016 var han inte i en enda bom och han är otroligt hinderklok. När han inte rids är han en väldigt lugn och social hingst. Även om han själv tycker att han är störst, bäst och vackrast.
På senaste Bruksprovet fick Mr Vain nio poäng på typ.
Foto: Cajsa Ekström
– Under Bruksprovet 2016 godkändes han som hopphingst, men fick även väldigt höga poäng för sina gångarter och typ med bland annat åtta för traven och nia för galoppen. Alla hingstar nedärver olika egenskaper olika mycket. Och vad jag har sett på de föl som redan har fötts efter Vain präglar han dem starkt med både gångarter och typ, säger Gustaf.
Det äldsta fölet är bara två och en halv månad, men det man enligt uppfödaren kan se är att avkommorna är välbyggda och vackra, samt rör sig luftigt.
– Hur de hoppar tycker jag inte att man kan se förrän de blir lite äldre. Men jag hoppas att de även har ärvt hans hinderklokhet.
Klipp från Gustafs Instagram på ett fyra dagar gammalt föl efter Mr Vain.
Man kan tro att det är flest hoppstammade ston som har inseminerats med hingsten. Men enligt Gustaf har han även fått många gångartsston, vilket han tror beror på Mr Vains luftiga och rörliga gångarter och snygga modell. På Bruksprovet 2017 fick han hela nio poäng på typ med omdömen som ädel, elegant, välproportionerlig och maskulin.
Många erfarna uppfödare
Att Mr Vain är en ung hingst, som ännu inte har visat vad han kan, har inte avskräckt kända uppfödare från att använda honom.
– Tvärtom är de som har varit verksamma inom aveln länge väldigt säkra på sin stostam, de vet exakt vilka egenskaper hingsten behöver ha för att väga upp stoets svagheter. Jag tycker mig se att de med mindre erfarenhet inom avel, och som kanske ska ta ett föl på sitt äldre tävlingssto, oftare väljer en äldre hingst med gedigen meritlista snarare än en yngre och oprövad hingst. Vilket är klokt, men vill man driva aveln framåt måste man tänka nytt, säger Gustaf och fortsätter:
– Jag brukar oftast använda mig av en ung hingst på ett äldre sto, just för att få fram en modernare häst. Har jag ett yngre sto som ännu inte har fått något föl insemineras hon oftast med en äldre hingst första gången, just för att se vilken typ av föl stoet lämnar. Inför andra insemineringen har du en klarare bild, då kan du använda en yngre hingst.
Mr Vain GJ och Gustaf Johansson. Foto: Cajsa Ekström
Gustaf äger hela hingsten själv, vilket han planerar att fortsätta göra.
– I största möjliga mån föredrar jag att äga mina hästar själv, då jag därmed kan bestämma över deras utbildning. Att äga andelar i en lovande häst är bra så länge det fungerar ägarna emellan, men det blir lätt onödiga diskussioner. Nu är det jag som har hela ansvaret över honom och kan själv bestämma vem som rider honom, säger han.
Just nu är det unghästutbildaren och hoppryttaren Viktoria Almgren som har ansvaret för Mr Vains hopputbildning och när årets seminsäsong är över är det dit han åker på vidareutbildning.
– Viktoria är fantastiskt duktig på att grundutbilda hopphästar. Hon låter dem utvecklas i sin egen takt på ett systematiskt sätt, berömmer Gustaf.
Gustaf rider gärna dressyr på sin hingst. Foto: Privat
Att bibehålla Mr Vains dubbeltalang är något Gustav tänker fortsätta med, planer på att starta och utbilda honom inom dressyren finns.
– Då dagens tävlingsbanor är oerhört tekniska ställer det höga krav på hopphästens ridbarhet och försiktighet. Så att hopphingstarna besitter just en hög ridbarhet kommer att få större och större betydelse. Sedan älskar jag att rida honom, så länge det fungerar att han är aktiv inom båda disciplinerna kommer jag nog inte kunna låta bli att rida dressyr på Vain. Men det får inte gå ut över hoppningen som ju trots allt är hans främsta disciplin.
Och några fler tokigheter, som att hoppa ut genom boxfönstret, har inte hingsten hittat på.
– Men det finns ju en anledning till att han sedan den där briljanta idén bor i en box utan fönster, skrattar Gustaf.
Bilden från när Vain, som tvååring, hoppade ut genom fönstret.
Foto: Privat
Liknande webbartiklar
- Tv-toppen 2019, plats 1 – Mr Vain låter alla veta att Kungen är hemma: “Gör alltid så”
- Gustaf har tre hingstar med till Bruksprovet: ”Vill se mer ridbarhet och mindre show”
- Gustaf – satsande ryttare och uppfödare
- Hingsten Mr Vain GJ bästa femåring
- Från fönsterhopp till bruksprov på Flyinge
- Mr Vain fastnade i fönstret: "Inte en av hans mest intelligenta idéer"
- Över 25 år gammal sperma gav uppfödaren Gustaf Johansson två Chapman-föl
- Så påverkar coronaviruset aveln: ”Tror vi kommer se nedgång i antalet betäckningar”
- Gästblogg: Faror med att avel blir ”överklasshobby”
- Gustafs överraskningsföl har fått ett namn: ”Både mor och dotter mår prima”
relaterade artiklar

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!