Mr Vain GJ (e. Diarado – Lavirco) är den svenskfödda hingst som blev en snackis på Hippson när han som tvååring hoppade halvvägs ut genom sitt boxfönster, och blev hängande på mitten. Nu har han blivit hela fyra år och är godkänd som avelshingst. Här berättar husse Gustaf Johansson senaste nytt om sin guldklimp.
Text: Cajsa Ekström
Sedan Bruksprovet har intresset från stoägarna varit enormt, förra året betäckte Mr Vain GJ hela 136 ston. Vilket är otroligt höga siffror för en så ung hingst. Vi har träffat uppfödaren och ägaren Gustaf Johansson, för att höra varför han tror att hans hingst har blivit så populär på kort tid.
Galet hektisk period
Gustaf driver sin verksamhet på vackra Tollsbo gård i Hyltebruk. Där har han riktat in sig på avelsverksamhet och han har just nu cirka 20 avelsston i stallet. Förutom aveln är Gustaf utbildad dressyrdomare samt är tävlingsryttare på Grand Prix-nivå.
– Just nu är det lite hektiskt, jag skulle verkligen behöva några extra timmar på dygnet. Att både fölvaka dygnet runt, tappa semin tre gånger i veckan, döma dressyrtävlingar på helgerna, rida mina egna hästar, hålla träningar för mina elever samt tävla själv gör att jag just nu undrar lite vad jag håller på med. Men som tur är så är detta en övergående period. När alla fölen har kommit till världen och seminsäsongen är över blir det automatiskt lite lugnare, säger han med ett leende.
Mr Vain som föl. Foto: Privat
I år väntar Gustaf 16 föl varav 15 redan har fötts. Till sex av fölen är hans egen avelshingst Mr Vain GJ pappa.
– Tanken var att vi skulle ha ytterligare fyra Mr Vain-föl i år, men med de stona har tyvärr inte dräktigheterna gått hela vägen. Sedan har jag även köpt in ett föl efter honom. Så går allt som det ska nu kommer vi att ha totalt sju små livliga Mr Vain-avkommor här innan sommaren är slut, säger han stolt.
Gustaf med två av sina föl efter Mr Vain.
Foto: Cajsa Ekström
Att Mr Vain har blivit så populär på kort tid tror Gustaf beror på att han både är en modern typ av hingst och en multitalang. I år har han över 120 anmälda ston på Språngrulla, varav 100 redan är inseminerade.
– I mina ögon är han den perfekta kombinationen av inre lugn och arbetsmoral. Han är otroligt ambitiös vid ridning och är känslig på rätt sätt. Under Bruksprovet 2016 var han inte i en enda bom och han är otroligt hinderklok. När han inte rids är han en väldigt lugn och social hingst. Även om han själv tycker att han är störst, bäst och vackrast.
På senaste Bruksprovet fick Mr Vain nio poäng på typ.
Foto: Cajsa Ekström
– Under Bruksprovet 2016 godkändes han som hopphingst, men fick även väldigt höga poäng för sina gångarter och typ med bland annat åtta för traven och nia för galoppen. Alla hingstar nedärver olika egenskaper olika mycket. Och vad jag har sett på de föl som redan har fötts efter Vain präglar han dem starkt med både gångarter och typ, säger Gustaf.
Det äldsta fölet är bara två och en halv månad, men det man enligt uppfödaren kan se är att avkommorna är välbyggda och vackra, samt rör sig luftigt.
– Hur de hoppar tycker jag inte att man kan se förrän de blir lite äldre. Men jag hoppas att de även har ärvt hans hinderklokhet.
Klipp från Gustafs Instagram på ett fyra dagar gammalt föl efter Mr Vain.
Man kan tro att det är flest hoppstammade ston som har inseminerats med hingsten. Men enligt Gustaf har han även fått många gångartsston, vilket han tror beror på Mr Vains luftiga och rörliga gångarter och snygga modell. På Bruksprovet 2017 fick han hela nio poäng på typ med omdömen som ädel, elegant, välproportionerlig och maskulin.
Många erfarna uppfödare
Att Mr Vain är en ung hingst, som ännu inte har visat vad han kan, har inte avskräckt kända uppfödare från att använda honom.
– Tvärtom är de som har varit verksamma inom aveln länge väldigt säkra på sin stostam, de vet exakt vilka egenskaper hingsten behöver ha för att väga upp stoets svagheter. Jag tycker mig se att de med mindre erfarenhet inom avel, och som kanske ska ta ett föl på sitt äldre tävlingssto, oftare väljer en äldre hingst med gedigen meritlista snarare än en yngre och oprövad hingst. Vilket är klokt, men vill man driva aveln framåt måste man tänka nytt, säger Gustaf och fortsätter:
– Jag brukar oftast använda mig av en ung hingst på ett äldre sto, just för att få fram en modernare häst. Har jag ett yngre sto som ännu inte har fått något föl insemineras hon oftast med en äldre hingst första gången, just för att se vilken typ av föl stoet lämnar. Inför andra insemineringen har du en klarare bild, då kan du använda en yngre hingst.
Mr Vain GJ och Gustaf Johansson. Foto: Cajsa Ekström
Gustaf äger hela hingsten själv, vilket han planerar att fortsätta göra.
– I största möjliga mån föredrar jag att äga mina hästar själv, då jag därmed kan bestämma över deras utbildning. Att äga andelar i en lovande häst är bra så länge det fungerar ägarna emellan, men det blir lätt onödiga diskussioner. Nu är det jag som har hela ansvaret över honom och kan själv bestämma vem som rider honom, säger han.
Just nu är det unghästutbildaren och hoppryttaren Viktoria Almgren som har ansvaret för Mr Vains hopputbildning och när årets seminsäsong är över är det dit han åker på vidareutbildning.
– Viktoria är fantastiskt duktig på att grundutbilda hopphästar. Hon låter dem utvecklas i sin egen takt på ett systematiskt sätt, berömmer Gustaf.
Gustaf rider gärna dressyr på sin hingst. Foto: Privat
Att bibehålla Mr Vains dubbeltalang är något Gustav tänker fortsätta med, planer på att starta och utbilda honom inom dressyren finns.
– Då dagens tävlingsbanor är oerhört tekniska ställer det höga krav på hopphästens ridbarhet och försiktighet. Så att hopphingstarna besitter just en hög ridbarhet kommer att få större och större betydelse. Sedan älskar jag att rida honom, så länge det fungerar att han är aktiv inom båda disciplinerna kommer jag nog inte kunna låta bli att rida dressyr på Vain. Men det får inte gå ut över hoppningen som ju trots allt är hans främsta disciplin.
Och några fler tokigheter, som att hoppa ut genom boxfönstret, har inte hingsten hittat på.
– Men det finns ju en anledning till att han sedan den där briljanta idén bor i en box utan fönster, skrattar Gustaf.
Bilden från när Vain, som tvååring, hoppade ut genom fönstret.
Foto: Privat
Visst kan snö vara alldeles underbart härligt, även om vi är många som längtar efter vår. Som i det här klippet på skidor efter en dragvillig liten ponny.
Peder Fredricson fick på onsdagen ta emot en hedersmedalj av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Detta vid en ceremoni på Stockholms slott.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Behöver hästar en viloperiod under vintern? Hur lång ska den vara? Ska hästen vila helt eller skrittas? Och när den sätts i gång, hur varsamt ska man gå fram?
Nikki Birkehorn är "född att älska djur", som hon själv uttrycker det. Hon har nyligen spelat in fyra klipp där hon berättar hur man ryktar en häst.
Se de söta klippen: "De vita prickarna blir mindre för varje minut"
Peder Fredricson och Hansson WL toppar FEI:s rankning av de bästa ekipagen i hoppning 2018. Det är två SWB-hästar i toppen, vilket gör listan historisk.
Trubbel var en storfavorit bland eleverna på Halmstads FRK. Efter att han blivit sjuk och somnat in valde ungdomssektionen att hålla en minnesstund.
Oron är stor bland hästägare efter att flera hästar har drabbats av EHV-1. Gittan Gröndahl och Ann Borglund gästade TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
För tio år sedan fick Lotta Westman upp ögonen för dalesponnyn. Nu har hon två stycken och vill slå ett slag för den vackra och allsidiga rasen.
"Veckans gård" har fin bostad, 13 boxar, ridhus och stor utebana. Den är väl centrerad och de vackra stallängorna av sten bidrar med charm.
Sedan 2006 har över 5 000 ponnyekipage deltagit i Sveland Cup. I år blir det kvaltävlingar i fem zoner och final på Sundbyholm i september.
En häst som kom in till klinik för att opereras fick avlivas. Detta efter att den i flera timmar, hysteriskt, försökt resa sig när narkosen misslyckades.
Veterinären agerade inte utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
Det oisolerade ridhuset på Ramsele fältrittklubb gör att verksamheten inte kan bedrivas fullt ut. Ridskolechef Monia Häggkvist berättar om det ohållbara läget.
Gästblogg: Vill se satsning på flickidrott och prioritering av ridklubben
Under clinicen på Strömsholm i november visade Peder Fredricson bland annat hur han arbetar nya hästar från marken – och förklarade vikten av det.
Se mer av arbetet och inspireras av Peders tips i Hippson-TV
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Under natten till tisdag ska någon ha gått in i stallet på Kvinnerstagymnasiet och tänt eld på en hästs täcke. Hästen fick mindre brännskador.
Händelsen har polisanmälts och tekniska undersökningar genomförts
Under hoppningens världscupfinal i Scandinavium i april finns en speciell häst med i startlistan. Nämligen en Göteborgsfödd skäck tävlandes för Japan.
Life is Beautiful hade karriär som bland annat körhäst i Sverige
Förra året lanserades konceptet Killigrew Acadamy. Nu vill systrarna Bäckström även starta ett HVB-hem för unga kvinnor på Näsets ridcenter.
I skrivande stund har Pether Markne – som porträtteras i senaste papperstidningen – fortfarande sin bas i Flyinge. Häng med dit i ett "bonus-bildspel".
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.