Avel
Publicerad: 2020-05-21
Vänster: Sofia och Kison. Höger: Anette med Kabri och Kirri, båda e. Briar – Cavalotti och ur stofamilj 37 (Klarafamiljen).
Samarbete mellan köpare och uppfödare främjar sporten: "Ett guldläge för båda"
När familjen Buskhe föll för tvåårshingsten Kison hösten 2018 hade de varken tid eller kunskap att förvalta en så ung häst. I samtal med uppfödaren Anette Syrén hittades dock en lösning – Kison fick efter köpet gå kvar i hennes utbildningssystem.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Förra året visades Kison vid treårstestet i Värnamo. Där tilldelades han gångartspoängen 50,5 och blev bästa gångartshäst – att Kison besitter goda kvaliteter är något unghästutbildaren som har honom i träning bekräftar.
– Jag tycker att han är helt makalöst fantastisk att rida! Han har varit väldigt stabil och balanserad redan från start, samt har haft bra kontroll på sin kropp. Detta trots att han rör sig väldigt mycket. Jag har aldrig suttit på en häst som rör sig så bra, Kison har tre väldigt fina gångarter med extra plus för skritten och galoppen. Dessutom har han lätt för att arbeta korrekt i form och att samla sig, säger Camilla Lindh.
Kvaliteter för Grand Prix
Kison ligger i fas för sin ålder utbildningsmässigt och utvecklingen går ständigt framåt. I dagsläget tränas han fyra gånger i veckan.
– Det har blivit några ofrivilliga vilor för honom då han har vuxit väldigt mycket. Något som har stoppat upp lite grann, men samtidigt har han alltid kommit tillbaka efteråt. Det är viktigt att läsa av hästarna individ för individ och ge dem tid, säger Camilla och fortsätter:
– Jag har ridit ett tiotal av Anettes hästar och det är roligt för de är väldigt olika, samtidigt som de följer samma tråd på något sätt. Det jag har märkt är att de är en aning sena, inte i ridningen men lite i utvecklingen av kroppen.
I dagsläget finns inga bestämda planer för att visa Kison som fyraåring, det återstår att se om han deltar under Breeders på Flyinge i höst.
– Om ägarna väljer att han ska visas kommer han att vara redo. Deras ambitioner ligger inte i just unghäståren, utan i att han ska bli en framtida Grand Prix-häst. Kison har absolut kvaliteterna och får han vara frisk och skynda i sin egen takt, då tror jag att det blir en riktigt fin GP-häst av honom, avslutar Camilla.
Ursprunglig artikel (publicerad 2018-12-21): Det var i samband med Saab International Grand Prix Dressage på Flyinge i höstas – där Sofia Buskhe tävlade i juniorklassen – som familjen fick upp ögonen för Kison (född 2016, e. Total Hope u. Kirri ue. Briar). Egentligen letade de inte specifikt efter en häst under SWB:s visning av lovande tvååriga hästar, men där fanns han.
– Min första storhäst var en Briar-avkomma och vi har alltid sagt att om vi hittar en till Briar-häst vi fastnar för ska vi i alla fall visa intresse. Vi tyckte att Kison såg otroligt fin ut på visningen med sina fantastiska bakben. Och när vi sedan träffade honom i stallet var han även en härlig individ, säger Sofia.
Med fyra tävlingshästar och en ponny i stallet, samt att Sofia läser sista året på gymnasiet, kände familjen dock att tiden för ytterligare en häst inte riktigt fanns där.
– Det blir att jag lägger väldigt mycket tid på framför allt tävlingshästarna och skolan. Vi har dessutom aldrig haft en så pass ung häst tidigare och kände att vi inte riktigt hade kunskapen för det, säger Sofia och fortsätter:
– Därför blev det väldigt bra när vi fick prata med Kisons uppfödare Anette. Hon gav oss tips på hur planen kunde läggas upp och föreslog att Kison kunde vara kvar i hennes system efter köpet.
Vill ge unghästar rätt start
SWB-uppfödaren Anette Syrén har mångårig erfarenhet av avel, verksamheten bedriver hon i Oskarshamn med hjälp av sin man Thomas. Bland uppfödningarna finns bland annat Kungakannan-vinnaren Kemely (född 2009, e. Don Primero u. Kirri ue. Briar) och den godkända hingsten Klifton 1329 (född 2012, e. Floricello u. Kabri ue. Briar), som också gick unghäst-VM förra året.
– Jag har i dagsläget två avelsmärrar, båda helsystrar och diplomston. Kliftons mamma har dessutom tilldelats elit och för Kemelys och Kisons mamma samlar jag poäng mot högre värdering. För mig är det viktigt att få det värdebeviset på mina hästar, säger Anette.
Hennes nisch när det kommer till uppfödning är enligt Anette själv att behålla fölen och vänta med försäljningen tills de är i ungefär treårsåldern. Under de första åren går unghästarna på lösdrift i flock hemma på gården och hanteras regelbundet. Där sköts också inridningen i lugn och ro, innan unghästutbildaren Camilla Lindh tar över inför treårstestet.
– Jag vill ge hästarna en så bra start i livet som möjligt, för det är en rättighet för unga hästar tycker jag. Mitt tänk och min avel bygger på att hästarna ska prestera på topp och då vill jag ge dem de bästa förutsättningarna för att komma dit, säger Anette och fortsätter:
– Därför skickar jag dem till ett proffs som Camilla. Vi har haft det här samarbetet under många år och det har gått fantastiskt bra med diplom varje gång. Tack vare mitt tänk har jag också fått värdebevisen för vad mina avelsston ger.
För Anette är det viktigt att följa sina uppfödningar. Här är hon med Klifton och Camilla i Falsterbo.
Ser det som ett guldläge
Kison står just nu hos Camilla där inridning och förberedelser inför det kommande treårstestet pågår. Sofia ser flera fördelar med att hästen, efter köpet, får utbildas vidare i det system uppfödaren har byggt upp.
– På så sätt får han en väldigt bra grund, speciellt med tanke på att jag själv inte är van vid att rida in och så. Nu vet jag att det blir ordentligt gjort och att Kison får den här grunden. Så det känns väldigt tryggt att han är hos Camilla, säger hon och fortsätter:
– Camilla håller väldigt bra kontakt med både oss och Anette kring hur det går. Han sköter sig fint och det är väldigt roligt att få vara en del av resan.
Även Anette ser positivt på att Sofia låter Kison utbildas hos Camilla.
– De gånger jag säljer en häst i Kisons ålder brukar jag skriva in i kontraktet att Camilla ska sköta inridningen. Med Buskhes behövde jag inte ens be eller ställa kravet, utan de nappade direkt. Så det känns fantastiskt bra, säger hon och fortsätter:
– Jag ser det här som ett guldläge både för mig som uppfödare och för dem som köpare. Sofia kommer att få en kanonhäst när hon tar över Kison och jag vet att hon sedan kommer satsa för att de ska gå hela vägen.
Siktar mot Grand Prix
Planen är att Kison ska stå hos Camilla för utbildning tills han är i femårsåldern. Därefter ser Sofia med spänning fram emot att få ta över.
– Efter treårstestet får vi se om vi väljer att matcha honom vidare mot årgångstävlingarna, självklart är det målet, men det viktigaste är hur han mår och utvecklas. Jag ser sedan förväntansfullt fram emot att få ta över honom och jag hoppas att vi får en fin tävlingskarriär tillsammans.
Sofia avslutar:
– Målet är att klättra i klasserna och att han i framtiden kan bli min Grand Prix-häst. Att ge honom en så stabil grund som möjligt nu, det tror jag är ett viktigt utgångsläge för hans framtid.
Under året publiceras en serie i fem delar, där den svenska uppfödningen skildras ur olika vinklar.

Läs mer om SWB här
Tidigare i serien:
Stuteri Nådhammar fokuserar på hästens uppväxt
Därför vill Ingrid visa sina unghästar
Ann Sunne-Holst om att ha fött upp stjärnan Mill's Sheridan
Uppfödaren Marina Björkman satsar mot sitt första bruksprov
taggar
Liknande webbartiklar
- SWB har gjort hingsthållarna en björntjänst
- SWB gör förändringar inför bruksprovet 2024
- SWB godkänner Skyline to B – ger hingsten dispens
- Stall Linell utsedd till årets uppfödare: "En jättefin utmärkelse"
- Theo Hanzon tillbaka som testryttare – gav Sibelius 10 poäng
- SWB satsar på grenspecifik avel
- Lottar ut SWB-häst till förmån för hästarna i Ukraina
- SWB presenterar årets uppdaterade avelsindex
- Finns många tveksamheter kring kloning
- Unghäst-VM i Ermelo är redo i startboxen

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!