Arkivfoto: Adobe Stock
Den vanligaste orsaken till att föl behöver veterinärvård är traumatiska sårskador, men det finns även andra anledningar till att veterinär behöver kontaktas. Här listas vanliga åkommor bland fölen.
I Sverige föds det tusentals föl om året och de flesta förblir friska under det första levnadsåret. Statistik från Agria visar att 64 av 1 000 föl, under förra året, drabbades av de tio mest förekommande diagnoserna – där traumatiska sårskador var vanligast. Sju av 1 000 föl avled under sitt första levnadsår där bakterien rhodococcus equi, traumatiska sårskador, kolik, kroniska inflammationstillstånd och fölsepsis/blodförgiftning var dödsorsaker.
– När ett föl skadas eller blir sjukt är det oftast bråttom att få hjälp av veterinär. Därför är det bra att känna till de vanligaste symtomen och hur du kan undvika skador, säger Karl-Henrik Heimdahl som är hästveterinär på Agria i ett pressmeddelande.
Vanligaste skadorna och sjukdomarna hos föl som fick veterinärvård 2019
1. Traumatiska sårskador
Att fölet drabbas av sårskador är den överlägset vanligaste orsaken till veterinärbesök. De traumatiska sårskadorna står för drygt 20 procent av de tio vanligaste skadorna och är också den näst vanligaste orsaken till att föl avlider. Men med genomtänkta rutiner och fölsäkrade stallgångar, boxar, hagar, staket och foderhållare går det att minska risken för sårskador.
2. Kolik
Inom tolv timmar efter födseln ska fölet bajsa ut sitt tarmbeck – mekonium – som är mörkt och ofta format i hårda små bollar. Annars blir det förstoppning och fölet får kolik. Var uppmärksam på om ditt föl krafsar med hovarna och tittar mot buken, krystar och försöker bajsa eller lägger sig på rygg och försöker rulla. Du kan prova att försiktigt ge fölet lavemang som Microlax. Kontakta veterinär för rådgivning.
3. Felaktig benställning
Detta drabbar ofta för tidigt födda föl som inte växer normalt eller som har legat fel i livmodern. Symtom kan vara att fölet kraftigt trampar igenom i kotorna, är kraftigt upprätat eller att linjen genom framknä till kota – eller från bakknä till kota – inte är rak. Beställningen kan också vara kraftigt tåvid eller tåtrång. En del föl utvecklar, vid snabb tillväxt, tendens till bockhov.
I lindriga fall kan tillstånden normaliseras spontant. Ge fölet behandling i god tid vid behov, innan tillväxtzonerna sluter sig. Kontakta veterinär och hovslagare.
4. Rhodococcus equi-infektion
Rhodococcus equi är en bakterie som kan ge allvarlig lunginflammation under fölets första halvår. Föl är mycket infektionskänsliga under sina första månader då immunförsvaret inte är helt utvecklat. Det är därför av yttersta vikt att fölet får i sig stoets råmjölk inom de första 24 timmarna i livet.
Bakterien finns i marken och är svår att bli av med. Sjukdomen är knepig att upptäcka, det sker en långsam spridning av infektionen i lungorna. Var uppmärksam på fölets försök att få luft, som förhöjd andningsfrekvens och feber. I akuta fall får fölet hög feber och akut andnöd med dålig prognos som följd. Bakterien är en av de vanligaste orsakerna till att föl avlider.
5. Diarré
Föl är känsliga i mag- och tarmkanalen och kan under den första levnadstiden reagera på förändringar i modersmjölken, när stoet kommer in i sin första fölbrunst eller drabbas av parasiter som ger diarréer. Tydliga tecken är kladd på svansen och benen. I de flesta fall går det över, men det gäller att hålla ett vakande öga på allmäntillståndet och ge akt på om fölet slutar att dia, blir hängigt, trött och får feber. Risken för uttorkning är då stor och fölet behöver snarast få veterinärvård.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!