Avel
Publicerad: 2020-05-01
Arkivfoto: Adobe Stock
Sårskador, kolik och bakterieinfektion är vanligt hos föl: "Bra att känna till symtomen"
Den vanligaste orsaken till att föl behöver veterinärvård är traumatiska sårskador, men det finns även andra anledningar till att veterinär behöver kontaktas. Här listas vanliga åkommor bland fölen.
I Sverige föds det tusentals föl om året och de flesta förblir friska under det första levnadsåret. Statistik från Agria visar att 64 av 1 000 föl, under förra året, drabbades av de tio mest förekommande diagnoserna – där traumatiska sårskador var vanligast. Sju av 1 000 föl avled under sitt första levnadsår där bakterien rhodococcus equi, traumatiska sårskador, kolik, kroniska inflammationstillstånd och fölsepsis/blodförgiftning var dödsorsaker.
– När ett föl skadas eller blir sjukt är det oftast bråttom att få hjälp av veterinär. Därför är det bra att känna till de vanligaste symtomen och hur du kan undvika skador, säger Karl-Henrik Heimdahl som är hästveterinär på Agria i ett pressmeddelande.
Vanligaste skadorna och sjukdomarna hos föl som fick veterinärvård 2019
1. Traumatiska sårskador
Att fölet drabbas av sårskador är den överlägset vanligaste orsaken till veterinärbesök. De traumatiska sårskadorna står för drygt 20 procent av de tio vanligaste skadorna och är också den näst vanligaste orsaken till att föl avlider. Men med genomtänkta rutiner och fölsäkrade stallgångar, boxar, hagar, staket och foderhållare går det att minska risken för sårskador.
2. Kolik
Inom tolv timmar efter födseln ska fölet bajsa ut sitt tarmbeck – mekonium – som är mörkt och ofta format i hårda små bollar. Annars blir det förstoppning och fölet får kolik. Var uppmärksam på om ditt föl krafsar med hovarna och tittar mot buken, krystar och försöker bajsa eller lägger sig på rygg och försöker rulla. Du kan prova att försiktigt ge fölet lavemang som Microlax. Kontakta veterinär för rådgivning.
3. Felaktig benställning
Detta drabbar ofta för tidigt födda föl som inte växer normalt eller som har legat fel i livmodern. Symtom kan vara att fölet kraftigt trampar igenom i kotorna, är kraftigt upprätat eller att linjen genom framknä till kota – eller från bakknä till kota – inte är rak. Beställningen kan också vara kraftigt tåvid eller tåtrång. En del föl utvecklar, vid snabb tillväxt, tendens till bockhov.
I lindriga fall kan tillstånden normaliseras spontant. Ge fölet behandling i god tid vid behov, innan tillväxtzonerna sluter sig. Kontakta veterinär och hovslagare.
4. Rhodococcus equi-infektion
Rhodococcus equi är en bakterie som kan ge allvarlig lunginflammation under fölets första halvår. Föl är mycket infektionskänsliga under sina första månader då immunförsvaret inte är helt utvecklat. Det är därför av yttersta vikt att fölet får i sig stoets råmjölk inom de första 24 timmarna i livet.
Bakterien finns i marken och är svår att bli av med. Sjukdomen är knepig att upptäcka, det sker en långsam spridning av infektionen i lungorna. Var uppmärksam på fölets försök att få luft, som förhöjd andningsfrekvens och feber. I akuta fall får fölet hög feber och akut andnöd med dålig prognos som följd. Bakterien är en av de vanligaste orsakerna till att föl avlider.
5. Diarré
Föl är känsliga i mag- och tarmkanalen och kan under den första levnadstiden reagera på förändringar i modersmjölken, när stoet kommer in i sin första fölbrunst eller drabbas av parasiter som ger diarréer. Tydliga tecken är kladd på svansen och benen. I de flesta fall går det över, men det gäller att hålla ett vakande öga på allmäntillståndet och ge akt på om fölet slutar att dia, blir hängigt, trött och får feber. Risken för uttorkning är då stor och fölet behöver snarast få veterinärvård.
taggar
Liknande webbartiklar
- Stora hagar och mindre mat – veterinärens råd för en frisk häst
- Quarterfölet Lavendel älskar sin ägare Malin: "Sa klick när jag satt där med henne i höet"
- Mirakelfölet överlevde: ”Visst finns det ston som gått över länge, men inte tre månader!”
- Oväntad, dramatisk och lyckad tvillingfödsel: ”Ett litet mirakel”
- Stor lättnad när alla fem fölen är friska: ”Jag går som i rosa skimmer”
- Uppfödaren om WFFS-debatten: "Handlar om att behålla variationen i genbasen"
- H&M All In har fått en helbror – se bilder på All Inclusive DK
- Hoppembryo såldes för över 800 000 kronor
- Dramatisk fölning fick lyckligt slut: "Alla brast ut i gråtfest"
- Embryotransfer: Fölen påverkas tydligt av stoet som bär dem

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!