Stephanie Holmén och stoet Red Carpet kom på andra plats i Breeders Trophy-finalen för sexåriga hästar
Vad gör en unghäst till en framtida topphäst? Och hur vet man att den unga hästen verkligen är redo för sin uppgift? Det berättade Stephanie Holmén när Hippson fick en pratstund med henne under Breeders finalhelg i Flyinge.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Kim C Lundin
Stephanie Holmén hade två sexåriga hästar med sig till Breeders i Flyinge och kvalade båda till söndagens final. Tidigare år har det varit hektiskt, när hon haft upptill åtta hästar till start, så två hästar menar hon är en lugn vecka.
För den unga hästen är allting nytt, den lär sig och ser allt för första gången. Så hur kan man vara säker på att hästen är redo för nästa nivå i träningen?
– Det viktigaste är att hästen alltid är väl förberedd för sin uppgift. Det är därför viktigt att man aldrig startar en klass som är högre än vad den egentligen är redo för, eller hoppar en övning hemma som är mycket svårare än hästen klarar av, säger Stephanie.
Hon menar att det viktigaste för unghästen, oavsett gren, är att den får självförtroende och har god mentalitet. Det är vad som avgör om den når toppen i framtiden eller inte.
– Jag vill tro att alla hästar börjar med en bra inställning. Sedan är det upp till de som utbildar hästarna att förvalta det.
Backa bandet vid ett bakslag
Bakslag kan hända alla, men det är hur man väljer att hantera dem som gör den stora skillnaden. Även detta är upp till den som utbildar unghästen.
– Då får man helt enkelt backa bandet och gå ner en eller två klasser. Gör det väldigt enkelt tills ni får tillbaka förtroendet.
För utan en god mentalitet och bra inställning blir det mycket svårare, menar ”Steffi”.
– Om de har rätt inställning och tycker det är kul att jobba, om de bara vill lära sig och göra rätt, är det också då som de har störst chans att utveckla sin potential. Såklart måste det finnas en viss kapacitet, kvalité, försiktighet och förmåga från början – men det går mycket lättare att utveckla det med en häst som har inställning till det, säger hon.
Följer en röd tråd
Att anpassa träningen för den unga individen är nödvändigt, men hon följer samtidigt ett liknande system oavsett häst.
– Vi har i stort sett samma system och jobbar efter en röd tråd med alla våra hästar. Sedan får man, utifrån det, även anpassa efter individen. Vissa hästar kan behöva träna mer på en viss typ av linje eller kombination, medan andra behöver träna på något annat. Man utgår helt enkelt ifrån en röd tråd på ett sätt som vi generellt jobbar med våra hästar, men sedan får man såklart även individanpassa för alla är så olika.
Breedersveckan betyder mycket för Stephanie.
– Eftersom jag vet att det är en så otroligt bra erfarenhet för hästarna så betyder det väldigt mycket. Det är bra för dem att få gå in och hoppa i den här hallen, som alltid är pyntad och fin. Det är bra för dem att få ha sett det som unga hästar. Sedan är det ju även en prestigefylld tävling, så för mig som ryttare är det jättekul att få vara med och rida här, speciellt om man lyckas med en vinst eller en topplacering.
Läktarna i Flyinge ekar tomma och flera ryttare saknar publiken.
– Men att man ändå kan lösa det på det här sättet är ju jättekul, så det uppskattar vi verkligen, säger Stephanie.
Tidigare på Hippson.se
André har med 12 hästar till Breeders
Zinnie blev både rikssto och bästa treåring
Dubbeldam och vinnaren Conte di London F
Dyraste fölet på auktionen stannar i Sverige
Diarado's Rose bästa sjuåring
Prince toppade bland fyraåringarna
Stoet One Direction toppade bland sexåringarna
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!