Linnea Elmér i Enköping fick nyligen en glad överraskning. Hon trodde att hennes sto hade ett riktigt stort föl i magen, men plötsligt kom två fölungar ut.
– Mamma utbrast "Jag ser ett par ben till!", säger hon.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Efter att ha fölvakat dygnet runt i två veckor var det äntligen dags. Sent på fredagen den 28 april visade Carnella Z tecken på att hennes föl ville ut. Linnea Elmér och hennes mamma, Ann-Sofie Sundström, var väl förberedda men nervösa. Det var första gången som de var med under en fölning. Stoet, som kallas "Femman", hade tagit sig på första försöket och hade då tvillingar.
– Då "klämde" veterinären den ena och på följande ultraljud hade hon bara ett föl i magen som veterinären kunde se, berättar Linnea.
Månaderna gick och visst blev "Femman" ganska rund om magen...
– Hon var extremt tjock så vi trodde att hon hade en jättestor bebis där inne. 23 dagar innan hon var beräknad började hon läcka mjölk och fick vaxproppar, så vi blev jättenervösa och laddade upp skafferiet med både plasma och foalcheck som vi skulle ge det alldeles förtidigt födda fölet. Men det kom aldrig något föl.
Båda fölen föddes på 50 minuter
När fölningen väl satte i gång på fredagskvällen gick det snabbt.
– När vi såg frambenen och nosen på fölet som tittade ut såg vi att hon var väldigt liten och fick direkt en oroväckande känsla. När hela fölet var ute tog det bara några sekunder innan mamma utbrister "Jag ser ett par ben till!".
Linnea ringde en vän som är veterinär. Hon stöttade dem, men den andra fölungen låg exakt som den skulle och fölningen gick bra.
– Distriktsveterinären kom för säkerhets skull. Det blir ofta komplikationer när det är tvillingfödslar, men allt såg bra ut enligt veterinären.
Kämpade för fölens liv
Linnea, hennes sambo och Ann-Sofi kämpade dygnet runt i flera dagar för att hålla fölen vid liv. Och de lyckades. Nu är båda fölen pigga, busiga och har bra värden.
– Det blev en hingst och ett sto. Stoet kom först och är lite större, men de är ändå väldigt jämnstora. Vi kallar dom Allan och Wilda.
Linnea säger att den kritiska perioden är över men att de ändå tar en dag i taget.
– Vi vågar inte hoppas för mycket. Lilla hingsten har ett dåligt framben som vi kämpar med, han ska ha gips i två veckor innan vi röntgar igen. Vi håller tummarna för att det läker ihop fint. Att båda har överlevt så här långt känns som ett mirakel.
Stoet Carnella Z är efter Caritano Z – Chellano Z och kom till Sverige som femåring. Pappan till tvillingfölen är Red Hot Chilli 1285 (SWB, e. Niveau – Wolfgang, äg. Jessica Håkansson, CHG Stuteri AB) som rids av Olof Smith.
Arkiv: Jessica satsade allt på Red Hot Chilli
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!